Verwacht - juli/augustus 2005, nr 268


Zoop in Afrika
Johan Nijenhuis

"Nee hè, de benzine is op!" De rangers hebben een tegenvallertje als op weg naar een wildpark in Afrika hun vliegtuig neerstort. U kent de rangers? De vier jongens en vier meisjes werden twee jaar geleden bedacht door Johan Nijenhuis voor de soap 'Zoop'. De door Nickelodeon uitgezonden populaire serie volgt de jongeren tijdens hun opleiding tot dierenverzorger in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Opbloeiende liefdes, ruzies, achterklap: alles wat bij een soap hoort zit in 'Zoop'. Een film kon niet uitblijven (waarom eigenlijk niet?) en Zoop in Afrika is het resultaat. De rangers worden naar een wildpark in Afrika gestuurd om bedreigde dieren te helpen. Mooi, maar is de directeur van het wildpark wel te vertrouwen? Voordat ze zich daarover druk kunnen maken, hebben de rangers andere zorgen. Hoe moet het verder met Bionda na het verlies van haar makeup-spullen bij het vliegtuigongeluk? Hoe kom je aan bouillon in de jungle voor een verzwakte ranger? En hoe voorkom je dat woeste zwarten met rieten rokjes je in een kookpot stoppen? Rieten rokjes? Kookpot? Haalt Nijenhuis tegenwoordig zijn inspiratie bij het in 1931 gepubliceerde Kuifje in Afrika? Meesterlijk! De Nederlandse Ed Wood flikt het weer: met Zoop in Afrika houdt Nijenhuis zijn naam als campfilmer in ere. (Te zien vanaf 14 juli)
Jos van der Burg


Herbie: Fully loaded
Angela Robinson

De eigenzinnige Volkswagen Kever Herbie maakte voor het eerst zijn opwachting in de onverwacht succesvolle lowbudgetkomedie The love bug (1968). De eenvoudige formule - eigenzinnig raceautootje maakt er een dolle boel van - werd door franchisehouder Disney van stal gehaald in Herbie rides again (1974), Herbie goes to Monte Carlo (1977), Herbie goes bananas (1980) en enkele tv-films in de jaren negentig. Herbie's trouwe chauffeur Dean Jones is in de prepuberale lachfilm Herbie: Fully loaded compleet van het toneel verdwenen. Herbie's nieuwe eigenaar is het frisgewassen tieneridool Lindsay Lohan (Freaky Friday, Mean girls), die het Duitse karretje van de schroothoop vist, om het in een prestigieuze autorace op te nemen tegen machocoureur Matt Dillon. (Te zien vanaf 6 juli)


Kung fu hustle
Stephen Chow

Wie eerder het krankzinnige voetbal-met-martial-arts-spektakel
Shaolin soccer onderging weet wat hij kan verwachten van deze nieuwe productie van Hongkongster, producent en regisseur Stephen Chow. De karateheld belandt in pre-revolutionair China als kruimelboefje in het spervuur van twee elkaar op leven en dood bevechtende bendes. Net als in de voorganger dient het verhaaltje vooral als kapstok voor een aanhoudend bombardement aan slapstickgrappen, cartooneske trucages, flitsend gechoreografeerde knokpartijen en krankzinnige visuele vondsten. Kung fu hustle (Gong fu) werd eerder dit jaar uitgeroepen tot de beste Hongkongproductie. De film werd een hit in Azië en Amerika. Nu zijn wij aan de beurt. (Te zien vanaf14 juli)


Fantastic four
Tim Story

In de voortgaande concurrentiestrijd tussen de stripuitgevers DC Comics en Marvel is de eerste klap deze zomer uitgedeeld door DC's
Batman begins. Marvel hoopt quadrafonisch terug te meppen met de eerste film rond The fantastic four, een kwartet door 'kosmische straling' gemuteerde superhelden. Onder leiding van elastische Mr. Fantastic (Ioan Gruffud) nemen The Invisible Woman (Jessica Alba), The Human Torch (Chris Evans) en het rotsblok The Thing (Michael Chiklis) het op tegen booswicht Doctor Doom (Julian McMahon). (Te zien vanaf 14 juli)


