Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
PARRADOX nieuws

Digitale toekomst gaat nu echt beginnen

Even dreigde het plan om in één grote slag alle 550 nog niet gedigitaliseerde bioscoop- en filmtheaterzalen klaar te maken voor de toekomst door herhaald uitstel overrijp te worden. Maar op 30 november heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra van OCW zijn goedkeuring gehecht aan de relatief bescheiden, maar niettemin essentiële overheidsbijdrage van ruim 5 miljoen euro.

Het licht staat nu op groen voor het ambitieuze, op 38 miljoen euro begrote project CinemaDigitaal.nl, ontwikkeld door EYE Film Instituut Nederland, de verenigde bioscoopexploitanten (NVB) en de filmdistributeurs (NVF). Misschien kan de eerste digitale projector al in januari worden geïnstalleerd, al kan het ook iets later worden. Midden 2012 zullen alle filmtheaters en bioscopen digitaal kunnen vertonen en zullen de filmdistributeurs hun films digitaal aanleveren. Samen met Noorwegen is Nederland dan Europees koploper digitalisering.

Uniek aan het plan is, volgens EYE-directeur Sandra den Hamer, de nauwe samenwerking tussen de commerciële en gesubsidieerde sector. Er zijn straks geen achterblijvers. Twee grote bioscoopconcerns, Pathé en Utopolis, en enkele kleinere vertoners hadden al een eigen digitaliseringsplan, maar verder doet iedereen mee met CinemaDigitaal.nl.

De volgende vraag is nu: wat gaat het filmpubliek hier van merken, afgezien van het feit dat digitale projectie kras- en trillingsvrij is. Krijgen we ook live-registraties van voetbalwedstrijden voorgeschoteld? Kunnen de filmtheaters straks gemakkelijker inhaken op bijzondere verzamelprogramma's omdat het niet meer nodig is om filmkopieën het land rond te zeulen?

Michael Lambrechtsen (directeur NVF) is bijvoorbeeld nieuwsgierig of de weekprogrammering zoals we die nu kennen zal blijven bestaan. Ron Sterk (directeur NVB) verwacht forse veranderingen, maar durft niet te zeggen welke kant het op zal gaan. Dat is iets wat de markt gaat bepalen.

Ook Hein van Joolen van de grote onafhankelijke distributeur Benelux Film waagt zich niet aan voorspellingen, maar ziet wel een paar mogelijkheden. Een voordeel van digitaal uitbrengen is bijvoorbeeld het snel kunnen inspelen op een onverwacht succes. Als een film bij de première verrassend goed blijkt aan te slaan, zoals destijds het geval met slumdog millionaire (uitgebracht door Cinéart), kan deze onmiddellijk in meer zalen worden ingezet zonder dat daarvoor eerst extra prints moeten worden gemaakt. Dit voordeel kan tegelijkertijd een nadeel zijn voor kleinere titels die straks misschien sneller het veld moeten ruimen. Van Joolen ondervond dat al bij de digitale uitbreng van het lovend besproken, maar slecht bezochte parradox. Theaters willen zo'n film dan direct dumpen.

Marcus van der Zwaag (Cinemien) ziet dit gevaar ook, maar merkt op dat we het niet alleen op de digitalisering moeten afschuiven. Dat het meer moeite kost om voor kleine, maar artistiek hoogwaardige films een plaatsje te vinden is een ontwikkeling die al langer gaande is. Zowel vertoners als distributeurs zullen wat dit betreft betreft hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Dan ook nog maar even met een vertoner gebeld, al is het Amsterdamse Ketelhuis misschien niet helemaal representatief. Alex de Ronde laat weten ook nu al een zeer divers aanbod te brengen met soms wel 18 titels per week, en hij is niet van plan dat in het digitale tijdperk heel anders te gaan doen.

Leo Bankersentop
nieuws

Links

Links
29 December 2010
Het is al vaker gevraagd: moet de lat voor de toekenning van gouden en platina films in Nederland niet een stuk hoger komen te liggen nu die zo ongeveer om de week worden uitgereikt?
>> Lees verder

nieuws

Tumult bij NEW KIDS TURBO

Tumult bij NEW KIDS TURBO
24 December 2010
In bioscoop Cinemec in Ede brak een vechtpartijtje uit bij new kids turbo, dat inmiddels al dik vijfhonderdduizend bezoekers trok. Rukt met de film de barbarij op?
>> Lees verder

nieuws

Iran verplettert filmmaker

Iran verplettert filmmaker
20 December 2010
Ook internationale roem biedt in Iran geen bescherming meer tegen meedogenloos optreden. Filmmaker Jafar Panahi (offside, the circle) is tot zes jaar gevangenis veroordeeld.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: Don Hertzfeldt

Webfilm: Don Hertzfeldt
20 December 2010
De Amerikaanse animatiefilmer Don Hertzfeldt komt met zijn skeletterige figuurtjes, absurde humor en bombastische muziek soms flauw en afgezaagd uit de hoek, maar vaker heel scherp en vilein. Zijn the meaning of life is deze week gratis te bekijken op MUBI.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
18 December 2010
De meeste critici zijn het er over eens dat the tourist een mislukking is maar aan de kassa heeft dat natuurlijk geen enkel effect. Zoals altijd met blockbusterfilms. De kans om lekker sterren te gapen in een hap-slik-weg hamburgerfilm, Angelina Jolie en Johnny Depp (!), laat niemand voorbijgaan. Maakt niet uit.
>> Lees verder

nieuws

Hoezee, weer Carry Slee!!

Hoezee, weer Carry Slee!!
16 December 2010
Voor de vijfde keer verfilmt productiebedrijf Shooting Star met Razend een jeugdboek van Carrie Slee. Producent Hans Pos is nog lang niet Sleemoe: "Wij denken dat het iedere keer weer beter en spannender kan."
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: YouTube top-10

Webfilm: YouTube top-10
16 December 2010
De tien populairste YouTube video's van het afgelopen jaar zijn goedkoop, gemakzuchtig en erg laagdrempelig amusement. Van onbenullige muzikale parodieën tot pratende sinaasappels en bananen. Alleen het ingenieuze dominospel in de videoclip this too shall pass ontstijgt het pulpniveau.
>> Lees verder

nieuws

Digitale toekomst gaat nu echt beginnen

Digitale toekomst gaat nu echt beginnen
14 December 2010
Het is niet enkel kommer en kwel vanuit Den Haag: op 30 november gaf staatssecretaris Zijlstra van OCW zijn goedkeuring aan de relatief bescheiden, maar niettemin essentiële overheidsbijdrage van ruim 5 miljoen euro voor de digitalisering van de bioscoopsector. Hij zette daarmee het licht op groen voor het ambitieuze project CinemaDigitaal.nl.
>> Lees verder

nieuws

'Stoplap verdwijnt'

'Stoplap verdwijnt'
13 December 2010
Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra beantwoordde tijdens het wetgevingsoverleg van vandaag de vragen van de woordvoerders cultuur van verschillende partijen. Het woord 'film' viel één keer in dit cultuurdebat.
>> Lees verder

nieuws

Topjaar Nederlandse publieksfilm

Topjaar Nederlandse publieksfilm
13 December 2010
De grote Nederlandse publieksfilms blijven records breken. Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film reikten dit weekend de tiende Gouden Film van 2010 uit aan het grotendeels onafhankelijke geproduceerde new kids: turbo!.
>> Lees verder