Verwacht - december 2005, nr 272


Domino
Tony Scott

'Het is lastig om aan te geven waar Domino, een actiefilmpastiche van Tony Scott, (...) ophoudt 'guns-and-poses'-vermaak te zijn', schrijft The New York Times. Dat blijkt inderdaad lastig want de meeste recensenten zetten de film weg als een zielloos geweldsorgasme. Domino Harvey (Keira Knightley), ex-catwalkmodel en allround boytoy als het om uiterlijkheden gaat, komt naar LA omdat ze wil worden opgeleid in wat gerust een mannenberoep kan worden genoemd: premiejager. Geflankeerd door Mickey Rourke - met
Sin City blijkbaar opgestaan van het kerkhof van uitgerangeerde Hollywoodsterren - en Choco (Edgar Ramirez) slaat en schiet Domino zich een weg door de achterbuurten van Los Angeles, en passant ook nog kans makend om de nieuwste rage in een reality-soap te worden, waarvan de producer wordt gespeeld door de altijd diabolisch onberekenbare Christopher Walken. Wie het lastig vindt de pastiche te doorzien, moet vooral ook even letten op scenarist Richard Kelly, want die verscheen in 2001 met Donnie Darko (scenario én regie) vanuit het niets op de voorgrond van de onafhankelijke Amerikaanse film. De bedenker van dromer Darko moet toch meer te bieden hebben dan een eendimensionale actiefilm. (Te zien vanaf 24 november)


In her shoes
Curtis Hanson
Een verhaal over vrouwen, vriendjes en een personage gespeeld door Cameron Diaz kan de indruk wekken inderdaad niets meer te zijn dan dat: een ensemble van gefrustreerde dertigers die na een paar irritante maar toch niet echt bedreigende relatieprobleempjes uiteindelijk hun ware liefde of ware identiteit ontdekken. Maar wie beter naar de plot van In her shoes kijkt, ziet iets anders. Maggie Feller (Diaz) wordt door de nieuwe vriendin van haar vader het huis uit geschopt omdat zij Maggie's kamer voor haar eigen dochter heeft gereserveerd. Pijnlijk, maar zo gaan die dingen. Maggie trekt in bij haar zus Rose, een advocate die Maggie's verleidelijke blik en brede glimlach altijd heeft moeten missen en verder ontevreden is over bijna alles in haar leven. Als Rose Maggie na een flinke ruzie ook op straat zet, klopt Maggie aan bij hun grootmoeder Ella in Florida (Shirley MacLaine) waarvan de twee zussen tot voor kort niet wisten dat zij bestond. En dan verandert de plot. Dat In her shoes geen voorspelbare chick-flick is, is misschien ook af te leiden uit de persoon van regisseur Curtis Hanson, die in 1997 veel indruk maakte met het broeierige
LA Confidential en zijn ambivalente, sinistere personages. (Te zien vanaf 1 december)


Merry Christmas/Joyeux Noël
Christian Carion

Tijdens kerstavond 1914 - dit is gebaseerd op een waargebeurd verhaal - worden in de Franse, Schotse en Duitse loopgraven cadeautjes uitgedeeld. De oorlog die een half jaar eerder uitbrak, kon wel even wachten, vonden de generaals. Maar er gebeurde nog iets anders. Die avond speelden een Schotse dominee, een Franse luitenant, een Duitse tenor en een Deense sopraan een hoofdrol in een curieuze verbroedering die helaas niet voortduurde. (Te zien vanaf 1 december)


Kerst bij de lieveheersbeestjes
Heiki Ernits, Janno Poldma
Lieveheersbeestjes Mia en Tim beleven de gekste avonturen als hun dennenboom met Kerst in iemands huiskamer belandt. Een tekenfilm voor kinderen vanaf vier jaar, Nederlands gesproken. (Te zien vanaf 1 december)


