April 2008, nr 298

cassandra's dream

Woody's doorschijnende bloesje

Woody Allens 37ste speelfilm is een misdaaddrama waarin twee Londense broers - gespeeld door de binken Colin Farrell en Ewan McGregor - op het boevenpad belanden. Take the money and run?

'Sterven met Woody Allen' is de liefdesverklaring die Bianca Stigter opnam in haar nieuwe bundel 'De ontsproten Picasso - Reizen door kunst en tijd' (2008). Stigter varieert onder meer op de klassieke slotscène in manhattan waarin Isaac (Woody Allen) liggend op de bank van zijn New Yorkse appartement de dingen opnoemt die het leven de moeite waard maken. Hij noemt onder meer Groucho Marx, Willie Mays, Louis Armstrong, Marlon Brando, Frank Sinatra, de appels en peren van Cézanne, de krab van Sam Woo en 'Tracy's face'. Kortom: Kunst, Sport, Lekker Eten en... de Liefde.
Stigter komt met haar eigen rijtje:
everyone says i love you, sweet and lowdown en het gezicht van Michael Caine in hannah and her sisters. Hoera! Hoef ik alleen nog toe te voegen: annie hall, the purple rose of cairo, crimes and misdemeanors, husbands and wives, deconstructing harry en het recente match point.

Cockney-boys
Met z'n fantastische 'misdaad & straf'-motief levert die laatste film de blauwdruk voor twee Britse boevenfilms die Woody Allen er op locatie in Londen nog snel achteraan draaide: scoop en cassandra's dream. Jammer wel dat Scarlett Johansson er na match point en scoop even tussenuit kneep, en pas weer terugkeert in vicky cristina barcelona, Woody Allens Spaanse avontuur waarin Scarlett Johansson lesbische seks belooft te hebben met Penélope Cruz.
Ondertussen moeten we het in cassandra's dream doen met de minder aansprekende Hayley Atwell. De Britse actrice speelt de jonge, ambitieuze toneelspeelster Angela die de verleidingstechniek onder de knie heeft. De brunette kiest haar doorschijnende bloesjes zeer precies, en windt naar voorbeeld van de mythologische schone uit de titel de mannen losjes om haar vinger. De droom van deze hedendaagse Cassandra is Californië - Hollywood - en Ewan McGregor wil als de sappelende medewerker in het restaurant van zijn vader, best een misdaad plegen om met zijn droomvrouw de grote overtocht naar Amerika te kunnen maken. Colin Farrell is zijn broer, de kettingrokende autoreparateur met weekendbaard, gokschulden en de leukere vriendin, gespeeld door Sally Hawkins, het mooie middelpunt van Mike Leighs happy-go-lucky.
Als Kain en Abel gaan de broers op pad, maar voor een echt mooi zedenspel waarin Het Kwaad, Het Knagende Geweten en Het Afgrijselijke Lot hoofdrollen spelen, is cassandra's dream te duidelijk een vluggertje.
Londen blijft verscholen achter hotelramen en autoruiten en luxe dinertafels. Als Farrell en McGregor wél een scène bij de Thames hebben, voel je dat het gebied is afgezet, en dat de sterren worden omgeven door figuranten. Het zou niet zo veel uitmaken als cassandra's dream - tevens de naam van een met gokgeld gekochte boot die aan het begin en eind van de film een rol speelt - nog een goeie grap zou bevatten, of als Michael Caine opeens als de vader van de Cockney-boys tevoorschijn zou komen. Op zo'n wonder blijf je tijdens cassandra's dream stilletjes hopen.

Belinda van de Graaf

cassandra's dream
Engeland/Verenigde Staten, 2007
Productie: Letty Aronson, Stephen Tenenbaum en Garey Wiley
Scenario en regie: Woody Allen
Camera: Vilmos Zsigmond
Montage: Alisa Lepselter
Muziek: Philip Glass
Met: Colin Farrell, Ewan McGregor, Hayley Atwell en Sally Hawkins
Kleur, 110 minuten
Distributie: A-Film
Te zien vanaf: 17 april

Naar boven