Verwacht - mei 2004, nr 255


The cat in the hat zal mondjesmaat te zien in de originele Engelstalige versie, want de komedie wordt vooral in de markt gezet als een Nederlands nagesynchroniseerde familiefilm, onder de fantasiearme titel De kat. Regisseur Bo Welch verdiende zijn sporen als decorontwerper voor Tim Burton (Edward Scissorhands, Batman returns) en Barry Sonnenfeld (Men in black). In deze verfilming van een jeugdboek van de in Amerika zeer populaire Dr. Seuss ligt de nadruk dan ook op het visuele spektakel. Na de vele verkleedpartijen in Austin Powers heeft Mike Myers zich in een kattenkostuum gestoken. Als eigenwijs poezenbeest doet hij zijn best om twee verveelde kinderen te amuseren. (Te zien: vanaf 29 april)


Dawn of the dead ontpopte zich op het Amsterdam Fantastic Film Festival als een van de publieksfavorieten. Behalve de Nederlands Hervormde Horrorkerk geven ook critici hoog op van de kwaliteiten van deze remake van George A. Romero's genreklassieker uit 1978. Debuterend regisseur Zack Snyder kon niet alleen beschikken over een vijf keer hoger budget dan Romero destijds, hij kon ook werken met aanzienlijk betere acteurs, onder wie Sarah Polley, Ving Rhames en Mekhi Phifer. Net als in het origineel worden zij in een winkelcentrum belaagd door een roedel opdringerige zombies. (Te zien: vanaf 29 april)

Dawn of the dead: Sarah Polley in 'consumer's hell'.


Van Helsing gooit enkele griezelverhalen op één hoop, die in de jaren 1940 verfilmd werden door de Universal Studio's. Hugh Jackman kruipt in de huid van Dr. Van Helsing, een karakter dat voor het eerst zijn opwachting maakte in Bram Stokers negentiende-eeuwse vampierenroman Dracula. In de peperdure horrorfilm van Stephen Sommers krijgt monsterjager Van Helsing het tevens aan de stok met het monster van Frankenstein en The wolf man. Eerder toverde Sommers de Universalklassieker The mummy al om tot een naar Indiana Jones lonkend circusnummer, en ook nu zullen de actiescènes en special effects niet van de lucht zijn. Vooruitlopend op het beoogde succes van Van Helsing is een televisieserie gepland met de titel Transylvania, terwijl het themapark van Universal in Los Angeles een nieuwe attractie opent die luistert naar de naam Fortress Dracula. Daarnaast voorziet de uitgekiende marketing-mix in videospelletjes voor PlayStation en X-Box, en een gothic kledinglijn, die in de film vooral aan de man wordt gebracht door Jackmans co-ster Kate Beckinsale. (Te zien: vanaf 5 mei)

Van Helsing omringt zich met enge vrouwen.


Dirty dancing 2 doet een gooi naar de mosterd-na-de-maaltijd-trofee, door de uit 1987 stammende kaskraker met Patrick Swayze nog eens dunnetjes over te doen. Regisseur Guy Ferland laat Swayze voorbij komen in een cameorolletje, terwijl de hoofdrol nu voor rekening komt van de uit Y tu mamá también bekende Diego Luna. In het Havana van 1958 verleidt hij als arbeiderszoon een keurig opgevoed burgermeisje met zijn Vieze Dansjes. Even lijkt de opbloeiende romance te worden verstoord door de Cubaanse revolutie, maar uiteindelijk blijken ware liefde en broeierige danspasjes zelfs bestand tegen Fidel Castro. (Te zien: vanaf 6 mei)


Troy brengt de Trojaanse oorlog terug tot een 'battle of the hunks'. Superidool Brad Pitt staat als de Griekse held Achilles lijnrecht tegenover hartenbreker Orlando Bloom, die als de Trojaanse prins Paris kwaad bloed heeft gezet met het schaken van de Spartaanse schoonheid Helena. Hoe de strijd uitpakt weten we al een millenniumpje of twee dankzij Homerus, die zowaar een vermelding krijgt als medescenarist. De kans dat Wolfgang Petersen heel erg trouw is gebleven aan De Ilias achten we klein. In producties als Air Force One en The perfect storm demonstreerde de succesvolle Duitse filmmaker dat hij vooral oog heeft voor effectbejag. Dat hij nooit vies is geweest van het dikke hout waarvan men planken zaagt, zal goed van pas zijn gekomen bij het in elkaar timmeren van het beroemde paard dat in de finale een hoofdrol opeist. (Te zien: vanaf 13 mei)

Troy: Achilles in ontspannen toestand.


