Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Liefde is aardappelen nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

Kristal voor Liefde is aardappelen en goud voor Weg van jou. Kevin Spacey dondert van zijn voetstuk. Westerbork-film werelderfgoed. Wallay winnaar Cinekid. One Night Stand vervangen door Centraal. Ere-Oscar voor Iñárritu. Carice van Houten in internationale thriller. Eerste IDFA-prijzen uitgereikt. 30 Milligram online gezet. Tim Oliehoek heeft spijt van Spion van Oranje. Stranger in Paradise genomineerd voor European Film Award. Rechten Redbad internationaal verkocht. In Blue wint prijs in Texas. Kriterion goes Liberia. Netflix komt met podcast. Twee keer prijs voor Dede.

Weer een goede oogst voor de Nederlandse film afgelopen week: een Kristallen Film en een Gouden Film. De onderscheiding voor documentaires die meer dan 10.000 bezoekers trekken ging naar Liefde is aardappelen van Aliona van der Horst. Het is de derde Kristallen Film van 2017. Met de Gouden Films, uitgereikt bij meer dan 100.000 bezoekers voor een speelfilm, gaat het een stuk harder. Weg van jou is inmiddels al de dertiende titel die deze status behaald. De romantische komedie die zich afspeelt in Zeeland doet het vooral in die provincie erg goed.

Van meest gevierde acteur van zijn generatie tot totale Hollywood-paria. Kevin Spacey viel heel diep en het gebeurde in minder dan een week. De acteur werd door collega-acteur Anthony Rapp beschuldigd van aanranding toen deze pas 14 jaar was. Spacey zei zich het incident van ruim dertig jaar geleden niet te herinneren maar verontschuldigde zich wel en kwam en passant uit de kast. Daarna ging het hard. Nog meer beschuldigingen van seksuele intimidatie, vooral uit Spacey's periode als directeur van theater The Old Vic. Voor Netflix was het reden om de opnames voor het zesde en laatste seizoen van House of Cards stop te zetten.

De Westerbork-film die iedereen kent vanwege het kleine meisje met hoofddoek in de deur van een veewagon, is opgenomen in de UNESCO-lijst voor documentair erfgoed, het zogeheten UNESCO Memory of the World Register. De film, die permanent te zien is in Herinneringscentrum Westerrbork, werd opgenomen in opdracht van de kampcommandant zelf, die zijn meerderen wilde laten zien hoe efficiënt hij wel niet te werk ging. De beelden geven een goed beeld van de dagelijkse gang van zaken in het kamp. Zowel de film als het script zijn opgenomen in de lijst, waarin ook het dagboek van Anne Frank voorkomt en de originele filmnegatieven van The Wizard of Oz.

Wallay is vorig weekend tijdens het slot van Cinekid uitgeroepen tot beste kinderfilm. Toen mijn vader een struik werd van Nicole van Kilsdonk won de Cinekid Leeuw voor de Beste Nederlandse Familiefilm Juryprijs. De publieksprijs ging naar de Finse documentaire Hobbyhorse Revolution. De Nederlandse pendant hiervan ging naar 100% Coco van Tessa Schram.

One Night Stand is dood, leve Centraal. Dertien seizoenen lang konden beginnende filmmakers tv-films maken onder de noemer One Night Stand maar daar komt na 2018 een einde aan. Maar er komt iets nieuws. NTR, BNNVARA, VPRO, NPO-fonds, Nederlandse Filmfonds en CoBO lanceren nu Centraal, een dramaserie die bestaat uit zes afleveringen van 45 minuten. Verbindende factor is de locatie: Station Rotterdam Centraal.

Ere-Oscars worden niet zo heel vaak uitgereikt. Tot nu toe maar zeventien keer. En de laatste keer was in 1994, toen John Lasseter hem kreeg voor Toy Story, de eerste digitaal geanimeerde film. Nummer achttien wordt tijdens een galadiner op 11 november uitgereikt aan Alejandro González Iñárritu. Hij dankt zijn onderscheiding aan zijn virtual reality-installatie Carne y Arena, waarin deelnemers gedurende zeven minuten kunnen ervaren hoe het is om een illegale immigrant in het grensgebied met de VS te zijn. De Mexicaanse regisseur won eerder al vier Oscars voor Birdman en The Revenant.

