The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
NEW KIDS TURBO nieuws

Tumult bij NEW KIDS TURBO

In bioscoop Cinemec in Ede brak een vechtpartijtje uit bij new kids turbo. Rukt met de film de barbarij op?

Als u dit stukje heeft gelezen zijn er weer honderd mensen naar new kids turbo geweest. De teller bij het proletenepos/satirische provocatie/anarchistische vrolijkheid/achterhaalde stoerdoenerij (kies uw eigen kwalificatie) staat nu op vijfhonderdduizend bezoekers. Het waren er twee meer geweest als in bioscoop Cinemec Ede een vrouw en haar vriend er niet waren uitgedonderd.

De vrouw weigerde in de zaal haar sigaret uit te maken en vloog de beveiliger aan die haar naar buiten wilde uitzetten. Dat liet haar vriend (ridder te paard) niet op zich zitten. Omdat iemand met zijn mobieltje het tumult filmde, kunt u hier zien hoe het relletje afliep.

Voor cultuurpessimisten die denken dat met new kids turbo de barbaren definitief oprukken, heeft directeur Gerben Kuipers van Cinemec een teleurstellende mededeling. "Zo'n incident kan zich bij elke film voordoen. Bij harry potter, maar ook bij onze operafilmvoorstellingen, want daar zitten dames met wie ik niet graag in botsing kom."

Dat op internet geen filmpjes van vechtende vrouwen bij een operafilm rouleren, zegt niet alles, meent Kuipers. "Heb je dit soort dames wel eens horen schreeuwen?" Na enig doorpraten erkent hij dat new kids turbo een speciaal soort publiek trekt. "Het bestaat voor 96% uit mannen, die in groepen komen. Denk aan voetballelftallen en cafévrienden. Ik zit 32 jaar in het vak, maar heb dit nog nooit meegemaakt."

Dat er alleen maar mannen in de zaal zitten, zorgt voor een, eh, bijzondere sfeer. "Stilzitten en rustig genieten is er niet bij. Er wordt constant meegejoeld. Ook wordt er veel gelopen, omdat die mannen allemaal een biertje op hebben en naar de wc moeten." Allemaal reuzegezellig, maar uit voorzorg draait Kuipers new kids turbo toch maar niet in zijn grootste zaal. "Daarin kunnen 1000 man en dat vind ik een te groot risico. We vertonen de film in zalen van 300 man. Ook zorgen we er logistiek voor dat het publiek van new kids turbo en de bezoekers van andere films elkaar niet tegenkomen"

Hoe hij het megasucces van new kids turbo verklaart? "Het is gewoon effe met elkaar lachen. Groepsgedrag. In het dagelijks leven schreeuw je niet 400 keer kut of mongool achter elkaar, maar bij de film mag je dat wel doen." new kids-haters moeten nog even geduld hebben, voorspelt Kuipers. "Na 4 januari valt de film als een blok beton naar beneden en is het afgelopen."

Jos van der Burgtop
nieuws

Links

Links
29 December 2010
Het is al vaker gevraagd: moet de lat voor de toekenning van gouden en platina films in Nederland niet een stuk hoger komen te liggen nu die zo ongeveer om de week worden uitgereikt?
>> Lees verder

nieuws

Tumult bij NEW KIDS TURBO

Tumult bij NEW KIDS TURBO
24 December 2010
In bioscoop Cinemec in Ede brak een vechtpartijtje uit bij new kids turbo, dat inmiddels al dik vijfhonderdduizend bezoekers trok. Rukt met de film de barbarij op?
>> Lees verder

nieuws

Iran verplettert filmmaker

Iran verplettert filmmaker
20 December 2010
Ook internationale roem biedt in Iran geen bescherming meer tegen meedogenloos optreden. Filmmaker Jafar Panahi (offside, the circle) is tot zes jaar gevangenis veroordeeld.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: Don Hertzfeldt

Webfilm: Don Hertzfeldt
20 December 2010
De Amerikaanse animatiefilmer Don Hertzfeldt komt met zijn skeletterige figuurtjes, absurde humor en bombastische muziek soms flauw en afgezaagd uit de hoek, maar vaker heel scherp en vilein. Zijn the meaning of life is deze week gratis te bekijken op MUBI.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
18 December 2010
De meeste critici zijn het er over eens dat the tourist een mislukking is maar aan de kassa heeft dat natuurlijk geen enkel effect. Zoals altijd met blockbusterfilms. De kans om lekker sterren te gapen in een hap-slik-weg hamburgerfilm, Angelina Jolie en Johnny Depp (!), laat niemand voorbijgaan. Maakt niet uit.
>> Lees verder

nieuws

Hoezee, weer Carry Slee!!

Hoezee, weer Carry Slee!!
16 December 2010
Voor de vijfde keer verfilmt productiebedrijf Shooting Star met Razend een jeugdboek van Carrie Slee. Producent Hans Pos is nog lang niet Sleemoe: "Wij denken dat het iedere keer weer beter en spannender kan."
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: YouTube top-10

Webfilm: YouTube top-10
16 December 2010
De tien populairste YouTube video's van het afgelopen jaar zijn goedkoop, gemakzuchtig en erg laagdrempelig amusement. Van onbenullige muzikale parodieën tot pratende sinaasappels en bananen. Alleen het ingenieuze dominospel in de videoclip this too shall pass ontstijgt het pulpniveau.
>> Lees verder

nieuws

Digitale toekomst gaat nu echt beginnen

Digitale toekomst gaat nu echt beginnen
14 December 2010
Het is niet enkel kommer en kwel vanuit Den Haag: op 30 november gaf staatssecretaris Zijlstra van OCW zijn goedkeuring aan de relatief bescheiden, maar niettemin essentiële overheidsbijdrage van ruim 5 miljoen euro voor de digitalisering van de bioscoopsector. Hij zette daarmee het licht op groen voor het ambitieuze project CinemaDigitaal.nl.
>> Lees verder

nieuws

'Stoplap verdwijnt'

'Stoplap verdwijnt'
13 December 2010
Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra beantwoordde tijdens het wetgevingsoverleg van vandaag de vragen van de woordvoerders cultuur van verschillende partijen. Het woord 'film' viel één keer in dit cultuurdebat.
>> Lees verder

nieuws

Topjaar Nederlandse publieksfilm

Topjaar Nederlandse publieksfilm
13 December 2010
De grote Nederlandse publieksfilms blijven records breken. Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film reikten dit weekend de tiende Gouden Film van 2010 uit aan het grotendeels onafhankelijke geproduceerde new kids: turbo!.
>> Lees verder