Sahara
Breck Eisner

Sinds de John Grisham-verfilming
A time to kill zagen we geen acteur zo hartstochtelijk zweten als Matthew McConaughey. Dat talent moet van pas zijn gekomen in de avonturenfilm Sahara, die zich conform de titel afspeelt in de gloeiend hete Afrikaanse woestijn. In deze film naar verhalen van pulpschrijver Clive Cussler kruipt McConaughey in het glimmende lijf van avonturier Dirk Pitt. Op zoek naar een mythisch schip stuit hij op tropendokter Penélope Cruz. Samen binden ze de strijd aan met een geheimzinnige ziekteverwekker. Regisseur Breck Eisner is een zoon van Disneymogul Michael Eisner, maar hij maakte zijn actierijke avonturenfilm bij een andere studio. Als dat maar geen ruzie geeft aan de kerst- en Thanksgivings-dis van de Eisnertjes. (Te zien vanaf 14 juli)


36 Quai des Orfèvres
Olivier Marchal

Daniel Auteuil en Gérard Depardieu, de Grote Mannen van de Franse cinema staan tegenover elkaar in deze policier, die ondanks de gelijkluidende titel niets te maken heeft met Henri-Georges Clouzots Quai des Orfèvres uit 1947. Auteuil is een smeris die aan erecodes hecht, terwijl Depardieu een scrupeleloze, carrièremakende collega neerzet. De concullega's maken jacht op dezelfde bende autodieven, in een film waarin het morele onderscheid tussen hermandad en penose uiterst klein is. (Te zien vanaf 14 juli)


Charlie and the chocolate factory
Tim Burton

Brad en Jen mogen uit elkaar zijn, hun productiemaatschappij Plan B gaat gewoon door. Hun eerste grote release is Tim Burtons versie van Roald Dahls geliefde kinderboek 'Sjakie en de chocoladefabriek'. De zwartkomische werelden van Dahl en Burton hebben zoveel overeenkomsten, dat je je afvraagt waarom Burton zich niet al veel eerder op het sardonische werk van de Britse schrijver stortte. Eerder produceerde hij al wel
James and the giant peach voor stop-motion-expert Henry Selick, en nu mag hij eindelijk ook zelf zijn visuele fantasie loslaten op Dahl. Het verhaal werd in 1971 al charmant verfilmd als Willy Wonka & the chocolate factory, met een flamboyante hoofdrol voor Gene Wilder. Burton reserveerde de rol van de gesjuffelde chocoladefabrikant voor lievelingsacteur Johnny Depp. Ook mevrouw Burton, alias Helena Bonham-Carter, is van de partij als de moeder van titelfiguur Charlie (Freddie Highmore), het bedeesde jongetje dat een rondleiding door de betover(en)de snoepfabriek wint. (Te zien vanaf 20 juli)


Piet Piraat en de betoverde kroon
Bart van Leemputten

Zeg Bart van Leemputten, en je zegt
Kabouter Plop. Daarnaast regisseerde de Vlaming oubollige kinderseries als 'Samson en Gert' en 'Piet Piraat'. Laatstgenoemde krijgt nu zijn eigen bioscoopfilm, waarin de zeerover samen met zijn onafscheidelijke kompaan Berend Brokkepap de degens kruist met de 'slechte piraat' Kapitein Snorrebaard (Johnny Kraaykamp Jr.), die eeuwenlang vervloekt blijkt door de kroon uit de titel. (Te zien vanaf 21 juli)


Amityville horror
Andrew Douglas

Na de wannabe cultdocumentaire Searching for the wrong-eyed Jesus stort reclamemaker Andrew Douglas zich op de wannabe cultklassieker Amitivilly horror (Stuart Rosenberg, 1979). Het waargebeurde (maar niet heus) verhaal draait om een familie die een huis koopt waar eerder een gruwelijke reeks moorden gepleegd zou zijn. Philip Baker Hall treedt in de voetsporen van Rod Steiger als de priester die het spookhuis moet vrijwaren van boosaardige geesten. (Te zien vanaf 21 juli)


De battre mon coeur s'est arrêté
Jacques Audiard

Meestal worden Franse films in de Amerikaanse melting pot gedonderd, maar de regisseur van de sterke thriller Sur mes lêvres doet het andersom. Hij bewerkte het oude schizofreniedrama Fingers (James Toback, 1978), waarin Harvey Keitel de twee kanten van zijn personage verkent, en plakte er een mondvol van een titel op die zoiets betekent als 'de slag die mijn hart oversloeg'. Roman Duris, bekend uit Tony Gatlifs
Gadjo dilo en Exils, speelt een getroebleerde jongeman die heen en weer wordt geslingerd tussen zijn louche vader en zijn artistieke moeder. (Te zien vanaf 21 juli)


