Verwacht - juli/augustus 2001, nr 224


The king is alive draagt het stempel Dogma 4. Kristian Levring behoorde samen met Lars von Trier, Thomas Vinterberg en Søren Kragh-Jacobson tot de originele ondertekenaars van het Dogma-manifest uit 1995. Dit horrordrama behelst een stel busreizigers die met panne stranden in de woestijn van Namibië en een alternatieve voorstelling van Shakespeare's King Lear opvoeren terwijl ze op hulp wachten. (Te zien vanaf 28 juni)


Calle 54 is een fraai eerbetoon aan de beste latinjazzmuzikanten van deze tijd, waaronder de vorig jaar overleden Tito Puente. Op uitnodiging van regisseur Fernando Trueba (Belle epoque) maakten zij speciale opnamen in de New-Yorkse Studio 54 waar de film zijn titel aan ontleent. De documentaire gedeelten steken helaas een beetje mager af tegen de muzikale hoogstandjes. (Te zien vanaf 12 juli)

Latin jazz in Calle 54.


Evolution werd in de Amerikaanse media omgedoopt tot Devolution en Alienbusters, nadat de critici doorkregen dat regisseur Ivan Reitman zijn eigen Ghostbusters-concept nog eens dunnetjes had overgedaan. De tachtig miljoen dollar kostende scifi-komedie, met David Duchovny en Orlando Jones, deed het ook aan de kassa veel minder goed dan verwacht. (Te zien vanaf 5 juli)


One night at McCool's betekent het Hollywood-debuut van de Nederlandse Noor Harald Zwart (Hamilton). Het scenario van deze amusante zwarte komedie rond femme fatale Liv Tyler werd geschreven door Stan Seidel, die vorig jaar op 48-jarige leeftijd overleed aan de ziekte van Crohn. De film werd geproduceerd door Furthur Films, de nieuwe productiemaatschappij van Michael Douglas. (Te zien vanaf 5 juli)


Valentine moet het vooral hebben van de verleidelijke vormen van de vijf vrouwelijke hoofdrolspelers, onder wie Katherine Heigl en voormalig Bond-babe Denise Richards, die worden belaagd door een moordenaar met een masker, een mes en meer mooi marteltuig. Deze dertien in een dozijn tienerhorrorfilm van Jamie Blanks (Urban legend) is gebaseerd op een boek van de Amerikaanse schrijver Tom Savage. (Te zien vanaf 12 juli)

Valentine: Weer een feestdag verstierd.


Lara Croft: Tomb raider slaagt er in om van Angelina Jolie de meest succesvolle vrouwelijke actiester sinds Sigourney 'Alien' Weaver te maken, onder meer dankzij een Amerikaans openingsweekend van een kleine vijftig miljoen dollar. De verfilming van de populaire videogame werd geregisseerd door Simon West (The general's daughter). Plannen voor twee vervolgfilms liggen al klaar. (Te zien vanaf 19 juli)


The hole is gebaseerd op de gelijknamige cult-roman van Guy Burt. In deze op een dure Britse kostschool gesitueerde thriller ontdekken vier jongeren een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog, waarin ze vervolgens opgesloten raken. De vraag is wie dat op zijn geweten heeft. Nick Hamm (Talk of angels) regisseerde Thora Birch, Desmond Harrington en Embeth Davidtz. (Te zien vanaf 26 juli)


Yamakasi komt uit de koker van Taxi-producent Luc Besson. In deze door Ariel Zeitoun geregisseerde actiekomedie met maatschappijkritische boodschap vereenzelvigt een aantal jonge Franse allochtonen zich met oude Japanse samoerai. Samen proberen ze het leven te redden van een kind dat dringend een harttransplantatie nodig heeft. (Te zien vanaf eind juli)


Down to earth van Chris & Paul Weitz (American pie) is een remake van het Warren Beatty-verhikel Heaven can wait (1978), dat al een remake was van Here comes Mr. Jordan (Alexander Hall, 1941). Het uitgangspunt van een man die door Gods hulpje wordt opgehaald voor zijn tijd is gekomen en dan op zoek moet naar een ander lichaam, is intact gebleven, zij het dat het nu eens niet om een blanke sportman gaat maar om een zwarte komiek (Chris Rock). (Te zien vanaf 9 augustus)


Get Carter was een klassieke Britse wraakthriller uit 1971 van Mike Hodges met een onvergetelijke hoofdrol van Michael Caine. Hoewel niemand er om had gevraagd, is er nu een nieuwe versie, met Sylvester Stallone als Carter, die werd geregisseerd door Stephen Kay. De film flopte enorm in Amerika, zoals de meeste door Elie Samaha geproduceerde films. Caine zelf duikt ook nog even op. Puur voor het geld, zo heeft hij toegegeven. (Te zien vanaf 9 augustus)

Get Carter: Sylvester Stallone als Michael Caine.


