Verwacht - april 2003, nr 243


Maid in Manhattan is een romantische komedie van Wayne Wang die na kritische bijval voor films als Smoke, Blue in the face en Anywhere but here ook wel eens een commerciële hit wilde scoren. Jennifer Lopez speelt een Latijns-Amerikaans kamermeisje dat verliefd wordt op een jonge veelbelovende politicus (Ralph Fiennes). Door een misverstand denkt hij dat zij van goede komaf is, waarna zij haar ware identiteit uit schaamte verborgen houdt. (Te zien vanaf 27 maart)

Maid in Manhattan: J-Lo als liegend kamermeisje.


The recruit is een spionagethriller waarin rijzende ster Colin Farrell een veelbelovende computerexpert speelt die door de CIA wordt gerekruteerd. Maar de CIA-agent in spe heeft een dubbele agenda: hij wil weten hoe zijn vader, die ook voor de CIA werkte, aan zijn einde kwam. Farrells tegenspeler is Al Pacino die zich aardig uitleeft in zijn rol als CIA-instructeur. De van oorsprong Australische regisseur Roger Donaldson heeft ervaring met spionagethrillers; hij maakte eerder het broeierige No way out (1987), het eveneens geslaagde White sands (1992) en het nogal slome Thirteen days over de Cuba-crisis. Zijn nieuwste mikt meer op effect dan op inhoud. (Te zien vanaf 27 maart)

The recruit: Pacino leeft zich weer eens uit.


Madame Satã was het pseudoniem van João Francisco dos Santos, travestiet en straatvechter in het Rio de Janeiro van de jaren dertig van de vorige eeuw. Deze film van Karim Aïnouz (één van de scenaristen van Walter Salles' Behind the sun) draaide al eerder in de Wereldcinema Tour en beschrijft het leven van dit gay-icoon, van zijn geploeter in de horeca tot zijn biseksuele driehoeksverhouding en van de straatgevechten tot zijn optreden als drag queen. (Te zien vanaf 27 maart)

Madame Satã: travestiet en stierenvechter.


Jet lag is de exporttitel van Décalage horaire, een romantische komedie van Franse bodem. Jean Reno en Juliette Binoche ontmoeten elkaar op het vliegveld Charles de Gaulle tijdens een staking. Door omstandigheden gedwongen delen de twee tegengestelde karakters een hotelkamer. En dat is ongetwijfeld het begin van iets moois. Regisseur Danièle Thompson leerde het vak van haar vader Gérard Oury met wie ze sinds 1966 aan scenario's werkte voor diens (inmiddels klassieke) komedies als La grande vadrouille, Le cerveau, Les aventures de rabbi Jacob, La carapate en L'as des as. Na het nogal saaie familiedrama La bûche uit 1999 is Jet lag Thompons tweede film als regisseur. Haar zoon Christopher Thompson schreef aan beide films mee. (Te zien vanaf 3 april)


Johnny English is de naam van een door Rowan Atkinson gespeelde Britse geheim agent die al blunderend probeert de gestolen kroonjuwelen op te sporen. De postertekst 'He knows no fear. He knows no danger. He knows nothing' zegt genoeg: deze James Bond-parodie van Peter Howitt (Antitrust, Sliding doors) zal vast voortborduren op de Pink Panther- en Austin Powers-formule maar heeft in John Malkovich en popzangeres Natalie Imbruglia in elk geval een aantrekkelijke cast. Pikant detail: scenarioschrijvers Robert Wade en Neal Purvis waren ook verantwoordelijk voor de scenario's van de laatste twee Bondfilms. (Te zien vanaf 10 april)

Johnny English: blunder-Bond.


Equilibrium is een variant op dystopische toekomstvisies als 1984 en Fahrenheit 451, waarbij met name die laatste als inspiratiebron lijkt te hebben gediend. In de fascistische staat Libria is gevoel illegaal. Kunst en cultuur zijn uitgebannen en het volk wordt in toom gehouden door de gevoelsonderdrukkende drug Prozium (!). Christian Bale (American psycho) speelt een lid van de 'gevoelspolitie' die, net als het hoofdpersonage in Ray Bradbury's roman, in contact komt met het ondergronds verzet en de ontwikkeling doormaakt van ordehandhaver tot opstandeling. In deze film van Kurt Wimmer moeten de ideeën uiteindelijk wijken voor spectaculaire gevechten. (Te zien vanaf 10 april)


The core is een rampenfilm met een interessante premisse: de kern van de Aarde dreigt te stoppen met draaien, wat overal ter wereld natuurrampen zal veroorzaken. Een groep wetenschappers vertrekt in een capsule naar de kern van de aardbol om het onheil af te wenden. Regisseur Jon Amiel (Copycat, Entrapment) had de beschikking over een aanzienlijk budget (60 miljoen) en een heel aantrekkelijke cast, bestaande uit onder anderen Aaron Eckhart, Delroy Lindo, Hilary Swank en Stanley Tucci. (Te zien vanaf 17 april)

Core business.