A good woman
Mike Barker
'Oscar Wilde had bijna altijd gelijk', schreef de blinde bibliothecaris Jorge Luis Borges. 'Alle kunst is volstrekt nutteloos', zijn meen ik woorden van Wilde zelf. Verder niet van belang maar wel aardig om te weten bij deze verfilming van Wildes toneelstuk 'Lady Windermere's fan'. Regisseur Barker en scenarist Howard Himelstein verhuisden het verhaal van Victoriaans Londen naar de Italiaanse kustwateren. Robert en Meg Windermere (Scarlett Johansson) zijn net getrouwd en ontvluchten het zomerse New York om vakantie te vieren aan de Italiaanse Rivièra. Maar ze zijn niet alleen. Na een respectabele reputatie te hebben opgebouwd in de slaapkamers van de New Yorkse upperclass wil ook Stella Erlynne (Helen Hunt) er een tijdje uit. Maar ja, dan is daar dus Robert. En mannen, tja, die kunnen geen 'nee' zeggen. Meg ontdekt dan dat Robert een aantal bedragen heeft overgemaakt aan Stella en vermoedt een affaire. Maar het blijkt allemaal niet zo eenvoudig. De toneelversie van Wildes sociale satire doet volgens sommigen gedateerd aan maar dan zijn er in ieder geval nog de scherpe dialogen. (Te zien vanaf 8 december)


Just like heaven
Mark Waters

Na de stijlvolle '2 hoog achter'-horror
Dark water van Walter Salles een maand of wat geleden, komt er nu een overleden bewoner & haar appartement-verhaal met een lichtere tred tot ons. David Abbott huurt de woning van zijn zojuist in een auto-ongeluk omgekomen docent Elizabeth Masterson (beiden uit het handboek Amerikaanse Namen voor Romanciers) en is verbaasd als ze daar nog rondloopt. Ze is overleden, dat wel, en hij is de enige die haar kan zien. In het begin is de relatie wat onderkoeld maar met behulp van pientere regieaanwijzingen ontwikkelt zich een fijne liefdesaffaire. Samen ontdekken Abbott (Mark Ruffalo) en Masterson (Reese Witherspoon) dat het auto-ongeluk misschien niet zo toevallig was als op het eerste gezicht leek. (Te zien vanaf 8 december)


King Kong
Peter Jackson
In de blockbuster-kerstboom slingert dit jaar naast
Harry Potter ook King Kong tussen de kerstballen en de sierverlichting. De aap is sinds Coopers en Schoedsacks klassieker uit 1933 al vaak uit de mottenballen gehaald (The new King Kong, The revenge of King Kong, Tarzan and King Kong, King Kong vs. Godzilla) en nu doet Peter Jackson het opnieuw. Dat probeerde hij al eerder, direct na The frighteners, maar toen verhinderde allerlei geharrewar over rechten dat de film werd gemaakt. Geen probleem, dacht Jackson, dan doe ik eerst Lord of the rings wel. Een regisseur met geduld dus. Ann Darrow (Naomi Watts) is een actrice uit New York die van avonturier en filmmaker Carl Denham (Jack Black) de kans krijgt haar op een zijspoor geraakte carrière te reanimeren met een tripje naar een verlaten eiland. Het loopt allemaal net anders dan ze hadden verwacht. Adrian Brody (The pianist) is toneelschrijver Jack Driscoll die totaal onverwacht Ann Darrows hart probeert te veroveren. De Freudiaanse interpretatie wil dat deze film de New Yorkers moet genezen van het 'Vreemde gasten komen niet aan onze flatgebouwen'-syndroom. (Te zien vanaf 14 december)


De pelikaan man
Liisa Helminen

Een pelikaan wil leven zoals echte mensen en verandert in een jonge man. Hij wordt vriendjes met Emil en Else. Alleen zij zien dat Mr Berd eigenlijk een grote vogel in een mensenkostuum is. Mr Berd krijgt een baantje bij de opera en wordt verliefd op een mooie ballerina die inderdaad als een vogel kan dansen. Maar dan ontdekken de volwassenen dat Mr Berd eigenlijk vleugels heeft. (Te zien vanaf 15 december)


An unfinished life
Lasse Hallström
Yep, de regisseur van What's eating Gilbert Grape en ABBA: The Definitive Collection. Jennifer Lopez trekt in bij haar schoonvader Robert Redford omdat alles tegenzit. Ze heeft al tijden geen contact meer met hem maar nu heeft ze zijn hulp nodig om haar dochter te kunnen opvoeden. Langzaam komen ze dichter bij elkaar. (Te zien vanaf 15 december)


Over mijn lippen
Janica Draisma
Korte documentaire (14 minuten) die afgelopen september tijdens het Nederlands Film Festival werd genomineerd voor een Gouden Kalf. Draisma, die eerder de vriendin in David Verbeeks
Beat speelde, haalt stotteraars voor de lens om hun 'buitengewone manier van spreken' te laten zien. (Te zien vooraf aan de documentaire The devil's miner, vanaf 15 december)


