Verwacht - maart 1996, nr 165


Children of nature is een film van Fridrik Thor Fridriksson, de motor van de IJslandse filmindustrie. De regisseur was een van de oprichters van de eerste lokale hogeschoolfilmclub, stond aan de bakermat van het IJslandse filmtijdschrift 'Filmbladid' en initieerde het Reykjavik Film Festival. Als filmmaker richtte hij zijn camera in een tweetal documentaires op de rock- en country & western-cultuur in zijn vaderland, waarna hij in 1987 met Witte walvissen zijn speelfilmdebuut maakte. In Children of nature reizen twee bejaarden in een gestolen jeep naar het uitgestorven dorp van hun jeugd. Heden en verleden vermengen zich temidden van de overweldigende schoonheid van fjord en steppe. Veel mooie plaatjes dus, in deze roadmovie van boven de poolcirkel.

Children of nature: Boven de poolcirkel is het goed toeven.


Get Shorty is de verfilming van Elmore Leonards gelijknamige misdaadroman. Onder regie van Barry Sonnenfeld speelt John Travolta de crimineel annex filmfreak Chili Palmer. Wanneer een kapper met maffiaschulden vanuit Miami naar de westkust vlucht volgt Palmer hem naar Los Angeles, waar de zware jongen zich met zijn filmkennis en zakelijk inzicht opwerpt als filmproducent. Gene Hackman speelt een B-filmregisseur, Rene Russo is te zien als zijn muze en Danny DeVito vertolkt de rol van de meest begeerde filmster van Hollywood. Vandaar de titel. Voor Travolta betekende de film de consolidatie van zijn met Pulp fiction herwonnen sterrenstatus. Dit maal zit niet hij, maar maffia-rivaal Dennis Farina met een goed boek op het toilet. En zo blijkt de grap over de grote boodschap nu al belegen te zijn.

Get Shorty: John Travolta en Rene Russo krijgen Danny DeVito.


Jumanji is een avonturenfilm van Joe Johnston, eerder verantwoordelijk voor de filmhit Honey, I shrunk the kids en The rocketeer. De regisseur begon zijn filmcarièrre bij het gerenomeerde Industrial Light & Magic, de met Oscars overladen trucagefabriek waar men de veestapel van Jurassic park uit de computer toverde. De whizkids van ILM werden dit keer ingehuurd om op holgeslagen kudden zebra's, olifanten, apen en neushoorns tot leven te wekken. De fauna ontsnapt uit een andere dimensie wanneer twee weeskinderen het mysterieuze bordspel 'Jumanji' spelen. Hun door Robin Williams vertolkte voorganger is als de dood voor het spel: hij zat door een verkeerde worp met de dobbelstenen 26 jaar gevangen tussen het virtuele vee. Dan ben je echt goed in de aap gelogeerd. Een normaal mens zou er stapelgek en hoorndol van worden.

Jumanji: Bonnie Hunt trekt Robin Williams uit hotel De Aap.


Copycat heeft een verrassing voor u in petto, want de producent verzoekt de pers de ontknoping en de identiteit van de moordenaar geheim te houden. We mogen u wel vertellen dat die laatste een zogenaamde 'copycat' is, hetgeen betekent dat zijn misdaden imitaties van beroemde moorden zijn. Criminologen en misdaadliefhebbers kunnen dus fijn meepuzzelen met detective Holly Hunter en Sigourney Weaver, een psychologe die aan haar contact met een seriemoordenaar een ernstig geval van pleinvrees overhield. En wie de deur niet meer uitkomt surft tegenwoordig dagelijks rond op de elektronische snelweg. Waarmee regisseur Jon Amiel een goed excuus heeft om een flinke dosis eigentijdse internet-paranoia op zijn publiek los te laten. Seriemoordenaars op het web? Wij gooien onze modem alvast in de vuilnisbak.

Copycat: Sigourney Weaver houdt haar modem onder schot.


