Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
LOFT nieuws

Links

Inflatie
Het is al vaker gevraagd: moet de lat voor de toekenning van gouden films in Nederland niet een stuk hoger komen te liggen nu die zo ongeveer om de week worden uitgereikt? Zonder meer goed nieuws voor de filmmakers en de Nederlandse filmindustrie natuurlijk maar wat stelt zo'n prijs dan nog voor? De afgelopen week waren voor new kids: turbo! (platina) en loft (goud). En deze week voor het geheim. Blik op Nieuws

zwartboek
Jonathan Rosenbaum over Verhoevens zwartboek, die volgens hem niet zo vulgair is als The New York Times beweerde, en over Jafar Panahi's offside, ook een film die door zijn toegankelijkheid werd versleten voor exotisme

Wie zie je nooit in films?
'Hi I'm Jack, I build custom cms applications.' Of: 'Wat een kutdag op de bank. Als P&O-er krijg ik die nieuwe SLR er nooit door.' Dat hoor je zelden of nooit in films. De beroepen die je tot vervelens toe wel hoort langskomen, hebben ze bij The Shark Guys in een grafiek gezet: 1. Verlopen politieman 2. Leraar op een afgetrapte school in de binnenstad 3. Topadvocaat 4. Doortastende journalist 5. Hoofdredacteur van een modeblad 6. Buitensporig aantrekkelijk wetenschapper 7. Verveelde ambtenaar 8. Al het andere. TSG

the tourist
Interview met Florian Henckel von Donnersmarck over the tourist laat ook een paar details los over het productieproces. NYmag

Snorren
De vijftien beste snorren uit de films van de Coen Brothers. NYmag En een aardige column over hun nieuwe film true grit, die hier nog moet verschijnen. NYT

Sense of Cinema
Nieuwe editie van online magazine Senses of Cinema, over onder meer carlos en Corbijns the american, "een duistere allegorie".

Wat wel in 2011?
Genoeg lijstjes over 2010! Wat willen we in 2011 van Hollywood, vraagt The Guardian? "Minder sequels en remakes, blijf asjeblieft van die 3D af, meer idiote Batman casting geruchten, een kortere pirates of the caribbean 4 die ook nog eens ergens op slaat deze keer, laat the social network niet het begin van een nieuwe trend zijn, laat M. Night Shyamalan geen nieuwe films meer maken..." En nog drie maatregelen die Hollywoodproducties volgend jaar een stuk aangenamer moeten maken. The Guardian

Big bada-boom!
Premiere magazine beweert dat de beste actie-regisseur in Amerika een Fransman is. Hiero.

Kerst
Kerstcadeau voor cinefielen. Opname van bejubeld Frans criticus Serge Daney. Met ondertiteling. Vimeo

Zestig vrouwen en het Jaar van de Actrice
Hellen Mirren bestempelde Hollywood onlangs als het altaar waarop de penis van de 19 to 25-jarige man aanbeden wordt maar volgens Indiewire was 2010 toch het jaar van de actrice. Dat blijkt de volgens de site tenminste uit de eindejaarslijst die een paar dozijn filmcritici samenstelde. Tien van de dertien beste acteerprestaties zijn van actrices. The Guardian voorspelde een jaar geleden dat 2010 inderdaad een groots jaar voor vrouwen intalgemeen zou worden. En gokte goed. En fout.

Het einde van Soderbergh
Wie niet geniet van zijn werk, stopt wanneer hij met pensioen kan en wie er wel van geniet, stopt wanneer hij dood neervalt. Niet zo gek daarom dat veel mensen een wenkbrauw optrekken bij Steven Sodeberghs herhaaldelijk aangekondigde einde van zijn carrière als regisseur. Want Soderbergh heeft talent en hij heeft een fascinerend vak. Toch? Niet meer, vindt de regisseur. Volgens acteur Matt Damon zou Soderberg vooral om formele redenen geïnteresseerd zijn in de filmkunst. Nu de regisseur naar eigen zeggen met alle mogelijke vormen zo'n beetje geëxperimenteerd heeft, zou het tijd zijn voor iets anders. LA Times

Uit de tijd getild
"A quality of the light. The play of a shadow. The movement of a hand, a lip, an eye, a branch, a cloud, a field of grass. The tone of a word, a sigh, a groan. The organic geometry of a composition across time and space. These are things that distinguish the extraordinary from the mundane in life and movies. And for the umpteenth year (I've been counting) Richard T. Jameson and Kathleen Murphy have taken notice of them, curated and cataloged them, recapitulated them in haiku-like prose." (Jim Emerson op zijn blog Scanners) Moments out of Time

Belediging
Volgens Salons Andrew O'Hehir is tron: legacy een belediging van 170 miljoen dollar.