Mr. & Mrs. Smith
Doug Liman

De gedachte dat het huwelijk een voortdurend slagveld is krijgt gestalte in deze actiekomedie waarin Brad Pitt en Angelina Jolie er als de echtelieden uit de titel achter komen dat ze stevige geheimen voor elkaar verbergen: allebei werken ze als huurmoordenaar. Wanneer ze opdracht krijgen elkaar uit te schakelen levert dat problemen op die een maatje te groot zijn voor een relatietherapeut. De in ironische actiefilms als Go en
The Bourne identity gespecialiseerde Doug Liman weet er echter wel raad mee. (Te zien vanaf 28 juli)


Valiant
Gary Chapman

Tijdens WOII kregen postduiven van het Britse leger medailles voor betoonde heldenmoed. Nu krijgen de vogels ook hun eigen computeranimatiefilm. Duif Valiant, koerend met de stem van Ewan McGregor, moet als nederig lid van het Duivensquadron cruciale boodschappen naar Frankrijk zien te smokkelen en een gevangen kameraad bevrijden onder de neus van de gevreesde Duitse Valkenbrigade. Ook met de stemmen van Tim Curry, John Cleese, Jim Broadbent en Ricky Gervais. (Te zien vanaf 28 juli)


Intermission
John Crowley
De debuutfilm van John Crowley is hier en daar aangeprezen als het Ierse antwoord op
Pulp fiction, Trainspotting, Amores perros en al wat een mens verder maar hip kon vinden in het voorbije decennium. Een compleet blik nationale grootheden - onder wie Hollywoodfenomeen Colin Farrell en beroeps-Ier Colm Meany - werd opengetrokken om gestalte te geven aan deze misdaadfilm, waarin een speciale rol is weggelegd voor de op de Britse Eilanden onbegrijpelijke populaire smaakmaker Brown Sauce. Jakkes. (Te zien vanaf 28 juli)


Creep
Christopher Smith
In deze Duits-Engelse griezelaar laat Franka Potente zich als carrièregevoelige inwoonster van Londen per ongeluk insluiten in de metro. Daar blijkt het niet pluis te zijn. Een filmposter met een bloederige hand op het raampje van een metrotrein werd enige tijd geweerd uit de Londense metrostations. (Te zien vanaf 4 augustus)


Ladies in lavender
Charles Dance
De Engelse acteerveteraan Charles Dance (
Gosford Park) maakt zijn schrijvers-, producenten- en regisseursdebuut met dit kostuumdrama over twee oude vrijsters (Judi Dench en Maggie Smith) die zich ontfermen over de knappe joodse violist (Daniel Brühl) die anno 1936 aanspoelt in landelijk Cornwall. De oude dames krijgen geduchte concurrentie van een knappe Russische landschapschilderes (Natasha McElhone) die zich ook al in deze pittoreske uithoek nestelt. (Te zien vanaf 4 augustus)


The perfect man
Mark Rosman
Heather Locklear, al jarenlang een televisiester dankzij haar bitchy optredens in 'Dynasty', 'Melrose Place' en 'LAX', speelt in deze komedie een egoïstisch moederloeder dat haar tienerdochter Hilary Duff en een bebrild jonger zusje meesleept door Amerika, op haar jacht naar de ideale man. Jongemeisjesidool Duff geeft commentaar op de gebeurtenissen als weblogger en helpt moe eindelijk de ware Jakob te vinden. (Te zien vanaf 4 augustus)


Sky high
Mike Mitchell

De zoon van twee bekende superhelden (Kurt Russell en Kelly Preston) moet zich in deze familiekomedie uit de Disneyfabriek zien te bewijzen op een school vol andere superhelden. (Te zien vanaf 10 augustus)


Mariscos Beach
Olivier Ducastel & Jacques Martineau

De regisseurstandem Olivier Ducastel en Jacques Martineau was eerder verantwoordelijk voor de frisse gay road movie Drôle de Felix en het wat grimmigere (en tevens mindere) uit-de-kast-drama Ma vraie vie à Rouen. Nu komen ze met het zomerse Mariscos Beach, in Frankrijk uitgebracht als Crustacés et coquillages (Kokkels en mossels) en elders ook bekend als Côte d'Azur. Een gezin brengt de vakantie door onder de Zuid-Franse zon, waardoor de (hetero- én homo-)seksuele temperatuur snel oploopt. Met Valeria Bruni Tedeschi (5x2) en Jean-Marc Barr. (Te zien vanaf 11 augustus)


