Juni 1999, nr 201

South Park

Barbra Streisand aast op de wereldmacht

Grote kans dat de meeste mensen alleen maar hebben gehoord hoe leuk South Park is, of 's nachts wel eens hebben gedanst op Isaac Hayes 'Chocolate salty balls' maar de animatieserie die de bron is van al dit plezier nooit hebben kunnen zien. Conservatieve politici hebben de tv-serie al bestempeld als satanisch, skaters lopen ermee weg en deze maand gaat de bioscoopfilm in Amerika in première. Canal+ komt al die mensen tegemoet die niet weten waarom de uitroep 'Oh my God, they killed Kenny!' grappig is, door 32 afleveringen ongecodeerd uit te zenden.

Achter bedriegelijk kinderachtig getekende figuren schuilt een verderfelijke wereld.

De Amerikaanse fans van het eerste uur klagen steen en been op internet over de groeiende populariteit van South Park. Plots waren ze niet meer de enigen op school die een t-shirt droegen met de tekst 'Oh my God, they killed Kenny!' Kenny is een van de vier getekende hoofdpersonen uit South Park, en elke aflevering sterft hij een gruwelijke dood om de volgende keer gewoon weer van de partij te zijn. Valt niet het ruimtestation MIR op zijn hoofd, dan wordt hij wel opgepeuzeld door een bende gemuteerde kalkoenen.
Wie nu jong is in Amerika is niet cool als hij niet op de juiste momenten een van de personages kan citeren. Je krijgt onmiddellijk medelijden met al die net niet stoere jongens die toch proberen mee te doen, maar precies op het verkeerde moment 'Kick the baby!' roepen.
Dat babyschoppen is de favoriete bezigheid van de achtjarige Kyle, die net als iedereen in het stadje South Park in de Rocky Mountains behoorlijk verknipt is. In de aflevering 'Cartman's mom is a dirty slut' wordt bijvoorbeeld onthuld dat de keurige moeder het met iedereen in het dorp doet. Later blijkt dat ze een hermafrodiet is en ooit heeft geposeerd voor Crack Whore Magazine.
De serie is een opeenstapeling dit soort buitenissige vondsten. Zo zal de sukkelige schoolmeester, die eerst nog met monotone stem verkondigde: 'Drugs are bad', kort daarna zelf de geneugten van LSD ondervinden. En dan dat broodmagere Ethiopische kindje, Starvin' Marvin genaamd, dat enkel en alleen door de South Park kids is geadopteerd omdat je er zo'n mooi sporthorloge bij krijgt. Ook Jezus is van de partij, met een eigen talkshow waarin hij desgevraagd adviezen geeft bij netelige kwesties.

Heksenjacht
Het is te hopen dat de bioscoopfilm South Park: Bigger, longer and uncut, die deze maand in Amerika uitkomt, net zo grappig is als de serie en dat die 'uncut' uit de titel wordt waargemaakt. De synopsis is veelbelovend en zelfs actueel: de rode draad vormt een heksenjacht op films die een slechte invloed op de jeugd zouden hebben. De South Park kinderen zien zo'n 'verderfelijke' film waarna ze hem prompt op het schoolplein beginnen te imiteren. Ouders en leraren raken daarvan zo in paniek dat ze de acteurs uit de film de doodstraf geven en de oorlog verklaren aan het land van herkomst, Canada. Kenny gaat uiteraard weer dood, en zal in de hel onder anderen Saddam Hoessein ontmoeten.
Het scenario moet al voor het bloedbad in Littleton zijn geschreven, maar het lijkt erop dat er kritiek wordt geleverd op de hypocriete reacties die oprispen als er weer een zondebok voor geweldsuitbarstingen moet worden gevonden. Na Littleton dreigde The basketball diaries uit de videotheek te worden verbannen, Leonardo DiCaprio bood onbegrijpelijkerwijs openlijk zijn excuses aan voor het feit dat hij in die film een regenjas droeg, en zanger Marilyn Manson viel definitief door de mand als nep-griezel door een aantal optredens af te zeggen 'uit begrip voor de situatie'.

Deurmatten
South Park is een miljoenenbusiness geworden, dankzij de gouden formule om de meest krankzinnige plots ('hekserige Barbra Streisand probeert de wereldmacht te veroveren') te koppelen aan houterig getekende figuurtjes, die niet kunnen lopen maar onhandig door het beeld schuiven. Op internet wordt echter al melding gemaakt van afgeprijsde petjes, t-shirts en South Park-deurmatten. De echte fans zijn afgehaakt en meelopers staan bekend om hun vluchtige smaak, dus wellicht zal South Park ingehaald worden door een andere nietsontziende tekenfilmserie: 'Ain't life swell'. Hierin staat een New-Yorkse familie centraal, waarvan de vader derde-wereldkinderen in zijn mijnenfabriek exploiteert en moeder een kind van haar eigen zoon heeft.
South Park is dan misschien wel gedurfd, het werkt eerder op de lachspieren dan dat het de gemoedsrust verstoort. Politieke incorrectheid blijft verkopen, maar wil je echt via tekeningen provoceren en ontroeren dan moet je Robert Crumb heten.

Mariska Graveland

South Park
Canal+ 2 zendt op 5 juni van 14.00 tot 3.00 uur een marathonuitzending van 32 afleveringen uit, ongecodeerd dus door iedereen te ontvangen.
Bel voor de uitzendfrequentie bij u in de regio: 0900-1727.
Officiële South Park-website: www.comedycentral.com/southpark, naast duizenden andere sites waarop verwoede discussies worden gevoerd over de vertalingen van Kenny's onverstaanbare gemompel en ander belangrijke kwesties.
Video's met South Park-afleveringen zijn te huur en te koop bij de betere videotheek (onder ander Moviecenter in Amsterdam).
De bioscoopfilm wordt wellicht in een later stadium uitgebracht door Warner Bros.

Naar boven