The Florida Project
Phantom Thread
The Shape of Water
The End of Fear (Barbara Visser over)
Doof kind
The Shape of Water nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

The Shape of Water op koers voor Oscars. IFFR-trein rijdt weer. Brussel krijgt internationaal filmfestival. Leonardo DiCaprio krijgt hoofdrol in Tarantino's Manson-film. Cinecenter verbouwt. Saoedi's mogen eindelijk naar de film. Shortcutz-oeuvreprijs voor Heddy Honigmann. Mark Wahlberg doneert loon aan Time's Up. Ben Verborg voor het eerst sinds 22 jaar weer in regisseursstoel. Brein scoort weer tegen The Pirate Bay. Rol in Amerikaanse serie voor Yootha Wong-Loi-Sing.

Na de Golden Globes zijn de Critics' Choice Awards de belangrijkste graadmeter voor de Oscars. Tussen 1997 en 2004 voorspelde de Broadcast Film Critics Association op twee titels na alle genomineerde titels voor de Oscar in de categorie beste film. En acht van de tien winnaars in die categorie kregen ook een Critics' Choice Award. Als het aan de recensenten ligt wordt The Shape of Water de grote winnaar van dit jaar. De film van Guillermo del Toro kreeg vier prijzen, waaronder die voor beste film en beste regie. Three Billboards outside Ebbing, Missouri, dat het goed deed bij de Golden Globes, haalde drie awards binnen. De opmerkelijkste winnaar was James Franco. Net als bij de Golden Globe werd hij onderscheiden voor zijn rol in The Disaster Artist maar hij kwam het beeldje niet zelf in ontvangst nemen. Franco ligt sinds de Golden Globes onder vuur wegens beschuldigingen van seksueel wangedrag.

Het IFFR neemt het begrip 'exploding cinema', eind jaren negentig gemunt om filmvertoningen mee aan te duiden die buiten de kaders van het geijkte bioscoopdoek vallen, naar the next level. Tijdens de 47ste editie kunnen festivalgangers die met de trein naar Rotterdam komen onderweg al korte IFFR-films bekijken op hun telefoon of tablet. Vorig jaar werd al een treincoupé omgebouwd tot bioscoop. Die treinbios keert dit jaar weer terug maar ook in de rest van de trein zal nu dus ook film te zien zijn. De IFFR-trein rijdt van Amsterdam, Utrecht en Eindhoven naar Rotterdam.

Het zou eens tijd worden. Ook Brussel krijgt eindelijk een eigen internationaal filmfestival. Het Brussels International Film Festival (BRIFF) vindt plaats van 20 tot 30 juni. Het evenement kent drie competities: internationaal, Europees en Belgisch. De organisatie hoopt op zo'n 60.000 bezoekers. Ter vergelijking: Rotterdam trekt vier keer zoveel publiek.

Dat Quentin Tarantino een film ging maken over Charles Manson wisten we al. Nu is de hoofdrolspeler bekend: Leonardo DiCaprio kruipt in de huid van sekteleider Manson. Tarantino en DiCaprio werkten eerder samen in Django Unchained. Voor DiCarpio wordt het zijn eerste filmrol sinds hij een Oscar won voor The Revenant. Eerder was Margot Robbie al gecast als Sharon Tate, de hoogzwangere vrouw van Roman Polanski die in 1969 door de Manson Family werd vermoord. De release van Tarantino's negende film staat gepland voor de zomer van 2019.

Cinecenter in centrum Amsterdam wordt grondig verbouwd, voor het eerst in twintig jaar. De stoelen in de vier zalen worden vervangen en er komen nieuwe luxe exemplaren voor in de plaats. Op de eerste rij worden zelfs 'reclining chairs' geplaatst om de plaatsen in vaak vermeden 'neklounge' aantrekkelijk te maken. Ook krijgen alle zalen nieuwe vloeren en een andere indeling waardoor de zichtlijnen beter worden. Tijdens de verbouwing blijft het theater gewoon open. Er wordt gewerkt aan één zaal per keer. Op 28 februari vindt de officiële heropening plaats met de vertoning van Lady Bird.

