Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Coco nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

Coco wint recordaantal Annie Awards. Zilveren Leeuw-winnaar Xavier Legrand naar Amsterdam. Patser ook succesvol in Nederland. Samsung komt met 3D-alternatief voor filmprojectoren. Black Panther gesaboteerd in publiekspoll. Fifty Shades breekt record ondanks slechte kritieken. Netflix betaalde $50 miljoen voor The Cloverfield Paradox. Game of Thrones-bedenkers maken volgende Star Wars-trilogie. Regisseur 12 Angry Arabs zet zich in voor meer diversiteit in GIFs. Kill Bill-producent biedt Uma Thurman excuses aan voor auto-ongeluk. Hoogbejaarde John Williams domineert nominaties voor prijzen van filmmuziekcritici.

Coco is de grote winnaar van de Annie Awards, de belangrijkste Amerikaanse prijzen voor animatiefilms. De film over een Mexicaans jongetje dat afreist naar het dodenrijk om een familiegeheim te ontrafelen, verzilverde alle elf nominaties. Zo won Coco in de categorie beste lange animatiefilm, beste personage en beste regie. Sinds de eerste editie van de Annie Awards in 1972 had nog nooit een film zoveel prijzen in de wacht gesleept. Alleen de makers van tv-serie The Simpsons hebben meer beeldjes op de schoorsteenmantel staan maar die zijn gewonnen over verschillende seizoenen.

Xavier Legrand komt naar Amsterdam. De winnaar van de Zilveren Leeuw voor beste regie is op 16 februari aanwezig bij de voorpremière van Jusqu’à la Garde. Legrands debuutfilm gaat over een jongen die zich na de scheiding van zijn ouders verscheurd voelt tussen beide partijen. De film gaat op 1 maart in roulatie.

In Vlaanderen was Patser een groot succes en nu volgt ook Nederland. De gangsterfilm trok op de premièredag al meer dan 10.000 bezoekers en was daarmee de best bezochte film in de bioscopen van Pathé, Vue en Kinepolis, de drie grootste ketens van ons land. Bij de zuiderburen trok Patser 82.000 bezoekers in de eerste vijf dagen en was daarmee de best bezochte film van de week.

Samsung kondigt het einde aan van de filmprojector. Vorig jaar presenteerde het Koreaanse technologiebedrijf het Cinema LED Screen, een tien meter breed scherm dat werkt als een enorm tv-scherm. Dit jaar gaat Samsung een stapje verder. Tijdens Integrated Systems Europe, een vakbeurs in de RAI, werd een tipje van de sluier opgelicht van de 3D-versie van het systeem. Volgens de maker levert deze technologie scherpere beelden dan de huidige technieken en krijgt de kijker minder snel hoofdpijn.

Nu diversiteit hoog op de politieke agenda staat, sluit een film als Black Panther prima aan bij de behoefte aan niet-witte/hetero/mannelijke helden. Maar de actie-sciencefictionfilm gebaseerd op een wat minder bekend personage uit de Marvel-stal roept ook weerstand op. Een groepje activisten van het bedenkelijke soort is druk bezig de score van Black Panther op Rotten Tomatoes negatief te beïnvloeden. Ook verspreiden ze spoilers van de film die eind vorige maand in de VS is uitgebracht.

Ja hoor, het record is gesneuveld. De alles verzengend slechte kritieken ten spijt heeft de voorpremière van Fifty Shades Freed ruim 16.500 vrouwen naar zeventien Kinepolis-bioscopen weten te trekken. De bioscoopketen heeft de smaak te pakken en heeft alvast een mannenvariant aangekondigd. Op 28 februari wordt Bier, Burgers & Blockbusters georganiseerd in het kader van Death Wish.

Volledig onverwacht verscheen afgelopen week The Cloverfield Paradox op de site van Netflix. Voor de uitzendrechten van het derde deel in de Cloverfield-reeks betaalde het VOD-bedrijf meer dan $50 miljoen aan Paramount Pictures. Dat is ruimschoots meer dan de $40 miljoen die het kostte om de film te maken. De studio houdt bovendien de uitzendrechten voor China en kan dus nog wat verdienen aan de titel. Niet slecht voor een titel die door critici als matig is beoordeeld.

De bedenkers van Game of Thrones gaan een nieuwe serie Star Wars-films maken. Deze films staan los van de Skywalker-reeks en de trilogie die momenteel wordt ontwikkeld door Rian Johnson. Momenteel bestaat het Star Wars-universum uit twee afgeronde trilogieën, een trilogie waar twee films zijn uitgebracht en de derde in 2019 te zien is, en een losse film.

De beeldvorming rond Arabieren is over het algemeen niet best en Aiman Hassani wil daar iets aan doen. De filmregisseur die eerder indruk maakte met 12 Angry Arabs, een komedie over het Wilders-proces, richt zich nu op GIFs. Die beeldflarden die steeds belangrijker worden in de mobiele communicatie moeten meer diversiteit uitstralen, vindt hij. Emoji-ontwerpers hebben die stap al gemaakt: er zijn inmiddels poppetjes in alle kleuren, net als koppels van hetzelfde geslacht en zelfs hijab emoji. De petitie die Hassani nu is gestart voor meer Arabische GIFs wordt gestuurd naar Tenor en Giphy, de twee grootste voertuigen van GIFs.

Tijdens de opnames voor Kill Bill raakte Uma Thurman betrokken bij een heftig auto-ongeluk. Er kwam toentertijd niets over naar buiten. Een doofpot-affaire, vindt Thurman die vijftien jaar na dato een boekje opendoet in een interview met The New York Times. Lawrence Bender, de producent van de Kill Bill-films, is inmiddels al door het stof gegaan. Hij heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden.

