Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
nieuws

Tomas Kaan over Dagen van gras

Tomes Kaan is een jongens-jongen: de door hem geregisseerde One Night Stand-film Dagen van gras gaat net als zijn eerdere korte film Jongens zijn we om mannen in een overgangsfase van hun leven. Kaan: "Dagen van gras gaat voor mij over een verstoorde moeder-zoonrelatie, eenzaamheid en een gedroomde jongensvriendschap."

Tomas Kaan (1979) stelt dat Dagen van gras en Jongens zijn we voor hem logisch in elkaar haken: "Die korte film laat een kind zien dat naar de middelbare school gaat. Dat betekent het einde van een vriendschap. Dagen van gras gaat om een jongen die zich in een volgende overgang bevindt; die van puberteit naar adolescent. En de andere film waar Philip [Huff, scenarioschrijver — LvZ] en ik mee bezig waren, gaat over twintigers. Weer mannen, maar nu zijn ze broers. Mijn personages zitten dus steeds in een andere leeftijdsfase, maar dat speelt slechts op de achtergrond."

Liet Jongens zijn we (2009) nog ondeugende geintjes zien als scheten in de fik steken en de ramen van de buren bombarderen met negerzoenen, Dagen van gras exposeert opstandige daden op een hoger en duisterder niveau. Philip Huff bewerkte zijn eigen boek tot een scenario, dat vertelt over de destructieve kameraadschap tussen Ben (Martijn Lakemeier) en Tom (Niels Gomperts). Die ontstaat in een boomhut op een aflegen landgoed. "De bedoeling is dat je geen duidelijke tijdsbepaling hebt", zegt Kaan. "Ik houd niet van de laatste mobiele telefoontjes, los van dat ik die dingen vaak heel lelijk vind. Ik heb liever een archetypische wereld, die tegelijkertijd heel eigen is. Het verhaal kan zich ergens tussen de jaren tachtig en nu afspelen. Maar Ben zit met zijn hoofd vast in de jaren zestig."

De vrienden vinden elkaar dus in muziek en drugs. Via kleur en cameratechnieken trekt Kaan ons mee in Bens waarneming. "Zijn leven krijgt letterlijk meer kleur als hij Tom ontmoet en tijdens de trips wordt het beeld analoog vervormd. We plakten bijvoorbeeld een brillenglas op de cameralens om het beeld minder scherp te krijgen. Op het strand wilde ik een soort ijlheid meegeven. Die scène draaiden we met een groothoeklens, waardoor het tafereel een vervreemdende, trippy-ervaring wordt. In Fear and Loathing in Las Vegas zie je dat ook. Drugservaringen worden in film vaak vertaald in montagetrucjes, door het beeld te laten kantelen ofzo. Wij wilden zo veel mogelijk al tijdens de opnames doen, zodat het als een subjectieve, fysieke belevenis voelt." De regisseur liet zich nog door een andere film inspireren. "Voor de begraafplaatsscène wilden we zo'n hippie-tripachtige ervaring krijgen als op het kerkhof in Easy Rider van Dennis Hopper. Het is rauw en handheld. De sixties en dat rebelse stonden echt model."

Ook de muziek in Dagen van gras is van de jaren zestig en zeventig of in elk geval in de stijl daarvan. "De film gaat over muziek, dus die moest perfect zijn. Niet voor de handliggende hitjes, maar verborgen parels. Ik heb van tevoren een soundtrack voor Martijn en Niels samengesteld om een beetje in de sfeer te komen. En om bekend te raken met jaren zestig-attitude."

