Verwacht - september 2006, nr 280


The wicker man
Neil LaBute

Remake van een van de mijlpalen uit de Britse horror - eind vorig jaar nog met de arrogantie die elk tijdsgewricht eigen is, betiteld als 'beste cultfilm aller tijden'. Rod Stewart probeerde de oorspronkelijke versie uit '73 ooit in bezit te krijgen omdat zijn toenmalige vrouw Britt Ekland in de film naakt te zien was en het kappersidool vond dat klaarblijkelijk botsen met onze joods-christelijke traditie. Hij verkreeg de rechten niet omdat een van de studiobazen de film net op tijd op waarde wist te schatten. Scherp, want The wicker man was bepaald geen instant succes. De nieuwe versie zorgde de afgelopen maanden ook weer voor gedoe omdat Robin Hardy, regisseur van het origineel, zich met een legertje juristen wilde distantiëren van de remake. Niet vreemd als je ziet hoe Amerikaanse regisseurs de afgelopen jaren Britse klassiekers bevlekten: zie
Alfie, The Italian job en Get Carter. En hoewel remake-regisseur Neil LaBute de afgelopen jaren ook iets goeds afleverde - The shape of things - ontlokte hij een criticus van The Guardian dit commentaar: 'One of the stupidest, most badly acted and clumsily directed films I have ever seen. And did I mention boring?' De trailer van de remake noemde Hardy onterecht als scenarioschrijver en hij was bang dat de belabberde kwaliteit - daar gokte hij alvast op - zijn kansen voor het uitvoeren van zijn eigen plannen zou verzieken. Hardy is na drieëndertig jaar (The fantasist uit '86 mogen we vergeten) namelijk weer met een nieuwe film bezig - Cowboys for Christ (sic). Maar waar gaat die nieuwe The wicker man eigenlijk over? Nicholas Cage belandt in zijn speurtocht naar een vermist meisje op een eiland voor de Amerikaanse oostkust waar de bewoners weinig op hebben met joods-christelijke fundamenten. In plaats daarvan dwepen ze met een iets oudere traditie, niet altijd tot het plezier van omstanders. (Te zien vanaf 31 augustus)


The sentinel
Clark Johnson

Degelijke spionagethriller zonder verrassingen. Je kunt het typecasting noemen maar Michael Douglas is hier gewoon goed in. Hij heeft de rol van Pete Garrison, een agent van de Amerikaanse geheime dienst die voor de veiligheid van het Witte Huis en die van de president moet zorgen. Dat lukte hem vijfentwintig jaar geleden best aardig toen hij bij een aanslag voor Ronald Reagan de kogel opving maar nu levert een en ander problemen op. Er zit een verrader in de dienst die informatie lekt om de huidige president Ballentine te vermoorden. Iedereen moet aan de leugendetector als het nieuws over de spion bekend wordt en Garrison komt er verrassend genoeg niet doorheen. Reden: de agenten wordt gevraagd of ze iets hebben gedaan dat de president in gevaar kan brengen en Garrison ligt vaker dan goed voor hem is in bed met mevrouw Ballentine (Kim Basinger). Jaren eerder lag hij in bed met de vrouw van zijn beste vriend David Breckinridge (Kiefer Sutherland) en laat dat nou net degene zijn die Garrisons betrokkenheid moet onderzoeken. Douglas bedenkt dat hij ondergronds meer kan doen dan in het volle daglicht en dat is het begin van een spannende speurtocht naar de 'mole'. (Te zien vanaf 31 augustus)


Fearless
Ronny Yu

Voor liefhebbers van rondvliegende Jet Li's. Volgens geruchten is dit zijn laatste film met traditionele Chinese vechtkunst (wushu) maar dat kan ook gewoon marketing blabla zijn. Het verhaal speelt ergens aan het begin van de 20ste eeuw en is gebaseerd op de belevenissen van Huo Yuanjia, oprichter van de Jingwu-school, die leefde van 1869 tot 1910. De film bracht volgens Variety eerder dit jaar in Z.O.- Azië meer op dan
Crouching tiger hidden dragon, Hero en House of flying daggers maar wat moet je met die informatie? Fearless (Huo Yuan Jia) duurde oorspronkelijk zo'n 145 minuten maar het verhaal werd om onduidelijke redenen met veertig minuten ingekort. Daarmee verdwenen vanzelfsprekend aardig wat details over Yuanjia's achtergrond. Wat wel overeind bleef is het weinig oorspronkelijke gegeven dat een hovaardige Huo iemand in een dronken bui het leven uit slaat en een verschrikkelijke wraak over zich heen krijgt. Hij duikt onder en besluit zich wat bescheidener op te stellen - beetje dubieuze moraal: eerst iemand doodslaan en dan het licht zien. Tussen de rijstboeren vindt hij innerlijke rust en een blind meisje waarop hij volslagen verliefd wordt. En dan wordt er later nog wat gevochten. (Te zien vanaf 31 augustus)


