April 2008, nr 298

Verwacht


der freie wille
Matthias Glasner

De kop van de Duitse acteur Jürgen Vogel vergeet je niet snel meer na het zien van der freie wille die deze maand als speciale import door een aantal filmtheaters toert. Hij kreeg in 2006 zelfs een Zilveren Beer in Berlijn voor zijn rol van veroordeelde verkrachter wiens innerlijke demon tijdens zijn resocialisatieproces wordt uitgedaagd door een misbruikt meisje met wie hij een relatie aangaat. Krimi-regisseur Matthias Glasner was zo onder de indruk van Vogels input tijdens het repetitieproces dat hij hem uiteindelijk als medescenarist opvoerde. Heftige kost, met name de desoriënterende verkrachtingsscène waar de film mee opent, maar ook psychologisch en filosofisch verwarrend. Natuurlijk door de vraag naar de vrije wil die de titel stelt, maar ook door iets als echte liefde toe te laten in dit emotionele mijnenveld. (Te zien op 1 april in Vera Zienema, Groningen, 4 en 5 april Cinema de Balie, Amsterdam en 3 en 9 april Plaza Futura, Eindhoven)


le ballon rouge
Albert Lamorisse

Honderden knalrode ballonnen vlogen boven de Croisette in Cannes ter gelegenheid van de dubbelpremière van Hou Hsiao-hsiens le voyage du ballon rouge (waarover volgende maand meer) en de gerestaureerde versie van de onweerstaanbare klassieker le ballon rouge (1956) van Albert Lamorisse. Zijn even simpele als inventieve vertelling over een jongetje dat in Parijs achterna gezeten wordt door een rode ballon mag eigenlijk door niemand ongezien blijven, van de kinderen voor wie hij gemaakt is, tot de volwassenen die een rotjeugd hebben gehad omdat ze deze film moesten missen. Samen vertoond met crin-blanc (1953) een eerdere, eveneens Gouden Palm-winnende Lamorisse over een jongetje en een paard. Mythisch en aards tegelijkertijd. (Te zien vanaf 10 april)

Dana Linssen


morrison krijgt een zusje
Barbara Bredero
Morrison is vijf jaar, woont op het Gelderse platteland en kan heel goed autorijden. Zijn vader (Barry Atsma) runt een garage in de schuur en zijn moeder (Bracha van Doesburgh) is hoogzwanger. Als Morrison niet lief is of iets kapot maakt, geeft hij de schuld aan zijn knuffel Kokodril. Maar als Morrison vanwege de geboorte van zijn zusje uit logeren wordt gestuurd naar het klooster van de vreselijke tante Zuster, roept dat om rigoureuzere maatregelen. Hij roept als alter ego het imaginaire rotjochie Bumper in het leven om te voorkomen dat het zusje zijn plek inneemt. Zonder blijvende schade natuurlijk, want het blijft een innemende Bosbros-film. (Te zien vanaf 23 april)

Karin Wolfs


before the devil knows you're dead
Sidney Lumet

"May you be in heaven half an hour before the devil knows you're dead", is een Iers spreekwoord dat zegt dat we maar beter niet voor Satan kunnen verschijnen omdat wij allemaal wel iets op onze kerfstok hebben. De broers Hank en Andy (Ethan Hawk en Philip Seymour Hoffman) besluiten een juwelier te overvallen. Die van pa en ma om precies te zijn. Dát de boel uit de hand gaat lopen is duidelijk, de vraag is alleen hóe. Met de Brit Albert Finney (
the bourne ultimatum) in een mooie bijrol. (Te zien vanaf 3 april)


the hunting party
Richard Shepard

Misschien hadden ze
Harald Doornbos toch beter in de hoofdrol kunnen zetten. Niet om z'n acteerprestaties maar Doornbos ziet er tenminste uit als een journalist. De Nederlandse radiomaker die zijn kerst het liefst viert onder Israëlisch of Afghaans mortiervuur was in de jaren negentig jarenlang op de Balkan gestationeerd en in die rol mag hij een paar woorden zeggen tegen Terrence Howard (hustle & flow). Howard mag op zijn beurt als sidekick van de goed gebruinde Richard Gere opdraven. the hunting party is gebaseerd op een verhaal in de Amerikaanse Esquire uit 2000 waarin een journalist beschrijft hoe hij en vier collega's op de Balkan bij elkaar komen voor een reünie, omdat ze daar jaren eerder alle vijf gestationeerd waren. Maar voordat ze zich rustig kunnen bezatten worden ze aangezien voor een CIA-moordbrigade die Radovan Karadzic komt halen. (Te zien vanaf 3 april)


taken
Pierre Morel
Niets zo vervelend als wanneer je dochter als seksslavin wordt verkocht. Het overkomt Bryan (Liam Neeson), die gelukkig jarenlang als geheim agent heeft gewerkt en weet hoe je het vliegtuig naar Europa neemt om daar de boel eens flink overhoop te meppen. Famke Janssen heeft ook een rol. (Te zien vanaf 3 april)


the eye
David Moreau, Xavier Palud

Remake naar Amerikaanse maatstaven van
Thais origineel van de broers Pang. Een blinde vioolspeelster (Jessica Alba) ondergaat een oogoperatie en kan vervolgens niet alleen vormen en kleuren zien maar ook dode mensen. (Te zien vanaf 3 april)


