November 2008, nr 304

Verwacht


son of rambow
Garth Jennings

son of rambow is geen lollige Amerikaanse komedie maar een heel aardig, zij het zoetig Brits verhaal over jeugd, fantasie en kwajongensstreken. En over Rambo, dat icoon van Amerikaans burgerinitiatief. Rambo zorgt namelijk zonder dat hij het weet voor de coming-out van Will, de oudste van een vaderloos en zeer gelovig gezin waarin radio en televisie verboden zijn. Als Will door het lokale schooltuig - Lee Carter - mee naar huis wordt genomen en een illegale kopie van first blood te zien krijgt, slaan bij hem de stoppen door. Op een goeie manier dan. Will roept zichzelf uit tot stuntman in de film die Lee aan het maken is en samen maken de jongens zo het dorp onveilig. Het begin van een nieuwe vriendschap. (Te zien vanaf 23 oktober)


rocknrolla
Guy Ritchie

Het Londense gangstermilieu is geen probleem voor Guy Ritchie maar een huwelijk met Madonna in stand houden blijkt een hachelijke zaak. Applaus dus dat de auteur/regisseur tussen het tandenknarsen en nagelbijten door nog de tijd vond om een scenario te verfilmen. Hoewel trouwens gezegd moet worden dat beiden beleefd genoeg waren om te wachten met het bekendmaken van de scheiding tot meneer Ritchie's film goed en wel in de bioscopen draaide. Noblesse oblige. Met
lock, stock and two smoking barrels en snatch vestigde Ritchie een naam als regisseur van praatzieke maar goedgeklede Londense gangsters en van een stelletje onverstaanbare 'Pikey's' onder leiding van Brad Pitt. 'Why change a winning team' moet Ritchie gedacht hebben want rocknrolla is meer van hetzelfde, alleen met andere acteurs. En het verhaal gaat deze keer niet meer over juwelen maar, en waar anders over, over vastgoed. En een paar zoekgeraakte miljoenen. En een verdwaalde rocker die er met het geld vandoor dreigt te gaan. (Te zien vanaf 23 oktober)


young @ heart
Stephen Walker

'Rock until you drop' had deze documentaire over een koor van swingende 80-plussers ook kunnen heten. Naar die eerste elpee van Raven. young @ heart kozen de makers als titel. Beetje soft, maar dat wordt goedgemaakt door de muziekkeuze wanneer de geriatrorockers nummers zingen als: 'Stayin' alive' van de Bee Gees, 'Should I stay or should I go' van The Clash en 'I wanna be sedated' van The Ramones. Dat ze gevoel voor humor hebben, is duidelijk. (Te zien vanaf 30 oktober)


the black balloon
Elissa Down

Dat je soms helemaal gek wordt van een autistisch broertje of zusje wordt onder het mom van beleefdheid of politieke correctheid zelden hardop gezegd. Laat staan in films. the black balloon mag dan geen rauwe en snoeiharde living-in-fokking-Glasgow-with-me-fat-mum-and-me-autistic-twat-brother-benadering kiezen voor het onderwerp, het gaat het dilemma niet uit de weg. Thomas is de puberzoon van een gezin dat net naar Sydney is verhuisd. Daar zorgt zijn autistische broertje Charlie ervoor dat Thomas behoorlijk wat problemen heeft om een vriendschap op te bouwen met de mooie Jackie. (Te zien vanaf 30 oktober)


twee vrouwen (re-release)
George Sluizer

Tweede speelfilm van Suizer - die later het legendarische spoorloos zou maken - over de liefde tussen twee vrouwen. Een zeldzaam onderwerp in cinema in 1979 en nog meer in 2008. Verfilming van Harry Mulisch gelijknamige roman. Laura pikt op straat de sexy Sylvia op, waardoor Laura's ex-man vervelend gaat doen. Als Sylvia hem dan verleidt, zwanger wordt en samen met Laura de baby wil opvoeden, wordt hij pas echt gek. twee vrouwen is de eerste film die is gerestaureerd in het kader van het grootschalige conserverings- en digitaliseringsproject
Beelden voor de Toekomst. (Te zien vanaf 16 oktober)


