Verwacht - januari 2006, nr 273


Keeping mum
Nial Johnson

Rowan Atkinson, die jaren geleden excelleerde in laat-twintigste-eeuws Brits sarcasme met de serie Blackadder, is overgestapt naar kluchtig drama in een John Lanting-decor. Dat zou je tenminste kunnen afleiden uit de verhaallijnen van Keeping mum. Dominee Walter Goodfellow (Atkinson) is gefixeerd op het schrijven van de perfecte mistekst en ziet daardoor niet dat zijn vrouw met een ander het bed in duikt, met golfleraar Patrick Swayze nota bene, en dat zijn kinderen langzaam veranderen in vervelende pubers. De nieuwe werkster moet de boel komen opknappen. Daar is ze zo goed in dat de politie inmiddels achter haar aan zit, want bij eerdere werkgevers zijn wat mensen van de aardbodem weggepoetst. (Te zien vanaf 15 december)


Zafir
Malene Vilstrup

Kinderfilm over kleine Anna die helemaal gek is op een paard en daardoor een mysterieus zwervend kind ontmoet. Samen moeten ze voorkomen dat het paard voor altijd uit hun leven verdwijnt. (Te zien vanaf 15 december)


Beeseason
Scott McGehee en David Siegel
Een film als Beeseason ontsnapt makkelijk aan de aandacht. Het is een film over een gezin met barsten aan alle kanten. Het gebrek aan emotionele betrokkenheid, of sterker, het onvermogen om überhaupt emotioneel te zijn bij anderen tekent de omgang tussen de gezinsleden. Richard Gere speelt Saul Naumann, een hoogleraar joodse mystiek en kaballa, zijn vrouw Miriam Naumann (Juliette Binoche) steelt spullen uit huizen en hun zoon Aaron excelleert in puberale rebellie door een hare krishna te worden. En dan is er Eliza, gespeeld door de toen twaalfjarige Flora Cross, die een wonderbaarlijk empathisch vermogen bezit. Zij ziet wat de anderen niet kunnen of willen zien. (Te zien vanaf 5 januari)


Saw 2
Darren Lynn Bousman
De opsluiting van twee mannen in een labyrint met boobytraps en een gevecht op leven en dood maakte kijkers blijkbaar zo enthousiast, dat een jaar na het
eerste deel Saw 2 verschijnt. 'Sicko movie, Go!' schreef iemand op IMDB. Het verhaal is min of meer hetzelfde als in het eerste deel: psychopaat met voorliefde voor gereedschap sluit mensen op in een kelderlabyrint die daar dan uit willen ontsnappen. Maar dat blijkt lastig. In het eerste deel moesten de twee slachtoffers proberen elkaar om te brengen, in het tweede deel moet een groep mensen ontsnappen voordat ze te veel dodelijk zenuwgas inademen. Het zou allemaal een stuk simpeler zijn als boze man Jigsaw niet overal boobytraps had neergelegd. Allemaal uitgaand van het twijfelachtige filosofische inzicht 'wie het leven niet waardeert, verdient het niet te leven'. (Te zien vanaf 5 januari)


Marilyn Hotschkiss'
Randall Miller

Voluit Marilyn Hotchkiss' ballroom dancing and charm school. Iedereen die ooit iemand verloor weet hoe onmogelijk de toekomst er op dat moment uitziet. Wat anderen zeggen, maakt niet uit, niets dringt door. Er is eigenlijk maar één medicijn. Frank Keane (Robert Carlyle, de maniakale junk uit
Trainspotting) zakt weg in een moeras van vragen en herinneringen na de onverwachte zelfmoord van zijn vrouw. Als hij tijdens een ritje op een verongelukte auto stuit, verandert de boel. De beknelde man uit die auto was op weg naar een ontmoeting met zijn jeugdliefde van veertig jaar terug en hij vraagt Frank in zijn plaats te gaan. De vrouw komt niet opdagen maar Frank staat wel aan de rand van de dansvloer... en dan is alles mogelijk in deze musical. Bioscoopversie van gelijknamige korte film uit 1990 van dezelfde regisseur. (Te zien vanaf 12 januari)


