Mommy
20,000 Days on Earth
Stray Dogs
Wild Tales
Pride
Spijt! nieuws

Spijt! uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm

Een internationale jury van meer dan duizend kinderen tussen 12 en 14 jaar heeft Spijt! uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm van het jaar. Regisseur Dave Schram nam in Erfurt de onderscheiding in ontvangst die hoort bij de European Film Academy Young Audience Award. Spijt! is de derde Nederlandse film op rij om de prijs te winnen.

Vorig jaar was het Nono, het zigzagkind dat tot beste jeugdfilm werd gekroond. Het jaar daarvoor ging de onderscheiding naar Kauwboy. Net als deze voorgangers was Spijt! bijzonder succesvol in de bioscoop — meer dan 400.000 kaartjes werden verkocht. Ook in het festivalcircuit viel de film in de smaak. De EFA Award is de 31ste (!) prijs die Schram heeft mogen ontvangen. Spijt! nam het op tegen het Duitse Windstorm en The Contest uit Denemarken.

De verkiezing van beste Europese jeugdfilm vindt plaats onder auspiciën van de European Film Awards, die al bestaan sinds 1988 en doorgaans in december worden uitgereikt. La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino was eind vorig jaar de winnaar van de belangrijkste prijs. Het gala vond toen plaats in Berlijn. Dit jaar is de Letse hoofdstad Riga aan de beurt.

De jury van de European Film Academy Young Audience Award zit verspreid over het continent. In Aalborg, Barcelona, Belgrado, Bratislava, Budapest, Cluj-Napoca, Erfurt, Izola, Londen, Prizren, Riga, Sofia, Stockholm, Tblisi, Tel Aviv, Valletta en Wroclaw zaten de jeugdige kijkers afgelopen zondag te kijken naar de drie genomineerde films. Het Duitse Erfurt deed dienst als centraal knooppunt, waar de beoordelingen bij elkaar werden gebracht en het eindoordeel bekend gemaakt werd.

Spijt! is de verfilming van Carry Slee's gelijknamige jeugdboek. Hoofdpersoon Jochem wordt gepest op school, vooral door treiteraar Sanne. David neemt het een beetje op voor Jochem maar als hij op een schoolfeest indruk probeert te maken op Vera, het leukste meisje van de klas, verliest hij hem uit het oog. De volgende dag blijkt Jochem na het feest niet thuis te zijn gekomen.

Edo Dijksterhuis


top
nieuws

Lichting 2014: Nathalie Crum over Vaderland

Lichting 2014: Nathalie Crum over Vaderland
06 September 2014
Deze zomer nam de Filmkrant het jonge regietalent onder de loep. Wekelijks verscheen een interview met een afgestudeerde regisseur uit de lichting van 2014. Er werd een selectie gemaakt uit het werk van de Nederlandse Filmacademie, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Willem de Kooning Academie. Als laatste vertelt Nathalie Crum (NFA) over haar documentaire Vaderland en haar tweeslachtige relatie met het boerenleven: "Ook als ik het niet van plan ben, sta ik toch weer in de koeienpoep te draaien."
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
12 September 2014
De moorden van Quentin Tarantino, de cinema van het alledaagse, films als weerspiegeling van de tijdsgeest, Francis Ford Coppola versus Marlon Brando, de financiële sprookjes van Miguel Gomes en videotheeknostalgie.
>> Lees verder

nieuws

Eerste oogst Filmtalent Limburg in première

Eerste oogst Filmtalent Limburg in première
11 September 2014
Een psychologisch drama, een tragikomedie en een animatiefilm. Zo divers is de oogst van de eerste lichting Masterplan Filmtalent Limburg. Elbe Stevens Films, de grootste productiemaatschappij in het zuiden van Nederland, en filmtheater Lumière lieten jonge talenten uit de Euregio een korte film maken. Op 29 oktober is de première, daarna wordt gemikt op festivals.
>> Lees verder

nieuws

Jubilerend Cineville breidt uit naar vier nieuwe steden

Jubilerend Cineville breidt uit naar vier nieuwe steden
10 September 2014
Tot nu toe kon je bij theaters in negen steden terecht met je Cinevillepas. Vanaf 2 oktober is de 'all you can watch'-pas ook geldig in Leiden (Kijkhuis en Trianon), Zwolle (Fraterhuis), Schiedam (Wenneker Cinema) en Alkmaar (Filmhuis Alkmaar). De organisatie achter de pas, die dit jaar haar eerste lustrum viert, denkt nog verder te groeien. Zelfs het buitenland wenkt.
>> Lees verder

nieuws

Collectie videokunst LIMA thematisch ontsloten

Collectie videokunst LIMA thematisch ontsloten
08 September 2014
Toen twee jaar geleden het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) wegens bezuinigingen moest sluiten, was de grote vraag: wat gebeurt er met die geweldige, bijna tweeduizend werken tellende collectie videokunst? NIMk kreeg een opvolger in de vorm van LIMA. En die wil haar schatten met het publiek delen. Morgen de tweede in een reeks thema-avonden rondom de collectie.
>> Lees verder

nieuws

Eigen filmhuis eerst

Eigen filmhuis eerst
08 September 2014
In een plaats met bijna dertigduizend inwoners hoort een filmhuis, vindt Renny de Bruyn. Na een jaar praten lukte het hem om Filmhuis Hofdael in Geldrop van de grond te tillen. Voorlopig met één voorstelling per week, maar dat gaat snel veranderen, weet de oprichter.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
06 September 2014
Lucia de B. is Nederlandse inzending voor de Oscars. Nominaties voor 14de Cinema.nl Afficheprijs bekend. Wild Bunch Benelux wordt September Film. Cinecitta in Tilburg na twee jaar eindelijk weer open. Obscuur filmmateriaal uit de 60's in Rijksmuseum. Ron Sterk vertrekt als voorzitter NVB. IDFA-voorvertoning van Alive Inside. EYE komt met filmfestival over fraude. Marleen Slot naar Producers Lab Hamburg. Popcorn Time groeit snel in Nederland. Lars von Trier heeft plannen voor nieuwe tv-serie.
>> Lees verder

nieuws

Linklater krijgt FIPRESCI Grand Prix 2014 voor Boyhood

Linklater krijgt FIPRESCI Grand Prix 2014 voor Boyhood
05 September 2014
Niet eerder viel hem de eer te beurt maar nu kan Richard Linklater zich scharen in het gezelschap van onder andere Pedro Almodóvar, Jean-Luc Godard, Michael Haneke en P.T. Anderson. Zijn Boyhood is uitgeroepen tot winnaar van de FIPRESCI Grand Prix, de prijs van de internationale filmkritiek.
>> Lees verder

nieuws

Amsterdam Film School deze maand voluit van start

Amsterdam Film School deze maand voluit van start
05 September 2014
Amsterdam Film School gaat deze maand voluit van start. Aan het private instituut aan de Herengracht zullen het komende half jaar minimaal twaalf cursisten fulltime studeren. Opgeteld bij de Nederlandse Filmacademie en de New York Film Academy, die eind dit jaar de deuren opent, komt het aantal filmopleidingen in de hoofdstad daarmee op drie.
>> Lees verder

nieuws

Vier Nederlandse films in competitie Encounters

Vier Nederlandse films in competitie Encounters
04 September 2014
Meer dan tweeduizend inzendingen kreeg de selectiecommissie van Encounters te verstouwen. Slechts 207 films werden goed genoeg bevonden voor het jubileumprogramma van het belangrijkste festival voor korte film en animatie in Groot-Brittannië. En vier daarvan zijn van Nederlandse makers.
>> Lees verder