Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
nieuws

'Nu ben ik af van het gezeur'

Ook houders van decennia standhoudende records in het skischansspringen of baanwielrennen staan altijd als eerste bij de finish om de nieuwe kampioen toe te juichen. Het is dus passend dat Jos Stelling, in 1975 de laatste Nederlander om mee te draaien in competitie van Cannes, vooraan in de rij stond om de gebroeders Van Warmerdam te feliciteren.

"Ik ben de eerste die Alex en Marc heeft gefeliciteerd. Ik ken de procedure natuurlijk, dus ik wist dat je een week van tevoren wordt gebeld als je er niet bij zit en een dag van tevoren als het ja is. Dus toen ik vorige week hoorde dat ze nog niet gebeld waren, dacht ik: dat kan wat worden."

Sinds 1975, toen het historische drama Mariken van Nieumeghen was uitverkoren, is er ieder jaar na de bekendmaking van de selectie van de Gouden Palm-competitie gerefereerd aan Jos Stelling en zijn film. Jaar na jaar was er wéér geen Nederlandse film geselecteerd. Tot afgelopen donderdag, toen festivaldirecteur Thierry Frémaux bekendmaakte dat Borgman van Alex van Warmerdam in de Gouden Palm-competitie was opgenomen.

Jos Stelling is blij. "Nu ben ik af van het gezeur. Mariken was bepaald niet mijn beste film. Mijn slechtste, denk ik. Hij werd later verkocht als een soft-porno-achtig iets. In Canada werd er zo maar een kwartier uitgesneden. Of ik jaloers ben? Nee, echt niet. Ik vind het erg leuk voor Alex. Als je het hebt over jaloezie, dan zou ik wel zo'n broer willen. Marc is een ongelooflijk belangrijke factor; die maakt alles wat Alex bedenkt werkelijkheid."

Destijds was selectie ook bijzonder, weet Stelling nog. "Het festival is altijd heel mediterraan geweest; de focus lag op Italië, Frankrijk en Spanje en bepaald niet op Nederland."

Voor de film is het fantastisch, maar voor hem zelf hoeft het niet zo nodig, zo'n festival, aldus Stelling. "Cannes is een soort hoer. Het gaat om de poen en alles is nep. Ik heb een keer een hele middag met een belangrijke Japanner zitten praten, omdat het volgens Robbert Wijsmuller goed zou zijn voor mijn film. Bleek het de verkeerde Japanner."

Aan zijn rode loper-première bewaart Stelling wel goede herinneringen. "Dan werd je in een achteraf-steegje in een limousine geduwd, die een blokje om reed zodat het publiek dacht dat er heel veel limousines waren. Ik herinner me de trap van het oude festivalpaleis nog: fantastisch! Dat leger fotografen! Al die agenten! Jeanne Moreau! Ik wilde door een zijuitgang naar buiten en nog een keer, maar dat was niet de bedoeling."

Alex van Warmerdam staat erom bekend dat hij net zo'n afkeer heeft van het hele circus als Stelling. "Toen ik het nieuws hoorde, moest ik denken aan Alex in pak. Daar houdt hij helemaal niet van. Maar hij is veranderd, zegt-ie. Hij heeft dat geleerd sinds Kleine Teun. Ik ben benieuwd."

Jan Pieter Ekker (jpekker.nl)top
nieuws

Preview krijgt arthouse-versie

Preview krijgt arthouse-versie
22 April 2013
Filmblad Preview Magazine komt met een nieuw blad dat zich richt op filmhuistitels. Preview Arthouse wordt donderdag aanstaande, 25 april, gelanceerd. Dat maakte Pim Wijers, hoofdredacteur van Preview, vandaag bekend.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: Maarten Isaäk De Heer, Brueghel van de animatie

