Verwacht - juli/augustus 1999, nr 202


The wild wild west moet de zomerhit in Amerika worden, als de recente klappers Star Wars en The mummy wat zijn ingezakt. In deze kruising tussen een James Bond-film, een western en Men in black (niet toevallig ook geregisseerd door Barry Sonnenfeld) speelt Kenneth Branagh de diabolische Dr. Loveless, die zich voortbeweegt in 'The tarantula', een monsterlijk vehikel in de vorm van een spin. Twee geheim agenten (Will Smith en Kevin Kline) zitten achter hem aan met behulp van de meest uitzinnige wapens. Sexy vrouwen ontbreken ook niet - let daarbij op ons eigen fotomodel Frederique van der Wal, die later dit jaar haar opwachting zal maken in Woody Allens Celebrity. (Te zien vanaf 29 juli).

The wild wild west: James Bond meets Frederique van der Wal (tweede van rechts).


Varsity blues is een sportfilm zoals die alleen in Amerika wordt gemaakt: football, mooie meisjes in bikini en een wrede coach. Het handige van een sportfilm is dat de regisseur zijn hoofd niet hoeft te breken over het einde; een wedstrijd, een aftellende klok en een winnaar, en klaar is Kees. Regisseur Brian Robbins heeft wel één gouden greep gedaan door Jon Voigt te casten als tirannieke coach. Voigt schreef filmgeschiedenis als treurige dekhengst in Midnight cowboy, en heeft zich nu al een aantal jaren toegelegd op het spelen van schurken (Mission: impossible, U-turn, The rainmaker). Nog onopgehelderd is of het toeval is dat de haardracht van de coach grote gelijkenis vertoont met die van Louis van Gaal. (Te zien vanaf 8 juli).


Baby geniuses hoopt de kijker te plezieren door baby's in de disco op 'Staying alive' te laten dansen. Dit klinkt leuker dan het is, want het baby-genre (Look who's talking, Baby's day out) maakt regelmatig de fout om grappen over kinderen te verwarren met infantiele humor. De plot van Baby geniuses scoort in ieder geval hoog op de lijst van 'meest ridicule scenario aller tijden' en wedijvert daarmee met Junior, waarin Arnold Schwarzenegger een hoogzwangere wetenschapper speelt. Bob Clark, die faam verwierf door Porky's pikante pretpark te regisseren, heeft nu zijn tanden gezet in een verhaal rondom twee megalomane geleerden (Kathleen Turner en Christopher Lloyd) die ervan overtuigd zijn dat brabbelende baby's elkaar kunnen verstaan. De theorie is gebaseerd op het Tibetaanse geloof dat baby's over een universele kennis beschikken. Helaas is van hun genialiteit niets te merken in de film, want de zuigelingen blijken vooral over hun luiers te discussiëren. (Te zien vanaf 22 juli).

Baby geniuses: Kathleen Turner in Serial mom voor zuigelingen.


10 things I hate about you is de meest recente bijdrage aan de golf van Amerikaanse tienerfilms die gebaseerd zijn op klassiekers uit de wereldliteratuur. Na Clueless ('Emma'), She's all that ('Pygmalion') en Cruel intentions ('Les liaisons dangereuses') kunnen de tieners nu hun kennis van Shakespeare bijspijkeren met 10 things..., dat 'geïnspireerd' is op 'The taming of the shrew'. Het hoogtepunt in de Shakespeare-revival is vooralsnog Arnold Scharzenegger die als Hamlet in Last action hero tegen een schedel praat. De oude bard komt er in het debuut van Gil Junger een beetje bekaaid vanaf. De personages mogen dan wel Stratford en Verona heten, voor de rest houden ze zich gewoon aan het genre: er wordt weer naar het slotbal uitgekeken, en ook de weddenschap om een meisje te versieren ontbreekt niet. Binnenkort wordt The rage: Carrie 2 verwacht, waarin Carrie hopelijk weer liters varkensbloed meeneemt om het slotbal vreselijk te verstieren. (Te zien vanaf 12 augustus en 9 september).


