Citizenfour
Interstellar
White God
Mr. Turner
The Salt of the Earth
Spijt! nieuws

Spijt! uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm

Een internationale jury van meer dan duizend kinderen tussen 12 en 14 jaar heeft Spijt! uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm van het jaar. Regisseur Dave Schram nam in Erfurt de onderscheiding in ontvangst die hoort bij de European Film Academy Young Audience Award. Spijt! is de derde Nederlandse film op rij om de prijs te winnen.

Vorig jaar was het Nono, het zigzagkind dat tot beste jeugdfilm werd gekroond. Het jaar daarvoor ging de onderscheiding naar Kauwboy. Net als deze voorgangers was Spijt! bijzonder succesvol in de bioscoop — meer dan 400.000 kaartjes werden verkocht. Ook in het festivalcircuit viel de film in de smaak. De EFA Award is de 31ste (!) prijs die Schram heeft mogen ontvangen. Spijt! nam het op tegen het Duitse Windstorm en The Contest uit Denemarken.

De verkiezing van beste Europese jeugdfilm vindt plaats onder auspiciën van de European Film Awards, die al bestaan sinds 1988 en doorgaans in december worden uitgereikt. La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino was eind vorig jaar de winnaar van de belangrijkste prijs. Het gala vond toen plaats in Berlijn. Dit jaar is de Letse hoofdstad Riga aan de beurt.

De jury van de European Film Academy Young Audience Award zit verspreid over het continent. In Aalborg, Barcelona, Belgrado, Bratislava, Budapest, Cluj-Napoca, Erfurt, Izola, Londen, Prizren, Riga, Sofia, Stockholm, Tblisi, Tel Aviv, Valletta en Wroclaw zaten de jeugdige kijkers afgelopen zondag te kijken naar de drie genomineerde films. Het Duitse Erfurt deed dienst als centraal knooppunt, waar de beoordelingen bij elkaar werden gebracht en het eindoordeel bekend gemaakt werd.

Spijt! is de verfilming van Carry Slee's gelijknamige jeugdboek. Hoofdpersoon Jochem wordt gepest op school, vooral door treiteraar Sanne. David neemt het een beetje op voor Jochem maar als hij op een schoolfeest indruk probeert te maken op Vera, het leukste meisje van de klas, verliest hij hem uit het oog. De volgende dag blijkt Jochem na het feest niet thuis te zijn gekomen.

Edo Dijksterhuis


top
nieuws

Actie tegen UPC tijdens filmgala roept reacties op

Actie tegen UPC tijdens filmgala roept reacties op
07 Oktober 2014
Aan het begin van het Nederlands Film Festival sprak directeur Willemien van Aalst de hoop uit dat scenaristen en kabelmaatschappijen hun conflict over auteursrechten zouden weten op te lossen. Het gala van de Nederlandse film liep echter uit op een protest tegen NFF-hoofdsponsor UPC. Terwijl over drie dagen het hoger beroep in de zaak tegen UPC en Ziggo dient, komt op de krantenpagina's de reactiestroom op gang.
>> Lees verder

nieuws

Muzikale tweede editie Filmfestival Hilversum

Muzikale tweede editie Filmfestival Hilversum
07 Oktober 2014
Vorig jaar bestond Filmtheater Hilversum vijf jaar en ter ere van het lustrum werd een festival georganiseerd. Dat beviel zo goed dat besloten is er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Het thema van de tweede editie sluit naadloos aan bij het net afgesloten Nederlands Film Festival: muziek.
>> Lees verder

nieuws

Thuiskijken deze week

Thuiskijken deze week
06 Oktober 2014
Een overzicht van de beste releases voor het kleine scherm in de week van 6 tot en met 12 oktober, met onder meer de Koerdische western My Sweet Pepper Land en de Plymptoon Week op Shorts.tv.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
05 Oktober 2014
Productie van Rotterdams Firenze Film wint hoofdprijs op San Diego Film Festival. Filmcomponisten hebben eindelijk eigen club. Europese oeuvreprijs voor Steve McQueen. Netflix probeert armpje te drukken met bioscopen. Jaren 80-game Tetris wordt film. Dansen op de vulkaan al voor première verkocht aan KRO. Viskom naar Zagreb. Een nieuwe bobo voor duurzaamheid. En Spijt! ontvangt prijs nummer 51.
>> Lees verder

nieuws

En dan waren er nog al die andere prijzen

En dan waren er nog al die andere prijzen
04 Oktober 2014
Natuurlijk, het ging de afgelopen week in Utrecht vooral om de Gouden Kalveren. Maar naast de grote festivalonderscheidingen zijn er tijdens het NFF nog veel meer prijzen en prijsjes uitgereikt. Van MovieZone Award en Wildcard tot Gouden Gluiperd en afficheprijs. Een overzicht.
>> Lees verder

nieuws

Aanmodderfakker grote winnaar Gouden Kalveren

Aanmodderfakker grote winnaar Gouden Kalveren
04 Oktober 2014
De grote favoriet maakte het gisterenavond waar in Utrecht. Aanmodderfakker ging er vandoor met drie Gouden Kalveren, waaronder de belangrijkste: die voor beste film. Ook Nena deed het goed. Grote verliezer was Paula van der Oest. Haar Lucia de B., de Nederlandse inzending voor de Oscars, was de grote afwezige in het lijstje winnaars.
>> Lees verder

nieuws

MUBI Spotlight: Mary

MUBI Spotlight: Mary
03 Oktober 2014
De Filmkrant en online video-on-demand filmdienst MUBI presenteren wekelijks een film, gerelateerd aan een recente bioscooprelease. Deze maand drie films waarin actrice Juliette Binoche een actrice speelt, met als tweede selectie Abel Ferrara's Mary uit 2005.
>> Lees verder

nieuws

Keuze biosbezoek: aanbod, goede stoel en liefst om 8 uur

Keuze biosbezoek: aanbod, goede stoel en liefst om 8 uur
02 Oktober 2014
Als we op donderdag naar de bioscoop willen, beginnen we in het weekend al te plannen. De titel is belangrijk, maar ook de kwaliteit van de stoelen in het theater en de aanvangstijd. Verder zijn Nederlandse bioscoopgangers behoorlijk gevoelig voor peer pressure en gaat slechts 2% alleen naar de film. Dat blijkt uit het meest recente rapport van Stichting Filmonderzoek.
>> Lees verder

nieuws

Gouden Kalveren nominaties: de jury heeft lef

Gouden Kalveren nominaties: de jury heeft lef
01 Oktober 2014
Opmerkelijke nominaties voor de Gouden Kalveren van speelfilms op het Nederlands Film Festival. Deze keer geen iedereen-te-vriend-houden-keuzes, maar een statement voor kleine (art)films. Publieksfilms als Het diner en Bloedlink hebben het nakijken.
>> Lees verder

nieuws

Cinetree wil 'de boetiek onder de VOD-platforms' zijn

Cinetree wil 'de boetiek onder de VOD-platforms' zijn
29 September 2014
Op de inmiddels overvolle VOD-markt wil nieuwkomer Cinetree het verschil maken met een beperkt aanbod dat wordt geselecteerd door curators. De nadruk ligt op goed vertelde verhalen die verder gaan dan amusement. Als er genoeg abonnees zijn wil Cinetree de winst inzetten om ook zelf films te gaan coproduceren.
>> Lees verder