Verwacht - oktober 2005, nr 270


Hooligans
Lexi Alexander

In een poging zijn hardnekkige Frodo Baggins-imago van zich af te schudden stort Elijah Wood zich met grote hobbitogen in de wereld van het Engelse voetbalvandalisme. De zachtaardige Amerikaanse journalistiekstudent leert dat je voetbal nóóit 'soccer' mag noemen, en dat je af en toe een tegenstander tot bloedige moes moet slaan om eigenwaarde en vriendschappen voor het leven te verwerven. De bedenkelijke machomoraal is dynamisch in beeld gebracht door Lexi Alexander, een dame die haar mannetje staat: voor ze films ging maken was ze kampioen karate en kickboksen. Opmerkelijk genoeg hebben zulke vechtsporten dan weer géén last van opgefokte hooligans. (Te zien vanaf 29 september)


Laura's ster
Thilo Rothkirch en Piet de Rycker

De Duitse makers van
De kleine ijsbeer bedienen opnieuw de allerkleinsten met een tekenfilm, die uiteraard in een Nederlands gesproken versie de bioscopen bereikt. Een zevenjarig meisje dat eenzaam is na een verhuizing ontfermt zich over een gevallen ster. De vriendschap met het hemellichaam helpt haar er weer helemaal bovenop. (Te zien vanaf 5 oktober)


New police story
Benny Chan
De vijfde aflevering in de Police story-reeks, die begon in 1985, brengt Jackie Chan na de nodige Hollywoodavonturen terug naar de basis: Hongkong. Knokheld Chan komt serieuzer voor de dag dan we de laatste jaren van hem gewend waren, als een topsmeris die na een mislukte actie aan lager wal is geraakt. Een jonge collega trekt hem uit het slop om een criminele bende te bestrijden. (Te zien vanaf 6 oktober)


Castingx
Ad Bol
Veel is niet bekend over deze in Barcelona en omstreken gedraaide film, die door de Nederlandse makers wordt aangeprezen als een 'psycho chiller thriller'. Wel staat vast dat Castingx een van de irritantste filmtitels voert sinds het afschuwelijk woorspelige afFair play. Ellen ten Damme en Hugo Metsers spelen mee in dit verhaal over een pompbediende 'in een vervallen benzinepomp op de grens tussen de beschaafde wereld en de woestijn' die fantaseert over film en vrouwen. De komst van een spannende dame loopt uit op voyeurisme, verleiding en wraak, aldus de website. (Te zien vanaf 6 oktober)


Makdee - The web of the witch
Vishal Bardwaj
Bollywood voor kinderen: met liedjes dus, maar 'slechts' negentig minuten lang. Een identieke tweeling - de één braaf, de ander stout - kruist het pad van een heks die indringers in haar huis omtovert in dieren. Het bij vlagen flink enge horrorsprookje is bekroond op het jeugdfilmfestival van Chicago. (Te zien vanaf 6 oktober)


Cronicas
Sebastián Cordero

Fijne acteur John Leguizamo, geboren in Colombia maar opgegroeid in Amerika, moest zijn Spaans flink bijspijkeren voor de hoofdrol in deze Mexicaans-Ecuadoriaanse productie. Als een hispanic sterverslaggever uit Miami belandt hij in Ecuador, waar een brute seriemoordenaar huishoudt. De thriller plaatst de journalist voor een lastig dilemma: moet hij kiezen voor sensatie en de bijbehorende journalistieke roem, of is het vinden van de waarheid toch belangrijker? (Te zien vanaf 6 oktober)


The 40 year old virgin
Judd Apatow
De van
Bruce Almighty bekende komiek Steve Carrell speelt in deze romcom een veertigjarige sukkel die nog steeds maagd is - de titel verklapt het eigenlijk al. Zijn collega's hebben daar meer problemen mee dan de maagd zelf. Maar als hij de bewust celibatair levende Catherine Keener (zij van Being John Malkovich) ontmoet, toont hij ineens interesse in het andere geslacht. (Te zien vanaf 6 oktober)


