Winter Sleep
Under the Skin
Locke
Brozer
Le grand cahier
Spijt! nieuws

Spijt! uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm

Een internationale jury van meer dan duizend kinderen tussen 12 en 14 jaar heeft Spijt! uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm van het jaar. Regisseur Dave Schram nam in Erfurt de onderscheiding in ontvangst die hoort bij de European Film Academy Young Audience Award. Spijt! is de derde Nederlandse film op rij om de prijs te winnen.

Vorig jaar was het Nono, het zigzagkind dat tot beste jeugdfilm werd gekroond. Het jaar daarvoor ging de onderscheiding naar Kauwboy. Net als deze voorgangers was Spijt! bijzonder succesvol in de bioscoop — meer dan 400.000 kaartjes werden verkocht. Ook in het festivalcircuit viel de film in de smaak. De EFA Award is de 31ste (!) prijs die Schram heeft mogen ontvangen. Spijt! nam het op tegen het Duitse Windstorm en The Contest uit Denemarken.

De verkiezing van beste Europese jeugdfilm vindt plaats onder auspiciën van de European Film Awards, die al bestaan sinds 1988 en doorgaans in december worden uitgereikt. La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino was eind vorig jaar de winnaar van de belangrijkste prijs. Het gala vond toen plaats in Berlijn. Dit jaar is de Letse hoofdstad Riga aan de beurt.

De jury van de European Film Academy Young Audience Award zit verspreid over het continent. In Aalborg, Barcelona, Belgrado, Bratislava, Budapest, Cluj-Napoca, Erfurt, Izola, Londen, Prizren, Riga, Sofia, Stockholm, Tblisi, Tel Aviv, Valletta en Wroclaw zaten de jeugdige kijkers afgelopen zondag te kijken naar de drie genomineerde films. Het Duitse Erfurt deed dienst als centraal knooppunt, waar de beoordelingen bij elkaar werden gebracht en het eindoordeel bekend gemaakt werd.

Spijt! is de verfilming van Carry Slee's gelijknamige jeugdboek. Hoofdpersoon Jochem wordt gepest op school, vooral door treiteraar Sanne. David neemt het een beetje op voor Jochem maar als hij op een schoolfeest indruk probeert te maken op Vera, het leukste meisje van de klas, verliest hij hem uit het oog. De volgende dag blijkt Jochem na het feest niet thuis te zijn gekomen.

Edo Dijksterhuis


top
nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
26 Juli 2014
Amerikaans succes voor Buitenkampers. Boris van der Ham nieuwe voorzitter NICAM. Lange Nederlandse animatiefilm in première tijdens NFF, plus vijf korte documentaires. Netflix nu boven de vijftig miljoen abonnees. Ook Roel Reiné gaat een film over Willem van Oranje maken. Film met Johanna ter Steege naar Locarno, plus een stevig contigent Nederlandse producties. EYE organiseert Film & Cello. Jongens geselecteerd voor Gifonni Film Festival. En Making it in America vertoond op openingsavond LA Shorts Festival.
>> Lees verder

nieuws

Nieuwe publieksprijs voor beste boekverfilming

Nieuwe publieksprijs voor beste boekverfilming
25 Juli 2014
Nederland is een filmprijs rijker: de Parel. Deze nieuwe prijs voor de beste boekverfilming wordt uitgereikt tijdens Film by the Sea in Vlissingen. De voorselectie van zes genomineerden is gedaan door het festival. Het uiteindelijke oordeel is aan het publiek, dat via internet kan stemmen.
>> Lees verder

nieuws

Nieuw platform Latijns-Amerikaanse film in de maak

Nieuw platform Latijns-Amerikaanse film in de maak
24 Juli 2014
Een feestelijke jubileumeditie zat er voor het Latijns Amerikaans Film Festival (LAFF) niet in. Na negen succesvolle afleveringen maakte de organisatie vorig jaar oktober bekend zich op te heffen. Maar nu is er een nieuw platform in de maak. De openluchtvertoning van Gloria vanavond is een terugblik op het LAFF en de lancering van Oficine.
>> Lees verder

