Verwacht - juni 1998, nr 190


Ulee's gold
Jack Nicholson nam nog net de moeite om zijn zonnebril af te zetten, maar zijn aangeboren nonchalanche kon hij niet verhullen toen hij de beste acteur-Oscar in ontvangst nam voor
As good as it gets. Een van de collega's die hij versloeg was Peter Fonda, die vermoedelijk heel wat dankbaarder het podium zou hebben betreden. Ooit, in de jaren zestig, was Fonda met zijn maatje Roger Corman een ikoon van de tegencultuur: een blowende hippie op de motor, met Nancy Sinatra in Wild angels en met Dennis Hopper in Easy rider. In de jaren tachtig ging het bergafwaarts, met rollen in films als Certain fury, Mercenary fighters en Fatal mission. Recent krabbelt Fonda weer omhoog richting gerespecteerd werk, zijn hoofdrol in Ulee's gold werd in Amerika uitbundig geprezen. Ook voor 'independent' regisseur Victor Nunez betekent de film een doorbraak, na drie goed ontvangen maar weinig vertoonde films. Zijn voorlaatste film Ruby in paradise liet Ashley Judd debuteren, maar haalde de Nederlandse bioscoop niet. Fonda speelt Ulysses Jackson, imker uit Florida, wiens echtgenote Penelope is overleden. De Homerus-connectie is dun, want in de Odyssee leeft Penelope en komen geen bijen voor. Bovendien vocht de Griekse Odysseus in Troje en de Amerikaanse in Vietnam. Ulee is verantwoordelijk voor zijn twee kleindochters en leidt een rustig leventje, totdat zijn zoon vanuit de gevangenis een beroep op hem doet en hij onbedoeld in aanraking komt met de onderwereld van Orlando. Ulee moet in het reine zien te komen met zichzelf en zijn uiteengevallen gezin. Wij voorzien loutering tussen de bijenkasten. Naar eigen zeggen deed Fonda inspiratie op voor zijn rol door te denken aan zijn vader. Toen Henry, Peter en Jane nog bij elkaar woonden en Bridget er nog niet was, was Henry namelijk ook een imker.

Peter Fonda vindt honing en loutering in Florida.


Grease, de meest succesvolle filmmusical aller tijden, viert zijn twintigste verjaardag met een hernieuwde uitbreng in opgepoetste staat (heldere kleuren! digitaal geluid!). Sinds de première in 1978, toen een Amerikaans bioscoopkaartje nog drie dollar kostte, bracht de film wereldwijd 340 miljoen dollar op. Producenten Allan Carr en Robert Stigwood namen het initiatief voor een bewerking van de Broadway-musical van Jim Jacobs en Warren Casey en lieten iedereen meezingen met Danny en Sandy. Hun rock 'n roll-affaire bestaat uit veel aantrekken en afstoten, maar eindigt natuurlijk in "the ultimate, Technicolor happy ending for everyone". John Travolta had net Saturday night fever achter de rug en is twintig jaar later, grazie a Tarantino, onverminderd populair. Olivia Newton-John zingt nog steeds en doet veel moois voor het milieu. Regisseur Randal Kleiser, destijds debuterend, ging verder met The blue lagoon en laat tegenwoordig bezoekers van Disneyland genieten van de 70 mm/3D-film Honey, I shrunk the audience.

Grease: Olivia en John zijn nog steeds gek op elkaar.


Picture perfect van de tot nog toe anonieme regisseur Glenn Gordon Caron is bovenal een film met in de hoofdrol Jennifer Aniston, actrice uit de immens populaire tv -serie 'Friends' en de vrouw met het meest gekopieerde kapsel ter wereld. Collega Courteney Cox ligt met geslaagde optredens in Scream en Scream 2 een paar stappen voor in filmland, maar Aniston timmert flink aan de weg. Na She's the one, waarin ze het doek nog moest delen met Cameron Diaz, draait het in Picture perfect helemaal om haar. Omdat haar baas bang is voor alleenstaande vrouwen, ziet succesvolle reclamevrouw Kate zich gedwongen tot het inhuren van een nep-verloofde. Vanaf hier ziet u de complicaties in deze oergezellige romantische komedie vermoedelijk reeds hangen. Kate's moeder wordt gespeeld door Olympia Dukakis en Aniston is van Griekse komaf, dus met de authenticiteit zit het wel goed.

Picture perfect: Jennifer Aniston herinnert zich haar afspraak met de kapper.