Mogen ze eindelijk naar de film en wat krijgen ze dan? The Emoji Movie. Na 35 jaar heeft Saoedi-Arabië de ban op bioscopen opgeheven. Een cinema-infrastructuur heeft het land niet dus werd de eerste vertoning georganiseerd in een cultureel centrum. Er is meteen een ambitieus bouwplan gestart en tegen 2030 moet het land 300 bioscopen tellen. Censuur blijft wel gewoon bestaan. Maar daar zal de premièrefilm niet veel last van hebben. Ook niet de tweede film die de Saoedi's voorgeschoteld krijgen: Captain Underpants: The First Epic Movie.

Voor de vijfde keer wordt op 21 januari de Shortcutz Amsterdam Career Award uitgereikt. De winnaar van 2018: Heddy Honigmann. De documentairemaker is de eerste vrouw om de prijs te krijgen. Ze treedt in de voetsporen van George Sluizer, Jos Stelling, Rutger Hauer en Pieter Kuijpers.

De $1,5 miljoen die Mark Wahlberg ontving voor het overdoen van scènes voor All the Money in the World leverde hem een stortvloed aan kritiek op. Vooral omdat tegenspeler Michelle Williams voor dezelfde prestatie slechts $1000 ontving. De acteur heeft dit flagrante staaltje ongelijke behandeling rechtgezet door zijn loon te doneren aan de Time's Up-beweging die naar aanleiding van de #MeToo-golf werd opgericht. Het geld wordt gebruikt om slachtoffers van seksueel misbruik te steunen in hun rechtsgang. De reshoots waren noodzakelijk omdat regisseur Ridley Scott Kevin Spacey uit de film had geknipt nadat het nieuws naar buiten kwam van Spacey's ongewenste intimiteiten.

Toen ik je zag wordt verfilmd. Het boek van Isa Hoes over haar leven met Antonie Kamerling, de acteur die in 2010 zelfmoord pleegde na een lange periode van depressie, is een bestseller. Meer dan een kwart miljoen exemplaren werden ervan verkocht. Ben Verborg gaat de film regisseren. Hij is bekend van Het meisje met het rode haar. Dit is de eerste keer in 22 jaar dat hij weer in de regiestoel zit.

Brein blijft scoren. De anti-piraterijorganisatie heeft de rechtszaak gewonnen tegen KPN, T-Mobile, Tele2, Zeelandnet en CAIW. Die providers moeten binnen tien dagen alle toegang tot The Pirate Bay blokkeren. Eerder al wist Brein Ziggo en XS4ALL via de rechter zo ver te krijgen.

Yootha Wong-Loi-Sing brak door in 2013 met haar rol in Hoe duur was de suiker. De film leverde haar een Gouden Kalf-nominatie op. Daarna was ze te zien in onder andere The Paradise Suite en Sneekweek. En nu is het tijd voor de stap naar het buitenland. Ze heeft een grote rol bemachtigd in Love is, een nieuwe serie van OWN, het tv-kanaal van Oprah Winfrey. De serie komt eind dit jaar op de buis.
top
nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
20 January 2018
The Shape of Water op koers voor Oscars. IFFR-trein rijdt weer. Brussel krijgt internationaal filmfestival. Leonardo DiCaprio krijgt hoofdrol in Tarantino's Manson-film. Cinecenter verbouwt. Saoedi's mogen eindelijk naar de film. Shortcutz-oeuvreprijs voor Heddy Honigmann. Mark Wahlberg doneert loon aan Time's Up. Ben Verborg voor het eerst sinds 22 jaar weer in regisseursstoel. Brein scoort weer tegen The Pirate Bay. Rol in Amerikaanse serie voor Yootha Wong-Loi-Sing.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Hypernormaal maar niet heus

Focus: Hypernormaal maar niet heus
20 January 2018
Adam Curtis is een fenomeen. Uit honderden uren archiefmateriaal smeedt de Brit collagefilms over de (politieke) krachten in de wereld die achter de waan van de dag schuilgaan. Curtis is vooral geïnteresseerd in langetermijnontwikkelingen die sluipend onze levens veranderen. Het levert fascinerende films op, zoals The Century of the Self (2002), over het misbruik van Freuds theorieën in propaganda, reclame en marketing.
>> Lees verder

nieuws

VOD rukt op ten koste van traditioneel tv-kijken

VOD rukt op ten koste van traditioneel tv-kijken
19 January 2018
Nederlanders lezen niet alleen steeds minder. Ze kijken ook steeds minder tv. Voor het derde jaar op rij daalde het aantal minuten dat we gemiddeld per dag voor de buis zitten. De winst is voor de aanbieders van Video On Demand. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Stichting Kijkonderzoek.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Held valt van voetstuk

