Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Benzinho nieuws

Focus: Wereldcinema in Amsterdam

De tijd dat er in de zomer niets te beleven was in de filmtheaters is al een flink aantal jaren voorbij. Zeker in Rialto in Amsterdam, waar van 16 t/m 25 augustus de negende editie van World Cinema Amsterdam wordt gehouden. Zoals de naam al zegt, vertoont het festival films uit alle windstreken. Dit jaar zijn dat er ongeveer veertig, waarvan er negen zijn te zien in de competitie, het hart van het festival.

Op het moment van schrijven staat de selectie nog niet vast, maar de openingsfilm Sir is in elk geval in de competitie te zien. De film van de debuterende Indiase filmmaker Rohena Gera toont in Mumbai een opbloeiende liefde tussen een architect en zijn huishoudelijke hulp, die weduwe is. De omschrijving doet misschien een zoetig, geromantiseerd liefdesverhaal vermoeden, maar de film is een realistisch drama over klassenverschil in India en de moeizame strijd om aan traditionele rolpatronen te ontsnappen.

Met het tien lange en tien korte films tellende focusprogramma Cine Cuba, waarover de Filmkrant uitgebreider schreef, besteedt het festival speciale aandacht aan Cuba, waar ook na de dood van Fidel Castro de communistische bureaucratie nog stevig in het zadel zit.

Het onderdeel Special Screenings bevat voorpremières van films die later dit jaar in de filmtheaters te zien zullen zijn. Tenslotte is er het Openluchtprogramma, dat vertoningen biedt in het Vondelpark Openluchttheater, op het Marie Heinekenplein, in de binnentuin van het Koninklijk Instituut voor de Tropen en op het dak van de Vrije Universiteit. Te zien zijn drie films, waarvan er op het moment van schrijven twee bekend zijn. In Benzinho (Gustavo Pizzi) krijgt een jonge handballer in Rio de Janeiro het aanbod om in Duitsland professioneel te komen spelen. Fijn? Zeker, maar het loslaten van hun zoon doet zijn liefdevolle ouders ook pijn. In Super modo, het regiedebuut van de Keniase Likarion Wainaina, helpt iedereen in een dorp mee om de superheldendroom van een negenjarig terminaal ziek meisje te realiseren.

Naast filmvertoningen zijn er op het festival talkshows en Q&A's met vele aanwezige regisseurs van films die er te zien zijn.

worldcinemaamsterdam.nltop
nieuws

Lichting 2018: Bernardo Zanotta

Lichting 2018: Bernardo Zanotta
19 Augustus 2018
In de zomer plaatst de Filmkrant wekelijks een interview met vers afgestudeerd filmtalent van verschillende academies. Deze week vertelt de in Brazilië geboren Bernardo Zanotta (Gerrit Rietveld Academie) over zijn kannibalenfilm Vorarephilia. "De kannibaal is een vaak door Braziliaanse kunstenaars gebruikte positie. Omdat er zoveel culturen claim leggen op Brazilië, moet de kunstenaar die als een kannibaal verslinden om er iets nieuws uit te maken. Op die manier ga ik ook te werk. Ik verorber de film- en kunstgeschiedenis en maak er iets nieuws van."
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
18 Augustus 2018
Nieuwe film Esther Rots in première in Toronto. Drie Nederlandse coproducties in de prijzen in Locarno. Gerestaureerde versie Imagine in roulatie. Genomineerde Louis Hartlooper Prijs bekend. Dikkertje Dap gaat naar China. Biopic Aretha Franklin heeft haar zegen. Gooise Vrouwen-regisseur werpt zich op anti-apartheidstrijd. Meteors maakt kans op Europese Oscar. Scarlett Johansson best betaalde actrice van afgelopen jaar. Zes keer prijs voor Erik de Bruyn in Zuid-Amerika. Redbad zeven weken na première al bij Pathé Thuis. Kristallen Film voor Escher-documentaire.
>> Lees verder