Carice van Houten heeft weer een internationale rol te pakken. Ze speelt in de thriller I Am Not A Bird van William Olsson. De film gaat over een jonge westerse vrouw die zich verliest in het nachtleven van Tokio. Van Houten speelt de beste vriendin van hoofdrolspeelster Alexandra Daddario.

IDFA is nog niet begonnen maar de eerste prijzen zijn al uitgereikt. De Filmfonds DocLab Interactive Grant is een geldprijs voor de ontwikkeling van interactieve projecten van Nederlandse makelij. De winnaars, die samen een bedrag van €20.000 verdelen, zijn: W/O/R/K door Anagram en The Smartphone Orchestra en Bob — An interactive live event door Audiocollectief Schik.

30 Milligram werd drie jaar geleden gemaakt voor slechts €5000 maar ging wel in première op het Nederlands Film Festival. Regisseur William Spaaij kreeg sindsdien vaak de vraag of zijn zwarte komedie over twee ambtenaren die babyboomers vermoorden om de crisis te bestrijden, nog ergens te zien was. Als antwoord heeft hij de film nu — in opnieuw gemonteerde vorm — online gezet.

Tim Oliehoek heeft vreselijk veel spijt van Spion van Oranje. In een interview met de Volkskrant erkent hij dat de film met Paul de Leeuw in de hoofdrol een regelrechte mislukking was. Een 'schreeuwerige film, waar geen touw aan vast te knopen is', noemt hij de James Bond-persiflage. De genadeloze kritieken deden hem twijfelen of hij ooit nog een film zou maken. Hij maakte echter hierna onder andere Wiplala en het tv-drama De zaak Menten, dat hem een Gouden Kalf opleverde.

Stranger in Paradise is genomineerd voor de European Film Award voor beste Europese documentaire van 2017. De film van Guido Hendrikx gaat over de vluchtelingenproblematiek in Europa. De 'Europese Oscars' worden op 9 december uitgereikt in Berlijn.

Redbad draait pas volgend jaar in de bioscoop maar de rechten zijn nu al verkocht aan verschillende landen. Duitsland, Frankrijk en het Midden-Oosten hebben zich al gemeld voor het historische epos van Roel Reiné.

In Blue is tijdens het Filmfestival van Austin in de prijzen gevallen. De film kreeg de Narrative Feature Award voor beste film. Regisseur Jaap van Heusden was echter niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Hij was in Rome, waar zijn film in de competitie van het prestigieuze Roma Cinema Fest draait.

Kriterion in Amsterdam is een door studenten gerunde bioscoop. Nu moet een theater naar zelfde recept verrijzen in Liberia. Kriterion Amsterdam geeft zichzelf vijftig dagen om €50.000 op te halen om in West-Afrika een bioscoop neer te zetten voor en door studenten. Zes jaar geleden hielpen de Amsterdammers al bij de oprichting van een studentenbioscoop in Sarajevo. Er wordt nu gekeken of er ook theaters kunnen komen in Belgrado en Ramallah in Palestina.

Netflix heeft een Nederlands podcastkanaal gelanceerd. Vanaf afgelopen woensdag is de eerste aflevering gratis beschikbaar via iTunes en SoundCloud. Die staat in het teken van de populaire tv-serie Stranger Things, waarvan het tweede deel sinds vorige week te zien is. Netflix wil regelmatig nieuwe podcasts beschikbaar stellen. Het is daarmee de eerste VOD-aanbieder die een podcastkanaal uitbaat.

Twee keer raak voor Dede. De Nederlandse coproductie van de Georgische regisseur Mariam Khatchvani won tijdens het Cinemed Film Festival van Montpellier de publieksprijs en op het Tofifest Film Festival in Polen de prijs voor beste regisseur. Dede gaat over een jonge vrouw in een bergdorp waar eeuwenoude tradities het leven bepalen en haar liefde voor een soldaat in de weg staan. Of en wanneer Dede in Nederland draait is onbekend.


