Isle of Dogs
The Cleaners
The Death of Stalin
Jeannette
Lean on Pete
Spijt! nieuws

Spijt! uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm

Een internationale jury van meer dan duizend kinderen tussen 12 en 14 jaar heeft Spijt! uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm van het jaar. Regisseur Dave Schram nam in Erfurt de onderscheiding in ontvangst die hoort bij de European Film Academy Young Audience Award. Spijt! is de derde Nederlandse film op rij om de prijs te winnen.

Vorig jaar was het Nono, het zigzagkind dat tot beste jeugdfilm werd gekroond. Het jaar daarvoor ging de onderscheiding naar Kauwboy. Net als deze voorgangers was Spijt! bijzonder succesvol in de bioscoop — meer dan 400.000 kaartjes werden verkocht. Ook in het festivalcircuit viel de film in de smaak. De EFA Award is de 31ste (!) prijs die Schram heeft mogen ontvangen. Spijt! nam het op tegen het Duitse Windstorm en The Contest uit Denemarken.

De verkiezing van beste Europese jeugdfilm vindt plaats onder auspiciën van de European Film Awards, die al bestaan sinds 1988 en doorgaans in december worden uitgereikt. La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino was eind vorig jaar de winnaar van de belangrijkste prijs. Het gala vond toen plaats in Berlijn. Dit jaar is de Letse hoofdstad Riga aan de beurt.

De jury van de European Film Academy Young Audience Award zit verspreid over het continent. In Aalborg, Barcelona, Belgrado, Bratislava, Budapest, Cluj-Napoca, Erfurt, Izola, Londen, Prizren, Riga, Sofia, Stockholm, Tblisi, Tel Aviv, Valletta en Wroclaw zaten de jeugdige kijkers afgelopen zondag te kijken naar de drie genomineerde films. Het Duitse Erfurt deed dienst als centraal knooppunt, waar de beoordelingen bij elkaar werden gebracht en het eindoordeel bekend gemaakt werd.

Spijt! is de verfilming van Carry Slee's gelijknamige jeugdboek. Hoofdpersoon Jochem wordt gepest op school, vooral door treiteraar Sanne. David neemt het een beetje op voor Jochem maar als hij op een schoolfeest indruk probeert te maken op Vera, het leukste meisje van de klas, verliest hij hem uit het oog. De volgende dag blijkt Jochem na het feest niet thuis te zijn gekomen.

Edo Dijksterhuis


top
nieuws

Neanderthalers, Finnen, volle maan: videokunst op IDFA

Neanderthalers, Finnen, volle maan: videokunst op IDFA
26 November 2014
Wat schetsen was voor eerdere generaties is het maken van videofilms voor veel hedendaagse kunstenaars: een vanzelfsprekend onderdeel van hun praktijk. Logisch dus dat IDFA vorig jaar al de samenwerking aanging met het Amsterdam Art Weekend. Voor de 2014-editie programmeert het festival dertien werken van kunstenaars verbonden aan Amsterdamse galeries, De Rijksakademie of De Ateliers.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: Interstellar op iPhone-formaat

Webfilm: Interstellar op iPhone-formaat
26 November 2014
Vele wegen leiden naar Rome, zo blijkt maar weer bij het kijken naar Solus, een korte animatiefilm van Identity Visuals. Op veel manieren lijkt Solus namelijk op de recente blockbuster Interstellar, maar dan in het klein.
>> Lees verder

nieuws

IDFA: Morgan Knibbe over Those Who Feel The Fire Burning

IDFA: Morgan Knibbe over Those Who Feel The Fire Burning
25 November 2014
Those Who Feel The Fire Burning is de verrassing van het IDFA. De debuutfilm van Morgan Knibbe is een verontrustend sfeerportret van illegale immigranten in Zuid-Europa. Knibbe: "Mijn doel is om een ervaring te delen van iets waar je anders nooit mee in contact was gekomen. Ik wil jou laten ervaren wat ik heb meegemaakt. Ik wil je laten inzien dat de situatie te complex is om te begrijpen en de menselijkheid terugbrengen in de discussie."
>> Lees verder

nieuws

De verbeelding aan de macht bij LAB111

De verbeelding aan de macht bij LAB111
25 November 2014
Ooit een pathologisch lab, nu een restaurant met eigenzinnige filmprogrammering in twee zalen. Sinds anderhalve maand dicht LAB111 een gat in het Amsterdamse filmaanbod, met titels die op weinig andere plekken te zien zijn en die soms speciaal worden geïmporteerd. Het theater werkt daarbij samen met de filmbedrijven die ook in het monumentale pand gevestigd zijn.
>> Lees verder

nieuws

Thuiskijken deze week

Thuiskijken deze week
24 November 2014
De Filmkrant tipt het beste uit het aanbod voor op de bank van deze week. Een week waarin eigenlijk de dvd-release van Richard Linklaters Boyhood ertoe doet.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
23 November 2014
De beste nepneuzen uit de filmgeschiedenis, de kleur rood bij Stanley Kubrick, de teloorgang van de Italiaanse cinema, een canon van godverdommes, de gimmick van de actieheldin en perfectie door Mike Nichols.
>> Lees verder

nieuws

Pathé stapt uit bioscoopbond

Pathé stapt uit bioscoopbond
22 November 2014
Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, heeft per 1 januari 2015 haar lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten opgezegd. Volgens Pathé-directeur Lauge Nielsen gaat de bioscoopbond niet met z'n tijd mee en bemoeit de organisatie zich met onderwerpen die ze moet overlaten aan de markt, zoals de prijs van een bioscoopkaartje.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
22 November 2014
Amsterdams bankje uit The Fault In Our Stars toch weer terecht. Controversiële satire Dear White People uitgebracht in Nederland. Eerste twee IDFA-prijzen uitgereikt. Steve McQueen kondigt twee nieuwe filmprojecten aan. Hillary Swank stelt inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan de kaak. Tamar van der Dop beste regisseur in Calcutta. Tuvalu Media en Column Film bundelen krachten. Populaire jeugdfilm Dummie de Mummie krijgt vervolg. En realisatiebijdrage voor twee filmprojecten in het kader van De Verbeelding.
>> Lees verder

nieuws

MUBI Spotlight: Whore's Glory

MUBI Spotlight: Whore's Glory
21 November 2014
In het kader van IDFA presenteert MUBI deze maand vijf documentaires over vergeten mensen, armoede en balanceer acts. Met deze week Whores' Glory, de laatste documentaire van de jongstleden april te jong overleden regisseur Michael Glawogger.
>> Lees verder

nieuws

Deel IDFA-aanbod ook online te bekijken

Deel IDFA-aanbod ook online te bekijken
19 November 2014
Vanavond opent IDFA met Heddy Honigmanns Around the World in 50 Concerts. Daarna barst het festival los en heeft de bezoeker de keuze uit 298 titels. Een deel daarvan is ook te zien op internet, gratis of voor een kleine vergoeding. Daarnaast zijn ook ruim 460 documentaires uit voorgaande edities te bekijken.
>> Lees verder