Verwacht - september 2003, nr 247


Igby goes down werd in Amerikaanse kritieken veelvuldig vergeleken met J.D. Salingers roman The catcher in the rye, omdat ook hoofdpersoon Igby (Kieran Culkin) de hypocrisie van de volwassen wereld probeert te ontvluchten in New York City. Verder was er niets dan lof voor debuterend schrijver/regisseur Burr Steers, die zijn film volschreef met prikkelende en provocerende dialogen, en voor de getalenteerde cast, die verder bestaat uit Susan Sarandon (als Igby's ijskoude moeder), Bill Pullman (als zijn ingestorte vader), Jeff Goldblum en Claire Daines. (Te zien vanaf 21 augustus)

Igby strijdt tegen 'phonies'.


The in-laws is een remake van Arthur Hillers gelijknamige komedie uit 1979, waarin saaie tandarts Alan Arkin geconfronteerd werd met de aanstaande schoonvader van zijn dochter, de losgeslagen CIA-agent Peter Falk. Hier zijn het Albert Brooks, de Woody Allen van Californië, en Michael Douglas die de hoofdrollen spelen, terwijl de regie in handen is van Andrew Fleming (Dick, Threesome). De oorspronkelijke film werd geschreven door genrespecialist Andrew Bergman (The freshman, Honeymoon in Vegas) en was klein van opzet maar groot in het leveren van rake grappen. Bij deze remake zou dat wel eens andersom kunnen zijn. (Te zien vanaf 4 september)


The Italian job is ook een remake. De klassieke 'crime caper' met onder andere Michael Caine en Benny Hill uit 1969 stond model voor een hippe 'heist movie' met onder andere Mark Wahlberg, Edward Norton, Charlize Theron, Jason Statham en Donald Sutherland. Van het oorspronkelijke scenario van Troy Kennedy-Martin, bekend van intrigerend televisiewerk als 'Reilly: The ace of spies' en 'The edge of darkness', is weinig meer over. Het citaat "You were only supposed to blow the bloody doors off", eerder dit jaar door lezers van de London Daily Telegraph verkozen tot beste oneliner uit de filmgeschiedenis (overigens niet geschreven door Kennedy-Martin), is ook gesneuveld. Maar gelukkig zijn de Mini Coopers, het handelsmerk van de originele film, wel gehandhaafd. Dat is dan tenminste nog iets. Regie was in handen van F. Gary Gray (zie hieronder). (Te zien vanaf 4 september)

Crime caper The Italian job.


A man apart is de voorlaatste film van F. Gary Gray (The Italian job, zie hierboven). Dat beide films min of meer tegelijkertijd in de bioscoop draaien, komt omdat de release van A man apart in totaal vier keer werd uitgesteld, onder andere omdat de studio het einde niet zag zitten. Kale bink Vin Diesel speelt de hoofdrol als DEA-agent die de moord op zijn vrouw wil wreken. (Te zien vanaf 28 augustus)


The Lizzie McGuire Movie brengt de hoofdpersoon van de in Amerika zo populaire jeugdserie naar het grote witte doek. Die jeugdserie beperkte zich tot de leefwereld van een doorsnee Amerikaans tienermeisje: zeurende maar goedbedoelende ouders, high school, vriendinnen, populariteitswedstrijden en jongens. Maar een speelfilm is iets anders dan hapklare brokjes televisie van twintig minuten. En daarom speelt The Lizzie McGuire Movie van Jim Fall zich af in Italië en wordt Lizzie (Hilary Duff) aangezien voor popster. Het moralisme van de serie is gebleven. (Te zien vanaf 4 september)

Snoezige tiener Lizzie McGuire.