top
nieuws

Focus: Noordelijk Filmfestival

Focus: Noordelijk Filmfestival
07 November 2017
Ok, het filmfestival in Rotterdam is zeven jaar ouder, maar het Noordelijk Film Festival mag er met 38 jaar ook zijn. Het jaarlijkse hoogtepunt van het filmleven in Noord-Nederland wordt van 8 t/m 12 november op de vertrouwde locaties in Leeuwarden gehouden, dus in Stadsschouwburg De Harmonie, Slieker Film en Neushoorn.
>> Lees verder

nieuws

Filmhuis Veenendaal dicht om mogelijke constructiefout

Filmhuis Veenendaal dicht om mogelijke constructiefout
07 November 2017
Spectrum in Veenendaal, de cultuurcluster waar ook het lokale filmhuis onderdeel van uitmaakt, is per direct gesloten. Waarnemend burgemeester Piet Zoon deed dit preventief. Bij de bouw van de ernaast gelegen parkeergarage werd dezelfde constructie gebruikt als bij de parkeergarage bij Eindhoven Airport die op 27 mei plots instortte.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
05 November 2017
Greta Gerwig wil het woord muze nooit meer horen, dans als metafoor bij Yorgos Lanthimos, David Finchers kritiek op de man, een dumpformulier voor actrices, Yasujiro Ozu over goudvissen op daken en de archeologie van YouTube.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
05 November 2017
Kristal voor Liefde is aardappelen en goud voor Weg van jou. Kevin Spacey dondert van zijn voetstuk. Westerbork-film werelderfgoed. Wallay winnaar Cinekid. One Night Stand vervangen door Centraal. Ere-Oscar voor Iñárritu. Carice van Houten in internationale thriller. Eerste IDFA-prijzen uitgereikt. 30 Milligram online gezet. Tim Oliehoek heeft spijt van Spion van Oranje. Stranger in Paradise genomineerd voor European Film Award. Rechten Redbad internationaal verkocht. In Blue wint prijs in Texas. Kriterion goes Liberia. Netflix komt met podcast. Twee keer prijs voor Dede.
>> Lees verder

nieuws

Eerste Otto Sterman Oeuvre Award voor Jack Monkau

Eerste Otto Sterman Oeuvre Award voor Jack Monkau
02 November 2017
Gisterenavond werd voor de eerste keer de Otto Sterman Oeuvre Award uitgereikt. De prijs, bedoeld voor pionierende zwarte sterren in Nederland, ging naar acteur Jack Monkau. Hij ontving de onderscheiding uit handen van initiatiefnemer Raymi Sambo tijdens de openingsavond van het Da Bounce Urban Film Festival.
>> Lees verder

nieuws

IDFA komt met nieuwe prijs voor talent

IDFA komt met nieuwe prijs voor talent
02 November 2017
IDFA heeft er weer een prijs bij. Op 16 november reikt NPO-voorzitter Shula Rijxman voor het eerst de Karen de Bok Talent Prijs uit. De onderscheiding gaat naar de winnaar van de IDFA Academy & NPO-fonds workshop. Naamgever van de prijs is de voormalige hoofdredacteur Televisie van de VPRO die begin dit jaar overleed.
>> Lees verder

nieuws

Monsterlijk kamperen in de Biesbosch

Monsterlijk kamperen in de Biesbosch
01 November 2017
Het is dit jaar vijfentwintig jaar geleden dat de Nederhorrorfilm De Johnsons in de bioscoop draaide. De onderhoudende documentaire Xangadix Lives! doet de ontstaansgeschiedenis van de film "die op eenzame hoogte staat in de Nederlandse horrorfilmgeschiedenis" uit de doeken.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Wetenschap en film

Focus: Wetenschap en film
01 November 2017
Wetenschap is populair. Zie de tv-colleges van Robbert Dijkgraaf. Goed idee dus drie jaar geleden om het wetenschapsfestival Inscience op te richten. Op de derde editie, die van 8 t/m 12 november in Nijmegen, met als centrale festivallocatie filmtheater Lux, wordt gehouden, staan 45 recente wetenschapsfilms — veel documentaires maar ook speelfilms — op het programma.
>> Lees verder

nieuws

One Night Stand XII: Noël Loozen

One Night Stand XII: Noël Loozen
31 Oktober 2017
In november en december worden wekelijks nieuwe middellange Nederlandse films uitgezonden op NPO3. Ze zijn onderdeel van de twaalfde One Night Stand-reeks. Regisseur Noël Loozen bijt het spits af met Limburgia. "Ik ben meer kunstenaar dan vakman."
>> Lees verder

nieuws

Netflix niet bevorderlijk voor seksleven

Netflix niet bevorderlijk voor seksleven
31 Oktober 2017
Binge watching kan behoorlijk bepalend zijn voor het dagelijks leven van Netflix-verslaafden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat zij zich regelmatig ziek melden om maar een compleet seizoen te kunnen bekijken. En meer dan een kwart van de vrouwelijke kijkers prefereert een avondje Netflixen boven seks.
>> Lees verder