Verwacht - december 2004, nr 261


Amazones
Esmé Lammers

Het eerste wat opvalt aan Amazones zijn de haren. Big hair is terug, maar in bijstandcity Breda-Noord lijkt het nooit weggeweest. Daarna het accent, een ondefinieerbare zachte g uit de monden van Monique van de Ven, Georgina Verbaan, Monic Hendrickx en Susan Visser. Een beetje giechelig word je er al van. Dat kan vast niet de bedoeling zijn geweest van Esmé -
Lang leve de koningin - Lammers en debuterend speelfilmscenariste Barbara Jurgens. De Thelma and Louise van de Lage Landen moet het worden: vier bijstandmoeders worden bankovervaller. Ondanks alle goede bedoelingen gaat het maar nooit sexy worden en swingen in onze eigen achterstandwijken. Te zien vanaf 9 december
Dana Linssen


Man on fire
Tony Scott
Denzel Washington staat spreekwoordelijk in vuur en vlam in deze actiethriller van ambachtsman Tony Scott (Top gun,
True romance, Enemy of the state). Washington wordt als ex-marinier verteerd door schuldgevoel over zijn moorddadige verleden. Waar drank, de bijbel en een zelfmoordpoging het emotionele binnenbrandje niet vermochten te blussen, daar blijkt hij wel innerlijke vrede te vinden door snoeihard de strijd aan te binden met een bende kidnappers in Mexico City. Het scenario voor de wrekersgeschiedenis werd geschreven door Brian Helgeland, en na L.A. Confidential, Conspiracy theory en Mystic river hoef je van hem geen recht-toe-recht-aan vertelling meer te verwachten. Te zien vanaf 18 november.


Open water
Chris Kentis
'Jaws with a
Blair witch sensibility', zo omschreef een Britse criticus de tweede film van Amerikaan Chris Kentis, die in 1997 debuteerde met de slecht ontvangen film noir Grind. In het digitaal gedraaide Open water volgt Kentis een druk-druk-druk yuppenstel dat tijdens een duikvakantie tot rust en tot elkaar hoopt te komen. In plaats daarvan belanden ze kniediep in de penarie, als ze de boot missen die hen terug naar het hotel moet brengen na een scuba-uitstapje. Het stel blijft achter in een gebied dat is vergeven van haaien en andere gevaarlijke zeecreaturen. De filmmakers buigen het nadeel van een minimaal budget om in een voordeel, door vooral te vertrouwen op suggestie in plaats van special effects. Te zien vanaf 25 november.


Stage beauty
Richard Eyre
Net als de gevierde komedie
Shakespeare in love gaat het kostuumdrama Stage beauty over de oud-Engelse gewoonte om vrouwenrollen in het theater te laten spelen door mannen. Een halve eeuw na de dood van Shakespeare, in het tijdperk van de Restauration, stond de lichtzinnige koning Charles II toe dat ook vrouwen op het toneel gingen staan. Dat levert de nodige problemen op tussen de in vrouwenrollen gespecialiseerde Billy Crudup en zijn kleedster annex minnares Claire Danes, wanneer deze op een avond bewijst een ontroerende Desdemona te kunnen spelen. Richard Eyre (Iris) regisseerde speelfilms en televisiewerk, maar werd vooral bekend als theatermaker. Het is aan hem dan ook wel toevertrouwd om een betrouwbaar beeld te schetsen van het leven in de Londense toneelwereld van de zeventiende eeuw. Te zien vanaf 2 december.


Ladder 49
Jay Russell
Joaquin Phoenix moet zijn stinkende best doen om niet te worden opgeslokt door de vlammen, als brandweerman in Baltimore. Bij een enorme fik belandt hij in zo'n hachelijke situatie dat hij spontaan flashbacks krijgt van zijn carrière als vuurbestrijder. Terwijl zijn leven in handzame hoofdstukken aan zijn geestesoog voorbijflitst doet chef John Travolta er alles aan om zijn protégé uit het brandende gebouw te redden. De opnamen van de brand zorgden in Baltimore voor veel overlast bij de echte brandweer, die suf werd gebeld door bezorgde burgers. Wie zijn beklag wilde doen bij de burgemeester had pech: de man was niet aanspreekbaar omdat hij zelf in de film meespeelde. Te zien vanaf 2 december.