Laura van Zuylen

Dagen van gras wordt vrijdag 16 december om 23:15 uitgezonden op Nederland 2.top
nieuws

Drive en Rabat beste films 2011

Drive en Rabat beste films 2011
27 December 2011
De verzamelde Nederlandse filmpers koos Nicolas Winding Refns Drive als beste film van 2011, zo werd eerder vandaag bekend gemaakt. Beste Nederlandse film werd Rabat van Jim Taihuttu en Victor Ponten.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: Vertigo Variations

Webfilm: Vertigo Variations
27 December 2011
Een filmessay over Hitchcocks Vertigo. Maar ook: Vertigo's dubbelganger. En een film die je net als Vertigo alleen maar opnieuw kunt zien. Zonder dat de betekenis zich ooit helemaal zal prijsgeven.
>> Lees verder

nieuws

Rolf van Eijk over Vast

Rolf van Eijk over Vast
23 December 2011
In Vast komt de zestienjarige Isabel in een jeugddetentiecentrum terecht. Regisseur Rolf van Eijk: "Het gaat volledig over haar onvermogen om in die arena met zichzelf en haar problemen om te gaan. Wat ze gedaan heeft is niet relevant."
>> Lees verder

nieuws

IFFR opent en sluit met boekverfilmingen

IFFR opent en sluit met boekverfilmingen
20 December 2011
Het International Film Festival Rotterdam maakte vandaag zijn openings- en slotfilm bekend. Het festival zal op woensdag 25 januari openen met het Franse 38 témoins van Lucas Belvaux en sluit op zaterdag 4 februari af met The Hunter van de Australische filmmaker Daniel Nettheim.
>> Lees verder

nieuws

Snelle filmcompetitie

Snelle filmcompetitie
19 December 2011
De poorten zijn weer geöpend voor 'de snelste filmcompetitie ter wereld': Done in 60 Seconds. Voor de vijfde keer zal de prijs eind maart tijdens de Empire Awards in Londen worden uitgereikt, en opnieuw wordt ook Nederlands filmtalent uitgedaagd een remake van hun favoriete film in slechts zestig seconden in te sturen.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: Streaming Festival 2011

Webfilm: Streaming Festival 2011
17 December 2011
Op het Streaming Festival geen lollige YouTube-video's maar serieuze experimentele webcinema. De primeur dit jaar: een apart programma voor remixes, mash ups, collages en andere knip- en plakfilms. Van digitaal overkleurde landschapsschilderingen tot een overrompelend found footage-essay.
>> Lees verder

nieuws

Tomas Kaan over Dagen van gras

Tomas Kaan over Dagen van gras
16 December 2011
Tomes Kaan is een jongens-jongen: de door hem geregisseerde One Night Stand-film Dagen van gras gaat net als zijn eerdere korte film Jongens zijn om jongens in een overgangsfase van hun leven. Kaan: "Dagen van gras gaat voor mij over een verstoorde moeder-zoonrelatie, eenzaamheid en een gedroomde jongensvriendschap."
>> Lees verder

nieuws

Dubai IFF: Zoeken naar de Lente

Dubai IFF: Zoeken naar de Lente
16 December 2011
Op het achtste Dubai International Film Festival, in de stad waar Michael Winterbottom de futuristische decors voor Code 46 vond, krijgt jong Arabisch filmtalent een warm onthaal. Werner Herzog was er ook.
>> Lees verder

nieuws

SHOT: Marco van Geffen over Onder ons

SHOT: Marco van Geffen over Onder ons
15 December 2011
In de eerste aflevering van de videorubriek SHOT vertelt de Nederlandse regisseur Marco van Geffen aan de hand van één centraal shot over zijn film Onder ons, die al op diverse internationale festivals in de prijzen viel.
>> Lees verder

nieuws

Wagenings filmhuis zet eindsprint in

Wagenings filmhuis zet eindsprint in
13 December 2011
Het was een roerig jaar voor Movie-W: in maart kondigde de Wageningse universiteit aan dat de zaal waar het Wageningse filmhuis nu zijn films 'om niet' vertoont gaat verdwijnen. Maar de medewerkers geven het nog niet op: "We zetten alles op alles om door te kunnen gaan."
>> Lees verder