Office space wordt aangeprezen met de slogan 'Work sucks', waarmee de moraal van het verhaal goed is samengevat. Het kantoor, de gevangenis van de loonslaaf, de kathedraal van de middelmatigheid; de vier computerprogrammeurs in Office space hebben er schoon genoeg van, en bedenken slinkse manieren om onder het werk uit te komen. Een ieder die weleens op kantoor heeft gewerkt zal veel herkennen in de satire: de files, de 'paper jam' van het faxapparaat, Tetris spelen om de verveling te verdrijven, de superieuren die je keer op keer vertellen dat je een kaft om de verslagen moet doen. In de regiestoel zat Ron Livingston, bedenker van de animatieseries 'Beavis and Butthead' en 'King of the hill'. (Te zien vanaf 22 juli).


Sliding doors heeft veel weg van Lola rennt en Kieslowski's Blind chance, want ook de debuutfilm van Peter Howitt gaat over de gevolgen die kleine incidenten kunnen hebben voor het verloop van je leven. De film bestaat uit twee delen; in het ene mist Gwyneth Paltrow de metro, waarna ze een charmante minnaar misloopt, in het andere haalt ze de metro op het nippertje, waarna ze bij thuiskomst haar vriend met iemand anders in bed aantreft. Sliding doors werd gemaakt voordat Gwyneth zich onsterfelijk belachelijk maakte door tijdens de Oscaruitreiking in de meest hysterische huilbui aller tijden uit te barsten. (Te zien vanaf 22 juli).

Sliding doors: Gwyneth meets Kieslowski.


Next stop Wonderland is de Sleepless in Seattle van de Amerikaanse independents. In deze romantische komedie van Brad Anderson zijn een nachtzuster (The daytrippers' Hope Davis) en een loodgieter voor elkaar geschapen, maar weten dat zelf nog niet. Wonderland, Boston is de eindhalte van de trein waar zij beiden elke dag in reizen, maar ze zullen tot het einde van de film moeten wachten voordat ze elkaar ontmoeten. De film wil hiermee de vrijgezellen onder het publiek een hart onder de riem steken en herstelt het aloude spreekwoord 'op elk potje past een dekseltje' in ere. (Te zien vanaf 29 juli).


Swing zal als een voetnoot in de filmgeschiedenis worden bijgeschreven als het debuut van de bijna vergeten Engelse zangeres Lisa Stansfield. Ze wordt vergezeld door Clarence Clemons, saxofonist bij Bruce Springsteens E-Street Band, als ex-gevangene die een potje mag toeteren als lid van een Liverpoolse swingband, waarin ook een psychotische skinhead en een manische voetbalfan hun muzikale talenten proberen te ontplooien. Hun eerste optreden wordt een ramp, maar omdat de film van Nick Mead een optimistisch niemendalletje is, laat Lisa zich daardoor niet uit het veld slaan en baant ze zich al schnabbelend een weg naar het einde. (Te zien vanaf 15 juli).

Swing: Lisa Stansfield in het schnabbelcircuit.


Never been kissed probeert ons van het ondenkbare te overtuigen: de vroegrijpe Drew Barrymore speelt een 25-jarige krantenredacteur die nog nooit is gekust en altijd gepest werd op school vanwege haar bril en puistenkop. Dit weten we omdat ze voor de krant undercover gaat bij een middelbare school, om zo een diepgravende reportage te maken over het wel en wee van tieners. Tegelijkertijd spelen haar trauma's op, waar Raja Gosnell (Home alone 3) behendig overheen walst om plaats te maken voor, zoals de titel al verklapt, romantische escapades. (Te zien vanaf 19 augustus).


Plunkett & MacLeane baseerde zich op de levens van twee struikrovers die anno 1749 hun grote slag dachten te slaan door te infiltreren in de upperclass van Londen. Waarschijnlijk waren de echte Plunkett en MacLeane niet zo gelukkig dat ze, zoals hun vertolkers in de film wel is overkomen, tegen een pijprokende Liv Tyler zijn aangelopen. De avonturenfilm bevat talloze anachronismen, die debuterend regisseur Jack Scott, zoon van Ridley, er naar eigen zeggen bewust in heeft gestopt. We geven hem het voordeel van de twijfel. (Te zien vanaf 19 augustus).

