The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Halbe Zijlstra nieuws

'Stoplap verdwijnt'

Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra beantwoordde tijdens het wetgevingsoverleg van vandaag de vragen van woordvoerders cultuur van VVD, PvdA, CDA, PVV, SP, D66 en GroenLinks. Het woord 'film' viel één keer in dit cultuurdebat: Boris van der Ham (D66) vroeg aan PVV'er Martin Bosma of hij begrijpt dat Nederlandse films met een klein taalgebied subsidie nodig hebben om überhaupt gemaakt te worden. Bosma antwoordde dat het hem verheugde dat het nationale gevoel in goede handen was bij D66 maar dat hij tegen subsidies voor film is.

Over sectorinstituten als Eye werd alleen in het algemene bewoordingen gepraat: D66 vindt dat sectorinstituten moeten worden opgeheven en het CDA vindt bij monde van Ank Bijleveld dat er te veel sectorinstituten zijn. Ook vindt zij dat er meer geld bij de fondsen moet worden weggehaald door vermindering van de bureaucratie.

Zijlstra verdedigde zich tegen kritische opmerkingen over barbarij, kaalslag en rechts revanchisme door te stellen dat hij kunst geen elitaire hobby vindt. Maar subsidies mogen volgens hem geen automatische stoplap zijn als er sprake is van slechte bedrijfsvoering bij een culturele instelling. In het voorjaar zal Zijlstra geadviseerd worden door de Raad voor Cultuur zodat er voor de zomer een beleidsnota ligt. In 2011 zal er 50 miljoen bezuinigd worden, in 2012 idem dito en in 2013 150 miljoen.

Zijlstra geeft geen kader waar de instellingen aan moeten voldoen, er zal uiteindelijk alleen een individuele beoordeling worden gegeven. Boris van der Ham, die de meest zinnige bijdrage leverde aan het debat, vroeg zich af wat er eerder was: een visie of de bezuinigingsplannen. Een visie, zei Zijlstra uiteraard, maar zijn beleid moet nog wel worden uitgekristalliseerd.

Mariska Gravelandtop
nieuws

Links

Links
29 December 2010
Het is al vaker gevraagd: moet de lat voor de toekenning van gouden en platina films in Nederland niet een stuk hoger komen te liggen nu die zo ongeveer om de week worden uitgereikt?
>> Lees verder

nieuws

Tumult bij NEW KIDS TURBO

Tumult bij NEW KIDS TURBO
24 December 2010
In bioscoop Cinemec in Ede brak een vechtpartijtje uit bij new kids turbo, dat inmiddels al dik vijfhonderdduizend bezoekers trok. Rukt met de film de barbarij op?
>> Lees verder

nieuws

Iran verplettert filmmaker

Iran verplettert filmmaker
20 December 2010
Ook internationale roem biedt in Iran geen bescherming meer tegen meedogenloos optreden. Filmmaker Jafar Panahi (offside, the circle) is tot zes jaar gevangenis veroordeeld.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: Don Hertzfeldt

Webfilm: Don Hertzfeldt
20 December 2010
De Amerikaanse animatiefilmer Don Hertzfeldt komt met zijn skeletterige figuurtjes, absurde humor en bombastische muziek soms flauw en afgezaagd uit de hoek, maar vaker heel scherp en vilein. Zijn the meaning of life is deze week gratis te bekijken op MUBI.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
18 December 2010
De meeste critici zijn het er over eens dat the tourist een mislukking is maar aan de kassa heeft dat natuurlijk geen enkel effect. Zoals altijd met blockbusterfilms. De kans om lekker sterren te gapen in een hap-slik-weg hamburgerfilm, Angelina Jolie en Johnny Depp (!), laat niemand voorbijgaan. Maakt niet uit.
>> Lees verder

nieuws

Hoezee, weer Carry Slee!!

Hoezee, weer Carry Slee!!
16 December 2010
Voor de vijfde keer verfilmt productiebedrijf Shooting Star met Razend een jeugdboek van Carrie Slee. Producent Hans Pos is nog lang niet Sleemoe: "Wij denken dat het iedere keer weer beter en spannender kan."
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: YouTube top-10

Webfilm: YouTube top-10
16 December 2010
De tien populairste YouTube video's van het afgelopen jaar zijn goedkoop, gemakzuchtig en erg laagdrempelig amusement. Van onbenullige muzikale parodieën tot pratende sinaasappels en bananen. Alleen het ingenieuze dominospel in de videoclip this too shall pass ontstijgt het pulpniveau.
>> Lees verder

nieuws

Digitale toekomst gaat nu echt beginnen

Digitale toekomst gaat nu echt beginnen
14 December 2010
Het is niet enkel kommer en kwel vanuit Den Haag: op 30 november gaf staatssecretaris Zijlstra van OCW zijn goedkeuring aan de relatief bescheiden, maar niettemin essentiële overheidsbijdrage van ruim 5 miljoen euro voor de digitalisering van de bioscoopsector. Hij zette daarmee het licht op groen voor het ambitieuze project CinemaDigitaal.nl.
>> Lees verder

nieuws

'Stoplap verdwijnt'

'Stoplap verdwijnt'
13 December 2010
Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra beantwoordde tijdens het wetgevingsoverleg van vandaag de vragen van de woordvoerders cultuur van verschillende partijen. Het woord 'film' viel één keer in dit cultuurdebat.
>> Lees verder

nieuws

Topjaar Nederlandse publieksfilm

Topjaar Nederlandse publieksfilm
13 December 2010
De grote Nederlandse publieksfilms blijven records breken. Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film reikten dit weekend de tiende Gouden Film van 2010 uit aan het grotendeels onafhankelijke geproduceerde new kids: turbo!.
>> Lees verder