Verwacht - november 2004, nr 260


Musica Cubana
German Kral

Dat er niet alleen hoogbejaarde muzikanten in Cuba furore maken bewijst de Argentijns-Duitse documentairemaker German Kral in zijn eerste speelfilm Musica Cubana. Producent Wim Wenders droeg met de regiestoel ook het genre over, de opvolger van
Buena Vista Social Club is half fictie, half feit, en voelt daardoor ook maar half zo authentiek. Dat ligt niet aan de muziek van de nieuwe generatie Cubanen (zie daarvoor de bespreking in de rubriek Filmmuziek). Buena Vista Social Club-legende Pío Leiva gaat samen met een taxichauffeur op zoek naar leden voor een nieuwe band, met als einddoel een groots optreden in Tokio. Argentijn Kral vertelde dat hij als melancholische Zuid-Amerikaan aanvankelijk nogal moest wennen aan de opgewekte en overvolle Cubaanse ritmes, maar concludeerde na het voltooien van zijn film tevreden: "In Cuba zit niemand in psycho-analyse. Dat komt door de muziek. Als je die hoort wil je dansen. Hoe ellendig je leven verder ook is." Te zien vanaf 29 oktober.
Dana Linssen


The eye 2
Danny en Oxyde Pang
De Thaise broertjes Pang scoorden twee jaar geleden een flinke internationale hit met
The eye (Jian gui), een sfeervolle horrorfilm waarin een jonge vrouw na een hoornvliestransplantatie geesten begon te zien. In de opvolger begint een andere jonge vrouw, gespeeld door de van Millennium mambo bekende schoonheid Qi Shu, rare dingen te zien na een mislukte zelfmoordpoging. Tot overmaat van ramp blijkt ze ook nog in verwachting van een baby die iets met haar angstige visioenen te maken blijkt te hebben. Het klinkt als de zoveelste Aziatische geestenfilm, maar wie eerder Pang-films als Bangkok dangerous en The tesseract zag weet dat er bij hen stilistisch altijd wel wat te beleven valt. Te zien vanaf 28 oktober.


Alien vs. Predator
Paul W.S. Anderson
De Engelse B-filmer Paul W.S. Anderson moet dol zijn op videospelletjes. Na zijn bioscoopbewerking van Mortal kombat (1995) en het op de game Biohazard gebaseerde
Resident evil (2002) borduurt hij voort op een serie videogames waarin de monsters uit de filmklassiekers Alien en Predator elkaar bloederig naar het leven staan. De wedstrijd speelt zich af in een bouwwerk onder het ijs van de Zuidpool. Een groep archeologen onder aanvoering van Alien-veteraan Lance Henriksen begeeft zich in het strijdgewoel, maar is natuurlijk geen partij voor de buitenaardse monsters. Te zien vanaf 28 oktober.


Lugares comunes
Adolfo Aristarain

De Argentijnse acteerveteraan Federico Luppi speelt in deze romanverfilming een linkse professor die tegen de achtergrond van de economische crisis in zijn land kampt met familieproblemen en de ongemakken die horen bij het ouder worden. Regisseur Adolfo Aristarain oogsste in 1992 veel internationale waardering met Un lugar en el mondo, en ook met Lugares comunes viel hij op verschillende festivals in de prijzen. Te zien vanaf 28 oktober.


Blindgangers
Bernd Sahling
In deze Duitse jeugdfilm volgen we twee tienermeisjes die een passie delen voor het spelen in popgroepjes. De hoofdrollen worden gespeeld door twee jonge actrices, die net als hun personages maar in één opzicht verschillen van andere pubers: ze kunnen niet zien en wonen in een blindeninstituut. Te zien vanaf 28 oktober.


Infernal affairs 2
Wai Keung Lau & Siu Fai Mak

Deze zomer bereikte de twee jaar oude Hongkongkraker
Infernal affairs (Wu jian dao) eindelijk de Nederlandse bioscopen. De opvolger is enkele maanden later al te zien. Infernal affairs 2 is een prequel, waarin de Aziatische supersterren Andy Lau en Tony Leung Chiu Wai zijn vervangen door jonkies Edison Chen en Shawn Yue. De één is een undercoveragent, terwijl de ander als crimineel infiltreert in de politie van Hongkong. Ze vinden een gemeenschappelijke vijand in een aggressieve gangsterbaas. Deel 3, waarin Lau en Leung wel weer meespelen, zal vanaf januari 2005 te zien zijn. Te zien vanaf 4 november.


Godsend
Nick Hamm
Engelsman Nick Hamm liet zich met de horrorfilm
The hole (2001) kennen als een filmmaker met een goed ontwikkeld sfeergevoel. Dat komt goed van pas in deze technothriller over kloonexperimenten. Het echtpaar Greg Kinnear en Rebecca Romijn is ten einde raad als hun zoontje overlijdt. Robert De Niro brengt uitkomst als arts van de experimentele vruchtbaarheidskliniek Godsend, waarvan een net echte website te vinden is op www.godsend.org. Het met een cel van hun dode kind vervaardige kloonkind ontpopt zich als een eng psychopaatje, waarna regisseur en acteurs op de automatische piloot afstomen op de ontknoping. Te zien vanaf 4 november.


