Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Ruimtelijk totaalperspectief nieuws

Webfilm: In het voetspoor van Kossakovsky

De wereld verkennen, dat gebeurt in de populaire webgenres van de time-lapse en tilt-shift video. Idyllische vakantieplakboeken zijn het, heel anders dan de grandeur en universele thematiek van globetrotter Kossakovsky in ¡Vivan las antipodas!.

Een reis over de wereld in vijf minuten. De Eiffeltoren in Parijs, de zoutvlaktes van de Andes, de Sinaïwoestijn in Egypte, het casinokapitalisme van Las Vegas: Kien Lam geeft een opgevoerde rondleiding langs toeristische highlights. Met een beetje goede wil valt in Speeding Around The World in Under 5 minutes Time Lapse een pleidooi te ontwaren voor eenheid in verscheidenheid, zoals in Victor Kossakovsky's antipodenfilm. Maar dat is wat veel eer voor wat goed beschouwd niet veel meer is dan een gelikt vakantieplakboek.

Het genre van de time-lapse video is razend populair op het web. De filmpjes doen precies het tegenovergestelde als Kossakovsky in het magistrale ¡Vivan las antipodas!: de tijdspanne comprimeren, door filmbeelden op sterk verhoogde snelheid af te spelen. Kossakovsky laat, op de vier paren van diametraal tegenover gelegen plekken op de aardbol, de tijd zich volledig ontpoppen. Met een cerebrale cinematografie, waarin de camera regelmatig over de kop draait of kantelt. Zo worden verbintenissen en verschillen gevisualiseerd. Bijvoorbeeld tussen twee brugwachters in desolaat Patagonië en de mensenmassa's bij een veerpont in Shanghai.

Kossakovsky, die ook filmde rond het paradijselijke Baikalmeer in zijn thuisland Rusland, zwenkt en zwiept veelvuldig met de camera, maar het panoramashot ontbreekt. Zijn Amerikaanse 'tegenvoeter' Ken Murphy maakt zogeheten 'pan lapses', waarin de camera in horizontale richting draait, 360 graden in de rondte. Vervolgens plakt hij al die beeldjes, in versneld tempo, aan elkaar, zodat een filmisch panorama ontstaat. Verschillende momenten van de dag vloeien samen: rond een hangbrug in San Franscisco kan aan de ene kant de zon schijnen, en aan de overzijde een dik wolkendek hangen. Murphy creeërt op één locatie een soortgelijk effect als Kossakovsky met zijn antipoden. Het is eenheid ìn verschil.

In andere populaire webgenres wordt de wereld gereduceerd tot een soort Madurodam. Michael König maakt in ruimtedoc Earth een compilatie van opnamen van een op 350 kilometer afstand over het aardoppervlak zwevende satelliet. Voor dit ultieme vogelperspectief hoef je niet eens het heelal in. Jörg Niggli en het duo Efim Graboy en Daria Turetski passen de techniek toe van 'miniature faking', waardoor achtereenvolgens Venetië en Kiev in een hobbitparadijs veranderen.

Deze tilt-shift video's zijn eerder idyllisch dan romantisch en ruig. Ze geven de kijker een gevoel van controle, de illusie als een God over het universum te regeren. Kossakovsky zet de mens terug op zijn plaats: hij is een nietig radartje, slechts eentje in een reeks die de wereld vervolmaken. Gelijk aan begletserde rotsen, zoetwatermeren als biljartlakens, kolkende lavastromen, ravottende nijlpaarden en een gestrande walvis. Kossakovsky biedt geen schijn, maar een echt overzicht — wat vele malen inzichtelijker is.

Niels Bakkertop
nieuws

Webfilm: In het voetspoor van Kossakovsky

Webfilm: In het voetspoor van Kossakovsky
09 September 2012
De wereld verkennen, dat gebeurt in de populaire webgenres van de time-lapse en tilt-shift video. Idyllische vakantieplakboeken zijn het, heel anders dan de grandeur en universele thematiek van globetrotter Kossakovsky in ¡Vivan las antipodas!
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: The Guilt

Webfilm: The Guilt
08 September 2012
Op het web is iedereen filmmaker. Maar in internetcompetities zijn het vaak aspirant-profs die met de eer strijken, geen amateurs. David Victori, winnaar van het eerste YouTube Your Film Festival, was al gespot door Variety. Dat blijkt overigens geen garantie voor zijn wat schematische wraakfilm.
>> Lees verder

nieuws

Thuiskijken

Thuiskijken
05 September 2012
Het beste uit het aanbod voor thuiskijkers in de week van 5 t/m 11 september, beschikbaar op dvd, blu-ray of video-on-demand, met onder andere jaren-twintig-maffia, apocalyptische visoenen, een opgepoetste maanreis en boshuttenhorror.
>> Lees verder

nieuws

Ha fijn, een butfilm!!

Ha fijn, een butfilm!!
03 September 2012
Uitgekeken op brave films? Het B Movie Underground and Trash Film Festival (BUTFF) daalt af in de krochten en holen van de filmcultuur.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: Short List Film Festival

Webfilm: Short List Film Festival
02 September 2012
Kortfilmlaureaten van Sundance, Venetië en het Nantucket Film Festival, in een nieuwe online competitie: sterke line-up verzekerd. Met als uitblinkers een sarcastisch poppenspel en een originele blend van handgetekende animatie en 'pixilation', die het schemergebied tussen creativiteit en creatieve manie induiken.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
31 Augustus 2012
De claustrofobische shots van Stanley Kubrick, The Dark Knight Rises door de ogen van Slavoj Žižek, de opmars van de docuscenarist, David Fincher over openingstitels, postume waardering voor Tony Scott en papierwerk voor Dick Maas.
>> Lees verder

nieuws

Meer Gouden Kalveren op NFF

Meer Gouden Kalveren op NFF
29 Augustus 2012
Maar liefst 21 Gouden Kalveren worden uitgereikt op het Nederlands Filmfestival, dat van 26 september t/m 5 oktober in Utrecht wordt gehouden. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar. Één Kalf is al bekend: Willeke van Ammelrooy krijgt het Kalf van de Cultuurprijs.
>> Lees verder

nieuws

Thuiskijken

Thuiskijken
29 Augustus 2012
Een rustige week voor thuiskijkers: slechts een handvol titels verschijnt er van 29 augustus tot 4 september op dvd, blu-ray en video-on-demand. Maar wél met zombiesoap, dierentuindrama en chique travestie.
>> Lees verder

nieuws

Korte film De balans inzending Oscars

Korte film De balans inzending Oscars
27 Augustus 2012
De balans van Mark Ram is dit jaar de Nederlandse Oscarinzending in de categorie beste korte film (live action).
>> Lees verder

nieuws

Thuiskijken

Thuiskijken
22 Augustus 2012
Het beste uit het aanbod voor thuiskijkers in de week van 22 t/m 28 augustus, beschikbaar op dvd, blu-ray of video-on-demand, met onder andere Californische wijnboeren, Russische geschiedenislessen en Spaanse horror van divers pluimage.
>> Lees verder