Verwacht - maart 2006, nr 275


The Pink Panther
Shawn Levy

Na de dood van Peter Sellers zijn meerdere pogingen ondernomen om het door de Britse komiek onsterfelijk gemaakte typetje Clouseau nieuw leven in te blazen. Het meest onkies was natuurlijk Trail of the Pink Panther, waarin regisseur Blake Edwards zijn toevlucht zocht tot outtakes van de overleden Sellers. Maar ook het optreden van Roberto Benigni in
Son of the Pink Panther, als Clouseau's buitenechtelijke nazaat, leverde een tamelijk pijnlijke kijkervaring op. In Hollywood is helaas niemand die lering trekt uit dit soort fouten. Daarom is er nu toch weer een nieuwe Pink Panther, door de scenaristen gesitueerd voor de eerste klungelavonturen van de Franse speurneus. Sellers was achterin de dertig toen hij voor het eerst Clouseau speelde, dus is het op zijn minst curieus dat de jongere inspecteur vertolkt wordt door de inmiddels zestigjarige Steve Martin. Dat is toch eigenlijk een leeftijd waarop je beter zou moeten weten. (Te zien vanaf 2 maart)


Hostel
Eli Roth
Amerikaanse box office watchers - hier te lande ook wel bekend als kassakijkers - reageerden verrast toen de medium-budget griezelaar Hostel (totale kosten: 4,5 miljoen dollar) plotsklaps de Disneykraker
Chronicles of Narnia verstootte van de eerste plaats in de bezoekerstoptien. De regisseur van het nog goedkoper gemaakte Cabin fever trok ditmaal veel bekijks met een slasher over drie rugzaktoeristen die na een hedonistisch oponthoud in Amsterdam terechtkomen in een helse jeugdherberg in Slowakije. In plaats van de beloofde seksavonturen worden ze getrakteerd op bloederige horrortaferelen. (Te zien vanaf 2 maart)


Syriana
Stephen Gaghan
Ieder die ooit kwaad sprak over
Ocean's twelve en laten we eerlijk wezen: zo verschrikkelijk was die film nou ook weer niet - gelieve graag zijn mening te herzien. Clooney werkte voornamelijk mee aan deze melkkoe om andere projecten te kunnen afdwingen bij Warner Bros. Zonder de Amsterdamse strapatsen van George, Brad en Matt hadden we het dus moeten stellen zonder de bijzonder geslaagde, en politiek tamelijk uitgesproken Clooney-projecten Syriana en Good night, and good luck. In Filmkrant 274 werden beide films uitgebreid besproken. In deze krant meer over Syriana. (Te zien vanaf 2 maart)


Edison
David J. Burke
De levensgeschiedenis van de uitvinder van de gloeilamp, de kinetoscoop en de dictafoon... Oh nee, foutje. Ook al kom je momenteel - want het is tenslotte Oscartijd - om in de biopics, dit is er geen. Edison is de naam van een toekomstige metropool waar scrupuleloze wet & orde-types de touwtjes stevig in handen hebben genomen. In zijn eerste dragende filmrol speelt popidool Justin Timberlake een journalist die bij zijn onderzoek naar een overval stuit op corrupte elementen bij de overheid. Daar krijgen hij en zijn chef Morgan Freeman uiteraard fikse problemen mee. (Te zien vanaf 9 maart)


The weather man
Gore Verbinski

Naast het op de rails houden van de achtbaanrit
The pirates of the Caribbean en de twee op stapel staande vervolgen op die succesvolle Disney-franchise zag Gore Verbinski kans om een kleinschalig menselijk drama te regisseren. Nicolas Cage speelt een ongelukkige weerman in Chicago - een uniek gesitueerde stad die in feite een uitdaging zou moeten zijn voor iedere zichzelf respecterende klimatoloog. Een gestrand huwelijk en een moeilijke verhouding met zijn dominante vader Michael Caine tekenen het leven van deze weerman, die vastberaden lijkt om al zijn successen als mislukkingen te beschouwen. (Te zien vanaf 9 maart)