Rumor has it...
Rob Reiner

Jennifer Aniston - Rachel Green uit Friends - hoort dat haar moeder en grootmoeder de oorzaak waren voor het boek en de film The graduate. Daarin krijgt de jonge student Benjamin Braddock tegen zijn zin in een verhouding met de vrouw van een collega van zijn vader (lees gerust nog een keer) en wordt hij vervolgens verliefd op haar dochter Elaine. We zijn nu een generatie verder en Aniston wil die Benjamin Braddock (of Beau Burroughs want 'Braddock' mocht waarschijnlijk niet meer worden gebruikt) wel eens ontmoeten. De oorspronkelijke rol was van Dustin Hoffman die natuurlijk weigerde uit zelfbehoud. Kevin Costner lag waarschijnlijk in een slaapzak voor de deur van de studio dus toen kreeg hij de rol. (Te zien vanaf 12 januari)


The dark
John Fawcett

De hysterische Adèle reist met haar dochter Sarah naar de naargeestige westkust van Wales en staat er enorm van te kijken als Sarah van de rotsen valt en verdrinkt. Beiden waren op bezoek bij Sarahs vader James (Sean Bean, meestal gecast om zijn Januskop), die tussen de regen en de donderwolken tot rust wilde komen. Of niet. Dan verschijnt een meisje dat beweert al vijftig jaar dood te zijn en iets te maken te hebben met Sarahs dood. Adèle wordt er niet rustiger op en raakt ervan overtuigd dat Sarah in de Onderwereld is terechtgekomen. (Te zien vanaf 19 januari)


The descent
Neil Marshall
Zoals al eerder opdringerig gemeld, is horror niet mijn grote cinematografische liefde. Maar
Dog soldiers, die een paar jaar geleden tijdens de Night of Terror werd vertoond, was een fijne uitzondering. De lowbudgetproductie speelde in de Schotse Hooglanden maar die waren blijkbaar te duur want Dog soldiers werd uiteindelijk in Luxemburg opgenomen. De plot: een groepje militairen gaat oefenen met pistolen maar in het donkere bos zit een groepje weerwolven en die gaan weer oefenen met die militairen. Regisseur Neil Marshall - let op die regisseur - houdt ervan om ons als emotionele boksbal te gebruiken, getuige zijn nieuwe productie The descent. Zes vrouwen komen samen in de Apalachen (oud gebergte in North Carolina) om een tamelijk onbedwingbaar ondergronds doolhof te bedwingen. Als dat stomweg niet blijkt te lukken en zowat iedereen in spleten vastzit, blijken ze ook nog niet eens de enige omnivoren in de omgeving te zijn. Tss. Als de Kijkwijzer een icoontje zou hebben dat claustrofoben moet waarschuwen, dan moeten hier drie claustrofobenstickers op. En wie nog geen claustrofoob was, is dat hierna wel. (Te zien vanaf 26 januari)


Two for the money
D.J. Caruso

Een maand na de première van
The merchant of Venice waarin Al Pacino de rol heeft van Shakespeare's archetype Shylock, speelt de acteur opnieuw een handelaar in Two for the money. Walter Abrams is een rijke New Yorkse eigenaar van een 0900-nummer waar mensen geld kunnen inzetten op sportwedstrijden. Zoals bekend is sport al lang geen spelletje meer maar een moneymaker en Abrams moet zijn concurrenten voorblijven om te overleven. Daarom haalt hij wonderboy Brandon Lang (Matthew McConaughey) binnen, die op z'n hoogtepunt de winnaars van 12 wedstrijden op rij goed weet te voorspellen. Na een tijd van voorspoed volgt een tijd van tegenspoed - zo tegen de helft van de film - en Langs snelle opmars verandert in een tragische neergang. Het brandpunt van Two for the money ligt eerder bij de emotionele dan bij de financiële koersen. (Te zien vanaf 26 januari)


Cheaper by the dozen 2
Adam Shankman
Chevy Chase liet blijkbaar een gat in de markt achter voor doldwaze gezinsavonturen want dit tweede deel verschijnt krap twee jaar na het eerste. De formule van het bedwingen van twaalf zonen en dochters door Steve Martin hield blijkbaar geen twee scenario's stand want nu zijn het niet de eigen kinderen maar die van een rivaliserend gezin waarmee een strijd op leven en dood wordt uitgevochten. Het decor van een Amerikaanse gezinswoning werd ingeruild voor een vakantiedecor en regisseur Sean Levy werd ingeruild voor regisseur Adam Shankman. Maar de oorzaak daarvan is misschien dat Levy bezig was met de opnamen van The pink panther - waarbij Steve Martin dan weer meewerkte aan het script (als je eenmaal in de rolodexen zit dan kom je er ook echt niet meer uit). (Te zien vanaf 26 januari)

Ronald Rovers

Naar boven