In de aanloop naar de Oscars worden er veel andere prijzen uitgereikt. Onder andere die van de internationale vereniging van filmmuziekcritici die op 22 februari bekend worden gemaakt. De nominaties zijn inmiddels bekend gemaakt en de meeste zijn voor de nestor van het vak: de 86-jarige John Williams. Hij maakt kans in zes categorieën voor het werk dat hij deed voor The Post en Star Wars: The Last Jedi.


top
nieuws

Focus: documentaires in Eindhoven

Focus: documentaires in Eindhoven
23 Februari 2018
Gisteren begon DOCfeed, maar liefhebbers van documentaires kunnen nog tot en met zondag terecht op het Eindhovense festival. Er zijn tachtig documentaires te zien en zestig documentairemakers uit ruim dertig landen bezoeken het festival.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Aziatische cinema

Focus: Aziatische cinema
21 Februari 2018
Hoe staat de Aziatische cinema ervoor? Ook dit jaar kunnen we dat beoordelen op het CinemAsia Festival, dat van 6 t/m 11 maart in Rialto en Kriterion wordt gehouden. De elfde editie van het festival is de eerste onder leiding van Maggie Lee, die we kennen als recensent van het Amerikaanse filmvakblad Variety. Zoals altijd is de competitie het hart van het festival.
>> Lees verder

nieuws

Bioscoopbezoek in Europa stabiliseert

Bioscoopbezoek in Europa stabiliseert
20 Februari 2018
Het bioscoopbezoek in Europa heeft zich gestabiliseerd in 2017. Dat blijkt uit onderzoek van het European Audiovisual Observatory, dat traditioneel de Berlinale aangrijpt als moment om zijn jaarcijfers bekend te maken. De onderlinge verschillen zijn echter groot. Nederlandse bioscopen beleefden een recordjaar, in Italië namen de bezoekcijfers een duikvlucht.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
18 Februari 2018
Een onprojecteerbare film, Steven Spielberg op z'n volwassenst, Frank Ocean in gesprek met Timothée Chalamet, de comeback van Laurie Metcalf, The Onion over Fifty Shades Freed en de Superbowl vieren op z'n Eisensteins.
>> Lees verder

nieuws

Telefilm 2018: Nicole van Kilsdonk over Lost & Found

Telefilm 2018: Nicole van Kilsdonk over Lost & Found
18 Februari 2018
De Telefilms staan dit jaar in het teken van de liefde. Regisseur Nicole van Kilsdonk dook voor haar Lost & Found onder in trendy nachtelijk Berlijn: "We draaiden nacht in, nacht uit. Dat zorgt voor een vreemde verbroedering."
>> Lees verder

nieuws

Bioscoopbond 100 jaar: van kermistent tot multiplex

Bioscoopbond 100 jaar: van kermistent tot multiplex
18 Februari 2018
In een stoeptegel van 324 pagina's beschrijven 35 auteurs de geschiedenis van het bioscoopwezen in Nederland. Dit jubileumboek werd gisteren gepresenteerd in Theater Amsterdam waar de honderdste verjaardag werd gevierd van wat ooit begon als Bioscoopbond en tegenwoordig Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters heet. De Filmkrant mocht alvast wat bladeren.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
17 Februari 2018
Rechten Redbad verkocht aan VS. Druk van Filmfonds en gemeente Utrecht reden voor afblazen HAFF. Weinstein officieel aangeklaagd. Michael Haneke waarschuwt voor #MeToo-heksenjacht. Luc Dardenne heropent oudste bioscoop Brussel. Prijzen voor beste scenario's uitgereikt. Cannes-directeur introduceert filmdebuut in EYE. Paul Verhoeven begint deze zomer aan opnames Blessed Virgin. De Oscarnacht terug in De Balie. Guillermo del Toro juryvoorzitter Venetië. Acteur Raymi Sambo debuteert als regisseur. Streamingkanaal weert R-rated kanaal. Ate de Jong maakt sciencefictionfilm.
>> Lees verder

nieuws

Berlinale: hashtagactivisme en fantasiepolitiek op opening

Berlinale: hashtagactivisme en fantasiepolitiek op opening
16 Februari 2018
De 68e editie van de Berlinale ging gisteravond van start met de wereldpremière van Wes Andersons nieuwe animatiefilm Isle of Dogs.
>> Lees verder

nieuws

Berlinale: Woche der Kritik opent met speurtocht naar het filmpubliek

Berlinale: Woche der Kritik opent met speurtocht naar het filmpubliek
15 Februari 2018
Bestaat een film zonder zijn publiek? Zo letterlijk werd deze filosofische vraag niet gesteld bij de aftrap van de Berlijnse Woche der Kritik, maar er werd wel een poging gedaan deze vaak geneerde factor in de keten bedenken-maken-kijken nu eens onder de loep te nemen.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
10 Februari 2018
Coco wint recordaantal Annie Awards. Zilveren Leeuw-winnaar Xavier Legrand naar Amsterdam. Patser ook succesvol in Nederland. Samsung komt met 3D-alternatief voor filmprojectoren. Black Panther gesaboteerd in publiekspoll. Fifty Shades breekt record ondanks slechte kritieken. Netflix betaalde $50 miljoen voor The Cloverfield Paradox. Game of Thrones-bedenkers maken volgende Star Wars-trilogie. Regisseur 12 Angry Arabs zet zich in voor meer diversiteit in GIFs. Kill Bill-producent biedt Uma Thurman excuses aan voor auto-ongeluk. Hoogbejaarde John Williams domineert nominaties voor prijzen van filmmuziekcritici.
>> Lees verder