Webfilm: Maarten Isaäk De Heer, Brueghel van de animatie
21 April 2013
Alles is er perfect geregeld, en toch blijft het onbehagen. Animatie-kunstenaar Maarten Isaäk De Heer vangt met pietepeuterige precisie het geordende gekrioel in Nederland polderland. Net als de doeken van zijn 16e-eeuwse inspiratiebron, worden zijn films bij elke kijkbeurt boeiender.
>> Lees verder

nieuws

'Dit is zó Nederlands'

'Dit is zó Nederlands'
20 April 2013
De vijfde Telefilm die wordt vertoond is van Jaap van Heusden. In De nieuwe wereld, die in première ging op het IFFR, ontvouwt zich een kortstondige vriendschap tussen een schoonmaakster op het Aanmeldcentrum Schiphol en een charmante vluchteling uit Burkina Faso. Van Heusden: "Zij is een schijndode. Hij helpt haar haar verdriet een plek te geven."
>> Lees verder

nieuws

Telescoopfilms 2013: Publieke Werken en Michiel de Ruyter

Telescoopfilms 2013: Publieke Werken en Michiel de Ruyter
19 April 2013
De jaarlijkse Telescoop-selectie is bekend gemaakt. Twaalf films dongen mee naar de realiseringsbijdrage van NPO, CoBO en Filmfonds. Publieke Werken van Joram Lürsen en Michiel de Ruyter van Roel Reiné krijgen gezamenlijk 1,8 miljoen euro.
>> Lees verder

nieuws

'Nu ben ik af van het gezeur'

'Nu ben ik af van het gezeur'
19 April 2013
Ook houders van decennia standhoudende records in het skischansspringen of baanwielrennen staan altijd als eerste bij de finish om de nieuwe kampioen toe te juichen. Het is dus passend dat Jos Stelling, in 1975 de laatste Nederlander om mee te draaien in competitie van Cannes, vooraan in de rij stond om de gebroeders Van Warmerdam te feliciteren.
>> Lees verder

nieuws

Alex van Warmerdam in competitie Cannes

Alex van Warmerdam in competitie Cannes
18 April 2013
Borgman, de nieuwe film van Alex van Warmerdam, is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes. We moeten terug naar 1975 voor de laatste Nederlandse film die meedong naar een Gouden Palm; toen draaide Mariken van Nieumeghen van Jos Stelling in de competitie van het belangrijkste filmfestival ter wereld.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
16 April 2013
Het verhaal achter de openingstitels van Skyfall, Chinese censuur rukt op in Hollywood, Léos Carax versus Louis-Ferdinand Céline, Sofia Coppola versus Francis Ford Coppola, Batman als familieman en Ajax als voorbeeld voor de Nederlandse filmsector.
>> Lees verder

nieuws

Virtueel museum voor vader van Loeki

Virtueel museum voor vader van Loeki
16 April 2013
Met Loeki de Leeuw kwam hij iedere avond de huiskamer binnen. De Efteling heeft een attractie van zijn hand. En in de jaren zestig was zijn studio Dollywood het grootste poppenfilmbedrijf van Europa. Met zijn honderdste geboortedag op komst is nu een virtueel museum gelanceerd ter ere van filmpionier Joop Geesink. Een deel vaderlandse filmgeschiedenis wordt ontsloten.
>> Lees verder

nieuws

OMG: The Avengers domineert MTV Movie Awards

OMG: The Avengers domineert MTV Movie Awards
15 April 2013
MTV-kijkers hebben duidelijk een andere smaak dan leden van de Academy of Motion Picture Arts and Science. Het bij de Oscars zo succesvolle Argo kwam er gisteren bij de uitreiking van de MTV Movie Awards niet aan te pas. Superheldenfilm The Avengers werd bekroond tot beste film en kreeg nog twee gouden popcornbekers.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: Johan Rijpma's explosieve materie

Webfilm: Johan Rijpma's explosieve materie
14 April 2013
Wat als we op een dag door de mensen de mensheid niet meer kunnen zien? Deze en andere vragen stelt de piepjonge abstracte filmer Johan Rijpma, die onderzoekt waar materiële deeltjes op de grenzen van hun groei stuiten.
>> Lees verder