Verwacht - november 1998, nr 194


There's something about Mary komt uit de stal van Peter en Bobby Farrelly, de makers van Dumb and dumber en Kingpin, twee van de meest idiote komedies van de afgelopen jaren. Ook hun nieuwste blinkt uit in sublieme smakeloosheid. Het begint al met de pijnlijk verlopen prom night van de sukkelige Ted, die zijn rits dichtdoet terwijl zijn piemel er nog tussen zit en net op dat moment betrapt wordt door zijn beeldschone date Mary (Cameron Diaz). Achttien jaar later spoort hij haar op met behulp van een louche privédetective (Matt Dillon met foute snor), die op zijn beurt valt voor de charmes van Mary. In hun strijd om de liefde wordt geen middel geschuwd en geen fatsoensnorm gespaard. Zanger Jonathan Ritchman, specialist in de mierzoete liefde, levert te pas en te onpas commentaar op hun perikelen in dit vulgaire broertje van My best friend's wedding.

There's something about Mary: Matt Dillon als louche privédetective.


Lock, stock and two smoking barrels werd in Engeland onder luid hoera-geroep binnengehaald als het zoveelste bewijs van de Britse film-renaissance. De openingsweken van deze komedie versloegen die van Trainspotting, een jaar na het record-succes van de lowerclass-komedie The full monty. Lock, stock and two smoking barrels deint allerminst mee op de golven van de sociaal-realistische komedie. Debutant Guy Ritchie blijft aan de oppervlakte met het volgen van een groep oplichters, die binnen een paar dagen een half miljoen moet terugbetalen aan een stel gangsters na een desastreus verlopen pokerspel. Engagement is enkel te bespeuren in het recruteren van echte zware jongens voor de rollen van gangsters, onder het motto 'ex-gedetineerden hebben ook recht op een plekje op de werkvloer'. Lenny McLean (in de rol van Barry the Baptist, zo genoemd omdat hij wanbetalers onderdompelt in een teil met water) onderhoudt banden met de georganiseerde misdaad, werd verdacht van moord en heeft achttien maanden in de gevangenis doorgebracht. Vinnie Jones botvierde als voetballer al meerdere malen zijn agressie op zijn tegenspeler, en is veroordeeld voor het molesteren van zijn buurman.

Lock, stock and two smoking barrels met echte zware jongens.


The horse whisperer speelt zich net als het door Robert Redford eerder geregisseerde drama A river runs through it af in Montana. Hier leeft een cowboy annex sjamaan (gespeeld door Redford zelf), die in de wijde omtrek bekend staat als heler van het psychische gekwelde dier. Zijn tactiek bestaat eruit veelvuldig naar het dier te staren, waarna deze zijn innerlijke pijn weet te overwinnen. Tegen de achtergrond van de fotogenieke Rocky Mountains ontstaat een hechte band tussen deze new age-figuur en een eenbenig meisje uit New York, dat na een ongeluk met haar paard heil bij hem heeft gezocht. De plot lijkt rechtstreeks te zijn gejat van een stripverhaal uit het vroegere meisjesblad Tina, ware het niet dat de gelijknamige bestseller van Nicholas Evans veelvuldig is geroemd in Amerika. Ook heeft Redford zijn kwaliteiten als regisseur meerdere malen bewezen, met als voorlopig hoogtepunt Quiz Show. Het vereist dan ook een groot regietalent en goede acteurs (Kristin Scott Thomas, Diane Wiest) om de drakerige ingrediënten het aanzien waard te geven.

The horse whisperer: Robert Redford als sjamaan.


The negotiator geeft alle ruimte aan Samuel L. Jackson en Kevin Spacey om hun charisma te benutten. Deze actiethriller draait om het rollenspel tussen twee onderhandelaars bij de politie, waarbij de één (Jackson) wordt verdacht van fraude en een groep mensen gijzelt om zijn onschuld te bewijzen, waarna de ander (Spacey) hem probeert om te praten. Jackson is echter van alle onderhandeltrucs op de hoogte, net zoals regisseur F. Gary Gray alle actietrucs haarfijn kent. Maar uiteindelijk is het spektakel ondergeschikt gemaakt aan de vele manipulatieve gesprekken tussen beide goedgebekte mannen. Gary Gray regisseerde eerder het niet in Nederland uitgebrachte drama Set it off met rapster Queen Latifah, en maakt daarvoor videoclips voor andere rappers als Ice Cube en Coolio. Met The negotiator lijkt Gary Gray kostje nu in Hollywood te zijn gekocht.

The negotiator: Samuel L. Jackson en Kevin Spacey zijn gestopt met praten.


Soldier zou vroeger linea recta naar een van de in slechte actiefilms gespecialiseerde bioscopen zijn verbannen. Helaas is die tijd waarin softporno en kung fu-films nog gewoon in de matinee draaiden voorbij. In deze tijd zou Soldier direct naar de videotheek gaan, om ergens op de schappen tussen Rutger Hauers nieuwste post-apocalyptische sf-film te belanden. Het is dan ook een godswonder dat Soldier gewoon in de bioscoop wordt uitgebracht. Kurt Russell staat blijkbaar nog steeds garant voor het minimaal benodigd aantal bezoekers om de filmkopieën te bekostigen. Hij speelt een, u raadt het al, soldaat, die in de verre toekomst de strijd aanbindt met voorgeprogrammeerde moordmachines. Op een desolate planeet leert hij zelf voor het eerst emoties kennen. Regisseur Paul Anderson combineert met Soldier zijn eerdere actiefilm Mortal kombat en zijn sf-film Event horizon. Voeg twee succesformules bij elkaar, en je hebt een nieuwe hit, moet hij hebben gedacht. We wachten rustig af.

Mariska Graveland

Naar boven