Fanfan la Tulipe van Gérard Krawczyk (Taxi 3) was de openingsfilm van Cannes maar werd niet enthousiast ontvangen. Luc Besson produceerde deze remake van de gelijknamige Franse swashbuckler uit 1952, waarin de avonturen van de romantische titelheld, destijds neergezet door de vroeggestorven Gérard Philippe, centraal stonden. Vincent Perez en Penélope Cruz voeren hier de cast aan. (Te zien vanaf 4 september)


Veronica Guerin vertelt het waargebeurde verhaal van de Ierse journaliste uit de titel (hier neergezet door Cate Blanchett) die in de jaren negentig een reeks artikelen schreef over de georganiseerde misdaad van Dublin, waarna ze haar leven niet meer zeker was. In 2000 stond Guerins leven al centraal in When the sky falls van John Mackenzie, waarin ze gespeeld werd door Joan Allen. In de handen van producent Jerry Bruckheimer en regisseur Joel Schumacher (Phone booth) leverde het levensverhaal van Guerin volgens de BBC 'tabloid sensatiezucht' op. Colin Farrell duikt op in een bijrol, maar wordt niet vermeld op de generiek. (Te zien vanaf 11 september)

Speurneus Veronica Guerin.


The touch is het eerste Engelstalige vehikel voor de Aziatische superster Michelle Yeoh, in het Westen vooral bekend uit Crouching tiger, hidden dragon. Yeoh speelt een acrobate die samen met een professionele dief (Ben Chaplin) op jacht gaat naar een boeddhistisch relikwie. Indiana Jones met chopsticks dus. Het Yeoh-vehikel Magnificent warriors uit 1987 was overigens ook al geïnspireerd door Raiders of the lost ark. Regisseur Peter Pau was hiervoor cameraman, onder andere van, jawel, Crouching tiger. Aan de plaatjes zal het vast niet liggen. (Te zien vanaf 18 september)


The league of extraordinary gentlemen is een verfilming van Alan Moore's gelijknamige 'graphic novel' - wij noemden dat vroeger gewoon een stripboek - waarin verschillende negentiende-eeuwse helden bij elkaar komen om een superheldenteam te vormen. Onder hen Allan Quatermain, Dr. Jekyll (en Mr. Hyde), Kapitein Nemo, Mina Harker (uit Bram Stokers Dracula) en de Onzichtbare Man. Voor de film zijn daar Dorian Gray en Tom Sawyer aan toegevoegd. De cast, aangevoerd door Sean Connery als Quatermain en aangevuld met Stuart Townsend, David Hemmings en Jason Flemyng, is interessant genoeg en met regisseur Stephen Norrington (Blade) aan het roer zou je een vlotte film verwachten. Nochtans waren de Amerikaanse kritieken vernietigend. (Te zien vanaf 11 september)


Lucky break is de nieuwe komedie van Peter Cattaneo, de regisseur van The full monty. Dat zal ook wel voldoende zijn om de film aan de man te brengen, al is het succes van de Engelse komedie over een stel werklozen die besluiten als strippers hun brood te verdienen, ook al weer vijf jaar oud. Lucky break handelt over een stel gevangenen die meedoen aan een amateurtoneelvoorstelling en zo hopen te ontsnappen. (Te zien vanaf 18 september)


Stupeur et tremblements is een tragikomedie, gebaseerd op de memoires van Amelie Nothomb die geboren werd in Japan maar op jonge leeftijd met haar ouders terugkeerde naar België. Als volwassen vrouw emigreerde ze weer naar Japan. Ze spreekt de taal vloeiend en vindt een kantoorbaan, maar haar onbekendheid met de Japanse omgangsvormen en psychologie brengt haar veelvuldig in de problemen. Regisseur Alain Corneau (Le cousin, Lumière et compagnie) bewerkte Nothombs boek tot scenario. (Te zien vanaf 11 september)

Stupeurs et tremblements: Vertrouwd en vreemd in Japan.


Matchstick men is een komedie van Ridley Scott. Dat lijkt een contradictio in terminis; niets in de filmografie van Scott wijst erop dat hij een gevoel voor humor heeft, zeker niet zijn laatste films - Black Hawk down, Hannibal, Gladiator en GI Jane. En wie Scott wel eens in een interview gezien heeft, weet dat er bij hem geen lachje van af kan. Maar we laten ons verrassen. Aan de casting zal het niet liggen; in Matchstick men spelen Nicolas Cage en Sam Rockwell (Confessions of a dangerous mind) twee oplichters die op het punt staan hun grote slag te slaan, wanneer de tienerdochter van één van hen ineens op de stoep staat. (Te zien vanaf 18 september)

Roel Haanen

Naar boven