nieuws

Lichting 2018: Ton Cox

Lichting 2018: Ton Cox
12 Augustus 2018
In de zomer plaatst de Filmkrant wekelijks een interview met vers afgestudeerd filmtalent van verschillende academies. Deze week Ton Cox (AKV|St.Joost). Met zijn Directed by Nature maakte hij een anti-natuurdocumentaire. Geheel gefilmd door dieren zelf. Of althans, dat was het plan. "Tijdens mijn stage zeiden ze, laat nooit de worsteling van de maker zien. En ik dacht, hoezo niet?"
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
11 Augustus 2018
Film by the Sea sluit af met The Sisters Brothers. Twaalfde prijs voor Anders. DreamWorks-oprichter begint nieuw videoplatform. Winnie the Pooh-film valt slecht bij Chinese leider. Nieuwe Oscar roept vooral vragen op. Nederlanders kijken weer minder televisie. Apple zet stevig in op productie eigen content. Poolse prijs voor Holiday. Jacques Hoendervangers nieuwe managing director Pathé.
>> Lees verder

nieuws

Focus: De paden op, de lanen in!

Focus: De paden op, de lanen in!
11 Augustus 2018
Openluchtvertoningen heb je in soorten en maten. Sommige filmtheaters zetten een scherm en klapstoeltjes voor de deur en klaar is Kees. Filmtheater 't Hoogt pakt het anders aan: het vertoont van 16 augustus t/m 15 september onder de titel Cinema Buiten op elf schitterende historische locaties in de provincie Utrecht openluchtvoorstellingen.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Don Terry Gilliam Quichote

Focus: Don Terry Gilliam Quichote
10 Augustus 2018
Je kunt je ook teveel inleven in een personage want soms lijkt het erop dat Terry Gilliam zich volledig met Don Quichote vereenzelvigt. Het verhaal is bekend: al in 1990 wilde de regisseur en vroeger lid van Monty Python Cervantes' roman verfilmen, maar door tegenslagen (windhoos, zieke hoofdpersoon) duurde het ruim vijfentwintig jaar voordat de film er vorig maand met The Man Who Killed Don Quixote kwam.
>> Lees verder

nieuws

Nieuwe prijs NFF binnen studentencompetitie

Nieuwe prijs NFF binnen studentencompetitie
09 Augustus 2018
Tijdens de aankomende editie van het Nederlands Film Festival wordt een nieuwe prijs uitgereikt. De Fentener van Vlissingen Fonds Award wordt uitgereikt binnen de NFF Studentencompetitie en is bedoeld voor "een opvallend en onderscheidend crewlid". Er is een geldbedrag van €7.500 aan verbonden.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Wereldcinema in Amsterdam

Focus: Wereldcinema in Amsterdam
08 Augustus 2018
De tijd dat er in de zomer niets te beleven was in de filmtheaters is al een flink aantal jaren voorbij. Zeker in Rialto in Amsterdam, waar eind augustus de negende editie van World Cinema Amsterdam wordt gehouden. Zoals de naam al zegt, vertoont het festival films uit alle windstreken. Dit jaar zijn dat er ongeveer veertig, waarvan er negen zijn te zien in de competitie, het hart van het festival.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
05 Augustus 2018
Jonathan Rosenbaum over Jacques Tati, Spike Lee over lachen om de Klan, op cursus bij Werner Herzog in de Amazone, de mannen van Michael Mann, de eindes van Christopher Nolan en het afgebrande archief van Theo Angelopoulos.
>> Lees verder

nieuws

Lichting 2018: Niels Fokkens

Lichting 2018: Niels Fokkens
05 Augustus 2018
In de zomer plaatst de Filmkrant wekelijks een interview met vers afgestudeerd filmtalent van verschillende academies. Deze week vertelt Niels Fokkens (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) over zijn egodocument Zwitserlevengevoel. "De film is geen aanklacht, maar ik was wel op zoek naar waar het schuurde. Er is niks mis met tradities, maar: wanneer wordt zoiets een uitsluitingsmechanisme?"
>> Lees verder