Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Alone Together nieuws

Lichting 2018: Guus Voorham

'Meer denker dan filmer'

In de zomer plaatst de Filmkrant wekelijks een interview met vers afgestudeerd filmtalent van verschillende academies. Als laatste vertelt Guus Voorham (Willem de Kooning Academie) over zijn found footage-documentaire Alone Together: "Ik stuitte op een online industrie voor intimiteit."

Je bouwde je afstudeerfilm Alone Together op uit video's van meisjes die tegen de camera praten alsof die hun geliefde is. De kijker neemt de plaats in van die (inwisselbare) geliefde. Deze 'girlfriend'-video's zijn een hit. Hoe kwam jij ermee in aanraking? "Ik klikte op YouTube door op ASMR-filmpjes [‘Autonomous Sensory Meridian Response' - LvZ]. Die zijn inmiddels mainstream. Dat zijn clips met voornamelijk rustgevende geluidjes die een orgastisch effect op je brein hebben. Bij toeval stuitte ik op deze intimiteitsindustrie. Het ging niet om seks; dat is prostitutie en heeft met intimiteit weinig te maken. Nee, het gaat om de persoonlijke interactie tussen twee mensen. Ik dacht dat dat niet te koop was."

Guus Voorham


Hoe verschillend zijn de reacties van mannen en vrouwen op je film? Wellicht verbinden vrouwen zich meer met de meisjes in beeld, terwijl mannen zich juist de rol van de anonieme tegenspeler aanmeten? "Bijna alle vrouwen aan wie ik de film liet zien reageerden verontwaardigd op de traditionele genderrollen die man en vrouw krijgen toebedeeld. Dat snap ik en toch denk ik dat de maaksters er ook iets uithalen. Zij delen fantasieën en missen iemand om het tegen te zeggen. Ik zag aanvankelijk zelf ook alleen de problematische kant van de video's. Hoe groter immers het publiek, hoe homogener het product. McDonaldisering heet dat toch? Deze meisjes willen zo veel mogelijk mensen aanspreken en daardoor gaan ze op elkaar lijken. Als klant kun je eisen stellen, maar het leukste aan een relatie is dat je de ander niet in alles kunt sturen. Ik veroordeelde dat. Mijn plan was om uit deze filmpjes een fantasievrouw te construeren met als titel My perfect girlfriend. Ik wilde moralistisch uithalen naar al die treurige mannen, die op hun zolderkamertje achter hun laptop zaten en nooit zouden leren een vrouw aan te spreken. Maar op den duur zag ik toch een bepaalde schoonheid in de video's."

Wat levert het op dan?
"De mannen ervaren geborgenheid. De video's geven je het gevoel dat iemand je omhelst, ze geven je warmte en gezelschap. De vrouwen krijgen waardering via het aantal comments en views dat ze krijgen. Daarnaast is het een vorm van expressie. Het is prettig om zonder schaamte je gevoelens te bekennen. En sommige meisjes doen het voor het geld. Je kunt er goed mee verdienen als je populair bent."

Dat klinkt behoorlijk eenzaam. "Vroeger werd je emotionele staat gezien als een puur eigen verantwoordelijkheid. Inmiddels wordt je fysieke toestand steeds vaker gekoppeld aan je emotionele conditie. Om die reden wordt eenzaamheid als gezondheidsprobleem ervaren. Deze video's zijn er op een bepaalde manier een antwoord op."

Je onderzoekt de grenzen tussen schijn en werkelijkheid. Voor je vorige project simuleerde je een ontgroening van het studentencorps. "Een docent van mij stelde de term metamodernisme voor om het stadium na het postmodernisme te benoemen. Postmodernisme laat zich samenvatten als: 'Je kunt aan alles twijfelen, want waarheid bestaat niet'. Metamodernisme is dan zoiets als: 'Goed. Maar hoe kun je alsnog voortgang boeken, ondanks het feit dat je aan alles kunt twijfelen?' Ik ben nieuwsgierig naar hoe neppe dingen toch echt kunnen zijn en heb daarom een fascinatie voor rollenspellen. Voor de ontgroeningsfilm instrueerde ik een groep acteurs: de ontgroenende leiding. Tegenover hen zette ik een groep vrijwilligers: de feuten. Ik wilde onderzoeken wat er gebeurt als je je fysieke breekpunt passeert. Hoe nep is nep als je staat te trillen op je benen?"

Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten? "Ik lees graag over furries. Bij deze vorm van LARP-en verkleden mensen zich in cartooneske dierenpakken. Maar voor mijn volgende film wil ik nog even doorbroeden. Eerst wil ik een podcast maken. Ik ben meer een denker dan een filmer. Dolgelukkig was ik, toen ik een onderwerp vond waar ik niets voor hoefde bij te draaien. Ik had veertien uur aan clipjes en die kon ik terugsnijden tot zestien minuten. Ook zal ik de komende periode de ontgroeningsfilm afmonteren. Die werd niet het experimentele documentaire/fictie-meesterwerk waarop ik had gehoopt, maar in het materiaal zit wel een intrigerende muziekvideo."