Focus: Held valt van voetstuk
18 January 2018
Het is het beroepsrisico van helden: ze kunnen van hun voetstuk vallen. Even terug in de tijd. In 2006 richtte Julian Assange Wiki­Leaks op om geheime documenten van de overheid, inlichtingendiensten en multinationals de wereld in te slingeren. Klokkenluiders werden door WikiLeaks met open armen ontvangen. Het leidde tot verbijsterende onthullingen over de oorlog in Irak en een smeuïg inkijkje in de wereld van de diplomatie.
>> Lees verder

nieuws

Overkoepelend meldpunt voor #MeToo-klachten

Overkoepelend meldpunt voor #MeToo-klachten
17 January 2018
In de Verenigde Staten werd #MeToo opgevolgd door Time's Up, een organisatie die vrouwen financieel ondersteunt die hun klachten over seksueel wangedrag willen omzetten in juridische actie. Nederland heeft sinds deze week een overkoepelend meldpunt. Dit zal vanaf voorjaar 2018 operationeel zijn.
>> Lees verder

nieuws

Directeur HAFF na 33 jaar weg, 2018-editie afgelast

Directeur HAFF na 33 jaar weg, 2018-editie afgelast
16 January 2018
Als alles volgens plan was gelopen dan was over twee maanden in Utrecht het Holland Animation Film Festival weer van start gegaan. Maar er is het afgelopen jaar een serieus meningsverschil over de te varen koers ontstaan. Directeur Gerben Schermer vertrekt na 33 jaar leiding te hebben gegeven. En de 2018-editie gaat niet door.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Arm gehucht, steenrijke kunstenaar

Focus: Arm gehucht, steenrijke kunstenaar
15 January 2018
De bezoeker van filmtheaters heeft een overweldigende keuze, want het aantal uitgebrachte films neemt elk jaar toe. Fijn, maar wie geïnteresseerd is in kunst komt er nog steeds bekaaid vanaf. Liefhebber van documentaires over kunst en kunstenaars Christian Pazzaglia doet er al jaren iets aan. Onder de titel Cracking the Frame vertoont hij maandelijks een film in Rialto in Amsterdam, waarna deze te zien is in elk filmtheater dat hem wil vertonen. Dat zijn er nog steeds weinig. Hoe zit het met de kunstliefde van filmtheaterprogrammeurs?
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
14 January 2018
De allegorieën van Steven Spielberg, de slechtste films van 2017, topcinematografen over hun vak, de broers Safdie aan de slag voor Jay-Z, de muzikale motieven van Star Wars en de onverwachte voordelen van het zijn van een zwarte actrice.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
13 January 2018
EYE als scherm voor kunstzinnige lichtprojecties. James Franco aangeklaagd wegens seksueel wangedrag. CinemAsia deelt meer prijzen uit. Verloren gewaand filmfragment Stan Laurel teruggevonden. The Shape of Water grote kanshebber Bafta's. Deelnemers Hivos Tiger Competition bekend. NPO op vingers getikt om app. Jubilerend 't Hoogt trok recordaantal bezoekers in 2017. Groot Johan van der Keuken retrospectief in Centre Pompidou. NFF begint tweemaandelijkse filmavondreeks. Gouden Film voor K3 Love Cruise.
>> Lees verder

nieuws

Nieuw op IFFR: Found Footage Award

Nieuw op IFFR: Found Footage Award
12 January 2018
Op de komende editie van het International Film Festival Rotterdam wordt een nieuwe prijs uitgereikt. De Found Footage Award wordt uitgereikt door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Hij is bedoeld voor een filmmaker die op een uitzonderlijke manier gebruikmaakt van audiovisueel archiefmateriaal.
>> Lees verder