The Florida Project
Phantom Thread
The Shape of Water
The End of Fear (Barbara Visser over)
Doof kind
nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

EYE als scherm voor kunstzinnige lichtprojecties. James Franco aangeklaagd wegens seksueel wangedrag. CinemAsia deelt meer prijzen uit. Verloren gewaand filmfragment Stan Laurel teruggevonden. The Shape of Water grote kanshebber Bafta's. Deelnemers Hivos Tiger Competition bekend. NPO op vingers getikt om app. Jubilerend 't Hoogt trok recordaantal bezoekers in 2017. Groot Johan van der Keuken retrospectief in Centre Pompidou. NFF begint tweemaandelijkse filmavondreeks. Gouden Film voor K3 Love Cruise.

Het zijn de wereldkampioenschappen 'kunstzinnige lichtprojecties'. Of zoiets. Vanaf morgen tot en met 9 februari wordt elke dag tussen 7 en 9 uur 's ochtends en 5 en 11 's avonds de façade van Filmmuseum EYE gebruikt als scherm voor 3D-projecties. World Masters of Projection Mapping heet dit onderdeel van het Amsterdam Light Festival. Het deelnemersveld van deze finale zijn Geert Mul, Alida Dors & Manuel Rodriques, Telcosystems, Florian & Michael Quistrebert, en Eder Santos.

Volgende beklaagde in het #MeToo-strafbankje: James Franco. Vorige week ontving hij nog een Golden Globe voor zijn rol in The Disaster Artist en vlak daarna beschuldigde actrice Ally Sheedy hem van seksueel wangedrag in 2015. De afgelopen week zijn daar nog eens vijf vrouwen bijgekomen. De misdrijven vonden merendeel plaats in Studio 4, de acteerschool die Franco heeft opgericht. Een nieuw filmproject waarbij Franco de regie op zich zou nemen, de verfilming van Zola Tells All, is door productiemaatschappij A24 op de lange baan geschoven. Franco ontkent alles.

Over twee maanden gaat de elfde editie van CinemAsia (6 t/m 11 maart) van start. Voor het eerst in de geschiedenis van het enige pan-Aziatische filmfestival van Nederland wordt er niet alleen een prijs uitgereikt voor de beste film maar ook voor de beste regie en beste acteur (m/v). De acht competitiefilms komen uit Hong Kong, Indonesië, Japan/Myanmar, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand en de Filippijnen. Het gaat om 1987: When the Day Comes, Bad Genius, The Great Buddha+, In Your Dreams, Passage of Life, Please/Care, Posesif, en The Seen and Unseen.

De scène stond beschreven in het boek Stan Without Ollie: The Stan Laurel Solo Films, 1917-1927 maar geen levend persoon had hem ooit gezien. Het gaat om een sleutelmoment in de film Detained van Stan Laurel uit 1924. De toen nog solo opererende helft van 'de dikke en de dunne' belandt hierin als gevangene aan de galg maar gaat niet dood omdat zijn nek disproportioneel raakt uitgerekt. De film werd als verloren beschouwd maar een medewerker van het Fries Film Archief vond hem terug tijdens het digitaliseringsproces. Het archief kreeg de nitraatfilm in 2007 in handen toen een amateurhistoricus zijn verzameling overdroeg. De volledige film is inmiddels op YouTube gezet en is de komende dagen te zien in bioscoop Slieker Film in Leeuwarden.

Bij de Golden Globes wist The Shape of Water slechts twee van de zeven nominaties te verzilveren maar er is kans op revanche bij de Bafta's, de Britse tegenhanger van de Oscars. De film van Guillermo del Toro maakt kans op een prijs in maar liefst twaalf categorieën, waaronder die van beste film. Andere grote kanshebbers zijn Dunkirk, Darkest Hour en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. In de categorie beste buitenlandse film is Paul Verhoeven genomineerd met Elle. De Bafta's worden op 18 februari uitgereikt in Londen.

