Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Teun Kuilboer nieuws

Webfilm extra: Deal — voor 2.000 euro sex/een speelfilm

Hoeveel heb jij over voor een nachtje met mij? Dat prikkelende uitgangspunt slaat in zekere zin ook op Eddy Terstalls verzoek aan het publiek, om zijn film via crowdfunding te financieren. De romantiek borrelt heel geleidelijk op in deze luchtige romantische komedie.

De donateurs komen er bekaaid vanaf, op de aftiteling van Deal. Geen uitputtende 'thank you'-lijst met hun namen in grootkapitaal, zoals de sponsoren en cultuurfondsen die wel krijgen. Alleen het zinnetje dat de film mede mogelijk is gemaakt door CineCrowd. Dat klinkt tamelijk institutioneel. Betuig je zo je dank aan de individuele filmliefhebbers die 120.000 euro ophoestten?

Eddy Terstall heeft een primeur. Hij schrijft de eerste Nederlandse speelfilm op zijn naam waarvan de helft van het budget uit crowdfunding komt. De VVD tevreden: de markt kan het blijkbaar prima alleen af. Maar zonder de ludieke 'twitflicks'-actie, tweetverfilmingen op basis van ideeën van gevers, had Terstall nooit zoveel geld opgehaald. Zoals hij het ook niet kon stellen zonder aanvullende financiering van kabelbedrijf UPC en het Filmfonds. En het blijft de vraag, of de kijker echt zit te wachten op al die sluikreclame, van likeurfabrikant Jägermeister en hotelketen W.

Is het voor de kijkervaring belangrijk om te weten dat Deal is gecrowdfunded? Niet en wel. In losheid en improvisatietalent is het Terstall ten voeten uit — altijd al een meester in het aan elkaar knopen van losse eindjes. Maar het prikkelende uitgangspunt komt met deze kennis in een geheel ander daglicht te staan. Hoeveel heb jij over voor een nachtje met mij, wil de uitdagende barvrouw Sara weten van bezopen stamgast Midas. Na lang peinzen komt het hoge woord eruit: 2.000 euro! Hun bizarre verleidingspel wijkt in weinig af van Terstalls verzoek aan het publiek: hoeveel heb jij over voor een film van mij?

Buiten de openingsscène lijkt het verstandig maar niet al te veel over Deal te verklappen. Ja, dat Midas doekoes van zijn pa bietst en een weekendje Barcelona boekt. En dat daar voortdurend de vraag in de lucht hangt of ze 'het' echt met elkaar gaan doen.

Deal ligt niet al te zwaar op de maag. De dialogen zijn puntig, het decor zomers, het acteren van Roberta Petzoldt en Teun Kuilboer vlot en de jazzsoundtrack van Benjamin Herman luchtig. Een knieval voor de massa, kan een cynicus beweren. Maar dan wel een hele lekkere. En bovendien: stiekem schuilt er meer achter deze romantische komedie, waarin de romantiek en psychologie er uiterst subtiel en geleidelijk in worden gefietst. Deze 'vrienden' voelen misschien wel meer voor elkaar dan ze willen toegeven. Misschien. Want het blijft bij suggestie. Sara en Midas draaien knap om elkaar heen, zoals een filmmaker om zijn financiers. Terstall is altijd op zijn best in publieksfilms met nét even dat scherpe randje.

Niels Bakker

Deal | Nederland, 2012 | Regie Eddy Terstall | 88 minuten | 13 september in de bioscoop, vanaf 27 september op vod

*****top
nieuws

Tien jaar sleutelen aan Simon

Tien jaar sleutelen aan Simon
20 September 2012
Ongeveer tien jaar geleden vroeg Job Gosschalk Marnie Blok een scenario naar Marianne Fredrikssons Simon te schrijven. Deze week beleeft de inmiddels Scandinavische coproductie dan eindelijk zijn Nederlandse première.
>> Lees verder

nieuws

Thuiskijken

Thuiskijken
18 September 2012
Het beste uit het aanbod voor thuiskijkers in de week van 18 tot en met 24 september, met wéér een nieuwe Marie Antoinette, heimelijke liefde in de fifties en een Colombia zonder drugsmoorden.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
17 September 2012
De vondst van de oudste kleurenfilm, het einde van Six degrees of Kevin Bacon, onverwachte kosten bij sprookjesfilms, onderzoek naar LGBT-cinema, de wereld van Woody Allen en de verbazing van Nasrdin Dchar.
>> Lees verder

nieuws

Silver Linings Playbook wint Toronto

Silver Linings Playbook wint Toronto
17 September 2012
Silver Linings Playbook, de nieuwe film van David O. Russell (The Fighter), is op het filmfestival van Toronto bekroond met de publieksprijs, de belangrijkste onderscheiding van het festival.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm extra: Deal — voor 2.000 euro sex/een speelfilm

Webfilm extra: Deal — voor 2.000 euro sex/een speelfilm
13 September 2012
Hoeveel heb jij over voor een nachtje met mij? Dat prikkelende uitgangspunt slaat in zekere zin ook op Eddy Terstalls verzoek aan het publiek, om zijn film via crowdfunding te financieren. In de luchtige romantische komedie borrelt de romantiek heel geleidelijk op.
>> Lees verder

nieuws

David Verbeek maakt vampierfilm

David Verbeek maakt vampierfilm
13 September 2012
Regisseur David Verbeek werkt aan een vampierfilm. Dead & Beautiful, zoals de film moet gaan heten, is geselecteerd voor de Asian Project Market 2012 van het 17de Busan International Film Festival.
>> Lees verder

nieuws

Thuiskijken

Thuiskijken
12 September 2012
Het beste uit het aanbod voor thuiskijkers in de week van 12 t/m 18 september, beschikbaar op dvd, blu-ray of video-on-demand, met maarliefst vier titels uit het video-on-demand aanbod van de Filmkrant.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
11 September 2012
Golshifteh Farahani over haar verbanning uit Iran, Paul Thomas Anderson over The Master, de ingewikkelde verfilming van Cloud Atlas, een culturele kieswijzer, Christopher Nolan op de weegschaal en de excuses van Carice van Houten.
>> Lees verder

nieuws

Nominaties beste debuutfilm NFF

Nominaties beste debuutfilm NFF
10 September 2012
Judith de Leeuw, Aaron Rookus en Jeroen S. Rozendaal maken dit jaar kans op de Filmprijs van de Stad Utrecht, de prijs voor de beste debuutfilm van het Nederlands Film Festival.
>> Lees verder

nieuws

Gouden Leeuw voor Kim Ki-Duk

Gouden Leeuw voor Kim Ki-Duk
09 September 2012
Pieta van Zuid-Koreaan Kim Ki-Duk is op het filmfestival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw. Paul Thomas Andersons The Master kregen prijzen voor beste regie en beste acteurs (Philip Seymour Hoffman en Joaquin Phoenix).
>> Lees verder