Isle of Dogs
The Cleaners
The Death of Stalin
Jeannette
Lean on Pete
nieuws

IFFR: Muayad Alayan over The Reports on Sarah and Saleem (Tiger competitie)

'Het was krankzinnig'
Filmmaker Muayad Alayan baseerde zijn tweede speelfilm The Reports on Sarah and Saleem op de echte affaires tussen Joods en Palestijnse mensen die hij om zich heen zag. "Deze mensen spelen met vuur, vooral omdat het Israëlische leger via haar opsporingsdiensten toegang heeft tot de levens van deze risiconemers."

Israëliër Sarah (Sivane Kretcher) en Palestijn Saleem (Adeeb Safadi) vrijen een paar keer per week in een busje, op een verlaten parkeerplaats. De in Oost-Jeruzalem, op Palestijns grondgebied woonachtige Saleem bezorgt voor een bakkerij brood bij Sarahs café in West-Jeruzalem. Beide personages zijn getrouwd: Saleem met de zwangere Bisan, en Sarah met legeraanvoerder David. Met hun affaire nemen ze, zo toont de film, een gigantisch risico: seksuele relaties tussen Palestijnen en Israëlieten zijn niet geoorloofd. Toch laat de lust zich niet indammen door grenzen en afkomst, zoveel is duidelijk.

De uiteindelijke implicaties van het liefdesavontuur zijn ernstiger dan je zou verwachten. Dat ligt volgens filmmaker Muayad Alayan — wiens broer Rami het script schreef — vooral aan de plek van handeling: Israël en Palestina. "Als dit in Amsterdam was gebeurd, dan waren de gevolgen te overzien, en lang niet zo indringend en verwoestend als in Israël. Ongelukken zitten daar in een klein hoekje." Alayan verwijst naar een uitspraak van IFFR-festivaldirecteur Bero Beyer, die zelf een aantal films in Palestina produceerde: "Zelfs tandenpoetsen kan in Palestina politieke gevolgen hebben."

Hoe kwam uw broer op het idee om een scenario te schrijven over een affaire die hevig uit de hand loopt? "Het aanvankelijke idee ontstond door de vele affaires die ik met mijn eigen ogen zag, als medewerker van een café in West-Jeruzalem rond 2002. Net als veel andere jonge Palestijnen vond ik een baan in het Israëlische deel van de stad, waar sommige Palestijnen en Israëliërs tot de dag van vandaag in het geniep seks met elkaar hebben. Voor mij voelt het alsof deze mensen met vuur spelen. Vooral gezien het feit dat het Israëlische leger via haar opsporingsdiensten toegang heeft tot de levens van deze risiconemers: met regelmaat confisqueren ze dossiers van de Palestijnse Autoriteit en worden mensen opgepakt vanwege spionage, of omdat hun naam door de war is gehaald. Deze problematiek vormde de basis voor het script, waarop mijn broer Rami het concept bedacht van twee families en vier personages, met als essentie hoe ontrouw kan escaleren in Israël en Palestina."

Blijft u in Palestina wonen om zulke verhalen te kunnen blijven vertellen?" Dat is niet direct de reden. Mijn familie woont al honderden jaren in Jeruzalem, ik hoop er de rest van mijn leven te blijven wonen. Ik ben daarentegen wel begonnen met het maken van films vanwege de Palestijnse kwestie. Ik wil Palestijnse verhalen vertellen, de verhalen van mijn volk. Ik groeide op in een omgeving waarin orale geschiedenis heel belangrijk is. Het is mijn taak om niet alleen films over Palestina te maken, maar tevens films uit Palestina."

