Verwacht - januari 1996, nr 163

The American president is een romantische komedie van Rob Reiner, die eerder tekende voor When Harry met Sally, Misery en A few good men. In Reiners nieuwste film speelt Michael Douglas de president van de Verenigde Staten. Hij is net als Bill Clinton een democraat en voedt in zijn Witte Huis ook een tienerdochter op. Alleen moet de fictieve president het zonder een 'first lady' stellen. De weduwnaar valt als een blok voor een door Annette Bening gespeelde milieu-lobbyiste. Dat is heel geloofwaardig, want een vrouw die een notoire vrijgezel als Warren Beatty tot een huwelijk weet te verleiden krijgt zo'n president ook wel plat. Al even geloofwaardig zijn het voor de film geheel nagebouwde Witte Huis en de dagelijkse gang van zaken in de ambtswoning. Reiner, Douglas en scenarioschrijver Aaron Sorkin mochten filmliefhebber Clinton dan ook dagenlang van dichtbij observeren. Kattenliefhebbers moeten we helaas teleurstellen: de 'first cat' Socks kreeg geen fictieve evenknie.

Michael Douglas speelt hoge ballen.


Money train van regisseur Joseph Ruben verschafte de Republikeinse senator Bob Dole onlangs nog wat extra munitie bij zijn strijd tegen Hollywood. Bill Clintons gedoodverfde tegenstander bij de komende Amerikaanse verkiezingen is van mening dat gewelddadige films demoraliseren, corrumperen en aanzetten tot geweld. De Amerikaanse tegenhanger van Erica Terpstra was er dan ook als de kippen bij toen een scène uit Money train, waarin een medewerker van de metro van New York levend wordt verbrand, in het echt navolging kreeg. Tel daar bij op dat er in de film sprake is van een overval op een geldtrein door twee politie-agenten, gespeeld door Wesley Snipes en Woody Harrelson, en u begrijpt dat Dole zijn ideale doelwit gevonden had. Of het gezagsondermijnende en gewelddadige karakter van de actiefilm in het land van spruitjes, IRT-affaires en Faces of death ook voor ophef zal zorgen wagen wij te betwijfelen.

Wesley Snipes en Woody Harrelson samen op reis.


Dolores Claiborne is een verfilming van de gelijknamige bestseller van Stephen King. Net als in de eerdere King verfilming Misery speelt Kathy Bates de hoofdrol. Wie echter opnieuw een bloedstollende horrorfilm verwacht komt bedrogen uit. Dolores komt in de problemen wanneer haar werkgeefster onder verdachte omstandigheden het leven laat, net als haar echtgenoot twintig jaar eerder. Ze werd destijds vrijgesproken van moord op de bruut, maar de dorpsbewoners en een verbeten detective twijfelen nog altijd aan haar onschuld. Onder regie van Taylor Hackford, wiens vorige film Blood in, blood out hier slechts de videotheken haalde, doorbreekt de verfilming de lange monoloog van de roman met de komst van Dolores' dochter. En dat is maar goed ook, want zo kan Jennifer Jason Leigh weer een fijn neurotisch typetje aan haar c.v. toevoegen. Waarmee dit even bloedeloze als bloedserieuze drama twee topactrices voor de prijs van een in de aanbieding heeft. Tel uit je winst.

Kathy Bates getekend door de fles.


Velo negro is een documentaire van Arjanne Laan. Richtte zij haar camera in Mama Calle en Afdeling 4 op straatkinderen en geestelijk en lichamelijk gehandicapten, in haar nieuwe film draait het om drie inwoners van een Mexicaans bergdorp. Regelmatig stappen jongeren er in een bus naar de Verenigde Staten, waar zij hun povere leefomstandigheden voor een welvarend bestaan hopen in te ruilen. Loodgieter Franco heeft het prima naar zijn zin in Amerika, maar zijn vrouw kan er niet aarden en wil terug. Dorpsgenoot Antonio houdt het zelfs bij de grens al voor gezien. Die Mexicaanse bergbewoners hebben het niet gemakkelijk, zoveel is duidelijk.


Zintuigen zijn de voetjes van de ziel is een documentaire ter nagedachtenis aan de acht jaar geleden overleden Dick Hillenius. De in amfibiëen gespecialiseerde bioloog werd vooral bekend door het grote aantal essays, reisverhalen en gedichten dat hij schreef. Zijn dochter Brigit Hillenius gaat in haar eerste documentaire op zoek naar plaatsen waar hij woonde en werkte en bezoekt mensen die haar vader goed kenden. Daaronder bevinden zich niet alleen haar moeder en haar oom, maar ook Leo Vroman, die eveneens het vak van bioloog met het schrijversschap combineert.

Bioloog met bevriende salamander.

Bart van der Put

Naar boven