The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
The Wind Rises nieuws

Thuiskijken deze week

Een overzicht van de beste releases voor het kleine scherm in de week van 3 tot en met 9 november.

The Wind Rises | Het is écht zijn laatste film. Hayao Miyazaki heeft vaker zijn afscheid aangekondigd, maar dit keer zegt hij dat hij het meent. Het is daarom passend dat deze fictieve memoires van Jiro Horikoshi, de beroemde ontwerper van Japanse jachtvliegers uit de Tweede Wereldoorlog, zijn gehele oeuvre lijkt te overzien.
Verkrijgbaar op dvd en blu-ray (Lumière) vanaf 4 november

Feuchtgebiete | Met haar stiekeme distributie van bacterierijke lichaamssappen zou Helen Memel het kladdige zusje van Amélie Poulain kunnen zijn. David Wnendts verfilming van de gelijknamige schandaalroman gebruikt provocatie voor een spel van aantrekken en afstoten. Eindelijk een film waarin vrouwelijk lust niet (alleen) problematisch is.
Verkrijgbaar op dvd (De Filmfreak/Contact Film) vanaf 4 november

Jimmy's Hall | Ook als Ken Loach een historisch drama maakt, heeft hij een actuele boodschap. Met het in de jaren dertig in Ierland spelende Jimmy's Hall roept hij op ons lot in eigen hand te nemen, en trekt hij welbewuste parallelen tussen toen en nu. "Net als eind jaren twintig en dertig is het rechts dat profiteert van de crisis", aldus de regisseur.
Verkrijgbaar op dvd (Twin Pics/Cinéart) vanaf 4 november

Moebius | Provocateur Kim Ki-duk betoont zich de erfgenaam van de Italiaanse filmsater Marco Ferreri met deze ontsporende seksuele familiefarce: niet het genot, maar de last van de seksuele lust staat centraal.
Verkrijgbaar op dvd (De Filmfreak) vanaf 4 november

2/11 Het spel van de wolf | Gisteren was hij op tv te zien, op de tiende sterfdag van Theo van Gogh, deze thriller over de nasleep van de moord op de filmmaker. Zoals Van Gogh dat zelf deed met de moord op Fortuyn in zijn laatste speelfilm 06/05, spint regisseur Thomas Korthals Altes een web van (fictionele) intriges rond de moord.
Verkrijgbaar op dvd (A-Film) vanaf 4 november

TV-Tip: Away hrom Her | Het eerste dat opvalt in Away from Her is dat er zo weinig opvallends gebeurt. In het begin in ieder geval. En dat is meteen een van de beste keuzes die debuterend regisseur Sarah Polley maakte. Een andere sublieme keuze is om niet melodramatisch te doen over het onderwerp: Alzheimer. Bijna geen tranen, alleen verdwijnen.
Te zien op BBC1, woensdag 5 november, 0:45 uurtop
nieuws

Thuiskijken deze week

Thuiskijken deze week
03 November 2014
Een overzicht van de beste releases voor het kleine scherm in de week van 3 tot en met 9 november, met een viering van seksuele lust in Feuchtgebiete, een waarschuwing voor seksuele lust in Moebius en de laatste films van Ken Loach en Hayao Miyazaki.
>> Lees verder

nieuws

MUBI Spotlight: Night of the Living Dead

MUBI Spotlight: Night of the Living Dead
31 Oktober 2014
Naar aanleiding van Jonathan Glazers Under the Skin presenteren de Filmkrant en video-on-demand platform MUBI deze maand een programma met vier films die horror heruitvonden. Met deze week: George Romero's Night of the Living Dead, de oorsprong van de vleesetende zombie.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
01 November 2014
If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy grote winnaar van VERS Awards 2014. Veertien Nederlandse films geselecteerd voor Chicago International Children's Film Festival. Ruud van Hemert wilde Amerikaanse remake van Schatjes! maken. Zijn weduwe wil Papa is razend alsnog laten maken. John en Johnny samen op het witte doek. Oudste filmbeelden van Amsterdam gedigitaliseerd. Prix Europa voor Ramses. Nieuwe JT-bioscoop in Hilversum met 's lands eerste primary Laser3D laserprojector. En jongeren uit Osdorp maken gangsterfilm.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: Vechten voor een verloren zaak

Webfilm: Vechten voor een verloren zaak
30 Oktober 2014
Het is ironisch, tragisch zelfs dat Out of Print, een op 35mm geschoten film over het belang van filmconservering en revival cinemas, enkel is te zien als webfilm, gratis op Vimeo. Wat is er mis gegaan?
>> Lees verder

nieuws

UPC stopt als hoofdsponsor IFFR

UPC stopt als hoofdsponsor IFFR
29 Oktober 2014
Naar nu blijkt zijn het International Film Festival en UPC afgelopen zomer overeengekomen hun vierjarige samenwerkingsovereenkomst niet te verlengen. Het festival is daarmee één van haar vijf hoofdsponsors kwijt. Niet de auteursrechtenkwestie en het anti-UPC-sentiment dat ermee gepaard gaat, zijn voor de kabelaar reden om te stoppen, maar de aanstaande fusie met Ziggo.
>> Lees verder

nieuws

Halloween Horror Show in twintig bioscopen

Halloween Horror Show in twintig bioscopen
29 Oktober 2014
Halloween staat voor de deur. Tijd dus voor een bezoek aan de groenteboer voor half dozijn pompoenen, de supermarkt voor een familiefles ketchup en de bioscoop voor een portie griezelen. In de nacht van 1 op 2 november vindt de zesde keer de Halloween Horror Show plaats. Deze keer niet alleen in Amsterdam, maar in twintig plaatsen door heel Nederland.
>> Lees verder

nieuws

Vijf themadagen tijdens IDFA 2014

Vijf themadagen tijdens IDFA 2014
28 Oktober 2014
De diversiteit in het 298 titels tellende IDFA-programma kan overweldigend zijn. De festivalorganisatie heeft het aanbod daarom al opgedeeld in programma's. Daarnaast zijn er, in samenwerking met partners, vijf themadagen ingesteld: over Franstalige documentaires, mensenrechten, homoseksualiteit en gender, kunst en duurzaamheid.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
27 Oktober 2014
De basiselementen van horror, het baanbrekende 3D van Jean-Luc Godard, apocalyptische cinema, de Spaanse helden van Pedro Almodóvar, Ruben Östlund ontleedt de mens en Gijs Scholten van Aschat morrelt aan Publieke Werken.
>> Lees verder

nieuws

Thuiskijken deze week

Thuiskijken deze week
27 Oktober 2014
Een magere filmweek, maar de Filmkrant zet vol goede moed alsnog op een rijtje wat er t/m zondag 2 november te beleven is op het kleine scherm, met onder meer de Braziliaanse Oscarinzending en Billy Wilders zwanenzang.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
25 Oktober 2014
Festivalsucces voor Finn betekent bioscooprelease in Duitsland. Thuiskopieheffing met dertig procent naar beneden. Dummie de Mummie haalt gouden status. Pijnstillers ook. Elise Schaap onderscheiden in Roemenië. Langdurige samenwerking tussen IFFR en Theater Zuidplein. Nog drie titels bekend van IFFR Live. Yorrick van Wageningen timmert internationaal aan de weg. Amongst Friends nu ook in Utrecht.
>> Lees verder