April 2007, nr 287

Verwacht


it's a boy/girl thing
Nick Hurran
Buurjongen en buurmeisje moeten van lichaam ruilen omdat een boze Maya-god hen loopt te zieken. Niet dat de film wil meeliften op de hele Maya-hype, nu Mel Gibson net onder de Amerikaanse grens nog een doos met oude verhalen ontdekte, want daarvoor is het script te slecht. Door de verwisseling zijn de voetbalhunk en de studiebol op elkaar aangewezen om respectievelijk een voetbalbeurs en een toelating tot Yale binnen te halen. (Te zien vanaf 5 april)


wild hogs
Walt Becker

Vier mannen met nog wel de hormonen maar niet meer de lichamen van hun jeugd, doen wat mannen in die situatie onvermijdelijk doen: ze stappen op motoren en rijden de woestijn in. Met John Travolta, Tim Allen, Martin Lawrence en William H. Macy als mannen in crisis en Ray Liotta als boze motorrijdende tegenspeler. Veel grappen over vermeende homoseksualiteit waarbij juist mannen waarvan je het niet verwacht homo blijken, serieus, en mannen die over gevoelens durven praten juist niet homo blijken. Wat deze acteurs bezielde om zich hiervoor te lenen, is niet bekend. (Te zien vanaf 12 april)


perfect stranger
James Foley
Bruce Willis en Halle Berry in thriller over uit de hand gelopen online dating-avontuur. Berry's vriendin Grace duikt onder de lakens met society-figuur Bruce Willis en eindigt in het mortuarium. Halle Berry is journalist en gebruikt haar jarenlange telefoonexpertise en andere communicatieve vaardigheden om de dader te pakken te krijgen. Met sadomasochistische genoegens over en weer, waarbij Bruce op een zeker moment "zooooo teleurgesteld is" in Halle dat ze klapjes moet krijgen. (Te zien vanaf 12 april)


shooter
Antoine Fuqua

Zoals dat vaker gaat met mensen die een tijdje clandestiene operaties opknappen voor het Amerikaanse leger heeft ook voormalig scherpschutter Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) zich gedesillusioneerd teruggetrokken in een blokhut. Maar dan dreigt iemand de Amerikaanse president te vermoorden en wordt Swagger door gepensioneerde kolonel (Danny Glover) gevraagd om te helpen. Maar hij wordt opnieuw belazerd. Actievehikel met hilarische genrekenmerken, zoals wanneer Swagger met zonnebril en in extreme slow motion - stop motion animation? - op de camera afloopt. (Te zien vanaf 12 april)


tmnt
Kevin Munroe

TMNT, voorheen Teenage Mutant Ninja Turtles. Nieuwe avonturen van vier gemuteerde schildpadden die met ninja-trucjes moeten voorkomen dat een boze meneer de wereld vernietigt. Maar voordat dat gebeurt, moet de groep eerst weer bij elkaar komen want na hun laatste avontuur - ergens begin jaren negentig - zijn ze door onderlinge rivaliteit uit elkaar gedreven. Van leraar Splinter mogen ze niet meer vechten voordat ze 'als één kunnen handelen'. (Te zien vanaf 18 april)


employee of the month
Greg Coolidge

Winkelmedewerkerskomedie in de traditie van
clerks. Dit keer gaat het niet om een klein winkeltje maar om een echte, grote, niet nader bij naam genoemde supermarkt waar voor de verandering twee mannen vechten om de gunsten van een atletische blondine (Jessica Simpson) die in het sociaal darwinisme van mimimumloon en vakkenvullen alleen met de werknemer van de maand wil rampetampen. (Te zien vanaf 19 april)


sunshine
Danny Boyle
"Een bepaald soort sciencefiction", noemt scenarist Alex Garland deze nieuste film van Trainspotting-regisseur Danny Boyle. Over vijftig jaar zal de zon sterven en zal de mensheid niet meer kunnen helpen met onze energieverslaving. Een groepje wetenschappers en astronauten bereidt zich voor op een missie waarbij het pruttelende deel van de zon een kickstart moet krijgen met een enorm explosief. Tijdens hun reis naar de zon stuiten ze op de stilzwevende Icarus I, die zeven jaar eerder dezelfde missie uitvoerde maar onderweg wat problemen ondervond. Hoe presteren onze helden onder deze druk? In de traditie van
deep impact, waarbij een enorme meteoor moest worden opgeblazen, en armageddon, waarbij een enorme meteoor moest worden opgeblazen. Stress in outer space - eigenlijk inner space natuurlijk - werd eerder effectief uitgewerkt in Tarkovski's solaris. (Te zien vanaf 19 april)


premonition
Mennan Yapo

Uit de plotbeschrijving: "Een huisvrouw is geshockeerd wanneer haar man sterft in een autongeluk en de volgende dag weer verschijnt". Dan is ze wel echt de enige lijkt me. Desperate huisvrouw Sandra Bullock ontdekt dat ze in feite in de tijd vooruit heeft gekeken en neemt dan maatregelen om de gang van zaken een andere wending te geven. Na Alejandro Agresti's
the lake house (2006) was Bullock het mentale tijdreizen schijn baar nog niet zat. (Te zien vanaf 19 april)


