Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Depp en Jolie bij de opnamen van THE TOURIST nieuws

Links

De meeste critici zijn het er over eens dat the tourist een mislukking is maar aan de kassa heeft dat natuurlijk geen enkel effect. Zoals altijd met blockbusterfilms. De kans om lekker sterren te gapen in een hap-slik-weg hamburgerfilm, Angelina Jolie en Johnny Depp (!), laat niemand voorbijgaan. Maakt niet uit. Rond het Hollywoodsprookje van regisseur Florian Henckel von Donnersmarck (Waar kent u die van? Van Stasi-soap das leben der anderen inderdaad) is evenwel een komisch verhaaltje ontstaan in verband met de nominaties voor de Golden Globes. Leuk voor het Hollywood journaille en stukjesschrijvers als ondergetekende die daar dan een beetje hooghartig sarcastisch over kunnen doen en daar dan weer een laag van ironische zelfreflectie overheen leggen (metaniveau!).

Omdat met de kandidaten in de andere categorieën het quotum filmsterren op de rode loper niet werd gehaald — en de Globe adverteerders eisen filmsterren anders kijkt er geen hond — werd uit de trukendoos van de illustere Hollywood Foreign Press Association (HFPA) een oplossing tevoorschijn getoverd. the tourist (een lapzwanzerige maar vlot wegkijkende mystery romance) werd genomineerd in de categorie Beste Komedie en Jolie en Depp werden genomineerd als acteurs in de categorieën Komedie/Musical. Dat deed in aardig wat villa's rondom LA de wenkbrauwen fronsen.

De nooit om idiote beslissingen verlegen zittende HFPA heeft blijkbaar ergens in de film een komische noot waargenomen. Dat de HFPA deze onzin in het volle zicht van de camera's durft uit te venten, laat zien dat in de jacht op de adverteerderscentjes geen enkele gêne meer wordt gevoeld, dat geen enkel moreel kompas (jazeker, moreel kompas) meer bestaat. 'Fok jou' is het motto van de vroege eenentwintigste eeuw — historisch gezien meestal een teken dat de boel echt op instorten staat — en dit is daar weer een fijne illustratie van. Wij nomineren deze onzin meteen in de categorie Beste Komische Nominaties.

Of Depp en Jolie (en partners) komen glitteren op de rode loper is maar de vraag. In The Hollywood Reporter is te lezen dat het wel of niet verschijnen een dilemma vormt voor de twee sterren. Moeten ze boven deze idiotie staan en lekker zelfspottend toch verschijnen of slaan ze dan een belachelijk figuur omdat the tourist eigenlijk niks voorstelt? Wij wensen de twee veel sterkte in deze moeilijke tijden. The Hollywood Reporter

Hier een blog over erotische films.

Maar interessanter is het parallel monteren in inception. Deze video laat zien dat D.W. Griffith honderd jaar geleden dat trucje al gebruikte in birth of a nation. Duurt niet lang, handig om te weten. YouTube

'Reality sucks in the multiplex' kopt dit Guardian artikel. Parallelle universa, droomwerelden, virtuele paradijzen, aan escapisme geen tekort in cinema. Geïnspireerd door Morpeus' groet aan Neo 'Welcome to the desert of the real' in the matrix, beweert dit stuk dat de meest invloedrijke persoon in cinema vandaag de dag niet Stanley Kubrick is, of Scorcese, of Cameron of Nolan. Maar Mark Zuckerberg. Go figure. The Guardian

In de realiteit ondertussen maakten blanke racisten bezwaar tegen de casting van de zwarte acteur Idris Elba (the wire) voor het spelen van de rol van de fictieve Noorse god Thor in een film die geregisseerd zal worden door Shakespeare-koning Kenneth Brannagh. De Council of Conservative Citizens heeft een virtueel protest geopend op de website boycott-thor.com waar verontruste racisten onder het wat cryptische motto Keep social engineering out of European mythology hun bezorgdheid en woede kunnen voeden. Marvel Comics blijkt overgenomen door radicaal links nadat "the TEA Party was viciously attacked in an 2010 issue of Captain America". Comics, weer zo'n smerige linkse hobby. The Guardian

somewhere
En voor wie nog meer reële fictie wil: hoofdrolspeler Stephen Dorff interviewt regisseur Sofia Coppola, nadat ze hem regisseerde in somewhere.

