Verwacht - oktober 2001, nr 226


American pie 2 en Rush hour 2 brachten in Amerika allebei meer op aan de box office dan hun voorgangers. Daarmee zetten zij een trend voort die de laatste jaren opgang maakt. In het verleden was het normaal dat sequels gemiddeld de helft opbrachten van de oorspronkelijke film, tegenwoordig is het voor filmmaatschappijen een teleurstelling als een vervolg niet minstens evenveel opbrengt als het eerste deel uit de serie. Een gouden regel lijkt daarbij te zijn dat het vervolg niet of nauwelijks moet afwijken van het origineel. Het verdient zelfs aanbeveling om bekende scènes en succesvolle grappen in vrijwel dezelfde vorm terug te laten komen en alleen de setting of de context te wijzigen. Van deze vuistregel maken zowel de door James B. Rogers (Say it isn't so) geregisseerde sekskomedie American pie 2 als Brett Ratners actiekomedie Rush hour 2 dankbaar gebruik. In eerstgenoemde film komen de scholieren die in deel één hun maagdelijkheid verloren, elkaar weer tegen op de universiteit, waar ze meer seksuele ervaring hopen op te doen. In Rush hour 2 komt Jackie Chan niet naar Los Angeles, maar brengt Chris Tucker zijn vakantie door in Hongkong, waar 'the master of smash' en 'the talker of trash' al snel een bende valsemunters op het spoor komen. Daarbij herkennen we in het meest gewelddadige personage Zhang Ziyi uit Crouching tiger, hidden dragon. Bij beide films lijkt de komst van deel drie slechts een kwestie van tijd. (American pie 2 te zien vanaf 4 oktober, Rush hour 2 te zien vanaf 11 oktober)


Osmosis Jones bestaat voor ongeveer eenderde uit 'live actie' en voor tweederde uit animatie. De 'live actie' werd geregisseerd door The Farrelly Brothers, die een door Bill Murray gespeelde en aan overgewicht lijdende man ten tonele voeren, die geïnfecteerd wordt door een dodelijk virus. De animatiegedeeltes spelen zich daarom in het lichaam van deze Frank af, waarbij een roekeloze witte bloedcel (met de stem van Chris Rock) en een moedige aspirine (David Hyde Pierce) het in de traditie van de beste buddy(politie)film opnemen tegen het bewuste virus (Laurence Fishburne). Hoewel smakelijke én smakeloze grappen niet worden geschuwd, gaat de humor gepaard met veel creatieve inventiviteit. De animatie werd geregisseerd door de Amerikaan Tom Sito en de Nederlander Piet Kroon, die met zijn korte animatiefilms Dada (1994) en T.R.A.N.S.I.T. (1997) diverse internationale prijzen won en ook meewerkte aan Amerikaanse animatiefilms als Quest for Camelot (1998) en The iron giant (1999). (Te zien vanaf 11 oktober)

Osmosis Jones: pijnstiller en bloedcel vs. virus.


Girls united draaide vorig jaar al onder de titel Bring it on in de Amerikaanse bioscopen en verschijnt nu vrij onverwacht alsnog in de Nederlandse. In deze in San Diego gesitueerde cheerleaderkomedie stelt debuterend regisseur Peyton Reed op lichtvoetige wijze de onhebbelijke gewoonte van blanke Amerikanen aan de kaak om er vandoor te gaan met cultuuruitingen van hun minder bedeelde zwarte broeders en zusters. In dit geval gaat het om de dansroutines die het onder aanvoering van captain Kirsten Dunst staande cheerleading team van Rancho Carne High zou hebben gestolen van hun originelere, met hiphop opgegroeide collega's uit East Compton. De film steekt niet alleen de draak met alle obsessies die cheerleaders eigen zijn op gebieden als cheer-fun, cheer-stress en cheer-sex, maar neemt hun met turnen vergelijkbare bezigheid ook serieus, getuige een aantal fraai gechoreografeerde scènes tijdens de nationale cheerleading kampioenschappen. (Te zien vanaf 27 september)


America's sweethearts heeft het uitgangspunt van een vlijmscherpe satire op de Hollywoodmores, maar een uitwerking die alle illusies van de droomfabriek zorgvuldig in stand houdt. In elk geval krijgt de niet-ingewijde de kans om te zien hoe het er zo ongeveer bij de promotie van een Hollywoodfilm aan toegaat, wanneer twee in scheiding liggende hoofdrolspelers (Catherine Zeta-Jones en John Cusack) elkaar niet meer kunnen luchten of zien, een briljante en met prijzen overladen regisseur (Christopher Walken) zijn nieuwe film in gijzeling houdt in de hut die ooit aan de Unabomber toebehoorde en de moreel failliete studiobaas (Stanley Tucci) zijn bijna even perfide promotiehoofd (Billy Crystal) onder druk zet om het allesbeslissende persjunket tot een goed einde te brengen. Daarbij mag een net dertig kilo afgevallen PR-dame (Julia Roberts) de kastanjes uit het vuur halen, terwijl ze ondertussen Cusacks personage op haar verliefd ziet worden. Het scenario kwam uit de pen van Crystal, terwijl de regie in handen was van Joe Roth, de vroegere 'chairman' van Disney en tegenwoordig eigenaar van de Revolution Studios. Beide heren wisten hoever ze konden gaan zonder hun vrienden in Hollywood voor het hoofd te stoten. (Te zien vanaf 18 oktober)

America's sweethearts: moreel failliet Hollywood.