Adrift
Hans Horn

Ook wel gepitched als Open water 2. Van de regisseur van Der Bunker - eine todsichere Falle en Wolpodzilla - der Schrecken vom Tegernsee. Die laatste was vast de aanbevelingsbrief voor Adrift, ik weet het niet, ik heb 'm niet gezien, en wie wel?. Open water teisterde de kijker met een zestig minuten durende ondragelijke spanning, zeker kijkers die uit angst weinig op hebben met aquatisch gehobby op open zee. Daarin wordt een echtpaar tijdens een duikexcursie zomaar achtergelaten na wat onwaarschijnlijk gepiemel met het tellen van de passagiers. Blijken er na een tijdje haaien (!) rond te zwemmen. In Adrift duikt een clubje ex-middelbare scholieren tijdens hun reünie over de reling van een jacht maar ze vergeten de ladder uit te klappen. Stom. De boot blijkt aan de buitenkant veel te glad om tegenop te klimmen en dat maakt de sfeer er niet beter op. Geen haaien in zicht trouwens. Die zitten in die Menschen selber. (Te zien vanaf 7 september)


Into great silence
Philip Gröning
Die Große Stille klinkt veel beter. 164 minuten onderduiken - het thema van deze maand, zie boven - in het belangrijkste klooster van de Franse Orde van de Carthuisers. 'Verscholen in de bergen rond Grenoble ligt La Grande Chartreuse, het strengste klooster ter wereld', volgens een bijna ejaculerende website van katholieknederland.nl. Into great silence is intrigerend: Gröning kreeg na veel bidden toestemming om binnen de muren van het klooster te filmen - zonder kunstmatig licht, dat wel, dus het is de hele tijd donker. De filmmarketingmensen weten daar wel mee om te gaan: 'De eerste die binnen mocht!', was tijdens het afgelopen Filmfestival Rotterdam steeds te horen. Onduidelijk blijft waarom de Orde Gröning toestemming verleende. Het lijkt onwaarschijnlijk dat ze zijn vorige film bekeek: L'amour, l'argent, l'amour is het verhaal over twee geliefden die zich op hun reis door het Ruhrgebied in leven houden door het vrouwelijke deel van de relatie te prostitueren. Niet echt kloostermateriaal. Maar goed, wat doet het er ook toe. Into great silence, voor de liefhebbers. (Te zien vanaf 14 september)


See no evil
Gregory Dark
Een groepje jonge delinquenten belandt in het vervallen Blackwell Hotel tot onvrede van psychopaat Jacob Goodnight die daar al enige tijd resideert. Ogen worden vervolgens uit kassen gereten en mobiele telefoons blijken op het juiste moment niet meer te werken. De begeleidende agent, stomtoevallig degene die een paar jaar terug een kogel in het hoofd van de psychopaat stopte, vindt het allemaal te ver gaan en sluit zich aan bij de onrustige tieners. Hoofdrol - als je het uitspreken van een minimaal aantal lettergrepen zo mag noemen - voor professioneel worstelaar Glen Jacobs (artiestennaam Kane). Regisseur Gregory Dark, ook wel Mr. Dark of Gregory Brown of Gregory Hippolyte, regisseerde veel videowerk waaronder Hootermania, Sex freaks, Between the cheeks en Britney Spears: greatest hits - my prerogative. (Te zien vanaf 14 september)


Honour of the dragon
Prachya Pinkaew

Of
Ong-bak 2, na het succesvolle debuut van Thaise regisseur Pinkaew. Ín-en-ín-slechte mannen stelen baby-olifantje Korn en papa-olifant Por Yai om ze in Sydney aan een restaurant te verkopen dat bedreigde dieren op de kaart heeft staan. En ook nog prostituees levert aan de gasten. Tony Jaa, de Thaise vechtsport-filmster, wil zijn olifanten terug en werkt zich via een serie vechtscènes en een grensverleggend minimum aan personage-ontwikkeling, humor en gezichtsuitdrukkingen richting de vierde verdieping van de Australische vreetschuur. Volgens onnavolgbare Thaise marketingprincipes wordt de film in de VS uitgebracht onder de naam van een zure garnalensoep (Tom yum goong) maar in Europa krijgt de klappenflick een Bruce Lee-sausje: Honour of the dragon. (Te zien vanaf 21 september)


The ant bully/De mierenmepper
John A. Davis
Jongetje sloopt mierennesten en wordt daarom door mierenmagiër Zoc met een toverdrank verkleind. Jongetje is dan gevangene van de mieren en leert langzaam de zaligmakende voordelen van bedrijfsmatige samenwerking en discipline. Met stemmen van Julia Roberts, Nicolas Cage, Meryl Streep en Paul Giamatti. (Te zien vanaf 27 september)


My super ex girlfriend
Ivan Reitman
Uma Thurman is Jenny Johnson en superheldin G-Girl en stoeit met Luke Wilson (werd bekender als vriendje van Drew Barrymore dan als broertje van Owen) tegen de achtergrond van de New Yorkse skyline. Luke staat wel even te kijken als hij achter Uma's geheime persoonlijkheid komt. Sjonge. Even later ziet Uma een andere vrouw in Luke's armen en besteedt vervolgens de rest van de film aan het verbouwen van Luke's appartement. Van comedykoning Reitman (Ghostbusters I en II) en 'Simpsons'-scenarist Don Payne. Reacties variëren van 'catastrophically miscast' tot 'truly terrible fantasy-romcom'. (Te zien vanaf 28 september)


Snakes on a plane
David R. Ellis

'Great, snakes on crack', reageert FBI-agent Neville Flynn (Samuel L. Jackson) als blijkt dat, yep, zijn vliegtuig vol giftige slangen zit. (Te zien vanaf 28 september)

Ronald Rovers

Naar boven