beynelmilel (the international)
Muharrem Gulmez, Sirri Sureyya Onder
In 1982 belandt een groep straatmuzikanten in de gevangenis omdat ze de avondklok niet respecteren. De lokale politiecommandant wil hen vervolgens gebruiken voor een nieuw orkest om bezoekende politici te verwelkomen. Tragikomisch naar verluidt en met romantische subplot. (Te zien vanaf 19 april)


catch a fire
Philip Noyce

Naar waargebeurd verhaal over Patrick Chamusso die onder het Zuid-Afrikaanse Apartheidsregime niks anders wilde doen dan voor zijn gezin zorgen maar door de politieke vloedgolf werd meegesleurd. Vals beschuldigd van misdaden tegen de racistische regering werd Chamusso gemarteld door de politie. Die onder leiding staat van kolonel Nic Vos (Tim Robbins). (Te zien vanaf 19 april)


de wilde bende 2
Joachim Masannek
die wilden kerlen heet dat in het Duits, waar trouwens ook al deel 3 en 4 zijn afgewerkt. Serie films over voetballende knapen + meisje die in deze aflevering een voetbaltoernooi kunnen winnen waarbij ze als hoofdprijs tegen het Duits nationaal elftal mogen spelen. Geen probleem, totdat voetbalmeisje Vanessa verliefd wordt op skateborder Gonzo Gonzales, en dan helemaal niet meer naar de bal wil kijken. De voetbaljongens willen haar dan de betrekkelijkheid van de liefde laten inzien. Michel Foucault kan daarbij helpen. (Te zien vanaf 25 april)


assepoester en de keukenprins
Paul J. Bolger, Yvette Kaplan

Ook wel happily n'ever after. Animatie-parodie in de traditie van
shrek - maar minder goed - waarin het Assepoestergenre en het Department of Homeland Security op de hak worden genomen. Dat is althans de bedoeling. (Te zien vanaf 25 april)


the last legion
Doug Lefler

In de nadagen van het Romeinse Rijk gaat de zeer jonge Romulus Augustus - later de laatste Romeinse keizer, hoewel daar nog enige discussie over bestaat - op reis naar Groot Brittannië. Naar een roman van Valerio Massimo Manfredi uit 2003. Tijdens zijn reis wordt Romulus gevangengenomen. Colin Firth gaat erop af. Met Bollywoodmeisje Aishwarya Rai die naar verluidt nogal zeurde over haar liefdesscenes met Colin Firth. Tja, je moet wat. (Te zien vanaf 25 april)


epic movie
Jason Friedberg, Aaron Seltzer
Twee van de zes schrijvers van de
scary movie-serie vonden dat het tijd werd vooor het serieuze werk en schreven epic movie, een parodie op een hele batterij bekende Hollywoodproducties. Denk aan charlie & the chocolate factory, the da vinci code, the x-men. (Te zien vanaf 26 november)


bridge to therabithia
Gabor Csupo

Gabor Csupo (spreek uit Chew-Po) schreef ooit scenario's voor afleveringen van de hilarische tekenfilmserie 'Duckman' en regisseert nu dit sprookje over een vriendschap tussen een jongen en een meisje een een magisch koninkrijk dat ze ontdekken in het bos. (Te zien vanaf 26 april)


honeyz
Tom Six
Chickflick gehypt als multimediaal, met gelijktijdige verschijning op mobiele telefoon, internet en dvd en in de bioscoop. Verhaal - na sluitingstijd worden opgesloten in de Bijenkorf - is naar verluidt de natte droom van elk middenklasse meisje. Met voormalig K-otic zangeres Anna Speller en Monique van der Werff uit de zonnige zoop-serie. (Te zien vanaf 26 april)


next
Lee Tamahori

In Hollywood is het een populair tijdverdrijf om in de toekomst te kijken om totaal in paniek te raken van een op handen zijnd Armageddon. Zie boven bij premoniton met Sandra Bollock. Hier is het Nicolas Cage die onder een valse naam in Las Vegas leeft omdat de overheid anders experimenten op zijn toekomstvoorspellende gave zal uitvoeren. Maar als dan - natuurlijk - een groepje terroristen LA wil verzieken met een nucleair wapen, probeert een - vrouwelijke - agent hem te overtuigen zijn gave te gebruiken. Als dat maar goed gaat. (Te zien vanaf 26 april)


disturbia
D.J. Caruso
Slotfilm van het Amsterdam Fantastic Film Festival. Jongeman trekt zich na de dood van zijn vader terug in huis en besluit de omgeving eens pathologisch nauwgezet te observeren. Hij raakt ervan overtuigd dat zijn buurman een seriemoordenaar is. Met Carrie-Anne Moss als moeder die de boodschappen doet. (Te zien vanaf 26 april)

Ronald Rovers

Naar boven