Maps to the Stars
Clouds of Sils Maria
Nena
Gett — The Divorce Trial of Viviane Amsalem
Kreuzweg
Spijt! nieuws

Spijt! uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm

Een internationale jury van meer dan duizend kinderen tussen 12 en 14 jaar heeft Spijt! uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm van het jaar. Regisseur Dave Schram nam in Erfurt de onderscheiding in ontvangst die hoort bij de European Film Academy Young Audience Award. Spijt! is de derde Nederlandse film op rij om de prijs te winnen.

Vorig jaar was het Nono, het zigzagkind dat tot beste jeugdfilm werd gekroond. Het jaar daarvoor ging de onderscheiding naar Kauwboy. Net als deze voorgangers was Spijt! bijzonder succesvol in de bioscoop — meer dan 400.000 kaartjes werden verkocht. Ook in het festivalcircuit viel de film in de smaak. De EFA Award is de 31ste (!) prijs die Schram heeft mogen ontvangen. Spijt! nam het op tegen het Duitse Windstorm en The Contest uit Denemarken.

De verkiezing van beste Europese jeugdfilm vindt plaats onder auspiciën van de European Film Awards, die al bestaan sinds 1988 en doorgaans in december worden uitgereikt. La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino was eind vorig jaar de winnaar van de belangrijkste prijs. Het gala vond toen plaats in Berlijn. Dit jaar is de Letse hoofdstad Riga aan de beurt.

De jury van de European Film Academy Young Audience Award zit verspreid over het continent. In Aalborg, Barcelona, Belgrado, Bratislava, Budapest, Cluj-Napoca, Erfurt, Izola, Londen, Prizren, Riga, Sofia, Stockholm, Tblisi, Tel Aviv, Valletta en Wroclaw zaten de jeugdige kijkers afgelopen zondag te kijken naar de drie genomineerde films. Het Duitse Erfurt deed dienst als centraal knooppunt, waar de beoordelingen bij elkaar werden gebracht en het eindoordeel bekend gemaakt werd.

Spijt! is de verfilming van Carry Slee's gelijknamige jeugdboek. Hoofdpersoon Jochem wordt gepest op school, vooral door treiteraar Sanne. David neemt het een beetje op voor Jochem maar als hij op een schoolfeest indruk probeert te maken op Vera, het leukste meisje van de klas, verliest hij hem uit het oog. De volgende dag blijkt Jochem na het feest niet thuis te zijn gekomen.

Edo Dijksterhuis


top
nieuws

LIFF start Europees netwerk voor Amerikaanse indies

LIFF start Europees netwerk voor Amerikaanse indies
27 Juni 2014
Uitgroeien tot de poort naar Europa voor Amerikaanse indepent films. Dat is de ambitie die het Leiden International Film Festival vorig jaar uitsprak. Nu is er een logisch gevolg in de vorm van een internationaal samenwerkingsverband met collega-festivals. Parijs en Wroclaw zijn al aan boord, gesprekken zijn gaande met nog vijf andere partijen.
>> Lees verder

nieuws

Jelena Rosic: 'Je wordt wat je ziet'

Jelena Rosic: 'Je wordt wat je ziet'
27 Juni 2014
Deze week presenteert de onderzoeksmaster van de Filmacademie z'n resultaten. Jelena Rosic leidde op woensdag 25 juni een korte workshop over mirroring, een belangrijk concept in haar afstudeerproject Jamais Vu.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
26 Juni 2014
De handen van Robert Bresson, Steven Soderbergh in gesprek met Gordon Willis, Enemy uitgelegd, Seth Rogen versus Kim Jong-un, cinefilie onder de ayatollahs en het buitenlandse succes van Borgman.
>> Lees verder

nieuws

Een borrel met Mugwump

Een borrel met Mugwump
26 Juni 2014
We hebben goed en slecht nieuws over David Cronenberg — The exhibition, die tot en met 14 september in EYE te zien is. Eerst het slechte nieuws: de regisseur zelf komt niet. Het goede nieuws: de expositie is geweldig, het retrospectief is razend interessant en Videodrome — nu te zien in een gerestaureerde versie — hakt er na dik dertig jaar nog steeds ongenadig in.
>> Lees verder

nieuws

Jubileum Masters-opleiding film: reflectie en grenzen verleggen

Jubileum Masters-opleiding film: reflectie en grenzen verleggen
26 Juni 2014
Meer dan het productgericht werken en denken dat zo kenmerkend is voor de filmwereld. En met meer verdieping van het 'filmmakerschap'. Dat is de inzet waarmee de Filmacademie vijf jaar geleden haar onderwijsaanbod uitbreidde met een Masters-opleiding. Vanaf vandaag zijn in EYE de onderzoeksresultaten te zien van de lichting 2014. In de vorm van lezingen, symposia, digitale installaties, scripts, voorstellen. En films.
>> Lees verder

nieuws

Margot Schaap over Een dag in 't jaar

Margot Schaap over Een dag in 't jaar
25 Juni 2014
Deze week presenteert de onderzoeksmaster van de Filmacademie z'n resultaten. Margot Schaap vroeg zich af wat gebeurt er als je een jaar lang elke maand twee uur een scène opneemt? Een dag in 't jaar gaat vanavond in première in EYE en is nog te zien tot 28 juni.
>> Lees verder

nieuws

Founding father van production design overleden

Founding father van production design overleden
24 Juni 2014
Naar nu bekend is geworden, is op 31 mei Benedict Schillemans overleden. Schillemans werkte als art director aan films als Keetje Tippel, Spetters, Amsterdamned, Ciske de Rat en The Discovery of Heaven. Met zijn kunstenaarsachtergrond tilde hij het vak van production design in ons land naar een hoger plan. Schillemans werd 67 jaar.
>> Lees verder

nieuws

Emile Fallaux nieuwe voorzitter NFF

Emile Fallaux nieuwe voorzitter NFF
23 Juni 2014
Bij de komende editie van het Nederlands Film Festival zal Jeltje van Nieuwenhoven nog optreden als voorzitter van de festivalorganisatie. Maar begin oktober geeft zij, na acht jaar de functie te hebben bekleed, het stokje door aan Emile Fallaux. De voormalig directeur van het International Film Festival Rotterdam is benoemd voor een periode van drie jaar.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
21 Juni 2014
Eerste 3D-theater van Nederland in Groningen. JT Hilversum heeft primeur laserprojectie. Cinekid opent met Het leven volgens Nino. Debat over downloadverbod over zomerreces heen getild. Twee keer prijs in Brussel voor Afscheid van de Maan. Bio Vakantieoord krijgt opbrengst eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Weer onderscheiding voor Matterhorn.
>> Lees verder

nieuws

Van der Ree eerste nationale film commissioner

Van der Ree eerste nationale film commissioner
20 Juni 2014
Bas van der Ree wordt de eerste Netherlands Film Commissioner. Vanaf 1 juli aanstaande is hij verantwoordelijk voor het actief promoten van Nederland als interessante filmlocatie, het aantrekken van buitenlandse producenten en het faciliteren van producties. Van der Ree kan buigen op een lange, diverse carrière in de internationale filmindustrie.
>> Lees verder