North Country
Niki Caro

Na haar bekroonde rol in
Monster maakt Charlize Theron opnieuw kans op een Oscar, voor het naspelen van de waargebeurde ervaringen van een veelgeplaagde Amerikaanse vrouw. Ditmaal is ze geen seriemoordende prostituee, maar een werkneemster die de structurele seksuele intimidaties van haar mannelijke collega's in een mijnwerkersbedrijf nog langer weigert te pikken. In het echte leven moest Lois Jenson van 1975 tot 1998 knokken om haar recht te halen. In de film gaat het de standvastige Charlize een stuk sneller af. North Country werd geregisseerd door de Nieuw-Zeelandse Niki Caro, die in 2002 een zegetocht langs de internationale filmfestivals maakte met het optimistische maori-drama Whale rider. (Te zien vanaf 9 maart)


Gabrielle
Patrice Chéreau
Het gekostumeerde huwelijksdrama Gabrielle, met een glansrol voor Isabelle Huppert, was te zien op het Filmfestival Rotterdam en werd eerder al besproken in
Filmkrant 274. (Te zien vanaf 9 maart)


Running scared
Wayne Kramer
Na de zeer wisselend ontvangen independent-thriller
The cooler komt Zuid-Afrikaan Wayne Kramer met de misdaadfilm Running scared. De hoofdpersoon - die luistert naar de vrolijke naam Joey Gazelle - komt in de problemen na gehannes met een moordwapen. Gazelle wordt gespeeld door Paul Walker, en wie de blonde Amerikaan eerder zag optreden in The skulls en twee delen The fast and the furious weet dat dit weinig goeds belooft. Wat wel nieuwsgierig maakt: Kramer trakteert zijn publiek naar verluidt op een 'hockey puck torture scene'. Aangezien de bron niet vermeldt of deze ijshockeypuck het slachtoffer, het middel dan wel de dader is bij deze martelpraktijken moeten we misschien toch maar even gaan kijken. (Te zien vanaf 16 maart)


Habana blues
Benito Zambrano
The blues brothers ontmoeten The Buena Vista Social Club - of andersom. Zoiets moet je je voorstellen bij dit muzikale drama over jonge muzikanten op Cuba die er van dromen om Havana achter zich te laten. De protagonisten moeten de nodige romantische problemen uit de weg ruimen, maar de Cubaanse muziek is de eigenlijke hoofdmaaltijd. Regisseur Benito Zambrano maakte enkele jaren geleden het sociaal-realistische drama
Solas, toen een van de publiekslievelingen op het Filmfestival Rotterdam. Met Habana blues ontpopte de Spanjaard zich opnieuw als een favoriet van de festivaltijgers. (Te zien vanaf 16 maart)


Date movie
Jason Friedberg & Aaron Seltzer

De schrijvers van drie ellendige delen
Scary movie nemen voor het eerst ook plaats op de regisseursstoel. Kennelijk zijn ze uitgekeken op het parodiëren van horrorfilms, en daarom nemen ze nu het genre van de romantische komedie op de hak. Daar zaten we nou eens echt op te wachten. (Te zien vanaf 16 maart)


Bandidas
Joachim Roennig & Espen Sandberg
Luc Besson schreef en produceerde deze westernkomedie, waarin Salma Hayek en Penélope Cruz het grensgebied van Mexico en de VS rond 1880 onveilig mogen maken als een in sexy korsetten gehesen bankroofstersduo. Sam Shepard is ook van de partij als de cowboy die hen de kneepjes van het vak leert, en eeuwige sidekick Steve Zahn speelt een ordebewaarder die graag de orde wil bewaren. Besson maakt er de laatste jaren een gewoonte van om onbekende en daardoor goed kneedbare regisseurs in te huren, in dit geval een duo Noren. (Te zien vanaf 16 maart)


