Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Tanzania Transit nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

Tanzania Transit in wereldpremière tijdens Tribeca Filmm Festival. Kijkcijfers Oscar-gala kelderen. Groei Europese VOD-abonnementen explosief. Nederland krijgt eigen Netflix-serie. Hisko Hulsing werkt aan Amazon-productie Undone. Ziggo stopt met analoge tv. Prequel The Sopranos in de maak. The Weinstein Company toch niet verkocht. Daphnis et Chloé in première in Concertgebouw. Cinemien vertoont films via site. Makers eerste editie Centraal bekend.

Tanzania Transit, de tweede lange documentaire van Jeroen van Velzen, is geselecteerd voor het Tirbeca Film Festival. In de film volgt Van Velzen treinreizigers die gedurende drie dagen en nachten Tanzania doorkruisen. De regisseur heeft zelf in Oost-Afrika gewoond, waar hij als kind naartoe verhuisde. Hij debuteerde in 2012 als documentairemaker met Wavumba. Ook die film ging in wereldpremière in New York en won toen de Best New Documentary Director Award. Het Tribeca Film Festival vindt plaats van 18 tot en met 29 april.

Het was een tam feestje, de Oscar-uitreiking vorig weekend. En dat wordt weerspiegeld door de kijkcijfers. 'Slechts' 26,5 miljoen Amerikanen keken naar de bijna vier uur durende uitzending en dat is een dieptepunt. Vorig jaar keken nog 33 miljoen mensen. Volgens analisten zijn de lage kijkcijfers te wijten aan de 'relatief kleine films' die met de prijzen aan de haal gingen. Maar het is onmiskenbaar dat de populariteit van prijzengalaprogramm's tanende is. Ook het kijkpubliek van de Grammy's daalde dit jaar met 24%. Bij de Golden Globes bedroeg de daling 5%. Misschien heeft het Oscar-gala na negentig edities zijn langste tijd gehad als tv-format.

Het aantal VOD-abonnementen in Europa zit flink in de lift. Dat blijkt uit onderzoek van het European Audiovisual Observatory. Niet minder dan 38,7 miljoen Europeanen hadden in 2016 een abonnement op Netflix, Amazon of een andere VOD-dienst. Dat is een jaarlijkse groei van 128% tussen 2011 en 2016. Noord-Europa heeft de hoogste penetratiegraad, met Scandinavië als absolute koploper.

Ook Nederland krijgt z'n eigen Netflix-serie. Duitsland, Frankrijk en Denemarken hadden al zo’n original. De plannen passen binnen de strategie van de VOD-gigant om meer internationale programma's te produceren. Meer dan de helft van de 117 miljoen Netflix-abonnees wonen buiten de VS.

Nog meer VOD-nieuws met een Nederlands tintje. Amazon produceert momenteel Undone, een half uur durende animatie voor volwassenen en daar is Hisko Hulsing (Montage of Heck) bij betrokken. De Nederlander geeft leiding aan een team animatoren en is verantwoordelijk voor de production design. Undone gaat over Alma die na een ernstig auto-ongeluk in een parallelle werkelijkheid terechtkomt.

Het einde van analoge tv is nabij. Kabelbedrijf Ziggo heeft aangekondigd de laatste restanten analoge tv in het netwerk de komende twee jaar op te ruimen. Vanaf 2020 wil Ziggo een zogenaamd next generation network aanbieden dat volledig digitaal is. Het is de bedoeling dat het stabieler en sneller is.

James Gandolfini zal er niet bij zijn. De vertolker van Tony Soprano, de spil waar de hitserie The Sopranos om draaide, overleed in 2013. Maar andere personages uit de serie zullen wel verschijnen in de prequelfilm die nu in de maak is. Het initiatief komt van David Chasem de schrijver en regisseur van The Sopranos. Vakblad Variety weet te melden dat de film de voorlopige naam The Many Saints of Newark heeft gekregen. Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig, als Italiaanse en Afro-Amerikaanse bendes elkaar bestrijden op leven en dood.

De verkoop van The Weinstein Company gaat toch niet door. Eerder was er sprake van dat een investeringsgroep het productiebedrijf van de in opspraak geraakte Harvey Weinstein zou overnemen voor $500 miljoen. Maar het boekenonderzoek leverde 'tegenvallende informatie' op, een eufemisme voor een schuld die groter is dan gedacht.

Symphonic Cinema bestaat al een tijdje, acht jaar, maar is nog niet echt bekend bij het grote publiek. Daar kan op 28 april verandering in komen. Dan vindt in het Concertgebouw in Amsterdam de wereldpremière plaats van Daphnis et Chloé van Lucas van Woerkum. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt het gelijknamige werk van Maurice Ravel terwijl de filmmaker tussen de musici zit en live de film synchroniseert met de muziek.

Cinemien biedt als eerste Nederlandse distributeur de mogelijkheid om via de website films te kijken. Momenteel worden er 21 titels aangeboden, waaronder 45 Years, Layla M. en Walk With Me. De komende maanden worden er meer films toegevoeg, variërend van arthouse tot klassiekers, documentaires en gay cinema.