Heartbreakers slaagt erin om de kijker te doen geloven dat Sigourney Weaver en Jennifer Love Hewitt moeder en dochter zijn. Dit familiebedrijfje is erin gespecialiseerd om rijke, oude mannen geld uit de zak te kloppen: trouw met mams, slaap met dochterlief en betaal beiden uit. Althans tot ze Gene Hackman tegenkomen in deze criminele komedie van David Mirkin. (Te zien vanaf 9 augustus).


Someone like you had aanvankelijk dezelfde titel als het boek van Laura Zigman waarop de film van de onlangs nog in Bounce als acteur te bewonderen Tony Goldwyn is gebaseerd: Animal Husbandry. Het moet gezegd: de nieuwe, anonieme titel dekt de lading uitstekend, want er is niks wat deze romantische komedie over een vrouw (Ashley Judd) die moet kiezen uit twee mannen (Hugh Jackman of Greg Kinnear) van talloze anderen onderscheidt. (Te zien vanaf 9 augustus)


Josie and the Pussycats bestaat uit de actrices Rachel Leigh Cook, Tara Reid en Rosario Dawson. Samen vormen zij een popgroep die zich in deze tienerfilm van Kenneth Edmonds met vrolijke punkpopliedjes een weg naar de top van de hitparade baant. Amerikaanse tieners luisteren echter liever naar Britney Spears en Christina Aguilera, waardoor de film niet de top van de filmlijsten wist te halen. (Te zien vanaf 16 augustus)

Josie and the Pussycats moeten concurreren met Britney.


Bless the child moet regisseur Chuck Russell hebben gedacht na het zien van The sixth sense. In deze matige occulte thriller probeert Kim Basinger de met goddelijke gaven gezegende dochter van haar verslaafde zuster te beschermen tegen een door Rufus Sewell geleide new age-organisatie, die in dienst van de duivel opereert. (Te zien vanaf 16 augustus)


Final fantasy: the spirits within betekent volgens de eerste berichten een grote stap vooruit op het gebied van fotorealisme in computeranimatiefilms. Hironobu Sakaguchi regisseerde dit sciencefictionverhaal over een wetenschapster die de wereld probeert te redden van een invasie van buitenaardse wezens. Met stemmen van Alec Baldwin, Steve Buscemi en James Woods. (Te zien vanaf 16 augustus)


Jurassic Park 3, Dr. Dolittle 2, Scary movie 2 & Crocodile Dundee in Los Angeles (3) zorgen er met hun cijfertjes achter de titel voor dat de zomer van 2001 de geschiedenis ingaat als de 'summer of sequels'. Wat dat betekent? Meer dino's in JP3, zij het dit keer niet geregisseerd door Steven Spielberg, maar door Joe Johnston (Jumanji). Meer pratende dieren en de man die met ze kan communiceren in DD2, waar Eddie Murphy zijn status als koning van de sequels bevestigt onder regie van Steve Carr. Meer melige (horror)parodieën in SM2, onder leiding van Keenen Ivory Wayans en met een cameo van James Woods (die de zieke Marlon Brando verving) als priester die een exorcisme uitvoert. En weer die maffe Aussie in CD3. Dertien jaar na de vorige aflevering komt Paul Hogan opnieuw naar Amerika, al voert de door Simon Wincer begeleide reis dit keer niet naar New York maar naar Los Angeles. (Releasedata: Dr Dolittle 2: 26 juli; Jurassic Park 3: 2 augustus; Crocodile Dundee 3: 9 augustus; Scary movie 2: 9 of 16 augustus).

William H. Macy in Jurassic Park 3: de dino's van zijn nog steeds niet uitgestorven.

Oene Kummer

Naar boven