Ice princess
Tim Fywell
Niet alleen bakvissen zullen uitlopen voor deze Disneykomedie over een studiebol die verslingerd raakt aan kunstschaatsen. Ook fans van 'Buffy the vampire slayer' zullen plezier beleven aan de axels, rietbergers en flips van Michelle Trachtenberg, die bekend werd als Dawn, het opstandige puberzusje van de Californische vampierenslachter. Trachtenberg, die met haar sterke bijrol in het pedofiliedrama
Mysterious skin bewees dat ze ook de duistere kanten van zichzelf durft te tonen, ontpopt zich onder toeziend oog van veteranes Joan Cusack en Kim Catrall tot een stralend middelpunt in deze onversneden goedvoelfilm. (Te zien vanaf 12 oktober)


Four brothers
John Singleton

Übercriticus Roger Ebert beschreef deze actiefilm van John Singleton (Boyz 'n' the hood,
Shaft) in zijn positieve recensie als een 'urban western'. Je kunt de geschiedenis van vier zware jongens die wraak willen voor de botte moord op hun engelachtige adoptiemoeder in Detroit net zo goed vergelijken met de onfrisse Death wish-cyclus met Charles Bronson. Onder aanvoering van Mark Wahlberg gaan de verschillend gekleurde adoptiebroers op jacht naar de dader. De rotzak die ze op het oog hebben wordt lekker sadistisch vertolkt door de Nigeriaans-Britse Chiwetel Ejifor. Waar Singleton in zijn vroegere gettodrama's steevast een vrede en zelfbeheersing predikende vaderfiguur opvoerde, daar lijkt de regisseur het in Four brothers wel best te vinden dat de hoofdpersonen hun gelijk halen met bloedvergieten en kogelregens. (Te zien vanaf 13 oktober)

Fritz de Jong


Sergeant Pepper
Sandra Nettelbeck
Kinderfilm over een hond die huis & fortuin erft van zijn overleden baasje. De kinderen vinden het maar niks dat de naar een Beatles-LP genoemde hond er met de poen vandoor gaat en bedenken een plan om het geld in handen te krijgen. Sergeant Pepper wordt bijgestaan door vriendje Felix. (Te zien vanaf 13 oktober)


Transporter 2
Louis Leterrier
Vrachtjesman Frank Martin (Jason Statham:
Snatch, Lock, stock and two smoking barrels) vervoert in Miami de familie van een overheidsambtenaar die het drugsbeleid bepaalt. Niet iedereen is onverdeeld enthousiast over dat beleid en zo kan het gebeuren dat het zoontje doelwit wordt van een ontvoering. Frank Martin drukt vervolgens op het gaspedaal om een paar van de meest ongeloofwaardige stunts uit het afgelopen decennium uit te halen. De Audi product placement heeft de subtiliteit van een meteoorinslag. Verder een verrassende sequel, dankzij goed uitgewerkte plot. Net als het origineel is deze opvolger geschreven en geproduceerd door workaholic Luc Besson die de komende anderhalf jaar zo'n vijftien projecten in zijn agenda heeft staan. (Te zien vanaf 13 oktober)


The long weekend
Pat Holden

Ontslagen kerel Ed Waxman verliest vriendin en moet vervolgens van zijn broer per se neuken omdat... dat moet. En per se dit weekend. Dan ontmoet hij de ideale vrouw. Ongelooflijk uitgekauwde grappen in totaal overbodige herhalingsoefening die aan eigen onzinnigheid niet eens genoeg heeft en extra lachsalvo's wil oproepen met homevideofragmenten. Hele lange vijfentachtig minuten. (Te zien vanaf 13 oktober)