Vizontele lokte in Turkije meer dan vijf miljoen bezoekers naar de bioscoop en groeide daarmee uit tot de best bezochte film uit de Turkse filmgeschiedenis. Regisseurs Yilmaz Erdogan en Ömer Faruk Sorak kozen het menselijk (on)vermogen tot communicatie als voornaamste thema voor hun sympathieke tragikomedie en goten dat in een simpel maar doeltreffend verhaal over de introductie van de televisie in een slaperig dorpje in zuidoost Anatolië anno 1974. Aangezien de dorpsbewoners tot die tijd genoeg hadden aan radio en bioscoop reageren ze verdeeld op de komst van de 'vizontele', waarvan niemand precies weet wat het is of hoe het werkt. Het resultaat doet gemoedelijk aan, maar kent een onverwachte ontknoping die hard aankomt. (Te zien vanaf 11 oktober)


Als kat en hond, De beste zomer, Blub! Ik ben een vis en Het speelplein: de grote vakantie zijn de filmtitels waarmee alle grote en kleine kinderen zoet kunnen worden gehouden tijdens de herfstvakantie. Als kat en hond is de Nederlands nagesynchroniseerde versie van Cats and dogs, een pratende dierenkomedie van Lawrence Guterman over de langlopende wereldoorlog die katten en honden al sinds het begin der tijden voeren over de belangwekkende vraag wie van de twee diersoorten nu werkelijk de beste vriend van de mens is. Het scenario kiest duidelijk de kant van de trouwe viervoeter, iets wat iedere rechtgeaarde kattenliefhebber met gemengde gevoelens zal aanschouwen. Niettemin is er op special effects-gebied opnieuw vooruitgang geboekt. De combinatie van echte dieren met gezichten die uit computeranimaties waren opgebouwd, zorgde ervoor dat hun manier van praten in ieder geval in de Amerikaanse versie erg geloofwaardig overkwam. Het is daarom zonde dat de stemmen van onder andere Toby Maguire, Alec Baldwin, Joe Pantoliano en Susan Sarandon niet te horen zullen zijn in de bioscoop, waarbij alleen maar te hopen valt dat de Nederlandse stemmencast (met Carlo Boszhard, Heddy Lester, Serge-Henri Valcke en Maarten Wansink) de aan hen toevertrouwde dieren evenveel recht doen. De beste zomer kennen ze in Zweden onder de titel Den bästa sommaren. Regisseur Ulf Malmros werkt hierin voor de zesde keer samen met acteur Kjell Bergqvist die een lijkschouwer speelt die tijdens de door het WK-voetbal gedomineerde zomervakantie van 1958 twee wezen onder zijn hoede krijgt. Hoewel Zweden de finale verliest van Brazilië zullen hun levens na deze zomer nooit meer hetzelfde zijn. Blub! Ik ben een vis heet in het Deens Hjaelp, jeg er en fisk en is een door Stefan Fjeldmark en Michael Hegner geregisseerde animatiefilm. Eerstgenoemde maakte eerder de twee Jungle Jack-films, die ook in de Nederlandse bioscoop draaiden. De makers koppelen de onderwater-avonturen van een stel in zeedieren veranderde kinderen aan de ecologische boodschap dat de mens bezig is de natuur om zeep te helpen. De Nederlandse stemmencast bestaat uit onder andere Jeffrey en Mitchell van den Dungen, Marlies Somers, Joop Braakhekke en Nelly Frijda, terwijl de liedjes in de Nederlandstalige versie worden gezongen door het populaire zanggroepje K3. Het speelplein: de grote vakantie is de Nederlandse titel van de Amerikaanse animatiefilm Recess: school's out. Regisseur Chuck Sheets werkte eerder mee aan de tv-series The Simpsons en 'King of the hill'. Deze relatief goedkope Disneyfilm is een spin-off van de tv-serie 'Recess' over basisscholier T.J. Detweiler en zijn vriendjes. In zijn speelfilmdebuut blijft TJ beteuterd achter als zijn vriendjes naar zomerkamp gaan terwijl hij alleen thuis blijft, al is hij zo wel in staat om de wereld te redden van een doorgedraaide leraar die via radicale klimaatveranderingen het fenomeen zomervakantie wil afschaffen.
(Blub! Ik ben een vis te zien vanaf 4 oktober en De beste zomer te zien vanaf 4 oktober, Als kat en hond te zien vanaf 11 oktober en Het speelplein: de grote vakantie te zien vanaf 11 oktober)

Als kat en hond kiest partij in dierenoorlog.

Oene Kummer

Naar boven