Ronald Rovers

top
nieuws

Links

Links
29 December 2010
Het is al vaker gevraagd: moet de lat voor de toekenning van gouden en platina films in Nederland niet een stuk hoger komen te liggen nu die zo ongeveer om de week worden uitgereikt?
>> Lees verder

nieuws

Tumult bij NEW KIDS TURBO

Tumult bij NEW KIDS TURBO
24 December 2010
In bioscoop Cinemec in Ede brak een vechtpartijtje uit bij new kids turbo, dat inmiddels al dik vijfhonderdduizend bezoekers trok. Rukt met de film de barbarij op?
>> Lees verder

nieuws

Iran verplettert filmmaker

Iran verplettert filmmaker
20 December 2010
Ook internationale roem biedt in Iran geen bescherming meer tegen meedogenloos optreden. Filmmaker Jafar Panahi (offside, the circle) is tot zes jaar gevangenis veroordeeld.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: Don Hertzfeldt

Webfilm: Don Hertzfeldt
20 December 2010
De Amerikaanse animatiefilmer Don Hertzfeldt komt met zijn skeletterige figuurtjes, absurde humor en bombastische muziek soms flauw en afgezaagd uit de hoek, maar vaker heel scherp en vilein. Zijn the meaning of life is deze week gratis te bekijken op MUBI.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
18 December 2010
De meeste critici zijn het er over eens dat the tourist een mislukking is maar aan de kassa heeft dat natuurlijk geen enkel effect. Zoals altijd met blockbusterfilms. De kans om lekker sterren te gapen in een hap-slik-weg hamburgerfilm, Angelina Jolie en Johnny Depp (!), laat niemand voorbijgaan. Maakt niet uit.
>> Lees verder

nieuws

Hoezee, weer Carry Slee!!

Hoezee, weer Carry Slee!!
16 December 2010
Voor de vijfde keer verfilmt productiebedrijf Shooting Star met Razend een jeugdboek van Carrie Slee. Producent Hans Pos is nog lang niet Sleemoe: "Wij denken dat het iedere keer weer beter en spannender kan."
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: YouTube top-10

Webfilm: YouTube top-10
16 December 2010
De tien populairste YouTube video's van het afgelopen jaar zijn goedkoop, gemakzuchtig en erg laagdrempelig amusement. Van onbenullige muzikale parodieën tot pratende sinaasappels en bananen. Alleen het ingenieuze dominospel in de videoclip this too shall pass ontstijgt het pulpniveau.
>> Lees verder

nieuws

Digitale toekomst gaat nu echt beginnen

Digitale toekomst gaat nu echt beginnen
14 December 2010
Het is niet enkel kommer en kwel vanuit Den Haag: op 30 november gaf staatssecretaris Zijlstra van OCW zijn goedkeuring aan de relatief bescheiden, maar niettemin essentiële overheidsbijdrage van ruim 5 miljoen euro voor de digitalisering van de bioscoopsector. Hij zette daarmee het licht op groen voor het ambitieuze project CinemaDigitaal.nl.
>> Lees verder

nieuws

'Stoplap verdwijnt'

'Stoplap verdwijnt'
13 December 2010
Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra beantwoordde tijdens het wetgevingsoverleg van vandaag de vragen van de woordvoerders cultuur van verschillende partijen. Het woord 'film' viel één keer in dit cultuurdebat.
>> Lees verder

nieuws

Topjaar Nederlandse publieksfilm

Topjaar Nederlandse publieksfilm
13 December 2010
De grote Nederlandse publieksfilms blijven records breken. Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film reikten dit weekend de tiende Gouden Film van 2010 uit aan het grotendeels onafhankelijke geproduceerde new kids: turbo!.
>> Lees verder