Oktober 2006, nr 281
Het documentairedebuut 4 elements van de Nederlands/Duitse Jiska Rickels is op 23 november de openingsfilm van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). De film was aanvankelijk geselecteerd voor het Filmfestival Toronto, maar werd teruggetrokken toen IDFA interesse toonde. Rickels won in 2003 onder andere de Tuschinski Award en de Prijs van de stad Utrecht voor haar korte afstudeerfilm untertage, die op het internationale filmfestival van Karlovy Vary ook nog een speciale vermelding als beste documentaire in de wacht sleepte. De film viel op vanwege de bijzondere soundtrack en het schilderachtige camerawerk dat werd gemaakt met een met de hand opwindbare Bolex-veercamera omdat er vanwege het explosiegevaar in de Duitse mijn waarin werd gefilmd geen elektrische apparatuur naar beneden mocht. Als regieassistent was Rickels ook betrokken bij de filmhuishit the story of the wheeping camel, over het leven op de Mongoolse steppe. 4 elements bestaat uit vier aan de elementen gewijde hoofdstukken, waarvan untertage (aarde) het eerste is. Voor de andere drie hoofdstukken volgde Rickels koningskrabvissers in de Beringzee (water), Russische bosbrandbestrijders (vuur) en astronauten tijdens hun loodzware training (lucht). Martijn van Broekhuizen tekende voor het camerawerk en San Fu Maltha was verantwoordelijk voor de productie.
Jiska Rickels maakt op het Nederlands Film Festival ook nog kans om met de NFTVM-Award voor de meest veelbelovende jonge maker naar huis te gaan. Nadat een vakjury eerder vijf aankomende toppers nomineerde, kozen de leden van de Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers (NFTVM) de winnaar, die op 30 september bekend wordt gemaakt. Naast Rickels zijn genomineerd: cameraman Lennert Hillege (langer licht, het paard van sinterklaas), regisseur Mercedes Stalenhoef (ik wil nooit beroemd worden) en de documentairemakers Zeynep Özkaya (de haren van hilal) en Ton van Zantvoort (grito de piedra).
In de race voor de Tuschinski Award, oftewel de prijs van de filmkritiek voor de beste eindexamenfilm van de Filmacademie, zijn ook al drie beginnende documentairemakers. Ina van Beek met het tragikomische grijsgedraaid over het leven in een bejaardentehuis, Tom Fassaert met het gestileerde doel leeft over een verdwijnend dorp en Elizabeth Rocha Salgado met het observerende zo is dat, genoemd naar de standaardopmerking van de in de film geportretteerde boer. De nominaties voor de Talent&Pro Award voor de beste film van de overige audiovisuele opleidingen gingen alledrie naar studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Remco Moll met de animatiefilm cookie over een hondje dat jaloers is op vogeltjes, Alain Friedrichs met façade over een onzekere jongen en het duo Matthijs Hoitsma en Job Leijh met victor nobel, over een duistere droomfiguur. De winnaars van de studentenprijzen worden op 29 september bekendgemaakt.
Frank Peijnenburg (51), bij de publieke omroep verantwoordelijk voor de aankoop van speelfilms en een van de initiatiefnemers van de serie Kort!, stapt per 1 december over naar filmdistributeur A-Film. Daar zal hij Dirk de Lille opvolgen, die vorige maand om persoonlijke redenen opstapte. Peijnenburg wordt als lid van het directieteam en commercieel manager bij A-Film verantwoordelijk voor de aan- en verkoop van arthousefilms, de uitbreng van Nederlandse films, het beheer van dvd-collecties en de nieuwe mediahoek die in ontwikkeling is. Peijnenburg over dat laatste: "Daar was ik vanuit de publieke omroep ook al mee bezig." Ideeën heeft hij genoeg. "De Kort!-films zijn ook nog nooit op dvd verschenen: misschien dat ik daar iets mee kan doen; dat zou een mooie wisselwerking zijn." Gaat Peijnenburg door zijn overstap nu concurreren met zijn voormalige leveranciers? "Het is natuurlijk afwachten hoe dat uitpakt, maar de onderlinge verhoudingen waren voorheen goed, dus ik hoop dat dat zo blijft." Wie hem bij de publieke omroep zal opvolgen, is nog niet bekend. "Mijn plek wordt zeker opgevuld, maar hoe precies, daar wordt nu volop over gesproken." Ook de naam van de Belg Erik Engelen, die half oktober bij de Brusselse distributeur Paradiso vertrekt, wordt de laatste weken in verband met A-Film genoemd. Engelen: "Dat is een heel klein beetje voorbarig: er is nog niks getekend."
Ben Affleck tijdens de première van hollywoodland in Venetië: "Films lijken slechts een reclameonderbreking in de soap die de levens van sterren zijn geworden."
BosBros-producent Michiel de Rooij is de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS). Hij neemt het stokje over van Stienette Bosklopper, die na dik vijf jaar voorzitterschap meer tijd in haar productiebedrijf Circe Films wil steken. Jeroen Beker van Motel Films vult voortaan de stoel die de Rooij als voormalig vice-voorzitter achterlaat. De NVS zal zich de komende tijd met name richten op de realisatie van een zogenaamd matching fund als vervanger van de huidige, slecht werkende cv-regeling. De Rooij over de stand van zaken: "De NVS opteert voor een matching fund, een voorstel dat wij samen met andere partijen uit het veld hebben gepresenteerd." Hoe dat matching fund eruit zou moeten zien, wil hij nog niet kwijt, want "het probleem is dat de discussie daarover nog loopt en ik wil dat proces niet verstoren." Twee informanten die in opdracht van het ministerie de sector zijn rondgegaan brengen begin oktober advies uit over de te varen koers. Hoe is ondertussen de relatie tussen NVS en Filmfonds, een jaar nadat de NVS het vertrouwen opzegde in de Filmfondsdirecteur? De Rooij: "Het gaat nooit om de poppetjes, altijd over het resultaat, en daar zijn we over in gesprek."
Met de benoeming van Marnix van Wijk (34) tot hoofd internationale PR, verantwoordelijk voor de uitbreiding van de service voor professionals, wil het International Filmfestival Rotterdam (IFFR) de internationale filmindustrie meer aan zich zien te binden. Van Wijk was voorheen verantwoordelijk voor marketing en internationale festivals bij salesagent Fortissimo Films. Van Wijk: "Het onderhouden van de contacten door het jaar heen: daarvoor ben ik aangesteld. Uiteindelijk hopen we daarmee meer films naar Rotterdam te krijgen voor hun wereldpremière." Tijdens de komende editie zal daarom naast de 'director's drink' een 'sales club' het licht zien, waar kopers en verkopers van films onder het genot van een kopje thee of koffie ongestoord zaken kunnen doen. Een nieuw accreditatiesysteem moet beter tegemoet komen aan de wensen van de professionele bezoeker. Van Wijk: "De Cinemart is er voor de pitchers en financiers, terwijl makers met een geselecteerde film alleen een gastenpas voor het festival kregen. Daartussen ontstond een soort zwarte markt die we willen ondervangen met de invoering van een algemene 'industry badge' voor de professionele bezoeker."