Verwacht - januari 1998, nr 185


Double you street is een documentaire over het Amsterdamse kunstenaarsinitiatief W139. Zeventien jaar geleden werd het pand aan de Warmoesstraat gekraakt door een groep kunstenaars, die niet langer afhankelijk wilden zijn van de grilligheid van de erkende kunstwereld en de bijbehorende commercie. Een van de mooie dingen van W139 is de laagdrempeligheid: na rond te hebben geslenterd in de rosse buurt schiet je zo even de verweerde ruimte in, waar je altijd voor verrassingen komt te staan. Double you street schetst de roemruchte geschiedenis van W139 aan de hand van dertien portretten, gemaakt door vijftien filmmakers en kunstenaars. Guido van Gennep filmt Peter Giele, Femke Schaap portretteert Titia Smit, Harco Haagsma filmt Rob Scholte ("Met een spijker kon je hier je schilderij aan de muur hangen"), Quirijn Kuchlein verbeeldt op zijn manier de doodskunst van Walter Carpay, en Sjerk Timmer discussieert met Harmen Dijkstra in een roeibootje: "Als je kunst in woorden vat, glipt het weg. De wetten van de taal zitten in de weg." Martin Grootenboer smeedde de korte, op zichzelf staande films aan elkaar, zodat de film een tentoonstelling op zich is geworden.


Fatal reaction: Bombay is het derde deel van het vierluik van Marijke Jongbloed, die na New York en Singapore is afgereisd naar Bombay op zoek naar de verhalen van hoogopgeleide alleenstaande vrouwen en hunkerende mannen. Hoe ver zij van elkaar afstaan, wordt duidelijk door de verhalen van Sanjeev, die zichzelf ziet als een ware Don Juan, maar het liefst een schattige en niet al te assertieve vrouw zou willen veroveren. Mallika is een beroemde danseres en actrice, die openhartig spreekt over haar controversiële scheiding. Uitgesproken vrouwen als zij roeien tegen de stroom in, terwijl anderen welhaast kopje onder gaan in de golven, omdat niemand meer echt weet hoe ze om moeten gaan met de modernisering die aan de eeuwenoude tradities knabbelt. Potentiële partners worden onderworpen aan een horoscoop-test uit de computer, zonder goedkeuring van de ouders raakt zelfs de modernste vrouw niet aan de man. Het blijft tobben, ook in Bombay.

Fatal reaction: Bombay: Indiase mannen staan in de rij voor de liefde.


Switchback hoopt na de seriemoordenaargolf van drie jaar geleden weer op een revival van het genre. Dennis Quaid draagt in de film de typische FBI-agentnaam Frank LaCrosse, die speurt naar de identiteit van een serial killer. Als klap op de vuurpijl ontvoert de psychopaat diens zoontje, waarna LaCrosse van de zaak wordt gehaald maar natuurlijk op eigen houtje doorgaat met speuren. Jeb Stuart maakt met Switchback zijn regiedebuut, maar heeft als scenarioschrijver al klinkende titels als Die hard en The fugitive op zijn naam. Maar het meest getalenteerde crewlid is producente Gale Anne Hurd, die naast ex-echtgenoot James Cameron tot grote hoogten steeg met Aliens, The abyss en Terminator 2: Judgement day. Hurd zou met Switchback haar naam eer aan kunnen doen, maar de kans is even groot dat ze weer terug is bij af: in 1982 stond ze naast Roger Corman, koning van de B-film, op de set van Smokey bites the dust, waarin ook een ontvoering de gemoederen moest bezighouden. Toen wilde dat ook al niet lukken.

Mariska Graveland

Ook in de bioscoop verwacht in januari, maar al eerder besproken in de Filmkrant: The tango lesson van Sally Potter, The brave van Johnny Depp en She's so lovely van Nick Cassavetes.

Naar boven