As it is in heaven
Kay Pollak
In deze Zweedse inzending voor de Oscars keert een wereldberoemde dirigent terug naar zijn geboortedorpje, waar hij zich ontfermt over het kerkkoor. Terugkeerder en achterblijver leren wijze levenslessen. (Te zien vanaf 11 augustus)


The honeymooners
John Schultz

In deze losse variant op een stoffige sitcom uit de fifties sparen buschauffeur Cedric the Entertainer en beste vriend Mike Epps geld bij elkaar om samen een huis in Brooklyn te kopen. Als de chauffeur het kapitaaltje versjachert levert dat averij op voor zijn vriendschap en zijn huwelijk. (Te zien vanaf 11 augustus)


The Island
Michael Bay

Voor het eerst zonder de productionele steun van Jerry Bruckheimer gooit actiespecialist Michael Bay (
The rock, Pearl Harbor) alle remmen los in deze futuristische thriller, waarin Ewan McGregor er tot zijn schrik achterkomt dat hij een kloon is die gekweekt is om te dienen als leverancier van reserveonderdelen. Samen met knappe kloon Scarlett Johansson komt hij in verzet tegen deze dystopische werkelijkheid. (Te zien vanaf11 augustus)


Don't come knocking
Wim Wenders

De vrije val van Wim Wenders gaat onverminderd door. De maker van absolute klassiekers als Der Amerikanische Freund en Der Himmel über Berlin krijgt al jaren geen handen meer op elkaar van de ooit zo trouwe critici, en ook het publiek moet weinig meer hebben van de Amerikafiele Duitser. Zelfs een hernieuwde samenwerking met Sam Shepard, die eerder Paris, Texas schreef, kan Wenders' neergang niet verhinderen. In Don't come knocking speelt Sam Shepard een westernacteur op leeftijd die wegloopt van de filmset om in de beste roadmovietraditie en spirituele ontwikkeling door te maken op fotogenieke locaties. (Te zien vanaf 18 augustus)


Deuce Bigalow: European gigolo
Mike Bigelow
Artis, de Prinsengracht, Johnny de Mol, Cas Janssen, Cees Geel en Jeroen Krabbé: allemaal zijn ze van de partij in dit kluchtige vehikel voor geinponem Rob Schneider. Na het o zo kostelijke
Deuce Bigalow: Male gigolo bezoekt 'man whore' Deuce Europa. In Mokum stuit hij - hoe verrassend - op raamprostitutie en softdrugs. (Te zien vanaf 18 augustus)


Monster in law
Robert Luketic

Na het succes van
Meet the parents is de schoonouderkomedie weer helemaal terug. Jennifer Lopez vindt in Fransoos Michael Vartan de man van haar dromen, maar zijn moeder Jane Fonda ontpopt zich als de schoonmoeder uit haar nachtmerries. Fonda was voor het laatst in de bioscoop te zien in Stanley & Iris (1990). De Amerikaanse critici vroegen zich hardop af of haar rentree na vijftien jaar een succes was, maar kwamen er niet uit. (Te zien vanaf 18 augustus)


The skeleton key
18 augustus

Iain Softley draaide zeer uiteenlopende films als het Beatles-drama
Backbeat, de kostuumfilm Wings of the dove en het pretentieuze sf-geval K-Pax. Aan dit rijtje voegt de Engelsman nu een horrorfilm toe naar een script van Ehren Kruger (Arlington Road, The ring). Kate Hudson, Gena Rowlands, Peter Sarsgaard en John Hurt krijgen te maken met voodoopraktijken in - waar anders - New Orleans. (Te zien vanaf 18 augustus)


Wedding crashers
David Dobkin

De regisseur van
Shanghai knights werkt andermaal samen met komiek Owen Wilson, die ditmaal gekoppeld wordt aan Vince Vaughn. Als vrouwenversierders pur sang schuimen ze bruiloften van volslagen onbekenden af. Als een van hen echt valt voor een vrouw belooft dat een mengeling op te leveren van een romcom en een buddy movie. (Te zien vanaf 25 augustus)

Fritz de Jong

Naar boven