nieuws

Kinepolis neemt alle Wolff-bioscopen over

Kinepolis neemt alle Wolff-bioscopen over
23 Juli 2014
Het Belgische bioscoopbedrijf Kinepolis koesterde al langer de wens om uit te breiden in noordelijke richting. De bouwtekeningen voor een megaplex zijn inmiddels goedgekeurd en liggen klaar om uitgevoerd te worden. Maar met de overname van de Wolff-groep, die gisteren werd beklonken, staat Kinepolis in één klap op de Nederlandse bioscoopkaart.
>> Lees verder

nieuws

Groot eerbetoon Hitchcock in EYE en op televisie

Groot eerbetoon Hitchcock in EYE en op televisie
22 Juli 2014
Hij is al ruim 34 jaar dood maar geldt nog steeds als een huishoudnaam van de eerste orde: Alfred Hitchcock (1899-1980). Vanaf deze week eert EYE de iconische regisseur met een groot retrospectief getiteld The Hitchcock Touch. De VPRO zendt vier klassiekers uit en NPO Doc een documentaire over the master of suspense.
>> Lees verder

nieuws

Lichting 2014: Viktor van der Valk

Lichting 2014: Viktor van der Valk
20 Juli 2014
Deze zomer neemt de Filmkrant het jonge regietalent onder de loep. Wekelijks verschijnt een interview met een afgestudeerde regisseur uit de lichting van 2014. Er wordt een selectie gemaakt uit het werk van de Nederlandse Filmacademie, de HKU en de Willem de Kooning Academie. Als tweede vertelt Viktor van der Valk (NFA): "Vroeger maakte ik met mijn beste vriend korte filmpjes met veel schieten. Zijn moeder zei: 'Zonder pistolen een film maken: dat is de kunst.' Zij introduceerde het filmhuis. Ik was verkocht."
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
18 Juli 2014
Italiaanse prijs voor De Balans. Borgman 'meest ondergewaardeerde film van 2014'. Extra voorstelling laatste Monty Python-show. 69: liefde seks senior wint docuprijs. Reorganisatie Lumière compleet. Martin van Koolhoven uit frustratie over Suzy Q. Rutger Hauer in jury Locarno. Silent Ones naar Rio. Emjay Rechsteiner eerste rector van Amsterdam Film School. Nieuwe film Eddy Terstall in de maak. Royal Theater in Heerlen dicht. Zweden centraal op Cinekid 2014. Filmfestival Venetië opent met Birdman. Filmfonds ondersteunt drie films met 1,2 miljoen euro.
>> Lees verder

nieuws

Lichting 2014: Mea de Jong

Lichting 2014: Mea de Jong
11 Juli 2014
Deze zomer neemt de Filmkrant het jonge regietalent onder de loep. Wekelijks verschijnt een interview met een afgestudeerde regisseur uit de lichting van 2014. Er wordt een selectie gemaakt uit het werk van de Nederlandse Filmacademie, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Willem de Kooning Academie. Als eerste vertelt Mea de Jong (NFA) over haar documentaire If Mama Ain't Happy Nobody's Happy: "Deze film heeft niets opgelost. Het is niet zo dat mijn moeder en ik nu samen door een weide met bloemetjes huppelen."
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
11 Juli 2014
Extreem minimalistische filmposters, Harmony Korine interviewt Kenneth Anger, een nieuwe korte film van David Cronenberg, een ode aan ondertitels en het fenomeen Michael Bay.
>> Lees verder

nieuws

Filmacademie Lichting 2014

Filmacademie Lichting 2014
06 Juli 2014
Documentairemakers naderen dicht tot hun onderwerp, fictiemakers geven om het lot van hun personages. Lichting 2014 van de Nederlandse Filmacademie wil niet de maatschappij, maar persoonlijke verhalen laten zien.
>> Lees verder