Ronald Roverstop
nieuws

Links

Links
29 December 2010
Het is al vaker gevraagd: moet de lat voor de toekenning van gouden en platina films in Nederland niet een stuk hoger komen te liggen nu die zo ongeveer om de week worden uitgereikt?
>> Lees verder

nieuws

Tumult bij NEW KIDS TURBO

Tumult bij NEW KIDS TURBO
24 December 2010
In bioscoop Cinemec in Ede brak een vechtpartijtje uit bij new kids turbo, dat inmiddels al dik vijfhonderdduizend bezoekers trok. Rukt met de film de barbarij op?
>> Lees verder

nieuws

Iran verplettert filmmaker

Iran verplettert filmmaker
20 December 2010
Ook internationale roem biedt in Iran geen bescherming meer tegen meedogenloos optreden. Filmmaker Jafar Panahi (offside, the circle) is tot zes jaar gevangenis veroordeeld.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: Don Hertzfeldt

Webfilm: Don Hertzfeldt
20 December 2010
De Amerikaanse animatiefilmer Don Hertzfeldt komt met zijn skeletterige figuurtjes, absurde humor en bombastische muziek soms flauw en afgezaagd uit de hoek, maar vaker heel scherp en vilein. Zijn the meaning of life is deze week gratis te bekijken op MUBI.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
18 December 2010
De meeste critici zijn het er over eens dat the tourist een mislukking is maar aan de kassa heeft dat natuurlijk geen enkel effect. Zoals altijd met blockbusterfilms. De kans om lekker sterren te gapen in een hap-slik-weg hamburgerfilm, Angelina Jolie en Johnny Depp (!), laat niemand voorbijgaan. Maakt niet uit.
>> Lees verder

nieuws

Hoezee, weer Carry Slee!!

Hoezee, weer Carry Slee!!
16 December 2010
Voor de vijfde keer verfilmt productiebedrijf Shooting Star met Razend een jeugdboek van Carrie Slee. Producent Hans Pos is nog lang niet Sleemoe: "Wij denken dat het iedere keer weer beter en spannender kan."
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: YouTube top-10

Webfilm: YouTube top-10
16 December 2010
De tien populairste YouTube video's van het afgelopen jaar zijn goedkoop, gemakzuchtig en erg laagdrempelig amusement. Van onbenullige muzikale parodieën tot pratende sinaasappels en bananen. Alleen het ingenieuze dominospel in de videoclip this too shall pass ontstijgt het pulpniveau.
>> Lees verder

nieuws

Digitale toekomst gaat nu echt beginnen

Digitale toekomst gaat nu echt beginnen
14 December 2010
Het is niet enkel kommer en kwel vanuit Den Haag: op 30 november gaf staatssecretaris Zijlstra van OCW zijn goedkeuring aan de relatief bescheiden, maar niettemin essentiële overheidsbijdrage van ruim 5 miljoen euro voor de digitalisering van de bioscoopsector. Hij zette daarmee het licht op groen voor het ambitieuze project CinemaDigitaal.nl.
>> Lees verder

nieuws

'Stoplap verdwijnt'

'Stoplap verdwijnt'
13 December 2010
Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra beantwoordde tijdens het wetgevingsoverleg van vandaag de vragen van de woordvoerders cultuur van verschillende partijen. Het woord 'film' viel één keer in dit cultuurdebat.
>> Lees verder

nieuws

Topjaar Nederlandse publieksfilm

Topjaar Nederlandse publieksfilm
13 December 2010
De grote Nederlandse publieksfilms blijven records breken. Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film reikten dit weekend de tiende Gouden Film van 2010 uit aan het grotendeels onafhankelijke geproduceerde new kids: turbo!.
>> Lees verder