De makers van het eerste seizoen van Centraal, de opvolger van One Night Stand, zijn bekend. In totaal zijn er 64 voorstellen ingediend door regisseurs en scenarioschrijvers. Twaalf werden geselecteerd. Onder begeleiding van scenarioschrijver Mieke de Jong ontwikkelen zij hun plannen die samen een zesdelige dramaserie vormen waarin station Rotterdam Centraal een verbindende rol speelt. Geselecteerd zijn: Wat je vindt, mag je houden (regie: Nina Spijkers, scenario: Myranda Jongeling), Vuil Water (Francisca Toetenel), Twee (Ari Deelder, Lenina Ungari Smits), Teef (Laurens Jans, Randy Oost), Strawberry Paradise (Sarah Veltmeyer), Rood of wit (Jelle Posthuma), Khata (Aiman Hassani), Kármánlijn (Maurice de Bruijne), Kamer te huur (Tim Kamps, Lotte Tabbers), I’m gonna choke your chicken (Daan Bunnik, Gerry de Hoogh), Beenlampman (Kurt Platvoet, Emily Reekers), Afua (Sia Hermanides, Ilse Ott).


top
nieuws

Links

Links
18 Maart 2018
The Sunken Place als popcultureel fenomeen, sporen van queerness in de filmgeschiedenis, het postercliché van de vrouw zonder gezicht, de Oscarspeech die Barry Jenkins had willen geven, na de male gaze nu ook de male glance en de betweterkreuntjes bij de nieuwe Spielberg.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
18 Maart 2018
Black Panther nu al in top 20 meest succesvolle films ooit. IFA Trofee voor Sandra den Hamer. Anders wint Noordsterren-competitie. EYE krijgt €600.000 voor cultuureducatie. Oscar-voorzitter beschuldigd van seksueel wangedrag. Bad Genius beste film van CinemAsia. Twee Nederlandse 48 Hour-films naar Cannes. Ben Affleck en Matt Damon op de bres voor diversiteit. De internationale invloed van telefilms. Guillermo del Toro krijgt beurs en bioscoop naar zich vernoemd. Danny Boyle werkt aan nieuwe Bond-film. Madonna verfilmt biografie ballerina.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Laurel en Hardy

Focus: Laurel en Hardy
17 Maart 2018
Wie zijn/is leuker? Laurel & Hardy of Charlie Chaplin? Voor de Laurel & Hardy-fanclub Perfect Day Tent van de Sons of the Desert (even oefenen op die naam) is dat een bijna beledigende vraag. De door Bram Reijnhoudt — filmpublicist en uitgever van het Laurel & Hardyfanblad Blotto — aangevoerde fanclub bestaat vijftig (!) jaar.
>> Lees verder

nieuws

Film als sociaal geheugen: Bill Morrison en found footage

Film als sociaal geheugen: Bill Morrison en found footage
16 Maart 2018
De komende maanden doet de Filmkrant verslag van de openbare collegereeks This is Film! Film Heritage in Practice, een lezingenreeks met gastsprekers over filmrestauraties en filmerfgoed. De reeks trapte afgelopen woensdag af met een college over found footage.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Ellende maar ook hoop

Focus: Ellende maar ook hoop
16 Maart 2018
Het Movies that Matter Festival beleeft van 23 t/m 31 maart in Filmhuis Den Haag en het Theater aan het Spui zijn achttiende editie. Helaas heeft het festival, dat films over mensenrechten vertoont, nog steeds volop bestaansrecht, want mensenrechtenschendingen halen dagelijks het nieuws. Toch draait het in het Movies that Matter Festival niet alleen om slecht nieuws, want het festival toont ook hoopvolle films over mensenrechtenstrijders.
>> Lees verder

nieuws

Openbare collegereeks in EYE

Openbare collegereeks in EYE
13 Maart 2018
Op 14 maart gaat een nieuwe reeks This is Film! Film Heritage in Practice van start. Net als twee jaar geleden zal de Filmkrant verslag doen van deze openbare collegereeks over diverse aspecten van filmconservering en filmrestauratie.
>> Lees verder

nieuws

Telefilm 2018: Mirjam de With over Get Lost!

Telefilm 2018: Mirjam de With over Get Lost!
12 Maart 2018
De Telefilms staan dit jaar in het teken van de liefde. Regisseur Mirjam de With spitst dat in Get Lost! toe op liefde in tijden van keuzestress. Hoofdpersoon Fem neemt zich voor zichzelf te gaan vinden in India. Op het laatste moment krijgt ze koudwatervrees en duikt ze onder in de backpackersscene van Amsterdam. "Vroeger woonden er maar een paar leuke mannen in je dorp waarvan vijf ook van jouw kerk waren. Nu liggen alle keuzes open."
>> Lees verder

nieuws

Focus: Ambachtelijke films

Focus: Ambachtelijke films
11 Maart 2018
Je kunt overal films over maken, dus ook over ambachten. Dat er meer te beleven valt op dat gebied dan de ambachtelijke slager op de hoek is te zien op het Ambacht in Beeld Festival van 18 t/m 22 maart in Lab111 in Amsterdam. Het festival presenteert films over ambachten, maar er zijn ook workshops, lezingen en debatten.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
11 Maart 2018
Spike Jonze schuift met de werkelijkheid, Greta Gerwig in gesprek met Barry Jenkins, Black Panther in de traditie van het Afrofuturisme, de eerste vrouw die ooit voor de Oscar voor Beste Regie werd genomineerd, The Shape of Water tussen plagiaat en inspiratie en Jordan Peele speelt met zijn beeldjes.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
10 Maart 2018
Tanzania Transit in wereldpremière tijdens Tribeca Filmm Festival. Kijkcijfers Oscar-gala kelderen. Groei Europese VOD-abonnementen explosief. Nederland krijgt eigen Netflix-serie. Hisko Hulsing werkt aan Amazon-productie Undone. Ziggo stopt met analoge tv. Prequel The Sopranos in de maak. The Weinstein Company toch niet verkocht. Daphnis et Chloé in première in Concertgebouw. Cinemien vertoont films via site. Makers eerste editie Centraal bekend.
>> Lees verder