De deelnemers aan de Hivos Tiger Competition van IFFR 2018 zijn bekend. Het gaat om zeven wereldpremières en een internationale première. Hieronder zijn twee Nederlandse (co)producties. De winnaar krijgt €40.000. Er wordt ook nog een Special Jury Award uitgereikt waar een bedrag van €10.000 is verbonden. De films die meedingen zijn: Possessed, The Reports on Sarah and Saleem, Nervous Translation, Sultry, Djon África, I Have a Date with Spring, The Widowed Witch, Shaman en Piercing.

De NPO is op de vingers getikt door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. De publieke omroep geeft advertentiebedrijven toegang tot gegevens over het internetgedrag van gebruikers van de NPO Start-app. De app bestaat sinds eind december en biedt de mogelijkheid om NPO-programma's terug te kijken. In 2013 werd de NPO ook al teruggefloten door de Autoriteit Persoonsgegevens voor het opwerpen van een soortgelijke 'tracking wall'.

2017 was een absoluut recordjaar voor 't Hoogt. Het filmtheater in Utrecht ontving ruim 69.000 bezoekers, het hoogste aantal in het 45-jarige bestaan. De meest populaire titels waren Kedi, Paterson, I Am Not Your Negro, De kinderen van juf Kiet en Liefde is aardappelen.

Komende week opent in het Centre Pompidou in Parijs een retrospectief van Johan van der Keuken (1938-2001). Het is het grootste retrospectief van de Nederlandse filmmaker ooit buiten Nederland gehouden en is samengesteld in samenwerking met EYE. Van der Keuken studeerde in Parijs aan het Institut des Hautes Études Cinématographiques.

Het Nederlands Film Festival gaat in samenwerking met De Voorkamer in Utrecht tweemaandelijkse filmvertoningen organiseren waarbij makers aanwezig zijn en na afloop aan de tand worden gevoeld. De eerste aflevering vindt plaats op 8 februari. Dan wordt Jungle van Hetty de Kruijf gedraaid. De film gaat over een jonge Syrische vluchteling die op weg naar Londen strandt in het vluchtelingenkamp bij Calais dat bekend stond als 'de jungle'.

De makers van K3 Love Cruise hebben een Gouden Film gekregen. Binnen een maand wist de eerste bioscoopfilm met het 'nieuwe' trio Vlaamse zangeressen meer dan 100.000 bezoekers te trekken.


top
nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
20 Januari 2018
The Shape of Water op koers voor Oscars. IFFR-trein rijdt weer. Brussel krijgt internationaal filmfestival. Leonardo DiCaprio krijgt hoofdrol in Tarantino's Manson-film. Cinecenter verbouwt. Saoedi's mogen eindelijk naar de film. Shortcutz-oeuvreprijs voor Heddy Honigmann. Mark Wahlberg doneert loon aan Time's Up. Ben Verborg voor het eerst sinds 22 jaar weer in regisseursstoel. Brein scoort weer tegen The Pirate Bay. Rol in Amerikaanse serie voor Yootha Wong-Loi-Sing.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Hypernormaal maar niet heus

Focus: Hypernormaal maar niet heus
20 Januari 2018
Adam Curtis is een fenomeen. Uit honderden uren archiefmateriaal smeedt de Brit collagefilms over de (politieke) krachten in de wereld die achter de waan van de dag schuilgaan. Curtis is vooral geïnteresseerd in langetermijnontwikkelingen die sluipend onze levens veranderen. Het levert fascinerende films op, zoals The Century of the Self (2002), over het misbruik van Freuds theorieën in propaganda, reclame en marketing.
>> Lees verder

nieuws

VOD rukt op ten koste van traditioneel tv-kijken

VOD rukt op ten koste van traditioneel tv-kijken
19 Januari 2018
Nederlanders lezen niet alleen steeds minder. Ze kijken ook steeds minder tv. Voor het derde jaar op rij daalde het aantal minuten dat we gemiddeld per dag voor de buis zitten. De winst is voor de aanbieders van Video On Demand. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Stichting Kijkonderzoek.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Held valt van voetstuk