Wat vonden de acteurs van het scenario? Ik kan me voorstellen dat dit verhaal in sommige kringen als behoorlijk controversieel wordt gezien. "Mijn eisen aan de casting director waren simpel: ik wil de beste acteurs. Maar ik wil ook mensen die op politiek, moreel en menselijk niveau geloven in deze film en in het verhaal. Geëngageerde types die in een Palestijnse film, gemaakt door een Palestijns bedrijf, willen spelen. De meeste acteurs kende ik trouwens al, evenals hun politieke denkbeelden. Adeeb en Maisa Abd Elhadi, die Bisan speelt in de film, zijn vrienden. Ishai Golan, die David speelt, heeft een zus die filmproducent en politiek activist is. Het zijn kortom mensen waarmee ik dezelfde waarden deel."

Ik las dat er problemen waren op de set? De vergunningen om te mogen filmen waren al weken eerder geregeld, maar toch ontstond er een veelvoud aan beletsels? "Het maken van een onafhankelijke film is overal ter wereld ontzettend zwaar. In Palestina is dat tien keer zwaarder. We filmden op verschillende plaatsen, in Israël en Palestina. Voor elke plek moet je een nieuw plan maken. Tegelijkertijd kan je niets plannen omdat je altijd moet rekenen op onvoorziene omstandigheden. Zo filmden we in de zomer van 2017 in Oost-Jeruzalem toen er werd gedemonstreerd. We moesten rekening houden met wegafzettingen, en sommige filmlocaties waren tijdelijk ontoegankelijk.
"Onze meest schokkende ervaring was toen we in Bethlehem filmden. Bethlehem is Palestijns grondgebied, daar hebben de Palestijnse veiligheidsdiensten zogenaamd de controle. We hadden alle vergunningen: van de politie, het ministerie van cultuur en het ministerie van binnenlandse zaken. De politie was bij ons op de set, om straten af te kunnen zetten. Nadat we klaar waren, verlieten ze de set. Even later kwamen ze terug met het bericht dat de Israëlische veiligheidsdiensten wilden weten wat we aan het doen waren. Ik zei: 'We maken een film.' Maar dat geloofden ze niet. Ze stonden erop om het zelf uit te komen zoeken. Dus moesten de Palestijnse dienders weer vertrekken omdat het voor hen volgens de Oslo-akkoorden illegaal is om aanwezig te zijn als het Israëlische leger een bepaald gebied in wil trekken. Ineens verschenen er talloze Israëlische jeeps en soldaten. Mijn line producer, de art director en ik werden urenlang vastgehouden. Dat is typisch voor ons werk in Palestina en Israël: je kan nooit verwachten wat er zal gebeuren. Het was krankzinnig."

Omar Larabi

The Reports on Sarah and Saleem is te zien op IFFR.top
nieuws

IFFR: Muayad Alayan over The Reports on Sarah and Saleem (Tiger competitie)

IFFR: Muayad Alayan over The Reports on Sarah and Saleem (Tiger competitie)
01 Februari 2018
Filmmaker Muayad Alayan baseerde zijn tweede speelfilm The Reports on Sarah and Saleem op de echte affaires tussen Joods en Palestijnse mensen die hij om zich heen zag. "Deze mensen spelen met vuur, vooral omdat het Israëlische leger via haar opsporingsdiensten toegang heeft tot de levens van deze risiconemers."
>> Lees verder

nieuws

IFFR: Tamil New Wave

IFFR: Tamil New Wave
31 Januari 2018
Wereldberoemd binnen de landsgrenzen, amper gezien daarbuiten. Met hun avontuurlijke én politiek betrokken films bedienen Tamil-filmmakers al jaren een groot lokaal publiek. In het themaprogramma House on Fire vertoont het IFFR voor het eerst buiten India een overzicht.
>> Lees verder

nieuws

IFFR lanceert eigen VOD-platform

IFFR lanceert eigen VOD-platform
30 Januari 2018
Bij zijn aantreden in 2015 gaf Bero Beyer al aan meer te willen doen aan de distributie van festivalfilms. IFFR Live is onder zijn directeurschap verder uitgebouwd. En vandaag lanceert het festival officieel het VOD-platform IFFR Unleashed. Het hele jaar door zijn hier IFFR-films te zien.
>> Lees verder

