Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
This is NOT a Film Festival nieuws

Openluchtbioscopen: van klein tot groot

Het zou zomaar een zonnige zomerreclame kunnen zijn: terrasje, rosé, stelletje vrienden bij elkaar en... buitenbioscoop. In Amsterdam zijn momenteel twee meerdaagse filmfestivals in de buitenlucht aan de gang, die uitersten van het spectrum vormen: het gevestigde Pluk de Nacht en het underground-evenement This is NOT a Film Festival.

De hittegolf vorige week drukte de bezoekersaantallen voor het eerste weekend van This is NOT a Film Festival. Maar met zo'n honderd geïnteresseerden in drie dagen is organisator Pirate Cinema nog best tevreden. Het festival, dat zijn naam ontleend aan Jafar Panahi's This is not a film die vorig jaar werd vertoond tijdens de eerste editie, vindt plaats op de culturele vrijplaats Roest op de Jacob Bontiusplaats. Het is een typisch doe-het-zelf-inititiatief: kleinschalig, met een alternatief programma, de pr wordt vooral via Facebook gedaan.

Vorig jaar werd er geprojecteerd vanaf een mobiele fietsinstallatie, dit jaar heeft This is NOT a Film Festival de beschikking over een koepelvormige tent. Het programma dat bezoekers daar krijgen voorgeschoteld is sterk politiek gekleurd. Films, vooral documentaires en niet-Westerse speelfilms vormen de hoofdmoot, maar er is ook een paneldiscussie over duurzame energie, een democratieworkshop en een reeks concerten van nog onontdekte talent.

Het tweede weekend van This is NOT a Film Festival trapt vandaag af met een muziekgeoriënteerde dag. Een reeks korte films en compilaties van de OneMinutes worden gevolgd door de documentaire Rock the War, over de relatie tussen oorlog en popmuziek, en dagafsluiter No one knows about the Persian Cats van Bahman Ghobadi, over twee Iraanse singer-songwriters die een band willen beginnen maar worden tegengewerkt door de autoriteiten. Morgen biedt het festival een podium aan Africa in the Picture en zijn onder andere het Britse gay-diasporadrama Stud Life en de documentaire Akwantu over de Jamaicaanse maroons te zien. Zaterdag gaat Panahi’s This is not a film op reprise en wordt het festival afgesloten met het uit 2007 stammende maar weer hoogst actuele Dolls, a woman from Damascus.

Pluk de Nacht, dat gisteren van start ging op het Stenen Hoofd nabij het Westerdok, had minder last van hitte maar meer van regen. Maar dit evenement staat na tien jaar stevig op de kaart en trekt duizenden bezoekers, die niet door een spatje zijn te weerhouden. Pluk de Nacht specialiseert zich in films die niet in de Nederlandse bioscoop hebben gedraaid of slechts door een klein publiek (bijvoorbeeld op festivals) zijn gezien. Toegang is gratis, maar wie zich wil garanderen van een gemakkelijke strandstoel doet er goed aan om die via de website te reserveren.

Vanavond wordt de grappig-wrange animatiefilm It’s Such a Beautiful Day van Don Herzfeldt gecombineerd met de documentaire die Joke Olthaar maakte over de Rotterdamse, in matrozenpakje gestoken underground-zanger Harry Merry. Het festival loopt tot en met 17 augustus. In die periode kan onder andere gekeken worden naar Zilveren Beer-winnaar Vic + Flo Saw a Bear, de Kroatische documentaire Gangster of Love over een onwaarschijnlijke relatiebemiddelaar en François Pirots debuut Mobile Home. Terugkomend onderdeel zijn de kortfilmcompilaties van 'artist in focus' Cyriak, 'animator of weird stuff'.

Pluk de Nacht heeft zich inmiddels ook gevestigd in andere steden. Van 22 tot en met 25 augustus is een ingedikte versie van het Amsterdamse programma te zien in Arnhem. Van 29 tot en met 31 augustus wordt Den Haag aangedaan.

In Amsterdam is er de komende weken nog meer film te genieten in de buitenlucht. World Cinema Amsterdam, dat net uit de startblokken is, organiseert van 14 tot en met 17 augustus gratis filmvertoningen op het Marie Heinekenplein en morgen en overmorgen in het Vondelpark. Het West Beach Filmfestival, dat eindexamenfilms van de Filmacademie als voorfilms vertoont, vindt plaats van 6 tot en met 28 september aan de Sloterplas.

