Verwacht - juni 2003, nr 245


How to lose a guy in 10 days is een romantische komedie van Donald Petrie waarin Kate Hudson en Matthew McConaughey aan elkaar worden gekoppeld. Hudson speelt een columniste die ten behoeve van een artikel probeert een man binnen tien dagen zo op de kast te jagen dat hij vertrekt. Die man is McConaughey, die - o wat toevallig - zelf een tegengestelde weddenschap heeft lopen. Dus terwijl zij hem probeert weg te jagen, kruipt hij steeds dichterbij.
(Te zien vanaf 28 mei)

De proef met het bijpassende overhemd.


Resistance is een Nederlands-Amerikaanse coproductie van First Floor Features, geregisseerd door Todd Komarnicki die ook de gelijknamige roman van Anita Shreve tot scenario bewerkte. De film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in een bezet Belgisch dorpje waar Claire (Julia Ormond), de vrouw van een verzetsstrijder, zich ontfermt over de gewonde Amerikaanse piloot Ted (Bill Paxton). Bij afwezigheid van haar echtgenoot ontstaat er iets moois tussen Claire en Ted. (Te zien vanaf 28 mei)


Kangaroo Jack is een digitale kangaroe die er vandoor gaat met het geld van twee Amerikaanse boeven die verdwaald zijn in de Australische woestijn. Deze komedie van David McNally (Coyote ugly) klinkt misschien leuk voor de kinderen, maar is het volgens de Amerikaanse critici beslist niet. Te vulgair en te gewelddadig, zo luidde het oordeel. Pikant detail: aan het scenario werd meegeschreven door Steve Bing, de miljonair die Elizabeth Hurley zwanger maakte en vervolgens het vaderschap aanvocht. Een Amerikaanse critica merkte heel vals op dat Bings scenario 'weinig sympathie voor kinderen' verraadt. (Te zien vanaf 5 juni)


The hunted is de nieuwe film van William Friedkin (The French connection, The excorcist), die met Rules of engagement drie jaar geleden zijn rentree maakte in Hollywood. Die film is vanwege de aperte xenofobie richting Arabische volkeren nog steeds akelig actueel. Met zijn nieuwste gewelddadige thriller, over een dierenrechtenactivist die het met mensenrechten niet zo nauw neemt, zit Friedkin onbewust dicht bij de Nederlandse actualiteit. Benicio del Toro speelt een ex-militair die, getraumatiseerd door zijn ervaringen in Kosovo, een fanatieke dierenliefde (lees: mensenhaat) heeft ontwikkeld. Wanneer hij ziet hoe hertenjagers zich in de bossen van Oregon met automatische geweren op hun prooi storten, besluit hij ze een koekje van eigen deeg te geven. Alleen zijn voormalig instructeur in overlevingstechnieken Tommy Lee Jones kan hem stoppen. De vergelijking met First blood werd al gemaakt. (Te zien vanaf 5 juni)


Biggie & Tupac is een documentaire over de rivaliteit tussen rappers van de Amerikaanse Oostkust en rappers van de Westkust, die uiteindelijk aan twee populaire rappers - Tupac Shakur (of: 2Pac) en Biggie Smalls (of: The Notorious B.I.G.) - het leven kostte. Nu maar hopen dat er geen rellen uitbreken in de bioscoop. Regisseur Nick Broomfield maakte eerder documentaires over de destructieve relatie tussen Kurt Cobain en Courtney Love (Kurt & Courtney) en een veelbekeken tv-documentaire over Hollywoodmadam Heidie Fleiss. (Te zien vanaf 5 juni

Tot de dood ons scheidt.