Seed of Chucky
Don Mancini

Don Mancini schreef de scenario's voor vier afleveringen in de serie Child's play, waarin de moorddadige pop Chucky steeds weer op komische wijze een bloedbad aanricht. Voor deel vijf nam Mancini tevens plaats in de regisseursstoel, nadat hij eerder zijn regiedebuut maakte met een aflevering van de griezelige tv-serie 'Tales from the crypt'. Cultheld Brad Dourif neemt wederom de stem van Chucky voor zijn rekening. Hij kreeg in de geluidsstudio gezelschap van de net als hij in
Lord of the Rings optredende Billy Boyd, alias Peregrijn Toek, die als zoon Glen zijn in deel vier vermoorde poppenouders weer tot leven brengt. Zijn moeder, de in Bride of Chucky opgevoerde damespop Tiffany, spreekt met de mond van Jennifer Tilly, die tevens in de film te zien is als zichzelf. Te zien vanaf 2 december.


Connie & Carla
Michael Lembeck
Vriend en vijand werden vorig jaar verrast door het enorme succes van de multicultiklucht
My big fat Greek wedding, waarin Nia Vardalos een oude vrijster speelde die haar Grieks-Amerikaanse familie in verlegenheid bracht door te trouwen met een Ier. In Connie & Carla begeeft ster/producente/scenariste Vardalos zich als titelheldin Connie in een andere subcultuur. Samen met vriendin Carla (Toni Collette) is zij getuige van een afrekening in het criminele circuit. Omdat ze herkend zijn vermommen de zangeressen zich als drag-queens en duiken onder in een travestietenclub. Ook in de rest van het verhaalverloop laat Vardalos zien dat ze Some like it hot van begin tot eind heeft bestudeerd. Wij halen liever Billy Wilders onverwoestbare komedieklassieker nog maar eens uit de videotheek. Te zien vanaf 9 november.


Princess diaries 2
Garry Marshall
Ooit eindigden sprookjes met een ondubbelzinnig 'en ze leefden nog lang en gelukkig', waarna je er maar weer vanaf was.
The princess diaries: The royal engagement trekt zich daar niets van aan, en degradeert een koninklijk sprookje tot een seriële bakvissensoap. Nadat Anne Hathaway er in deel één als Amerikaans burgermeisje achter kwam dat ze afstamde van een Europees koningshuis, moet de nieuwbakken prinses zich in dit vervolg voorbereiden op een gearrangerd huwelijk met een blauwbloedige Engelsman. Ongetrouwd mag ze namelijk niet de troon van het fictieve rijk Genovia bestijgen, om haar grootmoeder Julie Andrews op te volgen. Voor het eerst in vele jaren zien we nachtegaal Andrews weer eens zingen op het witte doek, maar komediespecialist Garry Marshall (Pretty woman, Raising Helen) doet alsof het de normaalste zaak is. Te zien vanaf 15 december.


Surviving Christmas
Mike Mitchell

Terwijl Ben Affleck in deze komedie probeert de feestdagen door te komen als alleenstaande, dringt zich de vraag op of de film de Kerst überhaupt zal halen. De sinds het debacle van de misdaadkomedie
Gigli tot aangeschoten wild verklaarde Affleck werd door de critici maar weer eens tot op de grond afgebrand, en het Amerikaanse bioscooppubliek liet het massaal afweten. Dat is overigens niet alleen de schuld van Affleck, maar ook van de studio die deze seizoensfilm curieus genoeg al uitbracht in oktober, vlak voor de alle media-aandacht opeisende presidentsverkiezingen. Te zien vanaf 2 december.


Il Dono
Michelangelo Frammartino
Zonder budget, zonder overkoepelend verhaal en zonder dialogen legt speelfilmdebutant Michelangelo Frammartino met een trage camera het dagelijks leven vast in een afgelegen gehucht in de Zuid-Italiaanse provincie Calabrië. Het dorpje is leeggelopen. Slechts enkele mensen bleven achter: een door Frammartino's vader vertolkte oude man en een jonge vrouw die geestelijk gehandicapt, spiritueel begaafd en seksueel ontremd door het leven moet gaan. Als voorprogramma draait de korte film Tonino van Michiel van Jaarsveld. Ramsey Nasr speelt hierin een stuntelige Italiaanse ober die eigenlijk fotograaf wil zijn. Te zien vanaf 16 december.