Laura van Zuylen

Diverse afstudeerfilms zullen te zien zijn op het Nederlands Film Festival dat van 27 september tot en met 5 oktober plaatsvindt in Utrecht.


top
nieuws

Focus: Filmnacht

Focus: Filmnacht
21 September 2018
Aandacht voor de Nederlandse film, maar dan in een leuke, net even andere sfeer. Dat is het idee achter de Filmnacht. Drie jaar geleden begonnen en op 28 september toe aan de derde editie. De tien deelnemende filmtheaters doen allemaal iets bijzonders, maar wat ze gemeen hebben is Michiel van Erps speelfilmdebuut Niemand in de stad.
>> Lees verder

nieuws

Marceline Loridan-Ivens (1928-2018)

Marceline Loridan-Ivens (1928-2018)
20 September 2018
Op 18 september 2018 is filmmaker, schrijver en activiste Marceline Loridan-Ivens in Parijs op negentigjarige leeftijd overleden. Zesentwintig jaar leefde ze aan de zijde van de Nederlandse filmmaker Joris Ivens (1898-1989) en het duurde lang voor er belangstelling kwam voor de vele overige jaren van haar leven.
>> Lees verder

nieuws

Genomineerden Gouden Kalveren niet te zien op NFF

Genomineerden Gouden Kalveren niet te zien op NFF
19 September 2018
Tulipani is genomineerd voor twee Gouden Kalveren, net als Broeders. Toch zijn beide films niet te zien op het Nederlands Film Festival. Mike van Diem, regisseur van Tulipani, schreef daarom een boze brief aan de Dutch Academy For Film (DAFF), die op haar beurt weer de festivaldirectie schreef. NFF-directeur Silvia van der Heiden pleit voor veranderingen in het academysysteem.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Japanse cinema

Focus: Japanse cinema
19 September 2018
Wie inzicht wil in de Japanse cinema kan Camera Japan niet overslaan. Ruim veertig lange en korte films zullen vertoond worden op het festival, dat vanaf 26 t/m 30 sept wordt gehouden in LantarenVenster en van 4 t/m 7 okt in Kriterion en EYE. Omdat het de dertiende editie is, staat het festival in het teken van bijgeloof, mysterie en het bovennatuurlijke. Zoals altijd zijn alle genres vertegenwoordigd: van documentaire tot romkoms, van drama tot anime.
>> Lees verder

nieuws

"Het begint bij de inhoud en de makers van die inhoud"


18 September 2018
Silvia van der Heiden staat aan de vooravond van haar eerste editie als directeur van het Nederlands Film Festival. Ze blikt vooruit met de Filmkrant. Een gesprek over festivalpremières, Ivo Niehe en de TV Show, nieuw publiek vinden en aanspreken, Wan Pipel en de ambities voor de komende vijf jaar.
>> Lees verder

nieuws

Deauville 2018: Indie filmfeest en donkere US-spiegel

Deauville 2018: Indie filmfeest en donkere US-spiegel
17 September 2018
Een festival louter gewijd aan Amerikaanse films riep lang felle weerstand op in Frankrijk. Maar ondertussen is het in 1975 gestarte Deauville een cultfestival geworden. Eentje dat het Amerika van Trump een donkere spiegel voorhoudt en zowel jonge als vrouwelijke filmmakers kansen geeft.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Ingmar Bergman is jarig

Focus: Ingmar Bergman is jarig
17 September 2018
Als Ingmar Bergman nog geleefd had, was hij dit jaar honderd geworden. In veel landen wordt dit gevierd met retrospectieven, waardoor de discussie over zijn films zeker weer zal oplaaien. Was zijn thematiek van geloofstwijfel, man-vrouw perikelen en schuld en boete uitsluitend relevant in de vorige eeuw?
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
16 September 2018
Nicolas Cage over verdwijnen in Cage-modus, het subtiele effect van de framerate, sekswerkers over films over sekswerkers, Thom Yorke's soundtrack voor Suspiria, het filmtaboe van de échte dood en eeuwige coverster Agnès Varda.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
15 September 2018
Emily Nederlandse inzending voor animatie-Oscar. En Nothing to Declare in de categorie korte fictiefilm. Neude wordt openluchtbios tijdens NFF. Regisseur Becoming Astrid te gast tijdens Paff. Rol in Britse thrillerserie voor Nora El Koussour. Nu ook talentenjacht op tv voor acteurs. Twee prijzen voor J. Kessels. Hoofdrol voor rapper Hef in speelfilmdebuut Shady El-Hamus. IFFR Unleashed slaat aan. Europees Parlement kiest voor omstreden uploadfilter.
>> Lees verder

nieuws

Lichting 2018: Guus Voorham

Lichting 2018: Guus Voorham
15 September 2018
In de zomer plaatst de Filmkrant wekelijks een interview met vers afgestudeerd filmtalent van verschillende academies. Als laatste vertelt Guus Voorham (Willem de Kooning Academie) over zijn found footage-documentaire Alone Together: "Ik stuitte op een online industrie voor intimiteit."
>> Lees verder