Focus: Held valt van voetstuk
18 Januari 2018
Het is het beroepsrisico van helden: ze kunnen van hun voetstuk vallen. Even terug in de tijd. In 2006 richtte Julian Assange Wiki­Leaks op om geheime documenten van de overheid, inlichtingendiensten en multinationals de wereld in te slingeren. Klokkenluiders werden door WikiLeaks met open armen ontvangen. Het leidde tot verbijsterende onthullingen over de oorlog in Irak en een smeuïg inkijkje in de wereld van de diplomatie.
>> Lees verder

nieuws

Overkoepelend meldpunt voor #MeToo-klachten

Overkoepelend meldpunt voor #MeToo-klachten
17 Januari 2018
In de Verenigde Staten werd #MeToo opgevolgd door Time's Up, een organisatie die vrouwen financieel ondersteunt die hun klachten over seksueel wangedrag willen omzetten in juridische actie. Nederland heeft sinds deze week een overkoepelend meldpunt. Dit zal vanaf voorjaar 2018 operationeel zijn.
>> Lees verder

nieuws

Directeur HAFF na 33 jaar weg, 2018-editie afgelast

Directeur HAFF na 33 jaar weg, 2018-editie afgelast
16 Januari 2018
Als alles volgens plan was gelopen dan was over twee maanden in Utrecht het Holland Animation Film Festival weer van start gegaan. Maar er is het afgelopen jaar een serieus meningsverschil over de te varen koers ontstaan. Directeur Gerben Schermer vertrekt na 33 jaar leiding te hebben gegeven. En de 2018-editie gaat niet door.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Arm gehucht, steenrijke kunstenaar

Focus: Arm gehucht, steenrijke kunstenaar
15 Januari 2018
De bezoeker van filmtheaters heeft een overweldigende keuze, want het aantal uitgebrachte films neemt elk jaar toe. Fijn, maar wie geïnteresseerd is in kunst komt er nog steeds bekaaid vanaf. Liefhebber van documentaires over kunst en kunstenaars Christian Pazzaglia doet er al jaren iets aan. Onder de titel Cracking the Frame vertoont hij maandelijks een film in Rialto in Amsterdam, waarna deze te zien is in elk filmtheater dat hem wil vertonen. Dat zijn er nog steeds weinig. Hoe zit het met de kunstliefde van filmtheaterprogrammeurs?
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
14 Januari 2018
De allegorieën van Steven Spielberg, de slechtste films van 2017, topcinematografen over hun vak, de broers Safdie aan de slag voor Jay-Z, de muzikale motieven van Star Wars en de onverwachte voordelen van het zijn van een zwarte actrice.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
13 Januari 2018
EYE als scherm voor kunstzinnige lichtprojecties. James Franco aangeklaagd wegens seksueel wangedrag. CinemAsia deelt meer prijzen uit. Verloren gewaand filmfragment Stan Laurel teruggevonden. The Shape of Water grote kanshebber Bafta's. Deelnemers Hivos Tiger Competition bekend. NPO op vingers getikt om app. Jubilerend 't Hoogt trok recordaantal bezoekers in 2017. Groot Johan van der Keuken retrospectief in Centre Pompidou. NFF begint tweemaandelijkse filmavondreeks. Gouden Film voor K3 Love Cruise.
>> Lees verder

nieuws

Nieuw op IFFR: Found Footage Award

Nieuw op IFFR: Found Footage Award
12 Januari 2018
Op de komende editie van het International Film Festival Rotterdam wordt een nieuwe prijs uitgereikt. De Found Footage Award wordt uitgereikt door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Hij is bedoeld voor een filmmaker die op een uitzonderlijke manier gebruikmaakt van audiovisueel archiefmateriaal.
>> Lees verder