Edo Dijksterhuis


top
nieuws

Plaza Futura verhuist naar oud Philips-lab

Plaza Futura verhuist naar oud Philips-lab
19 Augustus 2013
Na jarenlang gesteggel, komt het nu dan echt van: Plaza Futura, het filmhuis van Eindhoven, gaat verhuizen. De oude locatie aan de Leenderweg wordt ingeruild voor het voormalige NatLab van Philips. De capaciteit wordt hiermee meer dan verdubbeld. Op 11 oktober vindt de feestelijke opening plaats.
>> Lees verder

nieuws

Zomerspecial Filmacademie Lichting 2013: Nima Mohaghegh

Zomerspecial Filmacademie Lichting 2013: Nima Mohaghegh
18 Augustus 2013
Als achtste in de NFA-zomerreeks vertelt Nima Mohaghegh over zijn fictiefilm Sacred Defense. "Ik moest mijn herinneringen aan en mening over die oorlog loslaten om alles uit het verhaal halen."
>> Lees verder

nieuws

Dirk Lauwaert, winnaar LH Prijs Filmjournalistiek 2006, overleden

Dirk Lauwaert, winnaar LH Prijs Filmjournalistiek 2006, overleden
14 Augustus 2013
Een scherp denker met een uitgesproken stijl en een brede blik. Zo wordt de Belgische schrijver en criticus Dirk Lauwaert genoemd, die afgelopen zaterdag is overleden aan de gevolgen van een hersentumor. In 2006 was hij winnaar van de Louis Hartlooper Prijs voor Filmjournalistiek. Lauwaert werd 69 jaar.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
13 Augustus 2013
Lifthumor bij The Master, honderd jaar film in India, destruction porn in blockbusterland, Russische cinema onder Poetins autoritarisme, Noah Baumbach over Jules et Jim en oplichtende smartphones in de bioscoopzaal.
>> Lees verder

nieuws

Zomerspecial Filmacademie Lichting 2013: Suédy Mauricio

Zomerspecial Filmacademie Lichting 2013: Suédy Mauricio
13 Augustus 2013
Als zevende in de NFA-zomerreeks vertelt Suédy Mauricio over haar documentaire Paard-en-meisje. 'Jane Campion geeft me het vertrouwen mijn intuïtie te volgen.'
>> Lees verder

nieuws

Aftellen tot Borgman: alle Van Warmerdams

Aftellen tot Borgman: alle Van Warmerdams
14 Augustus 2013
Het is een eer die voorbehouden blijft tot die films waar echt reikhalzend naar wordt uitgekeken: een retrospectief rondom de première. Begin dit jaar schotelde EYE ons al de complete Tarantino-filmografie voor in afwachting van Django Unchained. Nu worden we warm gemaakt voor Borgman met het volledige oeuvre van Alex van Warmerdam.
>> Lees verder

nieuws

Shortcutz opent seizoen met kortfilmmarathon

Shortcutz opent seizoen met kortfilmmarathon
12 Augustus 2013
Shortcutz, het open podium voor makers van korte films dat sinds januari dit jaar actief is in Amsterdam, opent het nieuwe seizoen met een zes uur durende marathon. Vanaf 3 september strijden er iedere dinsdagavond weer twee films om genomineerd te worden voor de titel 'beste film van de maand'.
>> Lees verder

nieuws

PwC: verdubbeling VOD-inkomsten in vijf jaar

PwC: verdubbeling VOD-inkomsten in vijf jaar
08 Augustus 2013
Gisteren werd bekend dat RTL Nederland de digitale tak van Videoland heeft gekocht. Vandaag is accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) er als de kippen bij om een explosieve groei te voorspellen op de markt voor Video on Demand: een ruime verdubbeling van de inkomsten in vijf jaar, tot 206 miljoen euro in 2017.
>> Lees verder

nieuws

Openluchtbioscopen: van klein tot groot

Openluchtbioscopen: van klein tot groot
08 Augustus 2013
Het zou zomaar een zonnige zomerreclame kunnen zijn: terrasje, rosé, stelletje vrienden bij elkaar en… buitenbioscoop. In Amsterdam zijn momenteel twee meerdaagse filmfestivals in de buitenlucht aan de gang, die uitersten van het spectrum vormen: het gevestigde Pluk de Nacht en het underground-evenement This is NOT a Film Festival.
>> Lees verder

nieuws

Zomerspecial Filmacademie Lichting 2013: Flynn von Kleist

Zomerspecial Filmacademie Lichting 2013: Flynn von Kleist
07 Augustus 2013
Als zesde in de Filmacademie-zomerreeks is regisseur Flynn von Kleist aan het woord. Hij maakte de fictiefilm Vloeibaar staal. Von Kleist: 'Ik ben op zoek naar de connectie met de aarde.'
>> Lees verder