Verwacht - juni 2002, nr 234


About a boy is alweer de derde verfilming van een boek van de succesvolle Engelse auteur Nick Hornby, na Stephen Frears' High fidelity en de voetbalkomedie Fever pitch. Dit keer draait het niet om obsessieve Arsenalfans of platenboeren, maar om de egoïstische niksnut Will, die buiten de dagelijkse tv-quiz alleen geïnteresseerd is in mooie vrouwen. En om de twaalfjarige Marcus, een gevoelige en vroegwijze jongen met een groot verlangen naar een vaderfiguur. De een ziet ieder mens als een eiland, de ander gelooft dat je elkaar nodig hebt om gelukkig te zijn. Drie keer raden wie van regisseurs Chris en Paul Weitz gelijk krijgt, en in wie Marcus de geschikte surrogaat-vader vindt. Zodra de man en de jongen elkaars pad gekruist hebben is er nog maar weinig verrassends aan deze film: met de altijd zonnige score van Badly Drawn Boy, de immer goedgebekte voice-overs en de overvloed aan visuele en verbale grapjes is er voor een slechte afloop geen plaats. Gelukkig klikt het duidelijk tussen hoofdrolspelers Hugh Grant en Nicholas Hoult, wat een handvol leuke scènes oplevert. Maar wie Grant maar een slijmerige acteur van niks vindt moet zeker niet gaan kijken. (Te zien vanaf 6 juni)
Kevin Toma

About a boy: niksnut Hugh Grant.


Superstition is een Brits/Luxemburgs/Nederlandse coproductie die het waargebeurde verhaal vertelt van een Engels au pair-meisje (Sienna Guillory) dat in Italië verantwoordelijk wordt gehouden voor een serie onverklaarbare branden. Is zij pyromaan of beschikt ze over bovennatuurlijke gaven? Dat zal worden uitgemaakt in een rechtszaak waarbij de Europese cast (Charlotte Rampling, Derek de Lint, David Warner) bij elkaar komt. Debuterend regisseur Kenneth Hope werd op het Nederlands Film Festival van vorig jaar genomineerd voor Beste Regie. (Te zien vanaf 23 mei)


Killing me softly is de verfilming van de gelijknamige roman van Nicci French, het pseudoniem waarachter het schrijvende echtpaar Nicci Gerrard en Sean French schuilgaat, en verhaalt over de stormachtige affaire tussen Amerikaanse wetenschapper Alice (Heather Graham) en haar minnaar Adam (Joseph Fiennes), een bergbeklimmer met een geheim. Met deze erotische thriller, die suspense en broeierige sekssènes belooft, leverde de Chinese cineast Chen Kaige (Farewell my concubine, The emperor and the assassin) zijn eerste Engelstalige speelfilm af. (Te zien vanaf 30 mei)


Not another teen movie van debuterend regisseur Joel Gallen is een parodie op de niet aflatende stroom aan tienerkomedies waarmee het puberende deel van het bioscoopgaand publiek (zeker geen onaanzienlijk deel) de afgelopen jaren is bediend. Dat is misschien leuk voor de kids, maar aan 25-plussers die alles van American pie tot Never been kissed hebben overgeslagen zijn al die lollige verwijzingen natuurlijk niet besteed. Speciaal voor hen neemt Not another teen movie óók het hele oeuvre van John Hughes op de hak; u weet wel: de man die in de jaren '80 meer puberdrama's produceerde dan de gemiddelde dertienjarige puisten op z'n neus heeft. (Te zien vanaf 6 juni)


The count of Monte Cristo is niet de eerste verfilming van Alexander Dumas' 'Le comte de Monte-Cristo'. In het tijdperk van de stomme film werd de avontuurlijke roman reeds zes maal tot film bewerkt, en in 1998 was er nog een Franse miniserie met Gérard Depardieu in de rol van de geplaagde hoofdfiguur Edmond Dantès die door een rivaal in de liefde wordt verraden en naar een eiland-gevangenis wordt gestuurd waar hij dertien jaar in eenzame opsluiting doorbrengt en nadenkt over wraak. In deze versie van Kevin Reynolds, die met Robin Hood: prince of thieves de liefhebbers van ouderwets vermaak ook al tegemoet kwam, worden de hoofdrollen gespeeld door Jim Caviezel (als Dantès), Guy Pearce (als de verraderlijke Fernand) en Dagmara Domiczyk (als Dantès geliefde Mercedes). (Te zien vanaf 6 juni)


Queen of the damned maakte als roman deel uit van Anne Rice' 'Vampire chronicles', een reeks verhalen waarin vampier Lestat centraal staat. Als zodanig kan de film van Michael Rymer (Angel baby) worden beschouwd als een quasi-vervolg op Neil Jordans formidabele Interview with the vampire uit 1994 waarin Tom Cruise als Lestat zijn charme op duivelse wijze uitbuitte (en geruchten over zijn vermeende homoseksualiteit niet bepaald ontkrachtte). Hier wordt dezelfde rol gespeeld door de Ierse acteur Stuart Townsend. Het grootste verschil met de vorige film is echter dat de sombere en duistere sfeer heeft plaatsgemaakt voor een onevenwichtige mix tussen horror, soap en MTV. Lestat jaagt een carrière in de rockmuziek na en maakt daarbij gebruik van zijn vampier-act, tot grote ergernis van andere vampiers die een verborgen bestaan voor hun soort prefereren. De titel slaat op de 'moeder' van alle vampiers, gespeeld door R&B-fenomeen Aaliyah die vlak na de opnames bij een vliegtuigongeluk de dood vond. (Te zien vanaf 6 juni)

Queen of the damned: Aaliyahs zwanenzang.