quantum of solace
Mark Forster

Blijkbaar zagen de producenten van de Bond-franchise iets in
the kite runner dat veel anderen niet zagen. Want regisseur Mark Forster mocht na het goedhartige vliegerverhaal over verraad en vriendschap in Afghanistan helemaal losgaan op de 22e aflevering uit de Bondserie. Diezelfde producenten hebben Forster ook de 23ste aflevering aangeboden maar de regisseur zegt dat aanbod vriendelijk te hebben afgewezen: 'De druk is zo intens. Het is een jaar lang geen leven hebben.' Bond zelf heeft het ook best moeilijk in quantum of solace. Want hij is verraden door Vesper, de vrouw waar hij van hield. Van ene Mr White hoort Bond dan dat de organisatie die Vesper chanteerde behoorlijk dodelijk en megalomaan is. Voor minder komt 007 zijn bed trouwens niet uit. Via via komt Bond dan weer in contact met de dodelijk mooie Camille, die zelf ook op een of andere destructieve missie is. En zij brengt hem bij Dominique Green, de man die heerschappij wil hebben over een van 's werelds belangrijkste grondstoffen. Inclusief site-seeing in Italië, Oostenrijk en een land in Zuid-Amerika. Inderdaad: the site runner. (Te zien vanaf 6 november)


baby mama
Michael McCullers
Kate Holbrook is succesvol, bijna veertig en kinderloos. En dan weet je het al: een komedie. Want wat doe je dan als je toch een kind wilt? Dan huur je een baarmoeder. Die komt helaas voor Kate vergezeld van een onverantwoord lage intelligentie - de kauwgomkauwende Angie Ostrowiski - waardoor de snauwende en egocentrische Kate voortdurend overhoop ligt met haar productiefaciliteit. (Te zien vanaf 6 november)


and when did you last see your father
Anand Tucker

Klinkt als die tienerhorrorserie maar is volstrekt het tegenovergestelde. Colin Firth speelt een zoon die voor de laatste keer zijn dodelijk zieke vader bezoekt. Hoewel hij al jaren walgt van de man, of er in ieder geval erg kwaad op hem was, besluit hij dat het geen tijd meer is om te haten. Via flashbacks krijgen we te zien dat de haat van de zoon niet helemaal ongegrond was, al had de vader ook zeker hele fijne kanten. (Te zien vanaf 13 november)


how to lose friends & alienate people
Robert Weide

Gebaseerd op de bestseller van de Brit Toby Young, die halverwege de jaren negentig de deur van zijn huis in Londen achter zich dicht sloeg om het in New York helemaal te gaan maken in de mode-industrie. Dat bleek allemaal heel anders te lopen want hij werd vrijwel onmiddellijk op straat gegooid. Maar meneer Young deed wat meer mensen in zo'n geval zouden moeten doen: een boek schrijven waarin je alle egomaniakale leegheid en kleingeestigheid van het bedrijf eens lekker in de openbaarheid gooit. En wat leent zich daar nou beter voor dan de mode-industrie. Volgens Vanity Fair, waar Young werd buiten gegooid, klopte er niets van zijn verhalen. (Te zien vanaf 13 november)


nights in rodanthe
George C. Wolfe
Romantisch avontuurtje tussen arts Richard Gere en gedesillusioneerde huisvrouw Diane Lane. Ergens in een vrijstaand huis in de buurt van de oceaan, te midden van een storm. Inclusief arm in arm en jeugdig lachend over het strand lopen. (Te zien vanaf 13 november)


madagascar 2
Eric Darnell, Tom McGrath

madagascar: escape 2 africa (ook in het Nederlands). In deel 1 kwamen Alex de leeuw, Marty de Zebra, Melman de Giraffe en Gloria het Nijlpaard vanuit de dierentuin van New York per ongeluk op Madagascar terecht. In deel 2 ontsnappen ze eindelijk van het eiland maar komen ze ongelukkig genoeg in Afrika terecht waar Alex zijn familie tegen het lijf loopt. Door al die jaren in New York heeft hij behoorlijk wat problemen om normaal met hen te communiceren. (Te zien vanaf 19 november)


body of lies
Ridley Scott
Hoewel de titel een dertien in een dozijn B-film suggereert, is Ridley Scotts body of lies dat misschien helemaal niet. Kijk maar naar de sterren die zijn komen opdraven: Russell Crowe en de acteur met de hybride auto: Leonardo DiCaprio. De film is gebaseerd op het boek 'Het Suleiman spel' van Washington Post-columnist David Ignatius. CIA-agent Roger Ferris (DiCaprio) komt in Jordanië een terreurplot op het spoor en probeert dan samen met zijn baas (Crowe) de organisatie te infiltreren. Allee: wie kunnen ze vertrouwen? Die baas, trouwens, zit gewoon thuis in de Verenigde Staten om zijn vaderlijke plichten te vervullen. Maar terwijl hij milkshakes voor de kinderen maakt en hen naar school brengt, zet hij via de telefoon ingewikkelde intriges op in het Midden-Oosten. (Te zien vanaf 20 november)

Ronald Rovers

Naar boven