nieuws

Orwa Nyrabia nieuwe artistiek directeur IDFA

Orwa Nyrabia nieuwe artistiek directeur IDFA
30 Januari 2018
Het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) heeft een nieuwe artistiek directeur. De opvolger van Ally Derks heet Orwa Nyrabia. De in Homs geboren Syriër heeft een verleden als producent, festivaldirecteur, curator en mentor. Nyrabia is geen vreemde voor het festival. Zo stelde hij voor de vorige festivaleditie het programma Shifting Perspectives: The Arab World samen.
>> Lees verder

nieuws

IFFR: Marina Meliande over Sultry (Tiger competitie)

IFFR: Marina Meliande over Sultry (Tiger competitie)
29 Januari 2018
Marina Meliande is een van de acht genomineerden in de Hivos Tiger Competitie op het IFFR. Haar magisch-realistische Sultry bekritiseert in haar nieuwe film de beleidsmakers en projectontwikkelaars die haar woonplaats Rio de Janeiro bestieren. "Ana is geïnfecteerd door een gevoel van woede en onrecht, en daardoor ontwikkelt ze de ziekte, als een reactie van haar lichaam."
>> Lees verder

nieuws

Tigers Short voor Yu & Jacoby, Cwynar en Arunanondchai

Tigers Short voor Yu & Jacoby, Cwynar en Arunanondchai
29 Januari 2018
Gisterenavond zijn de winnaars bekend gemaakt van de Ammodo Tiger Short Competition 2018. Het gaat om Mountain Plain Mountain van Araki Yu en Daniel Jacoby, Rose Gold van Sara Cwynar en With History in a Room Filled with People with Funny Names 4 van Korakrit Arunanondchai. De winnaars kregen ieder een cheque ter waarde van €5000.
>> Lees verder

nieuws

IFFR: Paul Schrader over First Reformed

IFFR: Paul Schrader over First Reformed
28 Januari 2018
Paul Schrader geeft morgen een Masterclass op IFFR naar aanleiding van zijn nieuwe film First Reformed. Een gesprek in twee delen: eerst de nakende ondergang van de mensheid, dan een vrolijke verhandeling over vorm en verwijzingen.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
27 Januari 2018
Russische censuur blokkeert release The Death of Stalin. A Man Falls from the Sky wint zes prijzen bij Shortcutz Awards. James Franco ook van magazinecover gegumd. Clermont-Ferrand eert Rosto. Van Dusseldorp verfilmt cultroman Gimmick!. Twee Nederlanders maken kans op Oscar. Korte film Job, Joris en Marieke voor Bijenkorf. Protest tegen hippiefilm blijkt kunstproject. 't Hoogt vormt zich om tot podium voor film en beeldcultuur. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri wint bij SAG Awards. The Shape of Water favoriet bij producentenprijzen. Laatste deel Fifty Shades-trilogie populair als Ladies Night. P.T. Anderson te gast tijdens IFFR. Producenten gooien moedwillig film op Pirate Bay. Netflix noteert recordwinst.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Human Rights Weekend

Focus: Human Rights Weekend
26 Januari 2018
Het is een open deur om te zeggen dat de mensenrechten in veel landen worden geschonden, maar hij kan beter open staan dan potdicht zitten. Dat vinden ook de organisatoren van het Human Rights Weekend, waarvan de zesde editie van 2 t/m 4 februari in de Balie in Amsterdam wordt gehouden.
>> Lees verder

nieuws

Nieuw festival voor Brabants kortfilmtalent

Nieuw festival voor Brabants kortfilmtalent
24 Januari 2018
Tilburg krijgt een nieuw festival. Op 26 mei vindt in Cinecitta het Tilburgs Film Festival plaats. Gepresenteerd worden korte films van Brabantse makers, zowel fictie als documentaire, animatie en experimenten. Na de pilot van dit jaar hopen de initiatiefnemers door te groeien naar een meerdaags evenement.
>> Lees verder