Iris is een biopic over de Engelse schrijfster/filosofe Iris Murdoch wier geest de laatste jaren van haar leven aftakelde onder invloed van de ziekte van Alzheimer. De film van tv-regisseur Richard Eyre laveert tussen Murdochs jonge jaren (Kate Winslet) en haar oude dag (Judi Dench) en neemt daarbij de boeken van haar weduwnaar John Bailey (Jim Broadbent) als uitgangspunt. Broadbent won afgelopen maart een Oscar voor zijn bijrol. (Te zien vanaf 6 juni)


Unfaithful is zoals de titel doet vermoeden een thriller-drama over ontrouw en overspel, het favoriete onderwerp van regisseur Adrian Lyne, die het thema al eerder exploreerde in Fatal attraction en Indecent proposal. Diane Lane zet haar huwelijk met Richard Gere op het spel door vreemd te gaan met Franse boekhandelaar Olivier Martinez. Gebaseerd op La femme infidèle uit 1968 van Claude Chabrol, die zich op zijn beurt weer liet inspireren door 'Madame Bovary'. (Te zien vanaf 13 juni)


Blade 2 is het vervolg op de succesvolle stripverfilming van vier jaar geleden. Wesley Snipes is terug als de halfbloed vampier Blade. Maakte hij in de eerste film nog jacht op zijn volbloed soortgenoten, in dit tweede filmavontuur helpt hij hen gehakt te maken van een gemuteerde vampiersoort, brutaler en wreder dan het oorspronkelijke ras. Meer actie en minder gelul dan het origineel, wat in dit genre tot aanbeveling strekt. Regisseur Guillermo del Toro (Cronos, Mimic) had op het afgelopen Festival van de Fantastische Film niet alleen deze film in première, maar ook zijn ingetogen, sfeervolle spookverhaal El espinazo del diablo/The devil's backbone. (Te zien vanaf 13 juni)

Blade 2: halfbloed heeft dorst.


The last castle van Rod Lurie (The contender) zet twee zwaargewichten van acteurs tegenover elkaar in een strijd om de wil. Roberd Redford speelt een driesterren-generaal die na een bevel te hebben geweigerd in de militaire gevangenis van James Gandolfini ('The Sopranos') belandt. Kolonel Gandolfini heeft aanvankelijk alleen maar ontzag voor zijn nieuwe gevangene, maar ontpopt zich als een rancuneuze sadist wanneer de generaal een snedige opmerking maakt over zijn verzameling militaire memorabilia (Erasmus verwoordde het zo: "Oorlog lijkt alleen plezierig voor hen die er geen ervaring mee hebben"). De generaal beantwoordt de pesterijen van de gevangenisdirecteur met een grootschalige opstand. (Te zien vanaf 13 juni)


Long time dead behandelt het tienerhorrorgenre zonder de gebruikelijke ironie, maar of het daarmee ook automatisch een goede griezelfilm is, is een tweede. De Britse film van debutant Marcus Adams voert een stel Londense jongeren op die tijdens een gezellig avondje een ouija-bord uit de kast halen. Hadden ze beter niet kunnen doen. Niet lang daarna leggen de adolescenten één voor één het loodje. Roert zich hier een kwaaie geest of is één van hen de moordenaar? (Te zien vanaf 20 juni)


Scooby-doo brengt de titelhond uit de tekenfilms van Hanna-Barbera naar het witte doek. De rolverdeling is met namen als Freddie Prinze jr (She's all that), Matthew Lillard (Scream) en Sarah Michelle Gellar (Buffy) duidelijk gericht op het puberpubliek, terwijl Scooby zelf, vormgegeven middels kleurig digitaal effect, de allerkleinsten naar binnen moet lokken. Regisseur Raja Gosnell was eerder verantwoordelijk voor de familiefilm Home alone 3 en de komedie Big Momma's house, maar interessanter is misschien dat scenarioschrijver James Gunn het vak leerde bij de Troma Studio van Lloyd Kaufman. (Te zien vanaf 20 juni)


Slackers zijn nietsnutten, zuipschuiten, zoutzakken en deze schunnige tienerkomedie (tegenwoordig een pleonasme) van debutant Dewey Nicks zit er blijkbaar vol mee. Een nerd (Jason Schwartzman uit Rushmore) chanteert een populaire studiegenoot (Devon Sawa uit Final destination) met diens tentamenfraude: het bedrog blijft onbekend bij de universiteit als hij de engerd helpt een bloedmooie meid (James King; nee, geen travestiet) te versieren. De film werd vernietigend ontvangen door Amerikaanse critici, die misschien nog het meest gechoqueerd waren door de cameo van Mamie van Doren als bejaarde prostituee. (Te zien vanaf 20 juni)

Roel Haanen

Naar boven