De avonturen van het molletje
Zdenek Miller

Kinderanimatie om voor wakker te blijven. Vroeger dan. Voor kinderen vanaf drie jaar is nu een verzameling van zeven avonturen van het molletje uitgebracht. Het legendarische molletje speelt al veertig jaar een hoofdrol in 'Die Sendung mit der Maus'. Zonder dialoog. (Te zien vanaf 16 december)


The chronicles of Narnia
Andrew Adamson
Vier Londense kinderen ontvluchten de stad aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en belanden in het enorme landhuis van de excentrieke professor Digory Kirke. In een van de kamers vinden Peter, Susan, Edmund en Lucy een magische kast die de deur blijkt te zijn naar het mystieke Narnia. Het land wordt overheerst door de boze Witte Heks die haar onderdanen heeft opgezadeld met een eeuwigdurende winter. Altijd sneeuw is ook niet leuk dus de kinderen sluiten zich aan bij Aslan, de leeuwengod van Narnia. Niet allemaal trouwens want een van de kinderen komt vervelend genoeg in de greep van de boze heks. Naar de roman van CS Lewis. (Te zien vanaf 21 december)


The fog
Rupert Wainwright
Nieuwe uitvoering van John Carpenters oorspronkelijke versie uit 1980 en volgens velen 'de zoveelste in een rij overbodige remakes'. Maar oordeel zelf. Nick Castle verhuurt vissersboten in Antonio Bay, een plaatsje aan de Amerikaanse westkust. Zijn vriendin Maggie liet hem een paar jaar terug dobberend achter omdat ze New York veel interessanter vond maar nu is ze terug omdat ze last heeft van rare dromen. Niet toevallig blijkt, want het dorpje wordt onverwacht aangevallen door een mysterieuze mist. Niet zomaar een mist, zoals je zou denken, maar eentje die de dolende en vooral boze geesten van op zee overleden mannen en vrouwen met zich meedraagt. Hun dood was geen ongeluk en nu komen ze wraak nemen op de afstammelingen van degenen die hen ooit over de kling joegen. Carpenter is een van de producers van de film en vond het blijkbaar geen probleem een 'overbodige remake' van het origineel uit te brengen. Wainwright regisseerde eerder het redelijk boeiende
Stigmata, en een handvol hiphop-videoclips. (Te zien vanaf 21 december)


Plop en het vioolavontuur
Matthias Temmermans

Zelfspot kan Frans Bauer niet ontzegd worden. In de nieuwe Plop speelt de zanger de rol van Kabouter Amadeus die een op handen zijnde muzikale ramp moet afwenden. Wat is er gebeurd? Terwijl Kabouter Plop en zijn speelkameraden door het bos wandelen, horen ze betoverende vioolmuziek uit een huisje komen. Maar als het meisje Anna de kabouters ziet, laat ze haar viool kapot vallen. Terwijl ze de volgende dag een belangrijk optreden heeft! Amadeus moet de zaak redden. Matthias Temmermans beoefende het kaboutergenre eerder met
Plop & Kwispel en Plop en de toverstaf. (Te zien vanaf 22 december)

Ronald Rovers


Lulu
Victor Nieuwenhuijs, Maartje Seyferth
"Jij weet niet wat je in me wakker maakt", zegt een oudere rijkaard (Titus Muizelaar) in zijn landhuis tegen een jonge vrouw met een goddelijk lichaam (Vlatka Simac). De geilaard had het kunnen weten, want de vrouw heet Lulu. Een eeuw geleden baarde Frank Wedekinds toneelstuk opzien, omdat ongebreidelde seksuele drift niet paste bij het beeld dat de burgerij van zichzelf had. Is het stuk over mannelijke lust versus vrouwelijke verleiding nog steeds interessant? In elk geval niet in de filmversie van de Nederlandse regisseurs Maartje Seyferth en Victor Nieuwenhuijs. Hun toneelmatige verfilming is een nogal potsierlijke vertoning, die in de jaren zeventig misschien provocatief zou zijn geweest, omdat Simac meer zonder dan met kleren in beeld is. Nu zien we een belegen film over seksuele lust in een romantisch-decadente omgeving. Gaap. (Te zien vanaf 8 december)

Jos van der Burg

Naar boven