Nieuws - februari 1998, nr 186


El Salvador
In het begin van de jaren tachtig was de burgeroorlog in El Salvador bijna dagelijks in het nieuws. In Nederland waren tientallen solidariteitscomités die de guerillastrijd tegen het dictatoriale regime steunden. In de hoogtijdagen van de solidariteitsbeweging werd een omvangrijk video-archief opgebouwd, bestaande uit televisiejournaals, actualiteitenprogramma's en documentaires. Filmhuis Cavia in Amsterdam dook in dit archief en vertoont op 22 februari een selectie van markante fragmenten. Tussen de vertoningen door zullen gesprekken worden gevoerd met mensen die in de solidariteitsbeweging actief waren. Informatie: 020-6811419.


Ontdek je plekje
Op zondag 8 februari, 14.00 uur in het Nederlands Filmmuseum, gaat het in het NBF-forum over het werk van de lokatiescout en -manager. Hoe vindt hij goede lokaties? Welke gemeentebesturen verlenen bereidwillig medewerking en welke zien filmploegen liever niet komen? Ook aan bod komt de communicatie tussen regisseur, art director en lokatiescout. Hoe slaagt laatstgenoemde erin om de visuele wensen van de regisseur en de art director te realiseren? In het forum zitten: Dick Willemsen (directeur Filmfonds Rotterdam), Cor van Veen (consulent van de Amsterdamse Politie Verkeersdienst), Marc van Bijl (eerste assistent bij onder meer
De jurk) en Ing Lim (lokatiemanager bij onder meer Zwarte sneeuw). Gespreksleider is Jan Scholte (lokatiescout Siberia).

De jurk, met lokaties onderweg.


Morele dilemma's
De NCRV viert in 1999 haar 75-jarige bestaan met onder meer een serie van vier documentaires die met het motto 'De Keuze' over morele dilemma's gaan. Het gaat om vragen als: "Welke keuzes maken we? Hoe maken we ze? Hoe vinden mensen de moed om in het onbekende te stappen? Wat levert het op? En als in onze keuze ethische overwegingen een rol spelen, welke waarden en normen laten we op onze beslissing los? Welke rol speelt spiritualiteit/geloof daarin?" Op 18 april geven vijf sprekers hun visie op dit thema, waarna filmmakers voorstellen kunnen indienen, waaruit een jury er acht kiest die in een workshop worden uitgewerkt tot scenario. Vervolgens worden vier scenario's uitgekozen om het tot film te brengen. De NCRV verwacht filmvoorstellen "die het morele keuzeproces aan de hand van concrete ervaringen beschrijven. De verhalen moeten inleefbaar en invoelbaar zijn voor de kijker. Dicht bij de mensen, dus dicht bij jezelf." Informatie: NCRV Dokument, redactie De Keuze, 035-6719549.


Hier
Onder de naam 'Hier' presenteert kunstenaar Quirijn Kuchlein zijn nieuwste film, niet in een bioscoop of een kunstinstelling, maar in een huiskamer. De film is opgenomen in en rond een flat in de Bovenbuurt, een wijk gebouwd in de jaren zestig. De wijk ademt nog de sfeer uit van ongerept vertrouwen in de toekomst en de vooruitgang. De film wordt vertoond in een huizenblok uit de jaren dertig, met uitzicht op de eindhalte van lijn 3 en de Houtmankade, waar het altijd waait. Te zien van 20 tot en met 23 februari, Planciusstraat 1C, Amsterdam, van 14.00 tot 18.00 uur.


Mysterie van de Zuidpool
Het Nederlands Filmmuseum presenteert in de krokusvakantie 'Het mysterie van de Zuidpool', wat een bewerking is van
Peter Delpeuts The forbidden quest. Deze film verbeeldt met behulp van authentieke documentaire beelden van poolreizen uit het begin van de twintigste eeuw een fictieve reis naar het poolgebied. Door toevoeging van een acteur en een pianist is de film geschikt gemaakt voor kinderen. De theatrale filmvoorstelling is te zien op 27 en 28 februari, en 1, 4, 7 en 8 maart. Informatie: 020-5891400.

The forbidden quest, als bewerking ook geschikt voor kinderen.