vantage point
Pete Travis
vantage point is een variatie op Kuroswa's rashomon: vanuit verschillende perspectieven wordt de aanslag op een Amerikaanse president (William Hurt) steeds opnieuw verteld. Let wel: we zien wat de verteller echt heeft gezien, hij (Dennis Quaid, Forest Whitaker, Matthew Fox) of zij (Sigourney Weaver) liegt ons niets voor, zoals de meeste vertellers in rashomon wel doen. De film is een puzzel, niks meer, maar ook niks minder dan dat. Je kunt wachten tot iets van een oplossing wordt aangereikt maar je kunt ook ondertussen de verschillende verhalen naast elkaar leggen. Kijken of je zelf kunt achterhalen wat waar is. (Te zien vanaf 10 april)


it's a free world...
Ken Loach

Loach laat zijn verhaal nou eens niet zien door de ogen van het slachtoffer - hoewel hier iedereen in zekere zin de verliezer is - maar door de ogen van de dader. "Na een historisch uitstapje met Cannes-winnaar
the wind that shakes the barley (2006) is Loach met zijn nieuwe film terug op bekend terrein: een solide gefilmde aanklacht tegen de erbarmelijke levensstandaard van illegale werkkrachten, bevolkt door zeer verdienstelijke amateur-acteurs", schreef Joost Broeren vorige maand in de Filmkrant. "Waar eastern promises draait om de onderdrukking van Oost-Europese vrouwen (meisjes, eigenlijk), is in it's a free world... de vrouw de onderdrukker, en zijn mannen de speelbal." Die drie punten in de titel zijn er omdat we anders de ironie niet begrijpen. (Te zien vanaf 10 april)


winx club
Iginio Straffi

winx club & het geheim van het verloren rijk, heet de film voluit. Animatie over vijf meisjes (de Winx Club) die fee willen worden. Om dat te bereiken gaan ze naar Alfea, een school voor feeën. Vier van de vijf krijgen hun Enchantix-diploma, behalve één. Maar omdat ze de beroerdste niet zijn helpen de meiden elkaar. Zodat ze allemaal fee worden. (Te zien vanaf 16 april)


street kings
David Ayer
Naar een verhaal van
l.a. confidential- en the black dahlia-auteur James Ellroy. Keanu Reeves is een politieagent in Los Angeles die na de dood van zijn vrouw ook nog eens te maken krijgt een beschuldiging dat hij iets te maken had met de moord op een collega. Is nou echt het hele politieapparaat verrot? (Te zien vanaf 17 april)


all the boys love mandy lane
Jonathan Levine
Zichzelf serieus nemende slasher waarin alle jongetjes verliefd worden op de blonde Mandy Lane (Amber Heard). Die liefde zouden ze tijdens een kampeerweekend het liefst allemaal tegelijk verklaren aan de vaak in close-up genomen Mandy, ware het niet dat ze allemaal worden afgeslacht. (Te zien vanaf 17 april)


dan in real life
Peter Hedges
Steve Carell brak in 2006 voor een groot publiek door met
the 40 year old virgin, meteen gevolgd door het extreem aaibare en komische little miss sunshine waarin hij de rol van zelfmoord-oom Frank Ginsberg speelde, maar vergaloppeerde zich vorig jaar in het flauwe, smakeloze en obligate evan almighty. In dan in real life loopt Steve, net als in the 40 year old virgin aaibaar en vrijgezel in een boekwinkeltje tegen Juliette Binoche aan. Leuke vrouw, denkt Dan, tot hij even later ontdekt dat het de nieuwe vriendin van zijn broer is. (Te zien vanaf 17 april)


the ruins
Carter Smith
Een groep vrienden gaan op avontuur in de Mexicaanse jungle en zoals dat met groepen vrienden in jungles gaat, die vinden iets kwaads dat daar al eeuwen begraven ligt. (Te zien vanaf 17 april)


drakenjagers
Guillaume Ivernel, Arthur Qwak

Donkere wolken verzamelen zich boven het koninkrijk van koning Arnold niet die koning Arnold. Het land wordt geteisterd door furieuze draken en kan alleen nog beschermd worden door de drakenjagers Lian Chu, Gwizdo en hun tamme draak Hector. Animatiefilm gebaseerd op de gelijknamige animatieserie. Met muziek van The Cure. (Te zien vanaf 23 april)


meet the spartans
Jason Friedberg, Aaron Seltzer
Parodie op Zack Snyders drama
300, waarin strak bekaakte mannen langs de sfeervol verlichte Griekse kust hun abdominale en pectorale spiergroepen accentueerden. Alsof de homo-erotiek van dat origineel nog geparodieerd behoefde te worden. (Te zien vanaf 24 april)


doomsday
Neil Marshall

Marshall brak in bepaalde kringen een paar jaar geleden door met het lowbudget weerwolfdrama
dog soldiers en wist zowaar distributie te verkrijgen met opvolger the descent. doomsday portretteert Groot-Brittannië als futuristische dictatuur net als in Alfonso Cuaróns recente children of men. Alleen had Cuaron veel en veel minder ledematen nodig. (Te zien vanaf 24 april)


penelope
Mark Palansky
Penelope (Christina Ricci) erft niet alleen een adellijke titel en het familiekapitaal maar ook een varkensneus. Die familievloek kan alleen verbroken worden als ze een adellijke jongen trouwt. Die adellijke jongen is James McAvoy die met atonement de trappen van het internationaal sterrendom besteeg en dat is ongetwijfeld de reden om dit weinig ingenieuze sprookje nu uit te brengen. De film lag al anderhalf jaar op de plank. (Te zien vanaf 24 april)


forgetting sarah marshall
Nicholas Stoller
Geen Oscars voor meest originele scenario hier. Jongen gaat naar Hawaii om ex te vergeten maar ex blijkt ook naar Hawaii te gaan, met nieuw vriendje. (Te zien vanaf 24 april)

Ronald Rovers

Naar boven