Bulletproof monk is gebaseerd op een undergroundstrip waarin een onsterfelijke Tibetaanse kung fu-monnik (Chow Yun-Fat), belast met het bewaken en beschermen van een eeuwenoude boekrol die de sleutel naar onoverwinnelijke kracht behelst, in het San Francisco van nu een opvolger moet vinden om zijn heilige taak over te nemen. Dat de debuutfilm van videoclipregisseur Paul Hunter niet al te serieus genomen moet worden, blijkt hieruit dat de kogelvrije monnik een plaatsvervanger ziet in Seann William Scott, de acteur uit Dude, where's my car en American pie. (Te zien vanaf 5 juni)


Anger management koppelt Adam Sandler aan Jack Nicholson. Sandler, die in veel van zijn eerdere films al kampte met oncontroleerbare woedeaanvallen, laat zich daar in deze film eindelijk eens voor behandelen door therapeut Nicholson. Dat wordt lachen. Regisseur Peter Segal (The Nutty Professor II) regisseert Sandler momenteel ook in de romantische komedie The 50 first kisses. (Te zien vanaf 5 juni)


View from the top is een romantische komedie van de Braziliaanse regisseur Bruno Barreto (Carried away) over Donna (Gwyneth Paltrow), een meisje dat haar saaie leven in een stoffig stadje in Nevada ontvlucht door stewardess te worden. Een echte meisjesfantasie dus. Met bijrollen van Mike Myers, Mark Ruffalo en Candice Bergen. (Te zien vanaf 12 juni)


My little eye, over een Big Brother-achtig spel dat gruwelijk uit de hand loopt, won op het afgelopen Festival van de Fantastische Film in Amsterdam de Zilveren Méliès, de juryprijs voor beste Europese fantastische film. Eerder stak de Britse filmjournalist Mark Kermode al de loftrompet over de film van Marc Evans (Ressurection man) die hij bombardeerde tot 'de redder van de Britse horrorfilm.' (Te zien vanaf 12 juni)


19 is het debuut van Kazushi Watanabe, die tekende voor scenario, regie, montage en een van de hoofdrollen. Hij speelt de leider van een trio verveelde onverlaten dat zonder duidelijk motief een jonge knul van straat plukt en hem op sleeptouw neemt. Gedurende de dag begint de knul zich steeds meer op zijn gemak te voelen bij zijn ontvoerder en wanneer zij een nieuw slachtoffer op het oog hebben, is hij niet te beroerd een handje mee te helpen. Na 19 speelde Watanabe de titelrol in Miike Takashi's Visitor Q. (Te zien vanaf 19 juni)


The eye mist de filosofische inslag van Kairo, het ongrijpbare metafysische aspect van Ringu en het sterke dramatische fundament en locatiegebruik van Dark water. Inhoudelijk legt de film van de in Hongkong geboren broers Danny en Oxide Pang (Bankok dangerous) het dan ook af tegen andere recente Aziatische horrorfilms. Maar wat deze spookfilm, die omschreven kan worden als een kruising tussen The sixth sense en Blink, aan diepgang ontbeert, wordt ruimschoots gecompsenseerd met heftige schokeffecten. (Te zien vanaf 19 juni)


Lantana is een politiefilm, opgebouwd als een spinnenweb, waarin de levens van verschillende personages met elkaar verbonden zijn, zoals in Short cuts of Magnolia. Het middelpunt van de vertelling is het ongeïdentificeerde lijk van een vrouw, gevonden in de Australische woestijn. Lantana werd op festivals over de wereld met veel lof ontvangen. Regisseur Ray Lawrence is dan ook een soort Australische Terrence Malick: dit is pas zijn tweede speelfilm nadat zijn debuutfilm Bliss ruim zestien jaar eveneens enthousiast ontvangen werd. (Te zien vanaf 19 juni)


Don's plum mag in de Verenigde Staten niet met commerciële doeleinden vertoond worden. Daar hebben Leonardo di Caprio en Tobey Maguire via de Amerikaanse rechter voor gezorgd. Het tweetal speelde in 1994, voor hun grote doorbraak, in deze sympathieke lowbudget zwart-wit film van RD Robb, maar volgens eigen zeggen betrof het een acteeroefening en wist geen van beiden dat de film ooit uitgebracht zou worden als speelfilm. Don's plum, waarin een aantal jongeren prettig slap ouwehoert over seks en andere levenskwesties, werd precies een jaar geleden al in de Filmkrant besproken en lag in Nederland dus een jaar op de plank. Dat had evenwel niets te maken met gerechtelijke procedures tegen de film, maar alles met financiële problemen van de distributeur. (Te zien vanaf 19 juni)

Leo's jeugdzonden?


