Verwacht - april 2004, nr 254


Timeline laat een aantal archeologen tijdreizend terugkeren naar het Frankrijk van de veertiende eeuw. Daar blijkt het door 2 fast 2 furious-leeghoofd Paul Walker aangevoerde gezelschap meer te hebben aan wapentuig dan aan hun gebruikelijke vegertjes, troffels en schepjes. Dat Richard Donner zich, als regisseur van meerdere afleveringen Superman en Lethal weapon, soepeltjes door de actiescènes heenslaat wekt geen verbazing. Toch is het de vraag of zeventigplusser Donner ooit nog een big budget-film mag maken. Deze tachtig miljoen dollar kostende bewerking van een boek van Michael 'Jurassic Park' Crichton flopte namelijk als een katholieke mis in Teheran. (Te zien vanaf 25 maart)

Timeline.


Ruby & Quentin zijn de hoofdpersonen in een film die oorspronkelijk Tais-toi heet, oftewel: hou je bek. Een toepasselijke titel voor deze Franse variant op Dumb and dumber, waarin de romantische boef Jean Reno horendol wordt van het oliedomme geklets van kruimeldief Gérard Depardieu, die hem tegen wil en dank gezelschap houdt in de bajes en tijdens een dolle ontsnappingspoging. Francis Veber grossiert in de droge beeld- en woordgrappen die zijn films La cage aux folles en Les fugitifs tot geliefd importmateriaal maakten bij ideeënarme Hollywoodbonzen. Een appelige film om besmuikt bij te giechelen is het resultaat. (Te zien vanaf 25 maart)


Haunted mansion schopte het, na The pirates of the Carribean, als tweede pretparkattractie tot een filmbewerking. Als eindverantwoordelijke voor successen als The lion king en Stuart Little mocht de oude getrouwe Disneyfilmer Rob Minkoff zich nu uitleven op dit komische griezelritje door een spookhuis. Eddie Murphy gaat er naar binnen met zijn familie, terwijl schmierkoning Terence Stamp klaar staat om heel hard 'BOE!' te roepen. Of zou hij Eddie toch liever een natte dweil in het gezicht duwen? (Te zien vanaf 25 maart)


Elling komt uit Noorwegen en deed er drie jaar over om ons land te bereiken. In de voor een Oscar genomineerde tragikomedie delen twee geestelijk gehinderde veertigers samen een appartement in Oslo, om onder toezicht van maatschappelijk werkers op eigen benen te leren staan. Peter Naess regisseerde hun schuchtere pogingen om zich aan te passen aan de samenleving met veel bitterzoete humor. De op stapel staande Hollywood-remake gooit er ongetwijfeld een paar scheppen suiker bovenop. (Te zien vanaf 1 april)


Honey heeft elastieken benen en een hart van goud. Het door tieneridool Jessica Alba vertolkte danseresje wordt ontdekt door de platenindustrie, maar ze vergeet haar vrienden in het hiphopgetto niet. Om het geld voor een buurthuis bij elkaar te scharrelen organiseert Honey een wervelend benefietoptreden. Videoclipregisseur Bille Woodruff hing het flinterdunne verhaaltje op aan de muziek van Tweet, L'il Romeo en Missy Elliot. (Te zien vanaf 1 april)

Honey heeft wortels.


Scooby Doo 2: Monsters unleashed kon niet uitblijven na de eerste, zeer lucratieve vlees-en-bloed-bewerking die commerciële jongen Raja Gosnell van de al talloze jaren lopende tekenfilmserie maakte. Net als in de driehonderd voorafgaande cartoons onderzoeken de leden van The Mystery Gang en de bang aangelegde titelhond een raadsel, waarbij een mysterieuze gemaskerde figuur een cruciale rol speelt. Dit vervolg, en de vele sequels die nog zullen komen bij geprolongeerd succes, werpen een vreemd licht op de carrièreplanning van Sarah Michelle Gellar, die haar titelrol in de innovatieve cultserie 'Buffy the vampire slayer' opgaf om een serieuze filmcarrière na te jagen. En kijk eens waar ze nu is beland met haar veel minder getalenteerde echtgenoot Freddy Prinze jr.: samen gevangen in nikserige familiefilms, opgesloten in de lichamen van de schertsfiguren Daphne & Fred. (Te zien vanaf 7 april)


Hidalgo blaast het genre van de serieus bedoelde avonturenfilm nieuw leven in. Viggo Mortensen reist als een half Indiaanse Amerikaan af naar Saoedi-Arabië, om met zijn paard Hidalgo mee te doen aan een loodzware wedren, die is georganiseerd door sjeik Omar Sharif. Met de trucages in de film zal het wel snor zitten, want regisseur Joe Johnston was als special-effectsmaker betrokken bij Star wars en Raiders of the lost ark, terwijl hij zich als regisseur van Jumanji en Jurassic Park III ook al niet vies toonde van een flinke greep in de elektronische trukendoos. Puur natuur zijn de ruiterskunsten van Viggo Mortensen. Dat deze mannetjesputter een paard kan temmen weten we dankzij Lord of the rings. De vraag is alleen of Hidalgo zijn baasje net zulk spetterend tegenspel zal bieden als Aragorns trouwe hengst Brego. (Te zien vanaf 8 april)

Regisseur Joe Johnston: van dino tot Hidalgo.


