Verwacht - oktober 1998, nr 193


Elizabeth speelt zich af ten tijde van de heerschappij van Elizabeth Tudor, die in 1559 tot koningin van Engeland werd gekroond. Deze onechte dochter van Hendrik VIII en Anna Boleyn zou uitgroeien tot de machtigste vrouw van Europa. Om dit doel te bereiken moest zij vele complotten en moordaanslagen verijdelen, en haar liefdesleven opgeven. Elizabeth stond midden in de Gouden Eeuw, was de beschermvrouwe van Shakespeare en zou bekend worden als Gloriana, The Virgin Queen. De regie van deze historische thriller is in handen van de Indiër Shekhar Kapur, die hier bekend werd door het controversiële Bandit Queen, een koningin van geheel andere orde dan de welvarende Elizabeth I.

Elizabeth: koningin Elizabeth blijft argwanend.


De brief die nooit verzonden werd is de tweede film van Mikhail Kalatozov (vooral bekend dankzij de liefdesgeschiedenis van Als de kraanvogels overvliegen) die hier in korte tijd heruitgebracht wordt. Na de wereldwijde zegetocht langs filmfestivals van de gerestaureerde versie van Soy Cuba en het succes ervan in de Nederlandse filmtheaters acht het Nederlands Filmmuseum de tijd nu rijp voor een film die het propaganda-jargon van Soy Cuba paart aan de visuele wervelwind van De kraanvogels. Een troepje diamantzoekers trekt naar Siberië om hun fortuin te beproeven en wordt daar geconfronteerd met dood, liefde, misère en hun eigen koppige pioniersgeest. Maar dat laatste lijkt alleen voor de hedendaagse toeschouwer zo, Kalatozov bracht natuurlijk juist een ode aan hun onverzettelijke idealisme.


Halloween: H20 slaat niet op de scheikundige aanduiding voor water, maar moet worden uitgesproken als 'age twenty', de precieze leeftijd van de eerste, klassiek geworden Halloween-film van John Carpenter. De hernieuwde belangstelling voor zijn film heeft echter niets te maken met een ode aan het origineel, maar veel meer met de dollars die Scream 1 & 2 hebben opgebracht, net als H20 ook afkomstig uit de pen van scenarioschrijver Kevin Williamson. Ook nu verpest de gemaskerde psychopaat Michael Myers het Halloween-feestje tijdens een zomerkamp, waar ook scream queen Jamie Lee Curtis, die debuteerde in Halloween, weer van de partij is. Regisseur Steve Miner trainde zich in het vak sequel-maker met Friday the 13th II & III.

Halloween: H20: Jamie Lee Curtis schrikt nogmaals van Michael Myers.


Blade dook in 1973 op in de Marvel-comic 'Tomb of Dracula' en was een van de eerste zwarte stripboek-helden, samen met Spawn, die ook recentelijk werd verfilmd. Wesley Snipes speelt in de film van regisseur Stephen Norrington de vampierjager Blade, die zelf ook niet helemaal zuiver bloed door zijn aderen heeft stromen. Hij kruist de degens met Deacon Frost (Stephen Dorff), leider van een geheim genootschap vampieren dat van plan is de mensheid te vernietigen. Let vooral op de bijrollen van Traci Lords, die verwoede pogingen doet haar imago als pornokoningin van zich af te schudden, en Udo Kier, legendarisch in Andy Warhol's Dracula.


Freddy the frog is een animatiefilm van de uit Belgrado afkomstige Jon Acevski over een kikker die het culturele erfgoed van Engeland wil redden. Freddy was ooit prins Frederic, maar werd door zijn boosaardige tante omgetoverd in een kikker. Dat weerhoudt de Franse geheime dienst er niet van het beestje in te schakelen als geheim agent F.R.O.7, die onderzoek moet doen naar de verdwijning van de Big Ben en Buckingham Palace. De discutabele moraal van het sprookje is dat deze toeristische trekpleisters de levensader van het land vormen.