De avonturen van het molletje 1
Zdenek Miller
Kinderanimatie om voor wakker te blijven. Vroeger dan. Voor kinderen vanaf drie jaar is nu een verzameling van zeven avonturen van het molletje uitgebracht. Het legendarische molletje speelt al veertig jaar een hoofdrol in Die Sendung mit der Maus. Zonder dialoog. (Te zien vanaf 13 oktober)


Bewitched
Nora Ephron
Het schijnt ook een televisieserie te zijn. Maar over de film: uitgerangeerd filmacteur Jack Wyatt (Will Ferrell) komt terecht in televisieserie (nudge nudge, know whatahmean?) en moet op zoek naar een actrice die het rolletje van heks kan spelen. Maar vervloekt, ze kunnen nergens een geschikte madam vinden. Tot ze Nicole Kidman tegen het lijf lopen. Maar wat blijkt, Nicole Kidman is echt een heks! En dan wordt Jack ook nog verliefd op haar. Dolkomische avonturen volgen. (Te zien vanaf 13 oktober)


The Brothers Grimm
Terry Gilliam

Reizende oplichters Matt Damon (zie
Team America: world police) en Heath Ledger (10 things I hate about you) verdienen hun geld door mensen griezelige sprookjes aan te praten en vervolgens net te doen of ze die mysteries zelf oplossen. Maar dan blijkt een bos vol geestelijk gestoorde bomen een dramatische behoefte aan kinderlichaampjes te hebben en moeten Wilhelm en Jacob Grimm echt aan het werk. De duurste scène werd geschrapt (later als extra op de dvd) omdat die vroeg in de film zat en door geen enkele volgende scène werd geëvenaard. Terry Gilliam verdwaalt jammerlijk in de bossen met deze misplaatste buddy-movie. (Te zien vanaf 13 oktober)


Dark water
Walter Salles

Stijlvolle twee-hoog-achter horror van Walter Salles (
The motorcycle diaries) in een remake van Honogurai mizu no soko kara van de Japanse horrorkoning Hideo Nakata (Ring). Net gescheiden van haar man belandt Jennifer Connelly (Requim for a dream, A beautiful mind) met haar veel te nieuwsgierige dochtertje in een New Yorks appartement. Eindelijk rust. Nee, toch niet. Het flatje heeft zoveel last van lekkages dat het de natte droom van elke loodgieter moet zijn. Meer nog, de waterplassen blijken peilloze dieptes te verbergen. Wat is er vroeger allemaal wel niet gebeurd in dit appartement? The Amityville horror downtown. (Te zien vanaf 20 oktober)


Goal kick off
Danny Cannon

Voetbalfilm over Mexicaans jochie dat om onduidelijke redenen de Verenigde Staten uitkiest om een professionele voetbalcarrière te beginnen. Even later wordt hij verrassend gescout door Newcastle United en mag hij mee naar Engeland om zich te bewijzen. Persoonlijk drama geeft de film van Cannon (
Judge dread) de nodige diepgang waardoor hij met gereinigde ziel de perfecte goal kan scoren. Met optredens van commercialiconen als David Beckham en Patrick Kluivert. (Te zien vanaf 20 oktober)


Doom
Andrzej Bartkowiak
Na het spel dat de computergamewereld tien jaar geleden op z'n kop zette is er nu de film. 'If it breaths, kill it', zegt teamleider 'sarge' tegen z'n mannen en hij verklapt meteen de plot van de film. In een 'veraf gelegen' laboratorium op Mars rommelen wetenschappers met het menselijk genoom en plotseling staat hun gezellige hokje vol met creaturen uit de hel. Compleet met 'first person shooter'-perspectief en speciale wapens uit het spel. Regisseur Bartkowiak vestigde zich in Hollywood als cameraman van busreisjes (
Speed) en Keanu Reeves-drama's (The devil's advocate) maar interpreteerde ooit een verhaal van Shakespeare helemaal verkeerd (Romeo must die) en is sindsdien aan het regisseren geslagen. (Te zien vanaf 20 oktober)

Ronald Rovers

Naar boven