Citizenfour
Interstellar
White God
Mr. Turner
The Salt of the Earth
Spijt! nieuws

Spijt! uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm

Een internationale jury van meer dan duizend kinderen tussen 12 en 14 jaar heeft Spijt! uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm van het jaar. Regisseur Dave Schram nam in Erfurt de onderscheiding in ontvangst die hoort bij de European Film Academy Young Audience Award. Spijt! is de derde Nederlandse film op rij om de prijs te winnen.

Vorig jaar was het Nono, het zigzagkind dat tot beste jeugdfilm werd gekroond. Het jaar daarvoor ging de onderscheiding naar Kauwboy. Net als deze voorgangers was Spijt! bijzonder succesvol in de bioscoop — meer dan 400.000 kaartjes werden verkocht. Ook in het festivalcircuit viel de film in de smaak. De EFA Award is de 31ste (!) prijs die Schram heeft mogen ontvangen. Spijt! nam het op tegen het Duitse Windstorm en The Contest uit Denemarken.

De verkiezing van beste Europese jeugdfilm vindt plaats onder auspiciën van de European Film Awards, die al bestaan sinds 1988 en doorgaans in december worden uitgereikt. La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino was eind vorig jaar de winnaar van de belangrijkste prijs. Het gala vond toen plaats in Berlijn. Dit jaar is de Letse hoofdstad Riga aan de beurt.

De jury van de European Film Academy Young Audience Award zit verspreid over het continent. In Aalborg, Barcelona, Belgrado, Bratislava, Budapest, Cluj-Napoca, Erfurt, Izola, Londen, Prizren, Riga, Sofia, Stockholm, Tblisi, Tel Aviv, Valletta en Wroclaw zaten de jeugdige kijkers afgelopen zondag te kijken naar de drie genomineerde films. Het Duitse Erfurt deed dienst als centraal knooppunt, waar de beoordelingen bij elkaar werden gebracht en het eindoordeel bekend gemaakt werd.

Spijt! is de verfilming van Carry Slee's gelijknamige jeugdboek. Hoofdpersoon Jochem wordt gepest op school, vooral door treiteraar Sanne. David neemt het een beetje op voor Jochem maar als hij op een schoolfeest indruk probeert te maken op Vera, het leukste meisje van de klas, verliest hij hem uit het oog. De volgende dag blijkt Jochem na het feest niet thuis te zijn gekomen.

Edo Dijksterhuis


top
nieuws

MUBI Spotlight: Man on Wire

MUBI Spotlight: Man on Wire
14 November 2014
De Filmkrant en VOD-platform MUBI presenteren deze maand een gezamenlijk filmprogramma over balanceeracts naar aanleiding van IDFA. Filmkrantlezers kijken drie maanden gratis. Deze week: letterlijk balanceren in Man on Wire.
>> Lees verder

nieuws

Protest om ontslag directeur Moskou Film Museum

Protest om ontslag directeur Moskou Film Museum
13 November 2014
Het rommelt al tijden bij het Moskou Film Museum. De politiek gemotiveerde aanstelling afgelopen zomer van een zakelijk leider heeft nu alles op scherp gezet. Naum Kleiman, directeur van het wereldberoemde instituut dat ruim 150.000 filmtitels beheert, heeft ontslag genomen. De internationale filmwereld steunt hem.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: Gaargekookte televisie

Webfilm: Gaargekookte televisie
12 November 2014
Op 31 oktober om vier uur 's nachts lanceerde Adult Swim, het op adolescenten gerichte programmablok van Cartoon Network, Too Many Cooks. Je zou het maar zien op dat moment, gaar na een lange dag, in een door de televisie verlichte woonkamer, vechtend tegen de slaap. Voer voor nachtmerries is het. Zo absurd, zo macaber, maar toch erg aanstekelijk.
>> Lees verder

nieuws

Nieuwe prijs voor beeldende kunst en cinema

Nieuwe prijs voor beeldende kunst en cinema
12 November 2014
Beeldend kunstenaars in filmfestivalprogramma’s, video’s op kunstbeurzen, kunstenaars die de weg naar Hollywood vinden, filmprogrammeurs die aan de slag gaan in musea. De grens tussen white cube en black box wordt steeds diffuser. Logisch dan ook dat er nu een grote, nieuwe prijs is voor film en beeldende kunst: de EYE Prize.
>> Lees verder

nieuws

European Film Awards 2014

European Film Awards 2014
10 November 2014
De European Film Academy maakte afgelopen weekend de nominaties bekend voor de European Film Awards 2014. In het Filmkrant-dossier EFA 2014 vindt u alle relevante recensies en interviews uit ons archief.
>> Lees verder

nieuws

Thuiskijken deze week

Thuiskijken deze week
10 November 2014
Ook in deze lichte dvd-week houdt de Filmkrant de vinger aan de pols van het complete aanbod voor Thuiskijkers. Met onder meer postapocalyptisch Australië en de eindeloos herkijkbare Dude.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
08 November 2014
Rechten Oorlogsgeheimen verkocht aan Amerika. Concertfilm van Queen eenmalig te zien in dertien bioscopen. Aanmodderfakker maakt kans op titel 'Woord van het Jaar'. Friese onderscheiding voor Hisham Zaman. Gouden N8 Sokkel voor EYE. Vier nieuwe titels voor Ultrakort. Marwan Kenzari in remake van Ben Hur. Nieuwe serie schilderkunst in de bioscoop.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
08 November 2014
Edward Norton over Birdman, het realisme van Jacques Tati, Antonioni in de mix met Coppola en De Palma, componist Danny Elfman blikt terug, een ode aan Jason Schwartzman en hoe regisseurs Ajax financieren.
>> Lees verder

nieuws

MUBI Spotlight: Hard Candy

MUBI Spotlight: Hard Candy
07 November 2014
Wat begon als een flirterige chat mondt uit in een helse castratiescène in de gestileerde wraakfilm Hard Candy. Dit verbale kat-en-muisspel is naar aanleiding van Jonathan Glazers nieuwe film Under the Skin te zien in het Filmkrant-programma 'Horror herboren' op video-on-demand platform MUBI.
>> Lees verder

nieuws

"Mijn eerste doelen in Hollywood zijn gehaald"


06 November 2014
Scenecs 2014, het internationale filmfestival voor debuterende regisseurs, opende afgelopen dinsdag met Night Eyes, een in Hollywood geschoten productie van de pas 25-jarig Nederlander David Cocheret. "Als beginnend filmmaker kan je niet om meer vragen."
>> Lees verder