Het magische zwaard is een nieuwe variant op de onverwoestbare legende van Koning Arthur en diens magische zwaard Excalibur. Op verzoek van de in 1994 opgerichte animatiestudio van Warner Bros. ging de jonge Belgische animator Frederik du Chau aan de slag met Vera Chapmans roman 'The king's damosel'. Het zwaard wordt in deze versie belaagd door de slechterik Ruben, die zich geconfronteerd ziet met het dappere duo Kayley en Garrett, respectievelijk dochter van een ridder van Ronde Tafel en een loslopende blinde jongeman. Ze krijgen te maken met de tweekoppige draak en de duivelse griffioen (die van dat ongelukkig gekozen VU-logo), maar worden gesteund door de tovenaar Merlijn. In de Engelse versie wordt Merlijn gesproken door de magische Sir John Gielgud, in de Nederlandse versie door de onverwoestbare Jerome Reehuis. Elke taal krijgt de stem die zij verdient.


Mr. Magoo bewijst dat de Disney-studio nu echt in een creatieve dip is beland. De laatste tijd plundert de grote kinderviend vooral oude tv-series, cartoons en eigen successen. 'Mr. Magoo' was in de jaren zestig een populaire tekenfilmserie, waar volgens de Disney-redenering best nog wat geld uit te persen valt. Kolderkoning Leslie Nielsen speelt Quincy Magoo, een bijziende miljonair, die zonder het te weten in het bezit komt van een gestolen diamant. Hij wordt achtereenvolgens op de hielen gezeten door een zwoele juwelendievegge, de Columbiaanse maffiabaas Ortega 'The Piranha' Peru en natuurlijk de FBI en de CIA. Mr. Magoo is een goedgelovige sukkel, dus hij heeft al die commotie rondom zijn juweel niet door. Regisseur Stanley Tong deed ervaring op in het komische genre door zijn samenwerking met de weergaloze Jackie Chan, de kung fu-ster uit Hong Kong, in de films Supercop, Rumble in the Bronx en First strike. Jackie Chan als Mr. Magoo, dat had pas opzien gebaard.

Mr. Magoo: Leslie Nielsen vindt de aerobic uit.


Fallen is een seriemoordenaarfilm met bovennatuurlijke trekjes. Denzel Washington en John Goodman spelen twee agenten van de afdeling moordzaken, die de executie van een demonische moordenaar bijwonen. De engerd grijpt de hand van Denzel, lispelt hem wat oud-Hebreeuwse woorden toe en gaat grijnzend zijn dood tegemoet. Denzel staat perplex, maar wordt weer wakker geschud als er een reeks moorden wordt gepleegd die de handtekening van de ter dood veroordeelde dragen. Ondertussen wordt hij steeds meer omringd door mensen die het Stones-nummer 'Time is on my side' neurieën. Geheimzinnigheid alom, waar Satan hoogstpersoonlijk een handje in blijkt te hebben. De duivel kon wel weer een filmrolletje gebruiken, en regisseur Gregory Hoblit (Primal fear) is nooit te beroerd om gevallen engelen te helpen opstaan.


Red corner moet de rol van Richard Gere in het mislukte The jackal doen vergeten. Gere stopt al zijn vrije tijd in de strijd voor de mensenrechten in Tibet, en met Red corner is hij definitief persona-non-grata in China geworden. De film doet een boekje open over het onmenselijke Chinese rechtssysteem, gezien door de ogen van een Amerikaanse advocaat. Hij wordt gearresteerd voor een moord die hij niet heeft gepleegd, en verzandt vervolgens in het doolhof van de Chinese justitie. Het schijnt daar geen uitzondering te zijn dat een moordenaar wordt neergeschoten vlak nadat hij is veroordeeld, waarna de rekening van de kogel wordt toegestuurd aan de familie. Samen met een Chinese advocate speurt hij naar de werkelijke moordenaars. Regisseur Jon Avnet speelt voor het eerst met vuur, want Red corner werd in China verboden. Hiervoor wist hij niemand tegen de schenen te schoppen met onschuldige films als Risky business, Fried green tomatoes en Up close and personal.

Red corner: Richard Gere wordt de mond gesnoerd.