Plunkett & MacLeane: zoek de pijp van Liv Tyler.


Life is de onbescheiden titel van een komedie met Eddie Murphy en Martin Lawrence als twee gevangenen. Dit klinkt erger dan het is, want de film kreeg in Amerika onverwacht goede kritieken en werd geregisseerd door Ted Demme, die met Beautiful girls heeft bewezen acteerprestaties en scenario belangrijker te vinden dan de makkelijke lach. Murphy en Lawrence worden gedurende de film zestig jaar ouder, want beiden zijn, ten onrechte, tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Onnodig te zeggen dat ze ondanks alle ellende de humor van het leven blijven inzien. (Te zien vanaf 5 augustus).


Universal soldier: The return is de spitsvondige titel van een harde actiefilm, waarin Jean-Claude Van Damme hersteld is van zijn avonturen als robotsoldaat, en nu zelf de leiding krijgt over het trainingsprogramma van de kille vechters. De duivelse computer SETH gooit roet in het eten, waarna de plot onbeschaamd voortdendert, iets wat aan voormalig stuntman en nu debuterend regisseur Mic Rogers wel besteed is. (Te zien vanaf 19 augustus).


The Thomas Crown affair is een remake van de gelijknamige misdaadfilm uit 1967, waarin misdaadgenie Steve McQueen en privé-detective Faye Dunaway met elkaar in de clinch lagen. In de nieuwe versie van John McTiernan (Die hard) gaan Pierce '007' Brosnan en Rene Russo met elkaar stoeien nadat Pierce een bankoverval heeft georganiseerd waarbij vijf mannen, die elkaar niet kennen, razendsnel en met succes te werk gaan. (Te zien vanaf 19 augustus).

The Thomas Crown affair: Pierce Brosnan en Rene Russo vinden elkaar spannend.


Verder:
Wegens het onvoorspelbare uitbrengbeleid van sommige distributeurs zullen de volgende films, die eerder in de Filmkrant zijn besproken, deze zomer uitkomen: Waking Ned (vanaf 15 juli), Pleasantville (vanaf 29 juli), The man with rain in his shoes (vanaf 29 juli) en The odd couple II: Travelin' light (vanaf 26 augustus).
Vlak voor het ter perse gaan van dit nummer zijn er plots vijf films toegevoegd aan de releaselijst, te weten: In dreams, een thriller van Neil Jordan (The crying game, The butcher boy) waarin een kunstenares (Annette Bening) een nachtmerrie heeft over een gekidnapped kind dat in een appelboomgaard ronddwaalt. Ze is ervan overtuigd dat ze een soort psychische link met een seriemoordenaar heeft. (Te zien vanaf 29 juli).
Place Vendôme, een misdaadfilm van Nicole Garcia, over de vrouw van een corrupte juwelier (Catherine Deneuve), die zich staande probeert te houden in het misdadige milieu. Deneuve won hiervoor de prijs voor de beste actrice op het afgelopen Filmfestival van Venetië. (Te zien vanaf 22 juli).
Xiu Xiu: The sent down girl, een drama van Joan Chen, dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de Culturele Revolutie. Een meisje wordt tegen haar zin naar Tibet gezonden om te gaan studeren, waar een pooier haar voorspiegelt dat hij haar naar huis kan brengen, maar daarvoor moet ze eerst het bed delen met verscheidene mannen. (Te zien vanaf 22 juli).
Nettoyage à sec, een Frans drama van Anne Fontain, waarin veteraan Miou-Miou en Charles Berling een ouder echtpaar spelen wiens leven op zijn kop wordt gezet door de ontmoeting met een travestiet. (Te zien vanaf 29 juli).
Wing commander, een sciencefictionfilm in het B-genre van Chris Roberts, dat gebaseerd is op het gelijknamige spel. In de 27e eeuw wordt de aarde bedreigd door het Kilrathi Empire. Met Jürgen Prochnow en David Suchet. (Te zien vanaf 19 augustus).

Mariska Graveland

Naar boven