Gay
Tom Six

Tom Six leerde het filmvak aan de New-Yorkse Filmacademie, waarna hij regie-ervaring opdeed bij de Nederlandse realitysoap 'Big Brother'. Six maakt zijn speelfilmdebuut met Gay, een romantische komedie die zich afspeelt in de Amsterdamse nichtenscene. Hugo Metsers en Joris van de Sande krijgen als homostel bonje, als een van hen overspel pleegt. Een door Nienke Brinkhuis vertolkte vriendin, die luistert naar de wel heel erg Hollandse filmnaam Snoes, werpt zich op als bemiddelaar. In de persmap analyseren Six en zijn zus annex zakenpartner Ilona Six de commerciële kansen van hun film: "Volgens recente cijfers zijn in Nederland 640.000 tot 1.600.000 homoseksuele mannen en vrouwen." (...) "Na het succes van de film
Shouf shouf habibi!, voor de Marokkaanse doelgroep, is gebleken dat de doelgroepfilm heel goed kan werken en in de bioscopen een grote toekomst kan hebben. Als een film in Nederland bij 100.000 bezoekers een Gouden film ontvangt, zou een film als Gay met een doelgroep die nooit eerder 'bediend' is met een voor hen identificeerbare film, een groot succes kunnen worden." Als het allemaal toch anders uitpakt kan Six zich altijd nog gaan wijden aan het nog te ontwikkelen reality-doelgroepspelletje 'Reken je rijk'. Te zien vanaf 4 november.


Door in the floor
Tod Williams
De roman 'A widow for one year' van bestsellerauteur John Irving stond model voor dit relatieproblemendrama. Het huwelijk van kinderboekenschrijver Jeff Bridges en huismoeder Kim Basinger is behoorlijk in het slop geraakt na een voor beiden traumatiserende gebeurtenis. De komst van een knappe jonge student verstoort de broze balans. Regisseur en scenarist Tod Williams maakte eerder de sympathieke tragikomedie The adventures of Sebastian Cole. Te zien vanaf 11 november.


Win a date with Tad Hamilton
Robert Luketic

De uit de provincie afkomstige bakvis Kate Bosworth gaat uit haar dak als ze een afspraakje in Los Angeles wint met de door Josh Duhamel vertolkte filmster Tad Hamilton. De gladde Hollywoodbink raakt in de ban van het kuise meisje, en reist haar achterna naar landelijk Virginia, waarna zij de moeilijke keuze moet maken tussen haar glamoureuze aanbidder en haar degelijke dorpsvriendje. Australiër Robert Luketic bewees eerder met
Legally blonde dat hij uitstekend overweg kan met dit soort lichte kost. Te zien vanaf 11 november.


Anacondas
Dwight H. Little
In de tropen op zoek gaan naar een geneeskrachtige bloem die luistert naar de omineuze naam Bloedorchidee, dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Wetenschappers komen er op Borneo achter dat de locale slangenpopulatie sneller, groter en vraatzuchtiger wordt van het eten van de bloedbloem. Schrokpartijen, gekrijs en gehol door de jungle zijn het voorspelbare gevolg in Anacondas: the hunt for the blood orchid. Jennifer Lopez, die zich in de lachwekkend slechte voorganger
Anaconda (1997) nog innig liet omhelzen door een wurgslang, is in deze sequel niet van de partij. Wat die Zuid-Amerikaanse anaconda's te zoeken hebben in een Indonesisch oerwoud moet je je bij een B-film als deze waarschijnlijk niet eens beginnen af te vragen. Te zien vanaf 11 november.


Cellular
David R. Ellis

Scenarist Larry Cohen maakte Colin Farrell tot mikpunt van een vuurwapengevaarlijke psychopaat in
Phone booth. In de inhoudelijk en stilistisch verwante thriller Cellular laat hij de telefooncel weg, en moet slachtoffer Kim Basinger het stellen met een mobieltje. Nadat ze door onverlaten is gekidnapt slaagt ze erin om mobiel contact te leggen met de Nokia van wildvreemdeling Chris Evans, die vervolgens heel Los Angeles moet afjakkeren om de ontvoerde schooljuf uit haar benarde situatie te bevrijden. Te zien vanaf 11 november.


Bridget Jones 2
Beeban Kidron

Wat denkt u, zou de opvolger van de lucratieve Brit-comedy
Bridget Jones's Diary voortborduren op de grap over Bridgets grote onderbroek? De trailer laat ons gelukkig niet in onzekerheid. Natúúrlijk zit die grap er weer in. Renée Zellweger, Hugh Grant en Colin Firth voegen in Bridget Jones 2: the edge of reason een nieuw maar toch vertrouwd hoofdstuk toe aan de avonturen van de onhandige dagboekenschrijfster Bridget Jones, die in weerwil van het happy end in deel één nog genoeg problemen blijkt over te houden om een film mee te vullen. Wat titelrolvertolkster Zellweger betreft heeft haar met overgewicht kampende personage zelfs nog genoeg potentie voor een tweede vervolg, ook al is geestelijk moeder Helen Fielding nog niet eens begonnen aan een derde boek over Bridgets lotgevallen. Te zien vanaf 12 november.

Fritz de Jong

Naar boven