Goodboy! doet verslag van de relatie tussen een eenzaam joch en een pratende hond uit de ruimte. De viervoeter blijkt naar onze planeet te zijn gestuurd met een missie, die ook consequenties zou kunnen hebben voor Aardse honden. John Hoffman richt zich in zijn komedie overduidelijk op jonge, niet al te kieskeurige kinderen. De film komt dan ook alleen uit in een Nederlands nagesynchroniseerde versie. (Te zien: vanaf 13 mei)


The Gospel of John gaat verder waar Pier Paolo Pasolini stopte. In Il vangelo secondo Mateo zette de Italiaanse regisseur nog stevig de schaar in het evangelie van Mattheus. Oude knar Philip Saville toonde zich recht in de leer en verfilmde de tekst van Johannes' bijbelboek integraal. Christopher Plummer treedt op als verteller, en de acteurs lepelen alle dialogen uit de bijbel op. De film doet er drie uur over om de finishlijn te bereiken, wat vooral te wijten is aan Jezus, die zich het Nieuwe Testament ontpopt als een eersteklas kwebbelkous. Omdat het evangelie van Johannes vooral een blije boodschap verkondigt pakt de kruisiging een stuk minder barbaars uit dan in het al maanden zeer populaire evangelie volgens Mel Gibson. (Te zien: vanaf 13 mei)

Jezus is niet van het witte doek te slaan.


People I know moest enkele jaren op de plank blijven liggen, omdat de film suggereerde dat New York een politieke beerput was, op een moment dat burgemeester Giuliani tot onbetwiste volksheld was verheven door zijn kordate optreden bij de aanslagen van 11 september. Al Pacino steekt zijn neus in een wespennest, wanneer hij als ervaren mannetjesmaker betrokken raakt bij een schandaal rond een door Ryan O'Neal gespeelde acteur en diens vele jaren jongere liefje Téa Leoni. Pacino's personage betreedt de arena al enigszins uitgeblust, en door de intriges en vuile spelletjes in Manhattan raakt hij alleen maar gedesillusioneerder. De dominante ster had geen partij in de onbekende regisseur Daniel Algrant, en mag ongestoord met de film aan de haal gaan. (Te zien: vanaf 13 mei)


Kiss of life speelt zich af op het grensgebied tussen dood en leven. De met een BAFTA voor jong talent beloonde regisseuse en scenariste Emily Young laat ons kennis maken met een door Peter Mullan vertolkte hulpverlener, die zijn leven in de waagschaal stelt in voormalig Joegoslavië. Thuis in Londen kan zijn echtgenotee de stress niet meer aan. Zij vraagt haar man om naar huis te komen, en dat is het begin van een dromerige odyssee dwars door Europa. (Te zien: vanaf 20 mei)

Peter Mullan na My name is Joe nu zelf als hulpverlener in Kiss of life.


Out of time biedt Denzel Washington na zijn Oscarwinnende rol in Training day opnieuw de kans om een moreel dubieuze smeris neer te zetten. Hij verduistert geld dat hij aantreft bij een misdaad, om een behandeling tegen kanker te behandelen voor zijn minnares. Hij raakt in het nauw wanneer de FBI en zijn als politievrouw werkzame echtgenote Eva Mendes achterdochtig worden. Net als in zijn voorbeeldige thriller One false move uit 1992 bouwt Carl Franklin de spanning behendig op. Franklin en Washington werkten eerder al eens samen, in de misdaadfilm Devil in a blue dress uit 1995. (Te zien: vanaf 20 mei)


Deep blue duikt onder de waterspiegel om de kijker deelgenoot te maken van het wonderbaarlijke leven op de zeebodem. Andy Byatt en Alastair Fothergill vertoonden hun spectaculaire onderwateropnamen eerder al op de BBC, en zetten voor de bioscoop de hoogtepunten uit de serie op een rij. (Te zien: vanaf 20 mei)

Fritz de Jong

Naar boven