White oleander is de verfilming van Janet Fitch' gelijknamige roman die door Oprah Winfrey in haar boekenclub werd aangeprezen. Centraal staat de relatie tussen het meisje Astrid (Alison Lohman) en haar moeder (Michelle Pfeiffer), die voor moord in de gevangenis zit. Astrid dwaalt van pleeggezin naar pleeggezin, ontmoet daarbij allerlei interessante mensen, zoals een topless danseres die Jezus heeft gevonden en een derderangs horroractrice (Renée Zellweger). Zo wordt zij allengs ouder en wijzer. Geregisseerd door tv-regisseur Peter Kosminsky. (Te zien vanaf 19 juni)


2 fast 2 furious is het vervolg op The fast and the furious, de film waarin Vin Diesel een straatracer annex autodief speelde. Diesel, inmiddels een superster, is niet meer van de partij, maar zijn tegenspeler Paul Walker wel. Als undercover agent infiltreert hij de onderwereld van illegale straatracers in Miami teneinde een misdaadbende op te rollen. De scheurende auto's staan dit maal onder regie van John Singleton, die tegenwoordig maatschappelijk geëngageerde films als Higher learning en Baby boy afwisselt met publieksfilms als deze. De schoorsteen moet immers ook roken. (Te zien vanaf 19 juni)


Cradle 2 the grave is de nieuwe samenwerking tussen Jet Li en regisseur Andrzej Bartkowiak, de van oorsprong Poolse cameraman die met Romeo must die drie jaar geleden de overstap naar de regiestoel maakte. Sindsdien houdt hij krampachtig vast aan de formule die zijn regiedebuut zo succesvol maakte: een combinatie van oosterse vechtkunst en zwarte hip hop-cultuur. Na in Romeo must die Jet Li gekoppeld te hebben aan de inmiddels verongelukte Aaliyah, probeerde hij het in Exit wounds met knokheld Steven Seagal en rapper DMX. De logische vervolgstap is dat in Cradle 2 the grave rapper DMX naast Jet Li te zien is, met de Hawaiiaanse martial artist Mark Dacascos als bonus. Die laatste zou gecast zijn omdat fans van Jet Li op diens website te kennen hadden gegeven een duel tussen Li en Dacascos te willen zien. De vechtscènes werden gecoördineerd door Corey Yuen. (Te zien vanaf 26 juni)


Piglet's big movie (Knorretjes grote film) is een animatiefilm waarin, zoals de titel al suggereert, Piglet centraal staat. Na Tigger (Tijgetje) is hij de tweede bijfiguur uit het Winnie de Pooh-universum dat een eigen film krijgt. Veel liedjes en levenslessen. Regisseur Francis Glebas werkte eerder mee aan Fantasia 2000. (Te zien vanaf 26 juni)

Held op stelten.


Bruce Almighty is het nieuwe vehikel voor Jim Carrey, die voor de derde keer samenwerkt met regisseur Tom Shadyac (Ace Ventura: pet detective, Liar liar). Carrey speelt Bruce, een man die God (Morgan Freeman) met zijn geklaag over het leed in de wereld het bloed onder de nagels vandaan haalt. Om hem te laten zien hoe moeilijk het is om God te zijn, draagt Hij voor één dag zijn taken aan Bruce over. (Te zien vanaf 26 juni)

Roel Haanen

Presque rien wordt na een toer langs diverse internationale gay and lesbian filmfestivals in Nederland nu ook in de bioscopen uitgebracht. Regisseur Sébastien Lifshitz (1968) verfilmde een verhaal van zijn vaste scenarioschrijver Stéphane Bouquet (over wie hij in 2001 de documentaire La traversée maakte) dat het aloude thema van de eerste liefde behandelt. Architectuurstudent in spé Mathieu viert vakantie met zijn getraumatiseerde moeder en zijn moederlijke tante in de buurt van Nantes. Op het strand wordt hij verleid door middelbare school-dropout Cédric. In een intiem en impliciet drama gaat het er vervolgens om hoe de hoofdpersonen met deze nieuw ontdekte homoseksuele liefde omgaan. (Te zien vanaf 12 juni) (Dana Linssen)

Naar boven