Les misérables is een nieuwe verfilming van de gelijknamige roman van Victor Hugo. Regisseur Claude Lelouch verplaatste de personages van het in 1842 geschreven boek van de Franse revolutie naar de Tweede Wereldoorlog. Jean-Paul Belmondo speelt een voormalig bokser die door zijn goede daden en krachtpatserij de bijnaam Jean Valjean krijgt. Wanneer de analfabeet hen voor de nazi's helpt te vluchten legt een joods gezin de betekenis van de aan Hugo's roman ontleende naam uit. Net als Lelouch' eerdere monsterproduktie Les uns et les autres zit de drie uur durende film vol met Franse filmsterren, van Annie Girardot en Philippe Léotard tot Rufus en Jean Marais. Laatstgenoemde is vooral bekend door zijn rollen in films van Jean Cocteau, waaronder de klassieker La belle et la bête. Het beest van weleer speelt nu een bisschop.

Les misérables: Salomé Lelouch en Jean-Paul Belmondo zoeken het beest.


Home for the holidays is na Little man Tate de tweede film geregisseerd door Jodie Foster. Na de tranentrekker over een hoogbegaafd jongetje levert de veelzijdige actrice nu een in de persmap als 'feel good komedie' omschreven film af. Die Amerikaanse kwalificatie duidt doorgaans op een gezellige en warme film, waarin alles uiteindelijk goed afloopt. Holly Hunter beleeft in de film de ene ramp na de andere, alvorens ze bij haar excentrieke familie aan tafel belandt voor het traditionele 'thanksgiving' diner. De familie-reünie mondt uit in een stevig potje bekvechten rond de tafel, wat heel begrijpelijk is, want de acteurs moesten in tien dagen tijd vijfentwintig keer gevulde kalkoen eten. Daarbij voelt niemand zich natuurlijk goed. Behalve de daklozen van Los Angeles, die alle ongebruikte reserve-kalkoenen mochten opeten.

Home for the holidays: Holly Hunter en Robert Downey jr. aan de kalkoen.


Angel baby won op de vijfentwintigste editie van het Filmfestival van Rotterdam de publieksprijs. Het regiedebuut van scenarioschrijver Michael Rymer is een ode aan de kracht van de liefde en daar zat het door Amerikaans- en Oost-Aziatisch filmgeweld sufgebeukte festivalpubliek natuurlijk net op te wachten. Centraal staan twee psychiatrische patiënten, gespeeld door John Lynch en Jacqueline McKenzie. Ze worden verliefd en willen een baby, maar daarvoor dienen ze het gebruik van psychose-onderdrukkende medicijnen te staken. Met als gevolg dat McKenzie's waanbeelden weer in alle hevigheid terugkeren. Ze denkt dat het tv-programma 'Rad van Fortuin' speciale boodschappen bevat. Als het een zoontje wordt noemt ze hem vast Hans.

Angel baby: Jacqueline McKenzie gelooft in Hans van der Togt.


Cutthroat island is een peperdure piratenfilm met Geena Davis in de hoofdrol. Haar echtgenoot en regisseur Renny Harlin, eerder verantwoordelijk voor Die hard 2: die harder en Cliffhanger, kreeg tijdens de opnamen annex huwelijksreis de ene tegenslag na de andere te verwerken. Dat komt er nu van als je in het post-Waterworld tijdperk nog het ruime sop durft te kiezen. Davis speelt een piratendochter die op zoek gaat naar de schat van haar vader, daarbij geholpen door haar belezen slaaf Matthew Modine. Aan de Amerikaanse bioscoopkassa's bleek de speurtocht naar het fortuin tevergeefs: de film flopte genadeloos en bracht nog geen tiende van zijn budget op. Wij wensen het zeezieke bruidspaar veel sterkte.

Cutthroat island: Geena Davis en Matthew Modine gaan naar de haaien.

Bart van der Put

Naar boven