Air bud is de hondse variant op Air Jordan. De golden retriever Buddy spant de basketbal-ster naar de kroon door de bal keer op keer in het mandje te gooien. Zielig is hij ook, want hij werd mishandeld door zijn vroegere baasje, een akelige clown. Deze kinderfilm rakelt hier een diepgewortelde angst voor clowns mee op, maar zoals het een komedie betaamt walst de film daar overheen. Belangrijker is de vriendschap met een eenzaam elfjarig jochie, die door de trouwe viervoeter eindelijk weer plezier in zijn leven krijgt. Buddy speelt in het echte leven ook basketbal, iets wat in Amerikaanse tv-shows tot in den treure is uitgebuit. Regisseur Charles Martin Smith speelde zelf ooit in Never cry wolf, waarin een schrijver tijdens zijn onderzoek naar wolven op de Noordpool zelf een beetje wolf werd.


Il ciclone, twee jaar geleden een reusachtige hit in moederland Italië, komt tot ons via een Amerikaanse distributeur. Disney verwierf de wereldrechten van producent Cecchi Gori en het Italiaanse origineel is dan ook niet meer dan een voorschot op de Amerikaanse remake die we mogen verwachten. Het briljante gegeven dat Disney zelf niet kon verzinnen: hitsig flamenco-gezelschap strandt bij Toscaanse boerderij en brengt alle bewoners het hoofd op hol. Vader Osvaldo, zijn twee potente zoons Levante en Libero en - pikant! - lesbische dochter Selvaggia worden wreed gewekt uit hun voortkabbelende bestaan door de komst van 'Il ciclone', het gezelschap met vijf sensuele danseressen dat zal optreden tijdens het dorpsfeest. Regisseur Leonardo Pierraccioni neemt tevens de rol van boerenzoon voor zijn rekening en krijgt in de persmap bovendien de mysterieuze credit 'subject' toebedeeld.

Il ciclone: Spaanse flamenco doet de Toscaanse hormonen gieren.


Les visiteurs 2: Les couloirs des temps is natuurlijk een vervolg op de film uit 1993 die slechts weinigen van u gezien hebben. Deel 1, eveneens geregisseerd door Jean-Marie Poiré, was een hit in Frankrijk en een flop in Nederland, want humor van dit kaliber (zie ook de Duitse komedies en Filmpje!) slaat zelden aan in het buitenland. Distributeur Concorde Film ging de mist in met deel 1, maar Buena Vista probeert het gewoon nog een keer met de Franse (maliën)kolder. Middeleeuwen en heden treffen elkaar in de zoektocht van Godefroy de Montmirail naar gestolen juwelen, waaronder een heilige ketting die vrouwen vruchtbaar houdt. Godefroy wordt gespeeld door Jean Reno, net voordat hij de strijd zou aanbinden met Godzilla. Daar was zijn helmpje nog mooi van pas gekomen.


Playing God herinnert heel vaagjes aan het Bad lieutenant-thema: hij die gezien zijn beroep het goede zou moeten doen, doet het tegendeel. Bij Ferrara speelde Harvey Keitel de gecorrumpeerde politieman, bij Andy Wilson speelt David Duchovny een gecorrumpeerde arts, en daarmee is het niveauverschil getekend. Duchovny, bekend van geheime dossiers en dito dagboeken op tv, raakt als verslaafde ex-chirurg in de misdaad verzeild en redt diverse aangeschoten boeven het leven. De opperboef wordt gespeeld door Timothy Hutton, een acteur die ook wel eens betere tijden heeft gekend. Duchovny werd door Maureen Dowd in The New York Times bestempeld als "the first Internet sex symbol with hair" en die paar woorden bieden meer vermaak dan de hele film.


Eve's bayou is bij voorbaat origineel doordat een Creoolse familie in de Tennessee Williams-traditie wordt geplaatst. Onderhuidse spanningen en verboden seksualiteit in Louisiana van 1962 zorgen voor de typisch zuidelijke Williams-broeierigheid, in dit geval aangevuld met een vleugje voodoo-mysterie. In haar goed ontvangen debuutfilm hanteert Kasi Lemmons, tot nog toe actief als actrice en scenarioschrijfster, het perspectief van de tienjarige Eve om het gezinsleed te kunnen ontrafelen. Hoewel omgeven door sterke vrouwen als oudere zus, moeder en tante, worstelt Eve vooral met haar dominante en overspelige vader. Verantwoordelijk voor die rol is de eveneens als producent fungerende Samuel L. Jackson, immer het aanzien waard. Kortom: in tegenstelling tot veel andere films in deze rubriek is er een flinke kans dat het hier een heel aardige film betreft.

Eve's bayou: Lynn Whitfield als trotse doch bedrogen echtgenote.

Mark Duursma/Mariska Graveland

Naar boven