Mommy
20,000 Days on Earth
Stray Dogs
Wild Tales
Pride
Spijt! nieuws

Spijt! uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm

Een internationale jury van meer dan duizend kinderen tussen 12 en 14 jaar heeft Spijt! uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm van het jaar. Regisseur Dave Schram nam in Erfurt de onderscheiding in ontvangst die hoort bij de European Film Academy Young Audience Award. Spijt! is de derde Nederlandse film op rij om de prijs te winnen.

Vorig jaar was het Nono, het zigzagkind dat tot beste jeugdfilm werd gekroond. Het jaar daarvoor ging de onderscheiding naar Kauwboy. Net als deze voorgangers was Spijt! bijzonder succesvol in de bioscoop — meer dan 400.000 kaartjes werden verkocht. Ook in het festivalcircuit viel de film in de smaak. De EFA Award is de 31ste (!) prijs die Schram heeft mogen ontvangen. Spijt! nam het op tegen het Duitse Windstorm en The Contest uit Denemarken.

De verkiezing van beste Europese jeugdfilm vindt plaats onder auspiciën van de European Film Awards, die al bestaan sinds 1988 en doorgaans in december worden uitgereikt. La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino was eind vorig jaar de winnaar van de belangrijkste prijs. Het gala vond toen plaats in Berlijn. Dit jaar is de Letse hoofdstad Riga aan de beurt.

De jury van de European Film Academy Young Audience Award zit verspreid over het continent. In Aalborg, Barcelona, Belgrado, Bratislava, Budapest, Cluj-Napoca, Erfurt, Izola, Londen, Prizren, Riga, Sofia, Stockholm, Tblisi, Tel Aviv, Valletta en Wroclaw zaten de jeugdige kijkers afgelopen zondag te kijken naar de drie genomineerde films. Het Duitse Erfurt deed dienst als centraal knooppunt, waar de beoordelingen bij elkaar werden gebracht en het eindoordeel bekend gemaakt werd.

Spijt! is de verfilming van Carry Slee's gelijknamige jeugdboek. Hoofdpersoon Jochem wordt gepest op school, vooral door treiteraar Sanne. David neemt het een beetje op voor Jochem maar als hij op een schoolfeest indruk probeert te maken op Vera, het leukste meisje van de klas, verliest hij hem uit het oog. De volgende dag blijkt Jochem na het feest niet thuis te zijn gekomen.

Edo Dijksterhuis


top
nieuws

Linklater krijgt FIPRESCI Grand Prix 2014 voor Boyhood

Linklater krijgt FIPRESCI Grand Prix 2014 voor Boyhood
05 September 2014
Niet eerder viel hem de eer te beurt maar nu kan Richard Linklater zich scharen in het gezelschap van onder andere Pedro Almodóvar, Jean-Luc Godard, Michael Haneke en P.T. Anderson. Zijn Boyhood is uitgeroepen tot winnaar van de FIPRESCI Grand Prix, de prijs van de internationale filmkritiek.
>> Lees verder

nieuws

Amsterdam Film School deze maand voluit van start

Amsterdam Film School deze maand voluit van start
05 September 2014
Amsterdam Film School gaat deze maand voluit van start. Aan het private instituut aan de Herengracht zullen het komende half jaar minimaal twaalf cursisten fulltime studeren. Opgeteld bij de Nederlandse Filmacademie en de New York Film Academy, die eind dit jaar de deuren opent, komt het aantal filmopleidingen in de hoofdstad daarmee op drie.
>> Lees verder

nieuws

Vier Nederlandse films in competitie Encounters

Vier Nederlandse films in competitie Encounters
04 September 2014
Meer dan tweeduizend inzendingen kreeg de selectiecommissie van Encounters te verstouwen. Slechts 207 films werden goed genoeg bevonden voor het jubileumprogramma van het belangrijkste festival voor korte film en animatie in Groot-Brittannië. En vier daarvan zijn van Nederlandse makers.
>> Lees verder

nieuws

Lichting 2014: Victoria Warmerdam over Gelukkig ben ik gelukkig

Lichting 2014: Victoria Warmerdam over Gelukkig ben ik gelukkig
24 Augustus 2014
Deze zomer neemt de Filmkrant het jonge regietalent onder de loep. Wekelijks verschijnt een interview met een afgestudeerde regisseur uit de lichting van 2014. Er wordt een selectie gemaakt uit het werk van de Nederlandse Filmacademie, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Willem de Kooning Academie. Regisseur Victoria Warmerdam (HKU) over haar fictiefilm Gelukkig ben ik Gelukkig: "Eigenlijk werk ik volgens een formule: ik bedenk een bizarre werkelijkheid en neem een hoofdpersoon die daar niet in past."
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
03 September 2014
Miranda July ontwikkelt app, Nicolas Cage over zijn acteerstijl, een liefdesbrief aan de documentaire, Paul Ruven gaat de confrontatie aan, de storyboards van de elfjarige Martin Scorsese en genocide in de Italiaanse zon.
>> Lees verder

nieuws

Stem voor de EFA People's Choice Awards

Stem voor de EFA People's Choice Awards
03 September 2014
Tijdens de European Film Awards in december delen niet alleen de leden van de European Film Academy hun prijzen voor de beste Europese films van het jaar uit, maar mag ook het publiek zijn zegje doen. De stembussen zijn nu geopend.
>> Lees verder

nieuws

"Juist de pijlers scherper selecteren"


02 September 2014
Reuring in Rotterdam: het IFFR presenteert een nieuwe programmasectie, splitst twee andere secties op en gaat minder films selecteren. Of toch niet? Festivaldirecteur Rutger Wolfson geeft tekst en uitleg.
>> Lees verder

nieuws

Lichting 2014: Levi Verspeek

Lichting 2014: Levi Verspeek
31 Augustus 2014
Deze zomer neemt de Filmkrant het jonge regietalent onder de loep. Wekelijks verschijnt een interview met een afgestudeerde regisseur uit de lichting van 2014. Er wordt een selectie gemaakt uit het werk van de Nederlandse Filmacademie, de Hogeschool van de Kunsten Utrecht en de Willem de Kooning Academie. Regisseur en scenarist Levi Verspeek (WdKA) vertelt over Echt waar: "Ik herken me in mijn hoofdrolspeler. Hij heeft dezelfde vreemde lach en zegt 'doei' tegen de ober."
>> Lees verder

nieuws

Wel of niet minder films op het IFFR?

Wel of niet minder films op het IFFR?
29 Augustus 2014
Duidelijk communiceren is een vak dat men op het filmfestival in Rotterdam slecht beheerst. Dat in een persbericht staat dat op het komende festival het aantal films in het programma met twintig procent daalt, betekent volgens persvoorlichter Jodie de Groot mogelijk iets anders. In haar woorden: "Misschien wordt het programma helemaal niet kleiner."
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
29 Augustus 2014
Theo van Gogh tien jaar na moord herdacht met retrospectief. Daniel Radcliffe opent Nationale Filmdagen. Badr Hari maakt acteerdebuut. Zweedse kunstenaar maakt langste film aller tijden. Cinekid introduceert nieuwe prijs voor apps. New Media Award voor EYEwalk. NFF en CineCrowd werken samen om twee films te promoten. Nederlands geld voor nieuwe Vinterberg. Tonio verfilmd door Paula van der Oest. Ruim vier miljoen euro aan Europese subsidie naar Nederlandse audiovisuele sector. Nominaties Filmprijs van de stad Utrecht bekend. Speciaal Kalf voor Burny Bos.
>> Lees verder