Literatuurverfilmingen in Nijmegen
Onder de titel 'En het woord werd beeld' presenteert filmtheater Cinemariënburg in februari en maart op acht dinsdagavonden een filmcursus over literatuurverfilmingen. Daarbij zal het gaan over de verschillen en overeenkomsten tussen boek en film en de specifieke kwaliteiten van beide. Een cursusavond bestaat uit een inleiding door een deskundige, een literatuurverfilming en een nabeschouwing. De acht films die te zien zijn, betreffen: Madame Bovary (Claude Chabrol), Jude (Michael Winterbottom), Kaos (Vittorio en Paolo Taviani), Effi Briest (Fassbinder), The trial (Orson Welles), Brazil (Terry Gilliam), Sense and sensibility (Ang Lee) en Il vangelo secondo Matteo (Pasolini). Een passepartout kost f90,-. Informatie: Cinemariënburg, 024-3221612.

Kaos, te zien in Nijmegen.


Digitaal kinderparadijs
Op 27 en 28 februari verandert De Balie in Amsterdam tijdens het festival Kids & Bits in een digitaal kinderparadijs. Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen zich in het hele gebouw met de allernieuwste technologieën uitleven. Samen met kunstenaars, acteurs, vormgevers en computerfanaten kunnen zij hun digitale fantasieën realiseren. Zo kunnen kinderen rondwandelen in hun eigen tekeningen, op de computer zien hoe hun gezicht er in 2030 ongeveer uitziet, hun lichaam uitbreiden met fantasie-lichaamsdelen en door de ogen van een ander kijken. Beeldend kunstenaar Jaap de Jonge bouwt een groot 'fluisterbed' dat vragen stelt en waar geheimen aan toevertrouwd of ontfutseld kunnen worden. Ook is er een sample-ruimte waar geluiden gemixt kunnen worden onder leiding van kunstenaar Eddy D. Van de resultaten van Kids & Bits kunnen belangstellenden op 1 maart vanaf 16.00 uur in De Balie kennis nemen. Behalve kinderen met media-technologieën in aanraking te brengen, is het festival bedoeld als een aanzet voor een serie discussies in De Balie over media-educatie. Reserveren en informatie: De Balie, 020-5535100.


Kunstkanaal
Kunstkanaal presenteert op 1 februari in samenwerking met NeOn Film TV een live-uitzending over het filmfestival Rotterdam. De uitzending is in Amsterdam te zien op kanaal 26 vanaf 11.00 uur 's ochtends en in Rotterdam op kanaal S18 van 22.00 tot 24.00 uur. Op 15 februari is op Kunstkanaal Rotterdam de 72 minuten durende documentaire The third life of Lya de Putti (Gisa Schleelein). De film gaat over de van oorsprong Hongaarse actrice Lya de Putti die in de jaren twintig in Berlijn furore maakte met vamp-achtige rollen. Onder meer speelde ze in films van Murnau. Eind jaren twintig maakte zij de oversteek naar Amerika, waar haar carrière de introductie van de geluidsfilm niet overleefde. Zij stierf eenzaam en vergeten in 1931 in New York.


Festival vrouwenfilms
Op 14 en 15 februari presenteert Claire Obscure in Assen voor de achttiende keer het Festival Vrouwenfilms. Dit jaar is het thema 'vrouw en ambitie'. Te zien zijn veertig films, waaronder Career girls (Mike Leigh), Broos (Mijke de Jong), Nénette et Boni (Claire Denis), Engelchen (Helke Misselwitz), The quiet room (Rolf de Heer), Love and other catastrophes (Emma Kate-Croghan) en L'appartement (Gilles Mimouni). Informatie: Stichting Festival Vrouwenfilms, 0593-523059/0592-345925.

Nénette et Boni, te zien in Assen.


Franse kassuccessen
Maison Descartes in Amsterdam vertoont in februari onder meer twee Franse kassuccessen die niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Op 13 en 17 februari is La vérité si je mens van Thomas Gilou te zien. De ondertitelde film gaat over een jongen die in Parijs net doet of hij joods is om toegang te krijgen tot de textielhandel. Veel hilariteit is het gevolg. Op 27 februari is Nettoyage à sec van Anne Fontaine te zien. De niet ondertitelde film speelt zich af in een stomerij in een provincieplaats, waar een echtpaar in de greep raakt van een mysterieuze jongeman. Voor de fans: met Miou-Miou. Informatie: 020-6224936.


Tijgers op toernee
De drie winnende films van de Tiger Awards-competitie van het Filmfestival Rotterdam en de winnaar van de Citroën Publieksprijs maken na het festival een korte toernee. De films zijn op 14 februari in filmhuis Concordia in Enschede te zien, 15 februari in filmtheater Rialto in Amsterdam, 21 februari in Plaza Futura in Eindhoven en 22 februari in Cinemariënburg in Nijmegen.

Naar boven