Small soldiers vertoont overeenkomsten met Toy story, de computeranimatie-film die bij het acteursgilde de vrees wekte dat zij niet langer meer nodig waren om een levensechte film te maken. Regisseur Joe Dante (Gremlins, Matinee) doet weer een stapje terug en laat echte acteurs spelen tegenover uit de computer afkomstige speelgoedsoldaten. De inwoners van Ohio worden opgeschrikt door een Commando Elite van tot leven gekomen speelgoedsoldaten, die kille namen dragen als Major Chip Hazard, Link Static en Nick Nitro. Zij terroriseren de wanstaltige maar vriendelijke Gorgonites, die het vast minder goed doen aan de kassa's van de speelgoedwinkels dan de Commando Elite.

Small soldiers: kleine soldaten voelen zich heel wat.


Serengeti symphony is een natuurfilm van Hugo van Lawick, die eerder een lofzang op het wildleven gaf met People of the forest en The leopard son. Jaren bracht deze Nederlandse baron door in een tentje in het Serengeti-park in Tanzania. Van Lawick is gespecialiseerd in het dramatisch in beeld brengen van de dagelijkse beslommeringen van wrattenzwijnen, krokodillen en miereneters. Hij vond goed gezelschap bij Laurens van Rooyen, die de film voorzag van populair-klassieke muziek. Een koele observator is Van Lawick niet, want wie de natuur aan de man wil brengen, ontkomt blijkbaar niet aan het toedichten van menselijke trekjes aan wilde dieren.


The parent trap wordt hier nagesynchroniseerd als Dubbel & dwars uitgebracht, in de serie 'Disney op herhaling' - het vervolg op 'Disney feliciteert Disney'. Het gebrek aan creativiteit van de Disney-studio heeft een gapend gat achtergelaten, en wordt al jaren opgevuld met 'remakes' van oude kassuccessen. Dubbel & dwars was en is een meidenfilm over een eeneiige tweeling, die niet van elkaars bestaan afweet. Als ze elkaar toevallig op een zomerkamp tegen het lijf lopen, smeden ze het plan om hun gescheiden ouders (Dennis Quaid en Natasha Richardson) bij elkaar te krijgen; de afloop zullen wij u niet verklappen. Regisseur Nancy Meyers maakt hiermee haar debuut, na eerder als scenarist en producent te hebben meegewerkt aan Private Benjamin en Father of the bride 1 & 2, ook al een opgewarmd succes uit de jaren vijftig.


Dr. Dolittle is een meer risicovolle 'remake' van een oude film: Doctor Dolittle (1967) leidde toentertijd bijna tot het faillissement van zijn studio. Scoren lijkt ook nu gemakkelijk gezegd dan gedaan: haal Eddy Murphy weer eens van stal, geef hem een stetoscoop en laat hem met de dieren praten. Tot een komisch resultaat hoeft dit concept echter niet te leiden. Zo valt een marmot Dr. Dolittle per telefoon lastig met banale grappen en scheldt een hond hem uit voor 'zultkop', die vervolgens anaal gepenetreerd wordt tijdens een doktersinspectie. Regisseur Betty Thomas fungeerde eerder als doorgeefluik voor een populaire komiek met Private parts, de zelfingenomen autobiografie van radiofenomeen Howard Stern.


Taxi biedt veel autoraces door de smalle straten van Marseille, en veel heibel rondom een bende Duitse overvallers. Luc Besson (The fifth element) schreef het scenario en produceerde deze Franse actiekomedie van Gérard Pirès, die een hele reeks onbekende acteurs regisseerde. De hoofdrol is weggelegd voor een taxichauffeur die denkt dat hij een Formule 1-rijder is, en de bijrollen zijn toebedeeld aan pizzakoeriers. Voor de liefhebber.

Mariska Graveland

Naar boven