The three burials
Tommy Lee Jones
Hollywoodveteraan Tommy Lee Jones regisseerde al eens een televisiewestern. Zijn echte speelfilmdebuut maakt de van
Men in black bekende bikkel met deze hedendaagse western, die niet alleen ruimte heeft voor stoere kerels maar ook voor stevige kritiek op het Amerikaanse immigratiebeleid. Zich baserend op een scenario van Guillermo Arriagia (Amores perros, 21 grams) volgt Jones een Texaanse cowboy (Jones zelf) die bevriend raakt met een illegaal bij hem werkende Mexicaan. Als de gastarbeider tragisch het leven laat, ziet Jones het als een heilige plicht om hem een fatsoenlijke begrafenis op Mexicaanse bodem te bezorgen. Een uitgebreide bespreking van The three burials of Melquiades Estrada verscheen eerder in Filmkrant 274. (Te zien vanaf 16 maart)


The libertine
Laurence Dunmore
Johnny Depp leeft zich uit in de rol van John Wilmot, 2nd Earl of Rochester: een vrijdenker, pornoschrijver, dichter en dronkelap die kort maar hevig leefde aan het eind van de zeventiende eeuw. Het maakte Wilmot niet uit wie hij beledigde en zodoende kwam hij in aanvaring met koning Charles II, hier vertolkt door John Malkovich. De debuutfilm van Engelsman Laurence Dunmore beleefde in 2004 al zijn première op het filmfestival van Toronto, maar moest daarna nog een jaar wachten op zijn Engelse en Amerikaanse release. Het is nog een wonder dat we de film in Nederland te zien kregen, nu het door Wilmot zo gretig omarmde recht om iemand te beledigen zelfs al door sommige liberale grootdenkers in twijfel wordt getrokken. (Te zien vanaf 16 maart)


Het zwijgen
André van der Hout, Adri Schrover
Het Drentse moordmysterie
Het zwijgen beleefde zijn met veel publiciteit omgeven première in Rotterdam en werd in de IFFR-editie van deze krant al uitgebreid besproken. (Te zien vanaf 23 maart)


Sky fighters
Gérard Pirès

We hebben er bijna twintig jaar op moeten wachten, maar nu is er dan toch eindelijk een Frans antwoord geformuleerd op Top gun. De maker van het enorm lucratieve
Taxi bewerkte een strip van Jean-Michel Charlier en Asterix-tekenaar Albert Uderzo tot een actiespektakel vol met door het zwerk klievende Mirages. De rol van de ultieme bink, piloot Antone 'Walk'n' Marchelli is in Les chevaliers du ciel weggelegd voor Benoit Magimel, die eerder nog zo'n bedeesde jonge musicus speelde in Haneke's La pianiste. (Te zien vanaf 23 maart)


The white Masai
Hermine Huntgeburth
Na het Oscarsucces van
Nirgendwo in Afrika kon je wachten op andere meeslepende drama's over Duitsers die een cultuurschok beleven in Afrika. En anders wel over Duitstalige Zwitsers, zoals de door Nina Hoss gespeelde hoofdpersoon in 'Die weisse Massai'. Op vakantie in Kenia valt zij voor een gespierde Masai-krijger (Jacky Ido), waarna zij besluit in Afrika te blijven. Bijna overbodig om te zeggen dat ze in haar leven als Masai-echtgenote heel wat oude denkpatronen overboord moet zetten. (Te zien vanaf 23 maart)


Inside man
Spike Lee

Na het omstreden experiment
She hate me lijkt Spike Lee weer eens wat conventioneler uit de hoek te komen met deze gijzelingsthriller waarin politieman Denzel Washington tegenover bankrover Clive Owen komt te staan. Psychologische steekspelletjes kunnen niet uitblijven, vooral niet als zakenvrouw Jodie Foster zich er tegenaan gaat bemoeien. Wij zijn vooral benieuwd hoe Lee deze standaard Hollywoods klinkende gijzelingsaffaire in zijn eigen activistische straatje zal weten te vegen. (Te zien vanaf 23 maart)

Fritz de Jong

Naar boven