Ocean's twelve
Steven Soderbergh
Eindelijk zullen Amsterdammers weten of het wekenlang afsluiten van een stuk Jordaan en de omgeving van het Amstelhotel de moeite waard was. In
Ocean's eleven hadden elf topinbrekers onder aanvoering van meesterbrein Danny Ocean (George Clooney) het voorzien op het geld van enkele casino's in Las Vegas. Het team, dat in de opvolger is uitgebreid met Oceans oude vlam Julia Roberts, bereidt ditmaal drie simultane kunstkraken voor in Rome, Parijs en Mokum. Naar verluidt is hun ingewikkelde plan er op gericht om het oudste aandeel ter wereld te stelen. Dat lijkt een beetje overdreven, want tot voor kort kon je bij het Amsterdamse Gemeentearchief gewoon kostbare historische waardepapieren lenen, om ze vervolgens nooit meer terug te hoeven brengen. George Clooney, Brad Pitt en Matt Damon maken er ongetwijfeld meer werk van. Te zien vanaf 16 december.


De-Lovely
Irwin Winkler
In deze biopic over componist en tekstschrijver Cole Porter (1891-1964) staat zijn muziek centraal. Uiteenlopende musici als Robbie Williams, Elvis Costello, Alanis Morissette, Sheryl Crow en Natalie Cole geven op de soundtrack uitvoeringen ten beste van onvergetelijke Porter-deunen als 'True love', 'Let's misbehave', en 'It's de-lovely'. Kevin Kline mag schitteren als de flamboyante liedjessmid, en Ashley Judd speelt zijn echtgenote Linda Porter. Anders dan de bij leven en welzijn van Porter gedraaide bio-musical Night and day (Michael Curtiz, 1946) draaien scenarist Jay Cocks (
Age of innocence, Gangs of New York) en regisseur Irwin Winkler (Night and the city) niet weg voor het feit dat Porter - met medeweten van zijn muze en trouwe metgezel Linda - een dubbelleven leidde als promiscue homoseksueel. Te zien vanaf 16 december.


Dear Frankie
Shona Auerbach

De Schotse debutante Shona Auerbach bespeelt haar publiek behendig in deze Miramax-tranentrekker waarin een doof jongetje van zijn alleenstaande moeder Emily Mortimer niet mag weten dat zijn vader geen melancholische zeeman is - zoals zij hem voorspiegelt - maar een gewelddadige ploert. Ze huurt vreemdeling Gerard Butler in om tijdens een gefingeerd verlof de vaderrol op zich te nemen. Te zien vanaf 16 december.


Verder verwacht
De volgende films komen eveneens uit in december, maar zullen nog worden besproken in het januarinummer van de Filmkrant:
Bad Santa is een anarchistische komedie van Terry Zwigoff (
Crumb, Ghost world) waarin Billy Bob Thornton mag schitteren als een criminele kerstman. Te zien vanaf 25 november.
Immortal/Immortel (ad vitam) is een bewerking van Enki Bilals futuristische stripverhalen, geregisseerd door de gevierde Franse tekenaar zelf. Te zien vanaf 2 december.
Erik of het klein insectenboek probeert de wereld van Godfried Bomans' kinderboek naar het witte doek te vertalen. Te zien vanaf 9 december.
The snow walker vertelt het verhaal van een in poolgebieden gestrande piloot (Barry Pepper) die de barre omstandigheden overleeft dankzij de vindingrijkheid van een eskimovrouw. Te zien vanaf 16 december.
Floris doet een poging om ons Paul Verhoevens ridderserie te doen vergeten, met Michiel Huisman (Costa!) als opvolger van Rutger Hauer en met Jean van de Velde (All stars) in de regiestoel. Te zien vanaf 16 december.

Fritz de Jong

Naar boven