Duplex kreeg beduidend minder kritische bijval dan Danny DeVito moet hebben gehoopt, en bovendien flopte zijn zwarte komedie jammerlijk in de Amerikaanse multiplexen. Ben Stiller en Drew Barrymore nemen als geslaagde New Yorkers hun intrek in de ideale koopwoning. Probleempje: de bovenverdieping wordt voor een huurbeschermde habbekrats bezet door een bejaarde huurster uit de hel. De buren tegen wil en dank gaan een verbeten strijd aan die, net als in DeVito's succesnummer The war of the Roses, escaleert tot er geen pan meer op het dak ligt. (Te zien vanaf 8 april)

Duplex: Onder hoogspanning.


Secret window bewijst dat Johnny Depp er zelfs goed kan uitzien met flaphaar en een ijsmuts. In deze bewerking van een Stephen King-verhaal is Depp een succesvolle misdaadschrijver, die hinderlijk gestalkt wordt door een zoals gewoonlijk waanzinnig uit zijn ogen kijkende John Turturro. De schlemiel beschuldigt de schrijver van plagiaat, waarna er steeds vreemdere dingen gebeuren. Met de griezelaar Stir of echoes bewees David Koepp dat hij in staat is om een unheimische sfeer neer te zetten. In combinatie met de talenten van Depp en Turturro, en bijrollen van karakteracteurs als Timothy Hutton en Charles Dutton, zou dat vermogen wel eens heel aardig kunnen uitpakken. (Te zien vanaf 15 april)


Cheaper by the dozen kopiëerde het verhaal van een populaire familiekomedie uit de jaren vijftig. De normen van weleer xeroxte de uit sitcomland afkomstige regisseur Shawn Levy gewoon mee. Zodoende hebben vader Steve Martin en moeder Bonnie Hunt niet minder dan twaalf kinderen op de wereld gezet. Het kroost protesteert wanneer pa in de grote stad een baan krijgt als sportcoach, terwijl ma's succes als schrijfster evenmin op prijs wordt gesteld vanwege de daarbij horende uithuizigheid. Het gezinsgeluk keert pas weer als de familie zich uiteindelijk knus terugtrekt op het Amerikaanse platteland. Misschien een ideetje voor de familie Bush? (Te zien vanaf 15 april)


Starsky & Hutch gingen door dezelfde parodiemolen die eerder de seventiesserie Charlie's angels verwerkte tot camp voor de massa's. Ben Stiller en Owen Wilson hebben zich verkleed als de neurotische krullenbol David Starsky en zijn losbollige collega David Hutchinson. Rondjakkerend in een rood-witte Ford Torino en van informatie voorzien van zware jongen Huggie Bear (Snoop Dogg) openen ze de jacht op een drugsbaron. Todd Phillips genoot kennelijk zo van het recyclen van oude televisieseries, dat hij zich aansluitend meteen wierp op het herverfilmen van The six million dollar man, waarin Jim Carrey te zien zal zijn als de Bionische Man. (Te zien vanaf: 22 april)

Starsky & Hutch: 'They're the man'.


The locals wordt door de website 'SF, horror en fantasy film review' omschreven als 'a kiwi variant on the Backwoods Brutality cycle of the 1970s'. Anders gezegd: de Nieuw-Zeeuwse regiedebutant Greg Page grijpt terug op rauwe Amerikaanse films als Deliverance, Straw dogs en The Texas chainsaw massacre, door enkele verwende stadsbewoners oog in oog te plaatsen met gedegeneerde plattelandsbewoners, die bloed willen zien. Dat de clash van cultuur vs. natuur ook in Nederland voet aan de grond begint te krijgen blijkt uit het bizarre reclamespotje van de Fortis Bank waarin monsterachtig domme Randstedelingen de kans op de aankoop van een leuk boerderijtje tot nul reduceren door de boerse verkopers te schofferen met stadse praatjes over cappucino en hout voor de open haard. Dat het met deze grachtengordelyups na het verlaten van het erf niet veel beter zal vergaan dan het urbane slachtvee in The locals moge duidelijk zijn. (Te zien vanaf 22 april)


Taking lives is de hobby van een sluwe moordenaar, die zich alleen wil laten vinden door een weelderig gevormde seriemoordspecialiste als Angelina Jolie. Bonafide sterren als Ethan Hawke, Kiefer Sutherland en Gena Rowlands zijn ook van de partij, zodat je mag aannemen dat de door J.D. Caruso geregisseerde thriller nergens echt afzakt naar het B-niveau. Wel begint op te vallen dat Jolie na haar bijrol-Oscar voor Girl, interrupted geen fatsoenlijke dramatische rol meer speelde. (Te zien vanaf 22 april)

Fritz de Jong

Naar boven