Dreamcatcher is de verfilming van de gelijknamige roman van Stephen King over vier oude jeugdvrienden die tijdens hun jaarlijkse reünie - een weekje hertenjagen in de bossen - geconfronteerd worden met een buitenaardse aanwezigheid. De eerste helft van Lawrence Kasdans film begeeft zich op Stand by me-terrein, terwijl de tweede helft grossiert in gore special effects en referenties aan de Alien-films die ook al in Kings boek zaten. Dat boek werd tot scenario bewerkt door William Goldman, die eerder de King-romans Misery en Hearts in Atlantis voor het doek bewerkte. Morgan Freeman en Tom Sizemore spelen belangrijke bijrollen als militairen op alien-jacht. (Te zien vanaf 17 april)


Pinocchio is de 'langverwachte' nieuwe speelfilm van schrijver/regisseur/acteur en beroepsaansteller Roberto Benigni. Het is inmiddels vijf jaar na de zegetocht van zijn gelauwerde feelgoodfabel La vita è bella die onder andere drie Oscars won. Een dergelijk kritisch succes zal er voor deze 'live action'-verfilming van Carlo Collodi's boek niet in zitten. De film, waarin Benigni zelf de titelrol voor zijn rekening neemt, werd tot nog toe alleen genomineerd voor zes Razzi Awards, de ludieke tegenhangers van de Oscars die jaarlijks vlak voor de Oscaruitreiking worden uitgedeeld voor de slechtste prestaties in film. (Te zien vanaf 17 april)


National security is een vehikel voor komiek Martin Lawrence die hier wordt gekoppeld aan Steve Zahn die gespecialiseerd is in het spelen van sufkloten, onder andere in Out of sight, Evil woman en Happy, Texas. De twee spelen domme beveiligingsbeambten die een smokkelbende op het spoor komen. Regisseur van dienst is Dennis Dugan die eerder aan het roer stond van de Adam Sandler-komedies Happy Gilmore en Big daddy. (Te zien vanaf 17 april)

National security: 'hilarisch'.


Tsatsiki 2 van Eddie Thomas Petersen is het vervolg op de populaire Zweedse jeugdfilm uit 1999 en verhaalt wederom over het Zweeds-Griekse joch Tsatsiki dat in deze film moet leren zoenen om zijn vriendinnetje Maria terug te winnen. (Te zien vanaf 17 april)


De kleine ijsbeer (Der kleine Eisbär) is een Duitse animatiefilm van Thilo Rothkirch en Piet de Rycker naar de kinderboeken van de Nederlandse kinderboekenschrijver Hans de Beer. In deze film sluit het ijsbeertje Lars vriendschap met een walrus, zeer tegen de zin van zijn ouders. Verantwoord jeugdamusement. (Te zien vanaf 17 april)

De kleine ijsbeer laat zich niet kisten.


Expeditie Berenklauw is de Nederlandse titel van Cathy Malkasian en Jeff McGraths animatiefilm The Wild Thornberry's movie, naar de Wild Thornberry's-tekenfilmserie over de familie Thornberry die in Afrika een documentaire opneemt over wilde dieren, terwijl dochter Eliza met de dieren kan praten, iets wat zij absoluut geheim moet houden voor haar ouders. Paul Simons liedje 'Father and daughter' werd genomineerd voor een Oscar. (Te zien vanaf 24 april)

Expeditie Berenklauw: gepraat met dieren.


Old school is een komedie van Todd Phillips (Road trip) over drie dertigers - Luke Wilson, Will Ferrell en Vince Vaughn - die hun saaie burgerleventje beu zijn en een huis betrekken vlakbij een universiteit. Dit leidt tot de oprichting van een officieus herendispuut dat wel de lusten maar niet de lasten van het studentenleven heeft. Een soort National Lampoon's Animal house met dertigers dus. (Te zien vanaf 24 april)

Roel Haanen

Naar boven